IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.07, 12:42
Jestem studentką pierwszego roku anglistyki, marzy mi się wyjazd do USA na
wakacje, poniewaz moj brat bierze slub. Zaproszenie dostane od chrzesnej,
gdyz moj brat nie ma jeszcze zielonej karty. Wiele rzeczy trzyma mnie w
kraju, chce wyjechac w celach "turystycznych". Jak myslicie, czy mam szanse
dostac wize? Bede bardzo wdzieczna za wszelkie rady i wskazowki:)
Obserwuj wątek
    • Gość: bastek Re: USA:wiza IP: *.adsl.inetia.pl 13.03.07, 13:07
      wg konsula to nic cię nie trzyma w kraju. Jak im powiesz że jedziesz do
      rodziny, która nie ma stałego pobytu to nie licz na wize. Cele turystyczne tak,
      rodzina nie
      • Gość: Beatrycze666 Re: USA:wiza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.07, 13:28
        Źle mnie zrozumiałeś... jadę do brata, który nie ma zielonej karty, lecz
        oficjalnie do cioci, która ma obywatelstwo. Jestem młoda, chcę podszkolić
        język, zobaczyć rodzinę, w Polsce mam studia, dobra pracę, narzeczonego.
        Myślisz, że nie mam szans?
        • polam5 Re: USA:wiza 13.03.07, 18:00
          Szanse to masz ale na argumenty to uwazaj aby nie byly za plytkie bo nie
          porzekanaj konsula - bo w pojeciu konsula zbyt wiele osob:
          Chetnie zamienia polskie studia na amerykanskie
          Preferuje pracowac w USA niz w Polsce
          Decyduje sie na zamiane narzeczonegow polsce na gorszego ale ze stalym pobytem.
          No badz przygotowan na pytanie typu:
          "Czy ktos z rodziny przebywa w USA nielegalnie" - a zostac zlapanym na
          klamstwie to w USA jedno z gorszych przewinien...

Gość portalu: Beatrycze666 napisał(a):

> Źle mnie zrozumiałeś... jadę do brata, który nie ma zielonej karty, lecz
          > oficjalnie do cioci, która ma obywatelstwo. Jestem młoda, chcę podszkolić
          > język, zobaczyć rodzinę, w Polsce mam studia, dobra pracę, narzeczonego.
          > Myślisz, że nie mam szans?
          • Gość: beatrycze666 Re: USA:wiza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.07, 08:31
            Dzięki za rady, chętnie je przeczytałam. Jeżeli ktoś miałby ochote prosze
            napisac mi jeszcze jakies wskazowki bo naprawde baaardzo zalezy mi na wizie :)
        • Gość: PL-ska A Re: USA:wiza IP: *.cable.mindspring.com 17.03.07, 05:44
          Mysle ze wize dostaniesz bez problemu. Tutaj w tej chwili przyjezdza juz tylko
          3-ci swiat przekonasz sie zreszta sama na lotnisku. O podszkoleniu jezyka
          zapomnij taksowka z lotniska wiozl mnie jakis Hindus, w sklepach pracuja
          przybysze z Azji i Latynosi albo Czarnoskorzy. Cala ta paranoja z wizami nie
          bardzo wiem czemu sluzy i jaki ma sens.Wez troche wiecej kasy na zakupy -
          elekronika i ciuchy czy kosmetyki- taniocha jak w Tajlandi, tylko uwazaj bo
          czesto sa to podroby z Chin.
    • Gość: beatrycze666 Re: USA:wiza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.07, 21:29
      no to żeście mi poradzili :|
    • sylwek07 Re: USA:wiza 15.03.07, 18:33
      masz szanse na wize ale to zalezy od samej rozmowy i czy brat tam jest legalnie
      czy tez nielegalnie,jesli nie legalnie to lepiej go wpisz.

"Miłość i przyjażń wzmacniają poczucie bezpieczeństwa"
    • ampolion Re: USA:wiza 18.03.07, 15:06
      A czy ona MUSI wiedzieć czy brat legalnie czy nie? Może by powiedzieć "nie wiem"
      albo może "cos tam pewnie sobie załatwia".
      • sylwek07 Re: USA:wiza 18.03.07, 16:04
        Moze tak powiedziec ale wtedy musi to powiedziec wiarygodnie .
        • Gość: Beatrycze666 Re: USA:wiza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.07, 09:03
          Prawdopodobnie bedzie miał już zieloną kartę... Wujek i ciotka mają
          obywatelstwo, mój ojcieć ma wizę i był tam legalnie, wrócił w terminie. Narazie
          wyrabiam nowy paszport, dostaje zaproszenie i jadę do konsula:( Bardzo się
          boję...Aha no i dodam jeszcze, że jeśli mój brat dostanie zieloną karte to jadę
          na jego wesele:) Tak w ogóle i "oficjalnie":( Ohh nawet nie wiecie jak ja marzę
          o tym wyjeździe, inaczej chyba się załamię
    • sylwek07 Re: USA:wiza 19.03.07, 19:47
      Jesli Twoj Tata latal i na czas wracal to masz plus nastepny aby wize dostac.
      • Gość: Beatrycze666 Re: USA:wiza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.07, 10:22
        :))))))))))))) to jednak może mi się uda :)
    • Gość: agg Re: USA:wiza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.07, 18:28
      dostałam wize 2 tyg temu. na 10 lat. nie miałam zaproszenia . nie mam rodziny w
      usa.rozmowa 3min.-w jakich krajach juz bylam,zawód , praca i co chcę zwiedzać.
      prawie wszyscy dostają, szybka sprawna obsługa.życzenia miłego pobytu w usa od
      urzędnika.
    • Gość: Eryk Re: USA:wiza IP: *.dyn.optonline.net 25.03.07, 23:19
      nie sluchaj zadnych glupich wypowiedzi, szanse sa zawsze , zloz wniosek i mow
      prawde a wize na pewno dostaniesz!
      • Gość: beatrycze666 Re: USA:wiza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.07, 12:43
        Naprawde podbudowaliście mnie:) Wiem, że męczę, ale marzy mi sie ta wiza,
        jeszcze raz dziękuję za rady. Będę ciagnąć wątek przed samą wizytą u konsula,
        bo jestem raczej ciemna i będę Waszych rad potrzebować. A tak serio to dzięki i
        pozdrawiam!
    • Gość: 77 Re: USA:wiza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.03.07, 13:09
      ale jakich rad Ty potrzebujesz?bo juz chyba wszystko wiesz ,,
      zobacz sobie strone Ambasady.
    • Gość: beatrycze666 Re: USA:wiza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.07, 13:18
      a na marginesie wiecie czego się boję.. studiuje w NKJO(nauczycieslkim Koledzu
      Jezykow Obcych) i w legitymacji mam wpisnane, ze jestem SLUCHACZEM, a nie
      STUDENTEM. Jestem na dokladnie tych samych zasadach, tyle ze we wszystkich
      Kolegiach jest sie SŁUCHACZEM wlasnie:/ i ze to moze obnizyc moja wiarygodnosc,
      ze wg.przepisow bede na innych prawach,tzn."nie do konca student" bo wiem, ze
      SLUCHACZ oznacza cos innego.....
      • Gość: dalloway Re: USA:wiza IP: *.devs.futuro.pl 28.03.07, 10:22
        Nie słyszałam ostatnio żeby ktokolwiek ze znajomych miał problem z wizą - a
        jeździ dużo ludzi, wiek od ok. 20 do ok. 35. Ja dostałam razem z mężem, w
        okienku byliśmy razem tuz przed ślubem i powiedzieliśmy, że to podróż poślubna.
        Konsula nie interesowało zaproszenie, pity, umowy o pracę. Za pytał tylko mojego
        męża ile zarabia (ma własną spółkę), całość trwała może 2 minuty. Mój brat
        student dostał bez kłopotu, teraz stara się o wizę studencką ale z prawem pracy
        i też ją pewnie dostanie, bo jego kumple dostają i to bez pośrednictwa
        work&travel itp.
        • Gość: beatrycze666 Re: USA:wiza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.07, 11:38
          Dlatego też mam wielką nadzieję:)I LOVE YOU.
          • edytais Re: USA:wiza 28.03.07, 20:59
            Ja jestem w USA legalnie i zawsze mialam wszystkie papiery w porzadku.
            Studiowalam wiec miala wize F1. Moj brat staral sie o wyjazd do USA jako
            exchange student jak jeszcze byl w sredniej szkole. Dostal odmowe. Zadali mu
            jedno pytanie czy siostra jest jeszcze w stanach. On na to ze tak i na tym sie
            skonczyla rozmowa. Nikogo nie interesowalo czy ja tam jestem legalnie czy
            nie. Moja siostra chciala wize turystyczna i tez nie dostala mimo, ze wiele
            rzeczy ja trzymalo w Polsce. Oskarzali ja o to, ze zechce pracowac
            nielegalnie. Nie pytali o mnie tym razem. Inni w podobnej sytuacji dostawali
            wizy. Tu wszystko zalezy od szczescia, od humoru konsula i od tego jak mu sie
            w tym momencie twoja osoba podoba itp....
    • Gość: beatrycze666 Re: USA:wiza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.07, 14:07
      Jestem jednak urodzonym pechowcem, każdy mi to mowi, jednak ja nigdy nie
      chcialam w to wierzyć. Oto krótka historia- 22.03.2007-pierwsza próba
      załatwiania paszportu=zamknieta kasa w Urzedzie Wojewodzkim, beatrycze wraca
      szybko do domu, żeby sie na 10 do roboty nie spóźnić! 26.03.2007-próba druga-
      gruba pani nie chciała beatrycze uznać legitymacji,bo widnieje na niej
      SŁUCHACZ=nic nie załatwione,klótnia z grubym kierownikiem, szybki powrót do
      domu przed 10. Próba 3-03.04.2007-zatrzasnęły mi sie drzwi w Urzedzie, zdjęcie
      okazało sie złe=podczas skanowania, bo jak powiedziala pani "mam delikatnie
      mówiąc wory pod oczami":)...fuck
      • kola1987 Re: USA:wiza 05.04.07, 22:19
        a trzeba sie ubrac elegancko do embassy czy normalnie?
        • Gość: Beatrycze666 Re: USA:wiza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.07, 11:24
          ja słyszałam wiele opini, moje zdanie jest takie, że kultura osobista nakazuje
          w miare przyzwoite ubranie...to chyba oznaka szacunku wobec osoby, z którą
          rozmawiasz, natomiast wydaje mi sie, ze jechanie pod krawatem(jesli nie jest to
          nasz codzienny styl ubieranie) jest lekka przesadą..a wiec skromnie, ladnie,
          czysto, przyzwoicie :)
          • sylwek07 Re: USA:wiza 06.04.07, 19:36
            czasami trzeba byc pod krawatem ale to zalezy kim jestes...
            trzeba sie czuc dobrze w ubraniu,
            • Gość: Beatrycze666 Re: USA:wiza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.07, 12:40
              ej a jak się w ogóle umówić na wizyte z konsulem, ma ktoś jakieś linki :D?
              Pozdrawiam
              • tasiemeczka Re: USA:wiza 19.04.07, 13:02
                Musisz zadzwonić pod numer podany na stronie internetowej...tej z której bierze
                się wniosek...

Nie widziałam prędzej Twojego tematu, ale widzę, że coś nas łączy...starałam
                się o wizę w zeszłym roku - studentka NKJO, a raczej słuchaczka :) Dostałam ją
                bez problemu - ważną do czasu ukończenia studiów...to, że jest
                napisane "słuchaczka" w niczym nie przeszkodziło, konsul obejrzał indeks,
                spytał ile mi zostało do końca studiów i do tego czasu mam wizę :) O nic się
                nie martw, będzie dobrze :)
                • sylwek07 Re: USA:wiza 19.04.07, 13:49
                  zadzwonić pod numer 0 701 77 44 00
                  z telefonu komórkowego : *740 94 00,

które są czynne w dni robocze od poniedziałku do piątku w godzinach 7:00 -
                  20:00. Koszt jednej minuty rozmowy to 4,- PLN + 22% VAT (cena może zostać
                  zmieniona bez uprzedzenia).Użytkownicy telefonów komórkowych obciążeni zostaną
                  opłatą zgodną z cennikiem obowiązującym w danej sieci. Połączenie z tymi
                  numerami możliwe jest tylko z terytorium Polski, ale nie z aparatów na karty
                  telefoniczne.
                  polish.poland.usembassy.gov/poland-pl/niv_contact.html
                  • Gość: beatrycze666 Re: USA:wiza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.07, 10:32
                    dziękuję tasiemeczka za rade:) a czy to moze byc moj atut, ze studiuje
                    angielski i bardzo cce go podszkolic i poznac historie USA? jestem na pierwszym
                    roku dopiero....
                    • tasiemeczka Re: USA:wiza 20.04.07, 12:39
                      pewnie że to może być atutem :) zależy o co spyta konsul - ja jechałam na
                      wycieczkę zorganizowaną, miałam ze sobą umowę z biura...pytał mnie co będę
                      zwiedzać, co robię w Polsce i obejrzał indeks. Na koniec zapytał, ile trwają
                      studia i dał mi wizę do ich ukończenia. Wazne że ma się do czego wrócić w
                      Polsce i się to udowodni.
                      Zanim pójdziesz na rozmowę, możesz się zastanowić co byś chciała zobaczyć, no i
                      powiedzieć później że to okazja dla języka itd....

Powodzenia :)
                      • Gość: ehhehe Re: USA:wiza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.07, 12:59
                        i dobrze sie przygotuj na ta historie bo abys nie powiedziala jakiegos glupstwa
                        jak to czasami mozna uslyszec w Ambasadzie............
                        • Gość: beatrycze666 Re: USA:wiza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.07, 16:42
                          o tak? np.? powiem, ze chce dopiero poznac historie, bo zaczela mi sie w tym
                          semestrze i nie bardzo wiem jak sie za nią zabrac;) I jesli mozecie cos mi
                          jeszcze doradzic bede bardzo wdzieczna:) A to, ze studiuje zaocznie, a na
                          codzien mam dobra prace moze jakos pomoc? I jak udowodnic to, ze naprawde wiele
                          mnie tu trzyma i chce tylko wyjechac na 2 miesiace, kurno no :/
                          • Gość: xxxx Re: USA:wiza IP: *.hsd1.il.comcast.net 20.04.07, 19:31
                            nie chce byc nie mila ale jak czytam te twoje infantylne pytanie to robi mi sie
                            nie dobrze , dziewczyno wez sie w grasc nie zadreczaj innych bo tak naprawde
                            kazdy przypadek tak jak i kazdy konsul za okienkiem jest inny,jedyne co
                            powinnas wiedziec to ze w czasie rozmowy trzeba byc milym i miec w glosie
                            pewnosc siebie poza tym konsulowi podajesz tylko paszport i wniosek i nic
                            wiecej chyba ze on poprosi o wiecej ( taka rade ja dostalam od kolegi ktory
                            kiedys byl tam konsulem
                            • Gość: beatrycze666 Re: USA:wiza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.07, 23:05
                              "XXX" powiem Ci tak-pie..się:) Jak Ci się nie podoba to nie czytaj-bardzo
                              proste. A to, że moje pytania są infantylne, trudno, taka już jestem. Spójrz na
                              to inaczej-ja mam normalny NICK przynajmniej. I dla wiadomości panienki z
                              pseudo seksowną nazwą-będę dalej zadawać głupie pytania, bo bardzo mi zależy i
                              nie będę udawać, że wiem co mam zrobić.
                              • Gość: xxx Re: USA:wiza IP: *.hsd1.il.comcast.net 23.04.07, 03:34
                                to kolejny dowod na to ze jestes niedojrzala , ten jezyk lepiej dziecko
                                zostan w kraju tu nie potrzeba takich gowniarzy , i uwazaj bo ie wiesz kim
                                jestem i jak bardzo moge ci zaszkodzic.....
                                • Gość: beatrycze666 Re: USA:wiza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.07, 10:18
                                  ok

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka