24.05.07, 01:43
W poniedzialek moja corcia miala pobrana krew zeby sprawdzic czy ma na cos
alergie. Niestety okazalo sie ze ma alergie na bialko jaja kurzego. Jak dla
mnie trgaedia, bo my uwielbiamy potrawy z jaj a ona caly czas prosi aby jej
troszke dac :(. Czy taka alergia jest juz na cale zycie, czy to minie? Ola ma
dostac jakies tabletki po ktorych nie bedzie miala objawow alergii jesli zje
jajko...
Obserwuj wątek
    • beatamc Re: Alergia 24.05.07, 02:12
      z tego co sie orietuje, to te alergie, ktore mamy w dziecinstwie w wiekszosci
      mijaja w wieku dojrzewania. Tak bylo u mnie.
      Te, ktore dostajemy pozniej , zostaja najczesciej do konca zycia. To tak
      ogolnie, ale wiadomo,ze wszystko moze potoczyc sie inaczej.
      Jakie ma objawy? Moze nie sa na tylke grozne, zeby calkowicie wyeliminowac?
      • olensia Re: Alergia 24.05.07, 02:28
        Odrazu po zjedzeniu jajka ma na twarzy krostki i do tego dochodzi bardzo rzadka
        kupka... Po mleku krowim ma straszne odparzenia ale badanie krwi nie wykazalo
        alergi na mleko krowie...
        • bea_mama Re: Alergia 24.05.07, 05:18
          Moja Zuza ma mega alergie na jajka, gluten, mleko, pszenice i inne rzeczy, wiec
          mam jako takie rozeznanie. Testy krwi czasem daja u malych dzieci falszywy
          wynik ujemny, czyli pokazuja ze alergii nie ma, a alergia jednak jest. Tak moze
          byc w przypadku tego mleka u was. Miarodajne testy sa chyba juz po ukonczeniu 3
          roku zycia. U nas wychodzilo zawsze wszystko z testow juz od poczatku, czyli
          nawet jak Zuza miala roczek.
          Co do jajka, to czy jest uczulona i na zoltko i na bialko? Bo moze zoltko jest
          ok i nie bedzie musiala rezygnowac ze wszytskich smakolykow.
          Jesli chodzi o wyrastanie z alergii, to przy takiej silnej jaka ma nasza Zuza
          nikt nam jeszcze nie powiedzial ze z niej wyrosnie, a raczej ze bedzie ja miala
          do konca zycia, ale nie tak silna, czyli bedzie mogla zjesc jogurt, ale po
          szklance mleka bedzie ją bolal brzuch. Obecnie po liznieciu loda z soku, w
          ktorym byla serwatka (przez nas niezauwazona) od razu ma bol brzucha i szykuje
          sie do wymiotow:((( Ale rzeczywiscie poziom alergii spada, bo o ile na roczek
          miala to IgE na mleko okolo 60, to teraz spadlo jej do 20 przy czym norma jest
          chyba okolo 2... Tak wiec daleko nam do normalnosc. Ale wydaje mi sie ze
          wiekszosc dzieci wyrasta z dzieciecych alergii.
          A co to za magiczne tabletki na alergie na jajko? :) Pierwsze slysze. Do
          kliniki alergii jezdzimy co roku i nikt nawet o tym nie wspomnial. Nam zalecaja
          tylko diete.
          • olensia Re: bea_mama 24.05.07, 18:17
            Ola ma alergie tylko na bialko, zoltko moze jesc. Narazie z mlekiem krowim sie
            wstrzymam, bo daje jej sojowe. Jesli chodzi o tabletki to dopiero jutro lub w
            poniedzialek przepisze jej doktorka. Dzieki nim bedzie mogla jesc jajka ale nie
            bedzie miala zadnych objawow: wysypki itp. Zobaczymy czy rzeczywiscie to cos
            pomoze. Moja tesciowa tez miala i nadal ma alergie na bialko jajka. Ale im byla
            starsza tym mniej miala objawow qalergii. Teraz wcina jajka ale pozniej swedzi
            ja skora naszczescie to szybko jej mija. Mam nadzieje ze i naszym corkom to
            kiedys przejdzie...
            • magdziol18 Re: bea_mama 24.05.07, 19:08
              ja na Twoim miejscu mocno bym sie zastanowila nad podaniem takiemu malenstwu
              silnych przeciez lekarstw. Jesli moze jesc zotko to przeciez juz duzo, moja
              mala tez ma alergie i caly czas mam dylemat czy podac jej jakies lekarstwo, bo
              ja uwazam ze na pewno sa skutki uboczne, gdzie jest mniejsze zlo?
              • olensia Re: magdziol18 24.05.07, 19:40
                Masz racje. Ja sama nie biore zadnych lekow jesli nie musze, dopiero kiedy zmusi
                mnie do tego albo straszliwy bol albo jakas choroba. Chyba dam sobie spokoj z
                tymi lekami, bo przeciez to ze nie zje bialka z jajka to znowu nie taka
                tragedia... Ona je duzo rzeczy ktore zawieraja bialko jaja kurzego, ale alergia
                wystepuje tylko wtedy gdy zje samo bialko np. z jajecznicy itp.
                • bella41 Re: magdziol18 24.05.07, 20:54
                  u mojego malego jest podobnie, oddzielam wiec zoltko od bialka, jesli zdarzy mi
                  sie je podawac (nie lubi)
                  wysypke mial tez po biszkoptach(polskich)
                  ciasta, serniki, gdzie jest duzo jajek wcina i nic sie nie dzieje
                  z mlekiem tez mielismy problem, tzn. najpierw z formula, wymiotowal, mial
                  biegunki, pediatra zasugerowala mleko(formule) lactose free, po ustapieniu
                  objawow alergii znowu podawalismy zwykla formule, ale wszystko wrocilo
                  caly czas teraz dajemy mu mleko bez laktozy i jest okey
                  zwykle jogurty, serki nie szkodza mu
                  tabletek nie radze, bo nie ma sensu w przypadku jajka, nie jest to glowny
                  skadnik diety dziecka, wiec po co
            • beatamc Re: bea_mama 24.05.07, 19:40
              ja bym zaczekala jeszcze z lekami. Przeciez mozna sie obyc bez jajek. Ja
              musialam brac leki, bo pylkow, plesni nie mozna bylo wyeliminowac. Moja mama
              musiala prosic nauczycieli o wyrozumialosc na wiosne i jesien, bo po lekach
              bylam przymulona (tak mama twierdzila, ja nad tym sie nie zastanawialam, bo
              mialam ok 12lat). Wiadomo, sa coraz skuteczniejsze leki... Zorietuj sie jakie
              sa skutki uboczne, a na pewno sa.
              Poczytaj sobie o kicie pszczelim, ja to pilam... nie wiem czy to pomoglo. (ale
              dla rocznego dziecka to i tak nie jest dobry pomysl . Moze w przyszlosci.)
        • bella41 Re: Alergia 24.05.07, 21:02
          olensia napisała:

> Odrazu po zjedzeniu jajka ma na twarzy krostki i do tego dochodzi bardzo
          rzadka
          > kupka... Po mleku krowim ma straszne odparzenia ale badanie krwi nie wykazalo
          > alergi na mleko krowie...

pomyslalam, ze moze zrobili jej badanie tylko na bialko mleka krowiego nie na
          tolerancje laktozy(pisalam nizej o tym ) i moglo wyjsc ok, bo twoja corka nie
          ma uczulenia na to
          • 4me1 Re: Alergia 24.05.07, 23:56
            Wielu ludzi nietoleruje krowiego mleka, roznie sie to objawia, czasem cale
            zycie nie wiedza,ze wzdecia, gazy, czasem problemy z cera, to od mleka.
            Jestesmy jedynym gatunkiem ssaka, ktory pije cudze mleko. Co najmniej 40%
            populacji ma rozne formy nietolerancji mleka. To co wyskakuje na zewnatrz, na
            skorze, czy np. wzdecia, u maluszkow odparzone pupki, to nic w porownaniu z tym
            co sie dzieje w jelicie cienkim.
            • olensia Re: Alergia 25.05.07, 00:09
              Ola pila formule i nic jej nie bylo. Probowalismy podac jej mleko bez laktozy
              ale objawy i tak miala...
              • 4me1 Re: Alergia 25.05.07, 02:29
                Duzo ludzi uczulonych jest, lub nietoleruja kazeiny,skladnika mleka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka