pannamarianna22 01.05.07, 01:33 Dziewczyny, czy imię Wincenty z typowo polską pisownią będzie w USA problemem? Pytam w imieniu znajomej, która jako Polka w Stanach, nie wyobraża sobie "zamerykanizowania" imienia na Vincent. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
edytkus Re: Wincenty 01.05.07, 02:29 Wincenty na pewno nie bedzie prawidlowo wymawiane. Moj maz nie byl w stanie powtorzyc tego imienia w polskiej wersji ;) Odpowiedz Link Zgłoś
aniutek Re: Wincenty 01.05.07, 21:02 z ciekawosci zapytam jak sie zdrabnia Wincentego? jak jest zangielszczony to po prostu Vinnie :) IMO fajnie :) Odpowiedz Link Zgłoś
kisiulak Re: Wincenty 01.05.07, 21:46 Vinnie :) Odradzam polska pisownie tego imienia w Stanach. Moze Vincenti - ale to raczej wloskie. :) Odpowiedz Link Zgłoś
karla007 Re: Wincenty 01.05.07, 21:48 a ja uwazam, ze kazdego mozna nauczyc poprawnej pisowni/wymowy - ja mam w planach Wiktorie i wlasnie z taka pisownia i jestem przekonana, ze bedzie OK Odpowiedz Link Zgłoś
kisiulak Re: Wincenty 01.05.07, 22:09 Dla Ciebie bedzie OK, ale nie dla niej. Ja nienawidze jak moje imie lub nazwisko jest zle wymawiane. Mozesz nauczyc wymowy, ale bedziesz ludzi poprawiac cale zycie, a potem Ona. Jezeli tu zostaniesz na stale oczywiscie. Ja corke nazwalam Kaya oficjalnie, bo nie wyobrazam sobie poprawiac ludzi non-stop jakby mowili Kadża lub Kejdża :) Odpowiedz Link Zgłoś
karla007 Re: Wincenty 01.05.07, 22:13 no wiem, ale skoro i Victoria i Wiktoria sa identycznie wymawiane, to problem moze byc tylko z pisownia...poza tym poniewaz mam nazwisko na W, jest to jedyna szansa, ze zacznie i nazwisko byc przy okazji wymawiane odpowiednio - takie to moje rozumowanie...dlugo walczylam by nie byc Carolajna i juz jestem Karolina, rowniez dla Amerykanow:-) Odpowiedz Link Zgłoś
happiest1 Re: Wincenty 01.05.07, 23:02 karla - ja mam na imie Wiktoria i niestety wszyscy mowia Liktoria :( Kilka razy na 100 ktos powiedzial dobrze bo akurat byl w Europie. I zawsze trzeba tlumaczyc ze pisze sie przez W a nie V. Zdecydowanie polecam tutejsza wersje Victoria i Vincent. Odpowiedz Link Zgłoś
pannamarianna22 Re: Wincenty 01.05.07, 23:08 No tak, tylko wystarczy wejśc na forum wszystko o imionach.. Tam Was uświadomią, że to wstyd nadawac dziecku polskich rodziców imię typu Vincent, Victoria, Kaya itp. A tak mi się podobał Vinnie :( Odpowiedz Link Zgłoś
kisiulak Re: Wincenty 01.05.07, 23:18 Ale przepraszam... JAKI WSTYD????????????????? A co powiedza o nadaniu imienia jak Dżesika? A takowe w Polsce już są. Czemu nie pisali jak w orginale? Odpowiedz Link Zgłoś
kisiulak Re: Wincenty 01.05.07, 23:25 Sorry, ale to mnie wkurzyło. Moim zdaniem nadaj jak będzie dziecku wygodniej w życiu. A na to forum o imionach to raczej nie pójde bo jeszcze się z kim pokłocę :) Ja nie żałuje że jestem Katarzyna, ale czasami mam naprawde dosyć literowania. A skoro masz wybór, i myślisz że tu zostaniecie, to ułatw sobie i dziecku życie :) Odpowiedz Link Zgłoś
karla007 Re: Wincenty 02.05.07, 01:41 swoja droga to ciekawe jak w Polsce niektorzy nazywaja Dzesika i jeszcze lepiej, a niektore z nas tu w Stanach koniecznie upieraja sie przy polskim imieniu z polska pisownia... Odpowiedz Link Zgłoś
claudia207 Re: Wincenty 02.05.07, 04:37 Na tym forum krytykuja nadawanie zagranicznych imion albo z obca pisowniom dzieciom urodzonym w Polsce, ktore maja rodzicow Polakow. Mimo ze jestem goraca zwolenniczka polskich imion, to takie imie jak Wincent, nadalabym w pisowni tutejszej, bo polska pisownia zmienia zupelnie anglosaska wymowe. Co innego np z takimi imionami jak Artur, Natalia. Odpowiedz Link Zgłoś
zapomnialamnicka Re: Wincenty 02.05.07, 04:55 > Na tym forum krytykuja nadawanie zagranicznych imion albo z obca pisowniom > dzieciom urodzonym w Polsce, ktore maja rodzicow Polakow. Mimo ze jestem goraca > zwolenniczka polskich imion, to takie imie jak Wincent, nadalabym w pisowni > tutejszej, bo polska pisownia zmienia zupelnie anglosaska wymowe. Co innego np > z > takimi imionami jak Artur, Natalia. > Claudia zgadzam sie w stu procentach Odpowiedz Link Zgłoś
karla007 Re: Wincenty 02.05.07, 01:43 no tak ale w takim razie powinnam tez zmienic nazwisko na pisane przez V co by calos dobrze byla wymawiana:-) Odpowiedz Link Zgłoś
magdziol18 Re: Wincenty 01.05.07, 23:31 a my mamy Zofie i tak kazy pyta jak to sie wymawia i tak robia bledy ale probuja i mowia ze to piekne imie i mnie to nieprzeszkadza, nie martwie sie tym jak malej sie to imie bedzie podobalo, bo mnie moje tez sie nie podobalo jak bylam mala...i jakos mi przeszlo. Tak postaram sie ja wychowac by byla dumna ze swojej polskosci... Odpowiedz Link Zgłoś
karla007 Re: Wincenty 02.05.07, 01:38 no wlasnie, a Sophia to juz zupelnie inne imie - tez ladne, ale inne... nie wiem jak dlugo bede w Stanach (kilka lat na pewno), ale poniewaz i ja i maz jestesmy z Polski to chyba jednak wole polska pisownie a niedouczonych Amerykanow bede po prostu uswiadamiac:-) rozumiem, ze niektorych imion (jak np. mojego meza - Krzysztof) nie da sie przeskoczyc, ale inne sa nie takie znowu trudne... Odpowiedz Link Zgłoś
edytkus Re: Wincenty 02.05.07, 04:02 karla007 napisała: >niedouczonych > Amerykanow bede po prostu uswiadamiac:-) co za ignorancja Odpowiedz Link Zgłoś
martartek Re: Wincenty 02.05.07, 14:11 niedouczonych > Amerykanow bede po prostu uswiadamiac:-) a za co im sie tak oberwalo???? ze niby maja znac pisownie i wymowe polskich imion?? Odpowiedz Link Zgłoś
karla007 Re: Wincenty 02.05.07, 15:05 widze, ze zostalam zaatakowana, a moje intencje sa naprawde niewinne...poza tym bylo :-) wiec nie rozumiem skad od razu taka gwaltowna reakcja... w przypadku poznania obcokrajowca, ja bede do skutku probowac wymowic jego imie tak jak trzeba, wiec dlaczego ktos inny ma sie nie nauczyc? o to tylko mi chodzilo Odpowiedz Link Zgłoś
kisiulak Nie utrudniajcie sobie zycia :) 02.05.07, 15:56 Karla - nie chodzi o to zeby uczyc kogos az dobrze powie. Chodzi o to ze po kilku latach to sie naprawde znudzi, wiec dlaczego nie napisac imienia od razu w taki saposob zeby nie bylo problemow. Jezeli Twoje dziecko ma tu zostac na stale to odpowiednia pisownia zrobisz jej/jemu wielka przysluge. Moj kolega pisze swoje imie Voitek, ja pisze swoje Kashka. Wiec nasze imiona sa dobrze wymawiane, a to jak je piszemy nie ma dla nas roznicy. Przecierz czesciej slyszysz swoje imie niz widzisz, i to jest wazniejsze. W papierach mam Katarzyna, ale wszedzie gdzie tylko moge pisze Kashka, i tak tez sie przedstawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
karla007 Re: Nie utrudniajcie sobie zycia :) 02.05.07, 16:04 No zgadzam sie, i nawet moge pisac Victoria w roznych nieoficjalnych sprawach, ale w papierach chce Wiktorie, bo mi sie te inicjaly WW tak strasznie podobaja:- ) No ale jeszcze sprawe przemysle pewnie, tym bardziej, ze maz chyba mysli podobnie jak Ty... Odpowiedz Link Zgłoś
edytkus Re: Nie utrudniajcie sobie zycia :) 02.05.07, 19:20 karla007 napisała: > mi sie te inicjaly WW tak strasznie podobaja: dodaj jescze drugie imie na w i bedzie world wide web ;))) moje imie niby proste ale nikt nie jest w stanie wymowic go prawidlowo, nawet po tylu latach znajomosci jestem Edita lub Edeta, ja tez nie umiem wymowic dobrze imienia wlasnego meza - po prostu nie te mozliwosci fizyczne (za dzwiecznie mi to wychodzi). Najlepiej wymawiaja Edyte w Dancing wtih stars ale z akcentem w zlym miejscu i co ciekawe nikt z moich znajomych nie kojarzy ze to jest to samo imie co moje :O - tak samo Wiktoria nie bedzie tym samym co Victoria Odpowiedz Link Zgłoś
greeneyes27 Re: Wincenty 02.05.07, 19:47 karla007 napisała: > a niedouczonych > Amerykanow bede po prostu uswiadamiac:-) No jasne, a niedouczonych Polakow trzeba uswiadamiac, ze wloskie imie Vincenzo wymawia sie Winczenco... Skad Amerykanie maja znac wymowe polskich imion? Odpowiedz Link Zgłoś
kisiulak Re: Wincenty 02.05.07, 02:41 Jak najbardziej bede wychowywac dziecko by bylo dune ze swojej Polskosci. Zmiana literki w jej imieniu nie ma z tym nic wspolnego. Zofia a Sophie to co innego niz Wiktoria a Viktoria. Przeciez to inaczej wymawiane imie. Odpowiedz Link Zgłoś
karla007 Re: Wincenty 02.05.07, 12:38 dlaczego? to i tak to samo imie tyle ze odpowiedniki w obu jezykach troche sie roznia? tylko Anna, Maria, Adam, i Robert (wiecej chwilowo nie przychodzi mi do glowy) sa identyczne, ale inne imiona juz nie Odpowiedz Link Zgłoś
claudia207 Re: Wincenty 02.05.07, 03:53 A mnie bardzo podoba sie Ignacy i pewnie tak nazwalabym swojego synka, gdybysmy mieszkali w PL. Przy wyborze imienia odrzucilismy wszystkie imiona z W, J, CZ, SZ itp. Jest tak duzy wybor pieknych polskich imion, ze mozna bez wiekszego trudu wygrzebac takie, ktore z latwoscia przyjma sie na amerykanskim gruncie. Zajzyjcie na forum Wszystko o Imionach dla inspiracji. Odpowiedz Link Zgłoś
greeneyes27 Re: Wincenty 02.05.07, 19:59 Moja mieszkajaca w NJ kuzynka, ktora ma meza Polaka i polskie nazwisko 14-to literowe (w tym kilka zbitkow spolglosek) nadala swojej corce imie Katarzyna. Stwierdzila glupio, ze zrobila to na zlosc Amerykanom... Uwazam, ze zrobila na zlosc tylko i wylacznie swojej corce, ktora bedzie musiala cale zycie literowac nie tylko swoje nazwisko, ale tez imie. Mozna znalezc przeciez imiona, ktore sa znane w obu jezykach, np. Stella dla dziewczynki albo Daniel dla chlopca. Odpowiedz Link Zgłoś
onthelake Re: Wincenty 03.05.07, 05:55 Ja bym nie dala polskiej wersji.Tak jak bym mieszkajac w PL nie dala na imie dziecku Kevin.Moj synek ma na pierwsze imie Jacob ale w domu czczony jest jako Kubus nawet moj maz Kubus mowi na niego. Odpowiedz Link Zgłoś
a_dassuj Re: Wincenty 03.05.07, 20:10 Moja Emma ma na drugie Karolina ;-)a maz mowie na nia Emma K a moja mama Emmus Odpowiedz Link Zgłoś