Dodaj do ulubionych

Do Kanady na J1

IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 28.12.03, 13:06
Czy mając wizę J1 (multiple entries) można przekroczyć granicę kanadyjską bez
wizy z Polski (tzn. pokazać DS-a i takie tam na granicy i to wystarczy)? A
jeśli nie to czy są duże szanse na wyrobienie wizy turystyczną do Kanady
mając wydaną J1?
Obserwuj wątek
    • Gość: congo mueller Re: Do Kanady na J1 IP: *.sympatico.ca 29.12.03, 17:24
      Zadna wiza do USA nie uprawnia do przekroczenia granicy z Kanada. Musisz miec
      wize kanadyjska. Czy mozna ja uzyskac na granicy - nie wiem.
    • Gość: ela Re: Do Kanady na J1 IP: 132.198.175.* 29.12.03, 18:00
      jesli masz WAZNA wize wjazdowa to mozesz do 30n dni spedzic w kanadzie.
      Zabierasz paszport, I94 (nie oddajes na granicy). Nie zaszkodzi miec listu ze
      szkoly ze jestes tam ciagle studentem.
      Jesli twoja promesa wygasla, co jest bardziej prawdopodobne, to ze szkoly
      zabierasz IAP 66 i jedziesz do Kanady. am w najblizszym konsulacie wyrabiasz
      sobie wize i juz - ale to tylko wtedy jesli ci wygasl "stempel" w paszporcie.
      Predzej czy pozniej czeka cie wizyta w konsulacie po nowa wize (chyba ze
      bedziesz siedziall w USA do konca szkoly)

Nie wiem co to "DS i takie tam"

aha, i na granicy nikt nikomu wizy nie daje ani za oplata ani bez

• Gość: Bartek Re: Do Kanady na J1 IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 31.12.03, 13:46
        Nie ma już IAP-66. Od kilku lat jest natomiast DS-2019. Aha, i nie przebywam w
        USA - będę tam w przyszłym roku w ramch programu Work&Travel (a nie w szkole -
        wiza studencka to F1) i w sumie to wyrobię sobie wizę turystyczną, bo wszystkie
        opinie jakie słyszałem są sprzeczne (albo dowiem się sam w ambasadzie).
        • Gość: Tomaj4@wp.pl Re: Do Kanady na J1 IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 03.01.04, 00:23
          Ja bylem na wizie J1 i wyjechalem do Kanady na 2 tygodnie wiec wiem jak trzeba
          sie o nia starac .
          A wiec trzeba wejsc na strone konsulatu kanadyjskiego juz podczas pobytu w
          stanach ( niestety nie wiem jaki jest adres) wypelnic formularze i dodac
          odpowiednie zalaczniki - zdjecia , paszport( nie ksero tylko paszport) , jakies
          potwierdzenie ze pracowales legalnie w stanach i najlepiej kilka czekow ( czyli
          ze masz kase na ten wyjazd ) i uzasadnienie po co jedziesz .
          Jezeli ambasada jest daleko np . nie ma jej w chicago tylko w detroit i NY i
          jeszcze paru miejscach to trzeba to wszystko tam wyslac poleconym i ze zrotna
          koperta zaadresowana na twoj adres w stanach . Oprocz tego trzeba jeszcze
          wypelnic oplate w 2002 bylo to na jednowjazdowa wize okolo ( nie pamietam kolo
          300$ ) mozna tez wielowjazdowa .
          Mi wize do kanady na jeden wjazd przyslali w ciagu 10 dni ale podobno sredni
          czas oczekiwania byl okolo 2- 3 tygodni .
          To wszystko bylo juz po 11 wrzesnia wiec przepisy byly nowe i mysle ze sa nadal
          aktualne .
          Z dostaniem tej wizy nie ma zadnych problemow wystarczy tylko wypelnic dobrze
          te formularze ktore sa na stronie ambasady Kanada .
          pozdrawiam
          • Gość: Bartek Re: Do Kanady na J1 IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 11.01.04, 22:34
            Wielkie dzięki,
            Bartek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka