Dodaj do ulubionych

wprowadzanie fomuly

15.07.07, 20:36
Od poniedzialku zaczynam przestawiac mojego synka na fomule. Stopniowo chce
przestac karmic moim mlekiem w ciagu dnia. Co 4 dni dodaje kolejny posilek
zastepiony formula. Maluch nie wybrzydza i pije formule z butelki z takim
samym zapalem jak moje mleko. Problem w tym, ze zrobil sie bardzo marudny a
nawet placzliwy. Nigdy nie mialam z nim takich problemow. Dawalam Similac,
dawalam Efamil, ale nie widze roznicy w reakcji. Czy powinnam na poczatek
mieszac moje mleko z formula? A moze odczekac az organizm przyzwyczai sie? Czy
ktos ma doswiadczenie we wprowadzaniu formuly? Szkoda mi Malenstwa, ale ja juz
nie moge kontynuowac odciagania mleka w pracy.
Obserwuj wątek
    • klaudona jeszcze dwa pytania 15.07.07, 21:49
      Jak czesto zazwyczaj dzieci na formule maja kopke? Na moim mleku mial zawsze 1-2
      dziennie. Dzis mamy drugi dzien bez kompki. Czy to OK? Kiedy powinnam zaczac sie
      martwic?

Ile czasu moze stac gotowa formula w lodowce?

O karmeniu piersia wiem juz prawie wszystko a o formule jak widac niewiele...
      • zapomnialamnicka Re: jeszcze dwa pytania 15.07.07, 23:02
        dzieci na sztucznym mleku maja tendencje do zatwardzen, enfamil z mojego
        zaswiadczenia nie zatwardza - ale wiadomo kazdy jest inny

jesli chodzi o placzliwosc maluszka to moze mu brakuje bliskosci ktora mial przy
        karmieniu piersia
        • klaudona Re: jeszcze dwa pytania 16.07.07, 02:51
          zapomnialamnicka napisała:

> jesli chodzi o placzliwosc maluszka to moze mu brakuje bliskosci ktora mial prz
          > y
          > karmieniu piersia
          Ta teoria odpada, bo juz od kilku miesiecy 3 karmienia dziennie dostaje butelka,
          gdy ja jestem w pracy. Dzis sprobowalam zamast formuly dac rozmrozone mleko i
          bylo w porzadku. Jutro tez zrobimy tak samo i jesli Maluszek bedzie sie
          normalnie zachowywac, to znaczy, ze formula jest jednak dla niego ciezko
          strawna. Zaczniemy mieszac formule z moim mlekiem stopniowo zwiekszajac
          proporcje formuly. To pomysl mojej tesciowej - mam nadzieje, ze pomoze, bo
          innych pomyslow brak.
    • a_dassuj Re: wprowadzanie fomuly 15.07.07, 23:19
      Przy formule u nas jest okolo 1-2 razy dziennie.Oranic Similac formula wydaje mi
      sie najlepsza -nie "smierdzi" tak jak inne.W lodowce moze stac 24 h.Jak sie
      czuje maly??
      • klaudona Re: wprowadzanie fomuly 16.07.07, 02:59
        No wlasnie od Organic Similac zaczelismy i faktycznie baki sa mniej smierdzace,
        ale jednak to nie to samo co po moim mleku, po ktorym nowet kupki prawie
        pachnialy ;-) Ale smierdzaca czy nie oby jakas pojawila sie, bo juz dwa dni nic
        nie ma. Na moim mleku najczesciej dwie dziennie byly.
        Pisalam wyzej, ze dzis byl slodziutki jak zawsze, ale to moze dlatego, ze dalam
        odmrozone mleko zamast formuly. Zobaczymy czy jutro bedzie tak samo.

Dzieki dziewczyny za odpowiedzi.
    • klaudona znalazlam arykul 16.07.07, 03:56
      "Elemental formulas are also lactose free and are made with hydrolysate
      proteins, which are easy to digest for infants with protein allergies. Types of
      elemental formulas include Nutramigen, Pregestamil and Alimentum."
      www.keepkidshealthy.com/infant/infant_formula.html
      Latwo strawne... Moze ktoras z tych formul sprobowac?
      • onthelake Re: znalazlam arykul 16.07.07, 06:24
        Klaudona sprobuj Nutramigen albo Alimentum.Moj lekarz powiedzial,ze to sa
        jedyne formulas,ktore sa dobre dla dziecka oprocz mleka matki.
        • bea_mama Re: znalazlam arykul 16.07.07, 07:24
          Z wlasnego doswiadczenia napisze, ze Nutramigen jest baaardzo niesmaczny, ale
          wiem ze dzieci maja rozne gusta wiec mozesz sprobowac, ale nie wiem czy to
          pomoze na zatwardzenia. Moja corka pila to mleko przy silnej alergii na mleko
          krowie. Jest jeszcze calkiem dobre mleko sojowe... ale czy pomoze na problemy z
          kupka to nie wiem.
          • beatamc Re: znalazlam arykul 16.07.07, 16:05
            niestety ja mam zle doswiadczenie z nutramigen. Moja mala plakala 5 min po zjedzniu tego. U nas
            sprawdzilo sie tylko nestle. Probowalam ok 6 rodzajow mleka. Nutramigen jest dla alergikow, a Twoje
            dziecko alergii na krowie mleko nie ma. Butelki po nutramigen byly bardzo tluste, moze wlasnie tluszcz
            jest przyczyna tego ,ze malej bylo to trudniej strawic. Moze... tego sie nigdy nie dowiem.
            • onthelake Re: znalazlam arykul 16.07.07, 18:50
              No widzisz a my dodajemy lyzeczke oleju do Nutramigenu(tzn.na cala dobe)i
              lyzeczke tluszczu kokosowego dziennie bo tluszcz jest wlasnie bardzo wazny do
              prawidlowego rozwoju ukladu nerwowego niemowlaka.Kupki byly raczej rzadkie co
              sie zmienilo z wprowadzeniem warzyw nie wiem dlaczego.Smak rzeczywiscie jest
              nieciekawy ale dla mnie bo Kubus wcina:-)
              • beatamc Re: znalazlam arykul 16.07.07, 21:16
                dlaczego akurat kokosowy? a olej jaki uzywasz?
                • onthelake Re: znalazlam arykul 17.07.07, 04:50
                  Kokosowy bo okolo piecdziesieciu procent tego tluszczu to lauric acid,ktory
                  wzmacnia system immunologiczny dziecka (dziala jak mleko matki).Oczywiscie
                  jesli jest nieprzetworzony i bez chemikaliow.Te pozostale oleje to rotacja,
                  kazdego dnia lyzeczka innego:slonecznikowy,rzepakowy?(safflower),sezamowy i z
                  orzechow wloskich.Tez organiczne.
          • onthelake Re: znalazlam arykul 16.07.07, 18:54
            Soja jest bardzo niedobra dla dzieci i nie tylko.Mozna znalezc na ten temat
            sporo informacji w necie.
            • bea_mama Re: znalazlam arykul / onthelake 16.07.07, 19:26
              onthelake napisała:

> Soja jest bardzo niedobra dla dzieci i nie tylko.Mozna znalezc na ten temat
              > sporo informacji w necie

Mozesz napisac cos wiecej o tej szkodliwosci? Bo moj alergik w sumie na mleku
              sojowym zyje, a my tez sojowe bardzo lubimy.
              • onthelake Re: znalazlam arykul / onthelake 17.07.07, 05:06
                bea_mama w skrocie duzym to soja robi straszny balagan z hormonami.Pamietam,ze
                czytalam,ze jednodniowa dawka sojowej formula to jakby dac niemowleciu piec
                tabletek antykoncepcyjnych.Utrudnia tez przyswajanie mineralow.W malych
                ilosciach mozna jesc soje bardzo fermentowana:miso i tempeh.Jest cala masa
                informacji na ten temat,poczytaj!Ja tez kiedys myslalam,ze to takie zdrowe
                jedzenie ale teraz juz tak nie mysle a dziecku bym dala tylko jakbym juz nic
                innego nie miala.
    • ny.aga Re: wprowadzanie fomuly 16.07.07, 19:31
      Ja tez przeszlam na formule jak ty ale moja mala miala bardzo duzo gazu w sobie
      wiec przeslismy na Alimentum. Probowalismy Similac i Enfamil ale mala plakala
      duzo po nich (gas). alimentum lub Nutramigen sa latwo strawne.
      Organizm dluzej trawi formule i formula ma wiecej zelaza (iron) dlatego BM sa
      gestsze, twardsze i mniej czestsze i ciemniejsze. Po Alimentum spodziewaj sie
      bardzo "pachnacych" kupek ;-))
      • klaudona Re: wprowadzanie fomuly 27.07.07, 16:25
        Jestesmy na Alimentum. Problemy z balacym brzuszkiem skonczyly sie, ale smakowo
        nie zabardzo Malemu odpowiada, wiec nadal szukamy czegos innego. Moze
        przyzwyczai sie do fomuly i wrocimy do Organic, bo wolalabym chowac go na
        organicznym jedzeniu. Zatwardzenia nadal sa. Tylko sok z suszonej sliwki
        pomaga. Boje sie wiec wprowadzic kaszke ryzowa, ktora takze moze dolozyc sie do
        problemow z wyproznianiem. Zaczniemy wiec w ten weekend stale pokarmy od
        marchewki sloiczkowej.

Czy mozna sok z suszonej sliwki podawac na stale co pare dni, czy organizm
        przyzwyczai sie do wspomagacza i nie bedzie sobie sam radzil z wyproznianiem?
        • ny.aga Re: wprowadzanie fomuly 27.07.07, 16:47
          Tego nie wiem czy moze organizm sie przyzwyczaic ale jak zacznie jesc owoce i
          warzywa wydaje mi sie ze bedzie lepiej. Jesli nie chcesz zaczynac od rice
          cereal sprobuj oatmeal. Ono nie zatwardza jak rice cereal.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka