01.05.07, 22:08
ile kosztuje day care w NJ? jestem w 5 miesiacu ciazy i powoli zaczynam sie
rozgladac, ale zanim zaczne dzwonic do roznych placowek, pomyslalam, ze zadam
pytanie tu, na forum... z gory dziekuje za informacje
Obserwuj wątek
    • kisiulak Re: DAY CARE 01.05.07, 22:11
      Ale od jakiego wieku? Od 2 latek jest zawsze taniej. W moje okolicy zaczynaja
      sie od 700-800 na miesiac.

Dla mlodszych dochodza nawet do 1200.
      • kisiulak Re: DAY CARE 01.05.07, 22:11
        Sorry, to w MD, nie w NJ.
      • karla007 Re: DAY CARE 01.05.07, 22:17
        OK. Co do wieku to jeszcze nie mam pojecia, najlepiej byloby jak najpozniej,
        ale w tym chorym kraju to nawet nie mozna posiedziec w domu tyle ile by sie
        chcialo... Poki co oszczedzam dni wolne i cicho licze na pomoc rodziny z
        Polski, minimum dopoki dzidzia nie skonczy pol roku...
        • kisiulak Re: DAY CARE 01.05.07, 22:27
          Sprobuj zaczac tutaj:

www.childcareaware.org
          • karla007 Re: DAY CARE 01.05.07, 22:33
            oj daleko ode mnie:-(
            ale dzieki za pomoc
            zadzwonilam do jednej, takiej przy uniwersytecie i wychodzi $311 tygodniowo -
            czyli podobnie jak mowilas...
            mam jeszcze sporo czasu, no ale odkad pamietam to sie wszystkim na zapas
            przejmowalam...
            • kisiulak Re: DAY CARE 01.05.07, 22:46
              Tu ze zlobkami nigdy nie jest za wczesnie. Zadzonilam do jednego to mi
              powiedzieli ze waiting list jest na 2 lata. Nienormalni!!! :D

Zobacz czy w okolicy nie masz home daycare. Te sa czasami tansze i bardziej
              rodzinne.
              • edytkus Re: DAY CARE 02.05.07, 01:46
                zalezy gdzie w NJ i zalezy od placowki. Na uniw. kosztowalo ok. poltora dol. za godz., najdrozsze w moim
                miescie to chyba $250 na tydzien, ja place $145 na tydzien+wlasne posilki.
                • edytais Re: DAY CARE 02.05.07, 02:13
                  Roznice cen sa kolosalne w zaleznosci gdzie mieszkasz i gdzie chcesz dziecko
                  wyslac. Te lepsze maja dlugie waiting list. Jak zaszlam w pierwsza ciaze to
                  chcialam swoje dziecko wyslac przy uniwersytecie, bo nawet i dom mialam przy,
                  wiec wszystko pod nosem i na piechote. Zapisalam sie na liste jak tylko
                  dowiedzialam sie, ze jestem w ciazy (czyli w drugim miesiacu ciazy). Jak corka
                  miala 6 miesiecy przeprowadzilismy sie to innego stanu i jeszcze sie nie
                  dostalam (niby to jako student mialam byc na krotszej liscie).

Z moich poszukiwan ceny wachaly sie od $200 do $1500 za miesiac dla dziecka do
                  2 lat. Potem to zawsze troche taniej ale tez z $1500 nie zejdzie do $200.
                  Roznica moze byc 10-20% mniej w tej samej placowce.
                • karla007 Re: DAY CARE 02.05.07, 02:16
                  $250 na tydzien to rzeczywiscie niezla cena, tym bardziej, ze mowisz, ze to
                  najdrozsze... mieszkasz w NJ? chodzi mi o Piscataway (central Jersey), wlasnie
                  to przy uniwersytecie kosztuje $311 na tydzien... innych na razie nie
                  sprawdzalam, ale chyba musze zaczac dzwonic
                  • jasti Re: DAY CARE 02.05.07, 16:12
                    Edytkus, w jakim miescie jest to day care? Moja mala skonczyla dwa latka, jak
                    znalazlabym cos fajnego to wyslalabym ja na pare dni. Tez mieszkamy w NJ. Dzieki
                    • edytkus Re: DAY CARE 02.05.07, 19:13
                      ja mieszkam w Bayonne, ale teraz na lato zapisze corke do YMC summer camp - troche taniej a wiecej
                      sie dzieje (wycieczki - nawet do Great Adventure - i basen). Piscataway troche od nas daleko (moj maz
                      tam teraz dojezdza). A wlasnie popatrzcie w lokalnych YMC. W naszym w cene wliczony jest basen, a w
                      przedszkolu do ktorego chodzi teraz Alexandra za dodatkowa oplata uczy sie hiszpanskiego (jest tez
                      francuski). Natomiast w tym najdrozszym przedszkolu w Jewish Community Center jest basen i chyba
                      cos jeszcze, w innym przedszkolu ucza gry na instrumentach. Warto sie porozgladac i popytac
                      znajomych. W Jewish CC nie obchodza katolickich swiat wiec nie ma np. Bozego Narodzenia a
                      zydowskie wypadaja w ciagu tygodnia wiec jest problem z opieka w tym czasie i dlatego sie nie
                      zdecydowalismy. A to ktore wybralismy polecili nam rozni znajomi ktorzy sie sami ze soba nie znaja,
                      reprezentuja rozne typy spoleczne a ich dzieci teraz sobie bardzo dobrze radza w szkole. Poza tym jak
                      sie okazalo rodzice niektorych dzieci sami chodzili kiedys do tego przedszkola wiec mysle ze to mowi
                      samo za siebie :)
                      • wiedzma103 Re: DAY CARE 10.10.07, 20:15
                        czesc,jestem tu nowa i dzieki za watek.
                        A tak chcialabym sie podpytak z jakich czesci NJ jestescie, mozna by
                        kiedys zorganizowac spotkanie. My mieszkamy w Rutherford, NJ
                        • edytkus Re: DAY CARE 11.10.07, 04:35
                          ja kiedys mieszkalam w Lyndhurst, a do czerwca tego roku nawet tam
                          pracowalam
                          • wiedzma103 do edytkus 12.10.07, 18:34
                            czesc, a gdzie teraz mieszkacie?
                            to zapraszam do nas na jakies ciacho i herbatke :)
                        • jasti Re: DAY CARE 12.10.07, 19:12
                          Kiedys mieszkalam w East Rutherford, teraz w Elmwood Park.
                          • wiedzma103 do jasti 12.10.07, 22:51
                            to kiedy robimy wypad na kawke :)
    • monica771 Re: DAY CARE 12.10.07, 04:42
      Witam,
      Ja tez mieszkam w Nj a dokladnie w Sayreville i tez szukam day care
      w mojej pkolicy dla 15 miesiecznej dziewczynki. Czy ktoras z was wie
      cos na temat domowego przedszkola w tej okolicy albo cen
      obowiazujacych w normalnym day care?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka