Gość: Tom IP: *.e-wroc.com 12.10.03, 19:39 Może ktoś wie , jak długo czeka się teraz w Chicago na uzyskanie obywatelstwa od momentu złożenia dokumentów? Z góry dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Janusz Re: OBYWATELSTWO IP: *.motorola.com 17.10.03, 13:33 Ja robilem obywatelstwo na Florydzie w 1993 roku i czekalem okolo szesc miesiecy.Teraz ten okres wydluzyl sie do 2-3 lat Jezeli chodzi o Chicago to nie wiem , ale przypuszczam ze nie bedzie sie wiele roznil od tego tutaj. Janusz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Re: OBYWATELSTWO IP: *.e-wroc.com 17.10.03, 21:38 Dziękuję Januszu za odpowiedź.Pytam, bo mąż mój czeka na uzyskanie obywatelstwa w USA , a ja czekam w Polsce i do końca nie wiemy co będzie dla nas bardziej korzystne w czasie: czy lepiej będzie ,jeśli mąż teraz złoży na mnie papiery jeszcze jako rezydent, czy dopiero wtedy, gdy uzyska obywatelstwo?Co dla mnie szczególnie byłoby krótsze w oczekiwaniu w Polsce na papiery? Może ktoś był w takiej sytuacji i nam podpowie (lub poleci dobrego prawnika).Serdecznie dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monia Re: OBYWATELSTWO IP: *.zambrow.sdi.tpnet.pl 17.10.03, 22:40 > okolo szesc miesiecy.Teraz ten okres wydluzyl sie do 2-3 lat< Hmmmm,to chyba nie mozliwe zeby na obywatelstwo czekac 3 lata! Mysle,ze nastapila mala pomylka? Prosze o sprostowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monia Re: OBYWATELSTWO IP: *.zambrow.sdi.tpnet.pl 17.10.03, 22:43 Tak na marginesie,to jestem w podobnej sytuacji,tyle ze nie jestem jeszcze zona,tak samo moj chlopak czeka na obywatelstwo tylko duzo dluzej mu zostalo ale tez podobne decyzje przed nami,wiec piszcie bo bardzo duzo ludzi z tego korzysta! Serio. Odpowiedz Link Zgłoś
mojito Re: OBYWATELSTWO 18.10.03, 03:21 Witajcie, Rozwazcie efektywne i niskobudzetowe dzialanie. Napiszcie list do lokalnego BCIS z zapytaniem o status sprawy. Nalezy podac numer sprawy (reference number) i wyslac certified mail (forma listu rejestrowanego nie poleconego). I powtarzac to raz w miesiacu az do uzyskania odpowiedzi. Prawnik w tych przypadkach jest absolutnie nie potrzebny. Powodzenia/pozdrowienia, mojito. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bjnk Re: OBYWATELSTWO IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 18.10.03, 11:06 mialem się żenic z kobietą w CT, od 4 lat miala GC, radzilem się prawnikow, agencji, wszyscy mówili żeby zaczekać jeszcze rok, niech ona złoży papiery na obywatelstwo (można po 5 latach posiadania GC), potem zaczekać następny rok jak proces przyznawania obywatelstwa dla niej się skończy i dopiero wtedy składac papiery na mnie, jeśli ktoś jest rezydentem zlożenie papierów na współmałzonka nic sensownego nie daje, okres oczekiwania może się ciągnąć w nieskończoność Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciej Re: OBYWATELSTWO IP: 64.107.2.* 18.10.03, 17:55 Pod tym wzgledem US jest pojebane. W Kanadzie mozna zone sponsorowac jesli sie tylko ma status legalnego imigranta. Okres oczekiwania jest taki sam dla obywatela jak i landed immigrant. Widac ze amerykanie na sile chca ludzi uszczesliwiac swoim obywatelstwem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janusz Re: OBYWATELSTWO IP: *.233.163.80.myacc.net 19.10.03, 02:20 Wszystko co napisalem poprzednio, opieralo sie na moich wywiadach wsrod poloni i obcokrajowcow na Florydzie. Tutaj sytuacja jest makabryczna jezeli chodzi o obywatelstwo bo jest ogromna grupa ludzi pochodzenia hiszpanskiego. To wcale nie pomylka te 2 lata oczekiwania. Razem ze mna skladalo przysiege prawie 2 tysiace osob jednego dnia. I wierzcie mi nie spotkalem sie dotad z tak duza liczba ludzi ktorzy przysiegali w tej samej sali. Bylem pare razy na przysiedze w CT, ale najwiecej bylo do 500 osob. I pamietajcie jeszcze o 11 wrzesnia kiedy cala procedura INS sie zmienila. Zycze wszystkim obym sie mylil. Z powazaniem Janusz Odpowiedz Link Zgłoś