Dodaj do ulubionych

Winobranie, Francja

20.08.12, 16:49
Witam serdecznie. Dzisiaj miałam ruszyć już na winobranie, ale dosłownie wczoraj niemal cała ekipa się wycofała.
Planuję uderzać na Alzację, próbuję swoich kontaktów, aby znaleźć pracę, jeżeli nie- szukam w ciemno.
Zapraszam osoby chętne, które nie boją się jeździć stopem, wiedzą co to spanie w lesie pod namiotem oraz jak rozpalić ognisko :D

staniszewska-m@wp.pl
Obserwuj wątek
    • Gość: coco Re: Winobranie, Francja IP: *.183.22.93.rev.sfr.net 21.08.12, 12:28
      jak juz pisalam, winobranie rozpocznie sie w tym roku ok. 15 wrzesnia.
      we francji nie masz prawa ani rozbijac namiotu gdzie chcesz ani tym bardziej rozpalac ogniska
      • m-staniszewska Re: Winobranie, Francja 21.08.12, 12:35
        z ogniskiem i rozbijaniem namiotów jak wszędzie ;)

A wiesz coś na temat południowych rejonów we Francji i czasu zbiorów?
        • Gość: coco Re: Winobranie, Francja IP: *.183.22.93.rev.sfr.net 21.08.12, 13:27
          na poludniu francji winobranie rozpocznie sie z poczatkiem wrzesnia. tak podejrzewam.
          na poludniu jest duza konkurencja: polowa kryzysowej hiszpanii najezdza tamtejsze winnice.
          ogolnie nie jest latwo znalezc prace przy winobraniu, choc dla chcacego...
          proponuje skupic sie najpierw na regionie baujolais, w burgundii trudno znalezc cos z noclegiem i wyzywieniem. w baujolais zacznie sie predzej niz w alzacji, wiec nastepnie wybrac sie albo do alzacji albo do szampanii (tam zawsze jest robota i pelno polakow)
          • Gość: xxx Re: Winobranie, Francja IP: *.tktelekom.pl 21.08.12, 16:27
            A czy ktos wyjechal kiedys w ciemno i znalazl prace na miejscu?
            • Gość: X Re: Winobranie, Francja IP: *.opera-mini.net 21.08.12, 17:07
              Coco. Jak widać jesteś specjalistą od winobrania. Buntujesz chętnych na wyjazd bo wiesz lepiej niż inni kiedy za ile i gdzie. A sam siedzisz w krainie białych niedzwiedzi. Inni mówią coś innego ale jasne ty wiesz lepiej.
              • Gość: coco Re: Winobranie, Francja IP: *.183.22.93.rev.sfr.net 21.08.12, 17:54
                o co ci chodzi? nikogo nie buntuje, ostrzegam, ze nie jest latwo, szczegolnie jak nie ma sie zadnego kontaktu. pare ofert w burgundii:
                www.bienpublic.com/cote-d-or/vins-et-spiritueux
                • m-staniszewska Re: Winobranie, Francja 21.08.12, 19:06
                  Wiesz coś może na temat "papierologii" związanej z zatrudnieniem pracownika?
                  • Gość: bojler Re: Winobranie, Francja IP: *.CNet.Gawex.PL 21.08.12, 19:42
                    no dobra czyli o co chodzi?
                    chcesz jechać, ale nie masz z kim ani dokąd? ciekawe, też chcę jechać a doświadczenia nie mam wcale.
                    • m-staniszewska Re: Winobranie, Francja 21.08.12, 20:13
                      jak chcesz to jedź.
                      z kim powoli mam, a gdzie powoli tez mam ;)
                  • Gość: coco Re: Winobranie, Francja IP: *.183.22.93.rev.sfr.net 21.08.12, 20:03
                    dowod osobisty badz paszport
                    dokladne stawki w burgundii: 9,40 euro/godz. mniej wyzywienie (calodzienne 13,95euro) mniej spanie 0,90 euro. czesto odliczaja tylko obiad i spanie, czyli 5,58i 0,90; czesto trzeba negocjowac po francusku, bo wlasciciele winnic to przewaznie prosci ludzie, ktorzy nie mowia po angielsku. czasem trzeba pracowac w ciemno, i dopiero na koniec jak dostaniesz koperte zobaczysz czy wlasciciel byl uczciwy czy mniej...
                    • m-staniszewska Re: Winobranie, Francja 21.08.12, 20:12
                      Dzięki wielkie :)
                      Tylko w Burgundii ten dowód i paszport? bo słyszałam o jakiś pismach wysyłanych z kraju do kraju, a szczerze mówiąc nie ogarniam tego.
                      Widzę, że pracowałaś we Francji. Może znasz jakiś kontakt mailowy do kogoś, kto nie pogardzi pracowitymi Polakami?
                      Za ogłoszenia też dziękuję, jutro będę wydzwaniać razem z francuskojęzycznym bratem, może coś wskóramy.
                      Pozdrawiam
                      • Gość: coco Re: Winobranie, Francja IP: *.183.22.93.rev.sfr.net 21.08.12, 20:30
                        nie, nie tylko w burgundii, w calej francji. problem, ze francuzi boja sie zatrudniac polakow, gdyz przez wiele lat bylo to platne i potrzebowalo sie wielu papierkow. teraz prawo sie zmienilo, ale nie mentalnosc...
                        niestety nie wiem kto moglby zatrudnic polakow, trzeba dzwonic i szukac
                        paru.free.fr/emplois/o_vend_paru1.html
                        • Gość: xcv Re: Winobranie, Francja IP: *.tktelekom.pl 21.08.12, 23:23
                          coco, widze ze orientujesz sie w temacie.
                          Twoim zdaniem, warto jechac w ciemno?
                          • Gość: coco Re: Winobranie, Francja IP: *.183.22.93.rev.sfr.net 22.08.12, 12:21
                            jakbym miala 20 lat i ochote przynajmniej na przezycie przygody, podrozy tak.
                • Gość: X Re: Winobranie, Francja IP: *.opera-mini.net 22.08.12, 11:18
                  coco. Pytasz dlaczego. Odpowiem. Nie masz pojęcia o tym co piszesz. Ja nigdy tam nie byłem nie znam języka. Dopiero od miesiąc zacząłem przeglądać temat i informacje o tym. Po pierwsze nie znasz zupełnie języka - odsyłasz ludzi na strony z ofertami tyle,że te strony to ogłoszenia gdzie można zostawić swoją ofertę. Następnie dajesz strony winnic z tym,że to oferta zwiedzania winnic połączona z degustacją. Dla mnie jesteś zupełym dużym ZEREM. To tyle.
                  • Gość: coco Re: Winobranie, Francja IP: *.183.22.93.rev.sfr.net 22.08.12, 12:20
                    X jezeli nie znasz jezyka ani nigdy tam nie byles to po co sie wtracasz?
                    • Gość: X Re: Winobranie, Francja IP: *.opera-mini.net 22.08.12, 12:34
                      To ja to piszę nie znam języka. Ty go nie znasz a przekazujesz ludziom blędne informację. Tak jak twoje wyliczenia co do zarobków jedzenia i noclegów. Śmieszne to co piszesz.
                    • m-staniszewska Re: Winobranie, Francja 22.08.12, 12:37
                      a ja prosze o spokój i rzetelne informacje, bo to dla mnie ważny wyjazd.
                      • Gość: coco Re: Winobranie, Francja IP: *.183.22.93.rev.sfr.net 22.08.12, 12:45
                        www.bourgogne.direccte.gouv.fr/IMG/pdf/05_Salaires_2012_21_58_89.pdf
                        moje informacje sa rzetelne, nie widze powodu dla ktorego mialabym klamac?
                        zeby pozbyc sie konkurencji?
                        • m-staniszewska Re: Winobranie, Francja 22.08.12, 12:51
                          ja niczego nie zarzucam, tylko nie chce tu kłótni kto ma rację i kto komu powie lepiej. myślę, że wiecie o co chodzi, pozdrawiam ;)
                          • Gość: raisins Re: Winobranie, Francja IP: *.play-internet.pl 22.08.12, 23:44
                            A jak jedziesz do Francji? Bo ja właśnie próbowałem od tego zacząć, żeby wyszło mi na plus - i tak na początek wyszło mi ponad 1000zł wkładu początkowego, czy to na kartę InterRail, czy składkę na paliwo - zwłaszcza jeśli zamierzasz przemieścić się z południa na północ Francji...
                            • labadine Logika-Winobranie, Francja 23.08.12, 08:05
                              Na google.pl wrzuceniu hasla:"je cherche travail dans vendange direct de vignerons"(szukam prace przy winobraniu bezposrednio u wlasciciela) znajdzie sie pelno ofert z nr telefonow i adresami.
                              Z prasy-w Alzacji np od 22 sierpnia juz trwa nabor chetnych do pracy w winnicach...
                              • Gość: pol Re: Logika-Winobranie, Francja IP: *.tktelekom.pl 23.08.12, 10:25
                                labadine-wybierasz sie?
                                • labadine Re: Logika-Winobranie, Francja 23.08.12, 10:49
                                  Jestem juz na emeryturze,wczesniej mieszkalem we Francji a dzisiaj w DE
                                  • Gość: pol Re: Logika-Winobranie, Francja IP: *.tktelekom.pl 23.08.12, 13:22
                                    labadine-a moze zna Pan kogos kto zatrudnia Polaków?
                                    • labadine Re: Logika-Winobranie, Francja 23.08.12, 21:31
                                      Osobiscie nie znam nikogo.
                                      • Gość: pol Re: Logika-Winobranie, Francja IP: *.tktelekom.pl 23.08.12, 21:39
                                        Szkoda....ciezko sie dostac bez znajomosci. Wyslalismy ponad 100 maili i nic..
                                        • Gość: ??? Re: Logika-Winobranie, Francja IP: *.tktelekom.pl 28.08.12, 22:59
                                          coco-orientujesz sie moze kiedy zacxyna sie w tym roku winobranie w burgundii?
                                          • Gość: coco Re: Logika-Winobranie, Francja IP: *.212.22.93.rev.sfr.net 29.08.12, 08:39
                                            na pewno po 15-tym; ok; 20-tego wrzesnia.
                                            • Gość: up Re: Logika-Winobranie, Francja IP: *.tktelekom.pl 29.08.12, 08:57
                                              Bo jedna kobieta nam odpisala, ze albo przed 20 albo przed 25? Moze byc taka rozbieznosc? Na co sie nastawiac?
                                              • Gość: up Re: Logika-Winobranie, Francja IP: *.tktelekom.pl 29.08.12, 12:02
                                                coco jak myslisz?
                                                • Gość: autor Re: Logika-Winobranie, Francja IP: *.tktelekom.pl 29.08.12, 17:45
                                                  coco,a moze zznasz jeszcze jakies lokalne str z ogloszeniami?
                                                  • Gość: coco Re: Logika-Winobranie, Francja IP: *.139.205.77.rev.sfr.net 30.08.12, 09:13
                                                    www.leboncoin.fr/emploi/offres/bourgogne/?f=a&th=1&q=vendanges
                                                    trudno nastawiac sie dokladnie na jakakolwiek date, pogoda nie sprzyja dojrzewaniu winogron.
                                                    urodzaju w tym roku nie ma, bo najpierw byl mroz, potem kilka razy spadl grad, kwiat splynal ze wzgledu na zimno i deszcz, nastepnie choroby grzybiczne zaczely pozerac winogrona... ateraz na dodatek maja trudnosci w dojrzewaniu, ciagly brak ciepla i slonca.
                                                    wiec w tym roku nie jest wesolo. w niektorych winnicach zbiory beda mniejsze o 50%.
                                                  • Gość: autor Re: Logika-Winobranie, Francja IP: *.tktelekom.pl 31.08.12, 16:10
                                                    coco,a co znaczy "tarif préfectoral" ?
                                                  • Gość: coco poczatek w burgundii IP: *.139.205.77.rev.sfr.net 02.09.12, 13:07
                                                    wiele winnic zapowiada 17.09, jako date rozpoczecia winobrania
                                                  • Gość: hmm,.,. Re: poczatek w burgundii IP: *.tktelekom.pl 04.09.13, 21:38
                                                    coco-czy to prawda, ze w tym roku maja byc wyzsze stawki?
                                                  • Gość: coco Re: poczatek w burgundii IP: *.209.22.93.rev.sfr.net 05.09.13, 09:02
                                                    akurat wieksze... popatrz sie sam, jak nie rozumiesz pytaj:
                                                    direccte.gouv.fr/IMG/pdf/6_-_Bareme-Vendanges-2013-71.pdf
                                                    direccte.gouv.fr/IMG/pdf/5_-_Bareme-Vendanges_21-58-89.pdf
                                                    tak jest u nas w burgundii, winobranie rozpocznie sie po 25 wrzesnia, te glupie rodzynki nie chca dojrzewac!

• Gość: hmmm,.,. Re: poczatek w burgundii IP: *.tktelekom.pl 05.09.13, 19:04
                                                    Coco, dziękuje za odpowiedz.
                                                    A orientujesz sie moze jak wygladaja stawki w Beaujolais? Podobno jeszcze nie wiadomo jakie bede w tym roku
                                                  • Gość: coco Re: poczatek w burgundii IP: *.209.22.93.rev.sfr.net 06.09.13, 07:29
                                                    fakt, jeszcze nie wiadomo, ale jezeli beda sie roznily to groszowo... zaczna sie po 20-23 wrzesnia
                                                  • Gość: hmmmm... Re: poczatek w burgundii IP: *.tktelekom.pl 09.09.13, 11:18
                                                    coco-mam jeszcze jedno pytanie. W tamtym roku na tej stronie www.bienpublic.com/ podanej przez Ciebie bya rubryka z ogloszeniami. Czy ja teraz nie umiem tego znalezc, czy po prostu nie ma ogloszen?
                                                  • Gość: coco Re: poczatek w burgundii IP: *.209.22.93.rev.sfr.net 09.09.13, 15:24
                                                    www.vitijob.com/vin_liste_offre-1-Viticulture.htm
                                                    www3.bienpublic.com/dossiers/pubs/vendanges/
                                                    wiedzac, ze w burgundii zacznie sie ok 28.09, ok. beaune 4.10
                                                  • Gość: hmmm... Re: poczatek w burgundii IP: *.tktelekom.pl 09.09.13, 21:00
                                                    coco, ponownie bardzo Ci dziękuję.
                                                    A stawka 9.43/h jest stawką brutto?
                                                  • Gość: coco Re: poczatek w burgundii IP: *.209.22.93.rev.sfr.net 10.09.13, 20:25
                                                    niestety tak!
                                                  • Gość: ,.,.hfjd Re: poczatek w burgundii IP: *.tktelekom.pl 23.09.13, 23:47
                                                    Coco a powiedz jak z ubezpieczeniem - ubezpieczac sie dodatkowo na caly okres winobrania czy tylko na przejazd?
                                                  • Gość: coco Re: poczatek w burgundii IP: *.141.205.77.rev.sfr.net 24.09.13, 09:26
                                                    nie mam pojecia, mieszkam we francji, wiec nie wiem jak to jest z punktu widzenia pl
    • Gość: Bachuss Re: Winobranie, Francja IP: *.dynamic.mm.pl 17.09.13, 14:54
      Jakbyście chcieli wymieniać euro warto skorzystać z www.viakantor.pl zaoszczędzicie pokaźną sumkę. Polecam
    • jestextra Re: Winobranie Francja 2014 12.07.14, 14:45
      W tym roku winobranie rozpocznie się wcześniej np. Beaujolais około 7 września lub nawet wcześniej, bo są takie anonse. Z całą pewnością o dwa lub trzy tygodnie wcześniej, niż w zeszłym roku. Co do spania pod namiotem na dziko tak jak i paleniem ognisk, to w zeszłym roku nie było z tym problemu, z tego co widziałem na własne oczy. :-)

W tym roku chętnie wybrałbym się na dłużej i nie tylko na winobranie, ale zobaczymy. :-)

___
      jestextra@gazeta.pl
      • Gość: aska1234 Re: Winobranie Francja 2014 IP: *.play-internet.pl 13.07.14, 12:01
        witam, razem z kolezanka chcemy jechac na winobranie do Francji, jeszcze nie byłysmy i w sumie szukamy kogos kto tez chce sie wybrac, i ma np jakas wiedze w tym temacie badz checi :D
        jak cos to pisac :)
        • jestextra Re: Winobranie Francja 2014 15.07.14, 12:55
          Ogłoszenia na których znajdują się oferty na winobranie można znaleźć między innymi na stronach
          www.indeed.fr/Emplois-Vendanges
          www.anefa-emploi.org/ANEFA_FRONT/consultationsaison.aspx
          www.bienpublic.com/cote-d-or/vins-et-spiritueux
          paru.free.fr/emplois/o_vend_paru1.html
          Oferty na winobranie to przede wszystkim:
          candidat.pole-emploi.fr/candidat/rechercheoffres/resultats/A_Vendangeur_FRANCE_01___P__________INDIFFERENT______________
          Mam nadzieję, że te informacje okażą się pomocne. Ostatnio napisała do mnie osoba, która w ten sposób znalazła pracę przy winobraniu, dosłownie parę dni temu, a więc można. :-)

A jakby ktoś chciał się zabrać na winobranie z Warszawy to zapraszam osoby znające język francuski ewentualnie mające samochód. Kontakt: jestextra@gazeta.pl
        • Gość: MDO Re: Winobranie Francja 2014 IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 17.08.14, 21:33
          Ekipę na winobranie już zebrałem ale jak jeszcze chcecie info to mogę go udzielić, co konkretnie was interesuje ?
        • Gość: Vendangeur Winobranie Francja 2015 IP: 91.238.85.* 13.05.15, 18:14
          Ten wątek ciągnie się już od 2012 roku, na pewno będzie tu jeszcze sporo wpisów w tym roku. :-)

Z ciekawości zajrzałem na: www.pole-emploi.fr/accueil/ i z tego co widzę są już ogłoszenia na tegoroczne winobranie. Poza tym anonse na zbiory owoców, moreli, jabłek itp. Gdyby ktoś chciał jechać i znał dobrze język francuski oraz był z Warszawy lub często w Warszawie bywał, to zapraszam do kontaktu: vendangeur@interia.pl
          Na winobraniu byłem już parokrotnie, ostatnim razem w zeszłym roku. Najtrudniej jest znaleźć osobę z komunikatywnym językiem, samochód na wyjazd znacznie łatwiej. Optymalna grupa, to moim zdaniem trzy, cztery osoby.
          • uttterly Re: Winobranie Francja 2015 14.08.15, 13:48
            Jeżeli ktoś jeszcze kompletuje ekipę to ja też jestem chętna :) Jestem z Poznania (ale dojazd do np. Warszawy itp. wchodzi w grę). Bardzo dobry angielski, podstawy francuskiego.
            joannaple@o2.pl
            • Gość: karina Re: Winobranie Francja 2015 IP: *.38.103.234.internetia.net.pl 17.08.15, 21:16
              Też jestem chętna. karollaj@wp.pl
      • Gość: michał Re: Winobranie Francja 2014 IP: *.laguna.net.pl 05.08.14, 12:54
        Wiadomo już kiedy dokładnie winobranie?
        • Gość: coco Re: Winobranie Francja 2014 IP: *.196.22.93.rev.sfr.net 06.08.14, 20:12
          w burgundii ze wzgledu na brzydka pogode poczatek winobrania opoznia sie troche, wiec rozpocznie sie ok. 15-tego wrzesnia
          • jestextra Re: Winobranie Francja 2014 08.08.14, 10:05
            Na południu Francji, w Langwedocji rozpocznie się pod koniec sierpnia, najwcześniej w okolicach Perpignan. Generalnie większość winnic rozpocznie zbiory w pierwszej połowie września. W rejonie Beaujolais w okolicach 8 września, przynajmniej tak wynika z ogłoszeń, ale mamy jeszcze parę tygodni, więc można przyjąć, że plus/minus jeden tydzień w jedną lub drugą stronę. Poza tym w każdym regionie, niektórzy zaczynają wcześniej, a niektórzy później, zależy na jakim terenie mają swoje winnice i pewnie zależy to również od odmiany uprawianych winogron.
          • Gość: moja1 Re: Winobranie Francja 2014 IP: *.icpnet.pl 21.08.14, 10:09
            Czy ktoś może powiedzieć kiedy rozpocznie się winobranie w Reims i Chigny?
            • jestextra Re: Winobranie Francja 2014 21.08.14, 17:20
              Winobranie w Chigny to około 8 wrzesień, w Reims około 16 wrzesień, to są oczywiście prognozy. :-)
    • 123belinea123 Re: Winobranie, Francja 29.08.14, 16:28
      Co podać gdy pracodawca pyta w mailu o Carte Vitale lub ekwiwalent?
      • Gość: coco Re: Winobranie, Francja IP: *.153.76.86.rev.sfr.net 31.08.14, 13:36
        moim zdaniem nr pesel
        w poludniowej burgundii winobranie zaczyna sie 6.08 (le crémant) i reszta ok. 12.08
        • jestextra Re: Winobranie, Francja 28.09.14, 15:49
          Winobranie w Burgundii zaczęło się może i 6 września, ale rozkręciło po 9 września, w tej chwili można uznać, że jest zakończone. W innych częściach kraju jednak trwa, a gdzieniegdzie to nawet dopiero się zaczyna.

Tegoroczne winobranie mogę uznać za udane.

Pozdrawiam :-)
          • Gość: Ola Re: Winobranie, Francja IP: *.pzu.pl 04.03.15, 13:02
            Witam, chciałabym wraz z chłopakiem w tym roku pracowac przy winobraniu, najlepiej na kilku winnicach. Czy ktoś z Was wybiera się może wieksza grupą na winobranie? My dysponujemy jednym adresem winnicy. Mamy tez auto - bedzie łatwiej przemieszczac się miedzy wioskami. Jeśli ktos chciałby się do nas dołączyc, lub wymienic adresami to zapraszam do kontaktu :)
            • Gość: ala Re: Winobranie, Francja IP: *.jkns.pl 21.04.15, 16:55
              czesc, mam wolna polowe sierpnia,wrzesien i pazdziernik i bardzo chetnie dołacze do was jezeli dalej aktualna propozycja moj adres, alatomaszczyk@wp.pl
              • Gość: Vendangeur Re: Winobranie, Francja IP: 91.238.85.* 06.05.15, 17:26
                Oooo, już są wpisy na winobranie 2015 roku, ten wątek nigdy nie umrze ;-)

Zastanowię się, czy znowu nie pojechać. Najlepiej jest wysłać zgłoszenia jak najwcześniej, na przykład w czerwcu. Sam mam sporą bazę adresów z zeszłego roku. Naprawdę warto, bo gdy sezon się zbliży, bardzo trudno będzie coś wychwycić, w zeszłym roku udawało się najczęściej pojedyńczym osobom, grupy mają trudniej. Czekanie na ostatni moment udaje się nielicznym na przykład mi ;-)
            • Gość: Martyna B. Re: Winobranie, Francja IP: *.dynamic.chello.pl 06.05.15, 20:24
              Witaj Olu,
              Ja i mój narzeczony także chcemy wyjechać na winobranie w tym roku.
              Właśnie zaczęliśmy rozglądać się za ofertami i szukać osób z którymi ewentualnie można się zgadać i pojechać razem.
              Jeżeli jesteście zainteresowani to dajcie znać :)
              Pozdrawiam
              Martyna i Szymon
              • innocent5real42 Re: Winobranie, Francja 08.05.15, 15:09
                Poszukujemy trzeciego kandydata do załogi samochodowej koniecznie ze znajomością języka francuskiego na zbiory winogron do Francji w mies. wrześniu 2015 r. Preferujemy osobę doświadczoną i mającą kontakty z właścicielami winnic (Lyon, Szampania, Alzacja). Jako dojrzali 40 letni, zmotywowani zbieracze i turyści dysponujemy sprawnym autem i znajomością winnic Beaujolais. Piszcie: innocent5@wp.pl Toruń,kuj-pomorskie:)
              • Gość: Martyna Re: Winobranie, Francja IP: 156.17.167.* 18.05.15, 23:39
                hej, jesli jest taka mozliwosc ja rowniez z chlopakiem chcialabym pojechac w tym roku na winobranie i chetnie dolacze do kogos :)
                • Gość: Ola Re: Winobranie, Francja IP: *.pzu.pl 01.06.15, 15:37
                  Martyna, a jak u Was z francuskim? i czy znacie jakieś adresy winnic?
                  • Gość: Vendangeur Zbiory owoców - Winobranie - Francja 2015 IP: 91.238.85.* 01.06.15, 16:45
                    Podaje sposób na szukanie winnic :-)
                    1. Wejść na strone www.pagesjaunes.fr
                    2. W polu 'Quoi, qui?' (Co, Kto?) podac 'vignoble'
                    3. W polu 'Où' (Gdzie?)podać departement lub miasto np. Bordeaux 33000
                    4. Kliknac na 'Trouver' (czyli znajdź)
                    5. Można zaznaczyć w 'Filtrer par' Site Web, czyli będzie wyświetlał adresy ze stronami www, mi wyświetliło 42 różnych Château czy Domaines, tylko dla tego regionu.

Jednak najlepiej jest szukać ogłoszeń bezpośrednio, w zeszłym roku najwięcej znalazłem na tych stronach:
                    www.pole-emploi.fr/accueil/
                    www.anefa-emploi.org/ANEFA_FRONT/consultationsaison.aspx
                    Pracy można szukać nie tylko przy winobraniu, pozostają jeszcze morele, jabłka, gruszki, klementynki itp. Przepracować można w ten sposób dobrych kilka miesięcy.

Jakby był ktoś chętny z Warszawy lub w Warszawie często bywający, to zapraszam, można wybrać się wcześniej na zbiory owoców lub tylko na winobranie. Szukam osoby z bardzo dobrym francuskim i ewentualnie osoby z samochodem. Rynek pracy we Francji znam dobrze, co roku wyjeżdżam i to jadąc w ciemno. W tym roku chciałbym wyjechać już na pewniaka w najfajniejsze winobraniowo miejsca.
                    ---
                    vendangeur@interia.pl

• Gość: Ola Re: Winobranie, Francja IP: *.siec.alfa.pl 23.06.15, 19:39
                jeśli nadal jesteście chętni do wspólnego wyjazdu na winobranie to zapraszam do kontaktu olka666@gmail.com :)
                • winkoispiew Re: Winobranie, Francja 01.07.15, 02:21
                  Hej! Jeśli są tutaj jeszcze osoby, które zbierają ekipę na winobranie to polecam siebie i mojego kolegę. Chętnie dołączymy:)
            • Gość: monia7586 Re: Winobranie, Francja IP: *.play-internet.pl 12.08.15, 22:19
              Hej , oferta nadal aktualna ?
            • asiawiecek24 Re: Winobranie, Francja 17.08.15, 12:50
              Hey,propozycja nadal aktualna?:)
    • Gość: Vendangeur Winobranie we Francji - 2015 IP: 91.238.85.* 13.05.15, 18:31
      Znalazłem bardzo ciekawą stronkę z artykułem "Na zbiór owoców do Francji"
      www.ifrancja.fr/na-zbior-owocow-do-francji-b583.html
      Od zeszłego roku zmieniła się tylko stawka godzinowa wtedy 9.53 euro, a w tym roku 9.61 euro za godzinę. Też zwracają uwagę na stronę Pole Emploi www.pole-emploi.fr/accueil/ jedynie mogę dodać, że nie trzeba być na miejscu, można szukać z Polski, jeżeli ktoś zna język to na pewno znajdzie.

___
      vendangeur@interia.pl

• Gość: coco Re: Winobranie we Francji - 2015 IP: *.143.205.77.rev.sfr.net 05.06.15, 18:05
        w tym roku winobranie rozpocznie sie ok 15. 09.2015(burgundia)
        • Gość: Vendangeur Re: Winobranie we Francji - 2015 IP: 91.238.85.* 06.06.15, 20:12
          "Coco" jesteś niezawodna :-) Jeżeli by się rozpoczeło około 15 września, to by oznaczało, że będzie późniejsze o około tydzień od zeszłorocznego.
          • Gość: coco Re: Winobranie we Francji - 2015 IP: *.143.205.77.rev.sfr.net 06.06.15, 22:40
            jest to data wzgledna, liczac, ze 5 czerwca mamy pelny kwiat, doliczamy ok. 100 dni... potem wariacje pogodowe moga troche przyspieszyc badz opoznic zbiory
            • Gość: Vendangeur Winobranie we Francji - Burgundia i Langwedocja IP: 91.238.85.* 01.07.15, 19:09
              W tej chwili widzę po ogłoszeniach, że winobranie po raz pierwszy od dłuższego czasu, może być bardzo wczesne np. w Beaujolais około 31 sierpnia, chociaż bardziej obstawiałbym 7 września. Ciekaw jestem co sprawia, że na terenie Burgundii jest taka duża rozpiętość terminów rozpoczęcia, sięga nawet dwóch tygodni, może różne odmiany winorośli? W zeszłych latach nie udało mi się zgrać winnic w tamtym rejonie tak, aby pracować dłużej niż trzy tygodnie. W tym roku zastanawiam się nad Langwedocją, na południu Francji, w rejon Orange i Awinion. Byłem tam, piękne okolice, świetna pogoda, tylko trudniej coś znaleźć, wiem bo byłem. Także jak by ktoś znał jakieś ciekawe winnice, choć mogą to też być inne plantacje owoców np. moreli, śliwek, gruszek itp. to jestem zainteresowany, sam mogę podać namiary na winnice z Burgundii.
              _____
              vendangeur@interia.pl
              • innocent5real42 Re: Winobranie we Francji - Burgundia i Langwedoc 02.07.15, 10:08
                Potwierdzam. W ub. roku pracowałem na 2 -ch winnicach pod Lyonem oddalonych ok 50 km gdzie zbiory rozpoczęły się w dwóch terminach...przez niemal cały wrzesień (Beaujolais). W tym roku mam urlop 1 - 30 wrzesień i również chcemy zgrać pobyt skutecznie na dwóch winnicach...Szukamy załoganta ze znajomością j. fran....Początek ...sądzę bardziej na południu...Awinion? wspaniała sprawa! A finał na znajomej cudownej plantacji pod Lyonem....:) Szukam winnicy na 1 września...Może ktoś poda adres? Pozdrawiam...
                • Gość: coco Re: Winobranie we Francji - Burgundia i Langwedoc IP: *.143.205.77.rev.sfr.net 03.07.15, 13:34
                  data rozpoczecia winobrania zalezy od pogody calorocznej, stad tez takie rozbierznosci. w tym roku w burgundii, czyli od macon na polnoc winobranie powino zaczac sie miedzy 5-10 wrzesnia(to jest data ustalona wedlug kwiatu winorosli). w tej chwili sa wielkie upaly i jezeli beda sie ciagnely moze to byc 1 wrzesien...
                  • Gość: coco Re: Winobranie we Francji - Burgundia i Langwedoc IP: *.13.119.80.rev.sfr.net 14.07.15, 21:06
                    w okolicach beaune winobranie rozpocznie sie juz ok 1.09
                    • Gość: Vendangeur Re: Winobranie we Francji - Beaune IP: 91.238.85.* 15.07.15, 15:26
                      Faktycznie większość prognoz to 1 wrzesień, ale znalazłem ogłoszenie na 28 sierpnia. W tej chwili to najlepszy moment na znalezienie pracy, tylko szkoda, że tak niewiele jest ogłoszeń z południa Francji.

---
                      vendangeur@interia.pl
                • Gość: Vendangeur Winobranie we Francji - Châteauneuf-du-Pape IP: 91.238.85.* 04.07.15, 17:50
                  W zeszłym roku również pracowałem w dwóch winnicach i było to w rejonie Beaujolais, ale chętnie wybrałbym się w rejon Awinionu, na przykład w okolice Châteauneuf-du-Pape. Adresy winnic nie stanowią problemu, tylko żeby chcieli przyjąć. A tak swoją drogą ostatnimi czasy najchętniej wybieram oferty z zakwaterowaniem i wyżywieniem, a tych tak wiele nie ma. Jeżeli obecna aura będzie się utrzymywać to zbiory rozpoczną się już pod koniec sierpnia. Jeżeli się uda to wcześniej może załapię się na inne owoce w sierpniu, a potem winobranie, a może po winobraniu klementynki na Korsyce? Tylko potrzebna jest osoba z komunikatywnym francuskim. Sam znam wystarczającą ilość słów do prostej komunikacji na początek, ale nie do szczegółowej konwersacji i umawiania się. Co innego winobranie, tam jest najłatwiej. Wyjazd na południe to naprawdę wspaniała sprawa, wiem, bo byłem tam już trzykrotnie. Poza tym nie pada tak jak w Burgundii, podłoże jest kamieniste, krzewy zadbane, winogrona bardzo słodkie (bardziej mi smakowały, niż te z północy), tylko jechać. ;-)

----
                  vendangeur@interia.pl
              • Gość: moja1 Re: Winobranie we Francji - Burgundia i Langwedoc IP: *.icpnet.pl 19.07.15, 17:18
                jak będzie ciepły sierpień to w reims winobranie w sierpniu?
                • Gość: Vendangeur Reims czyli Szampania-Ardeny IP: 91.238.85.* 20.07.15, 12:36
                  Nie widziałem jeszcze żadnych ogłoszeń z okolic Reims, ale szczerze wątpie, aby winobranie rozpoczeło się tam w sierpniu, raczej w okolicach 5-12 września.

---
                  vendangeur@interia.pl
                  • Gość: djhfjksfk Re: Reims czyli Szampania-Ardeny IP: *.tktelekom.pl 20.07.15, 21:20
                    A w Beaujolais? Koniec sierpnia?
                    • Gość: Vendangeur Winobranie w Beaujolais IP: 91.238.85.* 21.07.15, 10:46
                      W rejon Beaujolais można jechać na winobranie nawet w ciemno, o ile się wie, kiedy i gdzie szukać. :-) Rozpoczęcie przewidywane jest na 28-31 sierpień. I jest to ostatni moment aby coś zaklepać przed wyjazdem. Jeżeli ktoś zna język francuski komunikatywnie i chciałby pojechać na krótko czy nawet na dłużej to zapraszam do kontaktu: vendangeur@interia.pl

• Gość: Vendangeur Beaujolais - Equipe Vendanges Pôle Emploi IP: *.warszawa.vectranet.pl 19.08.15, 08:48
                        Od Equipe Vendanges Pôle Emploi dowiedziałem się, że winobranie w Beaujolais rozpocznie się 24 sierpnia. :-)

---
                        vendangeur@interia.pl
                        • Gość: moja1 Re: Beaujolais - Equipe Vendanges Pôle Emploi IP: *.icpnet.pl 19.08.15, 12:32
                          a w reims
                  • Gość: xzc Re: Reims czyli Szampania-Ardeny IP: *.tktelekom.pl 20.07.15, 21:29
                    szukam osoby z autem, oferuje prace w Beaujolais. Preferowany wiek 25+
                    Wiecej informacji udziele mailowo
                    • innocent5real42 Re: Reims czyli Szampania-Ardeny 21.07.15, 09:42
                      Dwóch z autem 40+ szukamy pracy na cały miesiąc wrzesień innocent5@wp.pl
                      • Gość: moja1 Re: Reims czyli Szampania-Ardeny IP: *.icpnet.pl 23.07.15, 07:52
                        Czy prawdą jest, że Francja podwyższyła podatki i zarobek na winobraniu drastycznie spadnie?

ponoć pracujący nie mogą zarobić więcej niż 1000 Euro
                        • Gość: Vendangeur Na winobraniu płacą 9.61 euro za godzinę brutto IP: 193.0.116.* 27.07.15, 16:47
                          Le SMIC horaire passe à 9.61€ en 2015, ce qui correspond à un total mensuel de 1 457.52€ pour 35 heures hebdomadaires.

Minimalna stawka godzinowa we Francji w 2015 roku, to 9.61 euro, a miesięczna 1457.52 euro. Przy zbiorach liczonych od ilości, można zarobić więcej. Poza mało kto wie, ale można dostać zwrot zapłaconego we Francji podatku. W praktyce trudno jest przepracować w jednym regionie aż cały miesiąc. Mi do tej pory udało się najwyżej trzy tygodnie.

---
                          vendangeur@interia.pl
                          • Gość: coco Re: Na winobraniu płacą 9.61 euro za godzinę brut IP: *.13.119.80.rev.sfr.net 29.07.15, 16:18
                            tak, smic godzinowy to 9.61, ale jest to brut. na reke ma sie ok 7.50 euro. na dodatek jezeli jest sie karmionym i spi na miejscu, odliczaja 12.89 euro na dzien.
                            trzeba tez liczyc, ze w jednym miejscu winobranie trwa srednio 8-10 dni,
                            • Gość: Vendangeur Wyżywienie i zakwaterowanie - czyli nourri et logé IP: 91.238.85.* 30.07.15, 16:15
                              To prawda, czas pracy jest dosyć krótki, choć mi się raz udało przepracować 17 dni roboczych w jednej winnicy, ale zazwyczaj jest to kilka dni w jednym miejscu, dlatego warto zawczasu znaleźć coś w innym regionie Francji i tam jechać. W zeszłym roku poznałem wiele osób, które wybierały Szwajcarię, sporo osób z Burgundii jechało również do Akwitanii. A z odliczaniem za zakwaterowanie i wyżywienie, to różnie bywa, mi odliczali średnio 14-16 euro za dzień.

---
                              vendangeur@interia.pl
                            • Gość: moja1 Re: Na winobraniu płacą 9.61 euro za godzinę brut IP: *.icpnet.pl 01.08.15, 11:03
                              kto zna przybliżony termin winobrania w reims
                              • Gość: Vendangeur Champagne Ardenne & Bourgogne IP: *.warszawa.vectranet.pl 11.08.15, 12:40
                                W okolicach Reims, czyli w Szampanii, zbiory rozpoczną się w okolicach 1-5 września, zaś w Burgundii, niektórzy prognozują początek na 24-31 sierpnia. Wiele zależy od usytuowania winnicy, niektóre zaczną pewnie i 24 sierpnia, a niektóre 1 września.

__
                                Jakby ktoś chciał jechać, a miał samochód, to zapraszam do kontaktu: vendangeur@interia.pl
                                - najchętniej osoby z Warszawy lub takie które gotowe są dojechać, znajomość francuskiego mile widziana :-)
                                • Gość: moja1 Re: Champagne Ardenne & Bourgogne IP: *.icpnet.pl 13.08.15, 12:57
                                  ma ktoś strony gdzie można bliżej dowiedzieć się o rozpoczęciu winobrania w reims lub chigny
                    • beatrice88 Re: Reims czyli Szampania-Ardeny 19.08.15, 11:49
                      czesc, jesli nadal aktualne proszę o info : malek.ue@gmail.com Beata (27 l.)
                      • Gość: Karolina Winobranie w Burgundii na już IP: 91.238.85.* 22.08.15, 19:18
                        www.gumtree.pl/a-przejazdy/ochota/tczew-warszawa-lyon-+-przejazd-2-osoby-na-winobranie-we-francji-+/1001400035540910473709209

• Gość: moja1 Re: Reims czyli Szampania-Ardeny IP: *.icpnet.pl 29.08.15, 18:44
                        jedna grupa dziś wyjechała w okolice reims
                  • Gość: moja1 Re: Reims czyli Szampania-Ardeny IP: *.icpnet.pl 22.07.15, 08:30
                    wszystko zależy od pogody w sierpniu
                    • Gość: hsdfkas Re: Reims czyli Szampania-Ardeny IP: *.tktelekom.pl 08.08.15, 20:55
                      Jakies nowe informacje?
                      • beatrice88 Re: Reims czyli Szampania-Ardeny 19.08.15, 11:37
                        Cześć, z tej strony Beata z Wrocławia, już miałam potwierdzoną pracę na północy kraju, niestety w ostatniej chwili dostałam wiadomość, że "już są pełni", jestem w stałym kontakcie z osobą która zajmuje się znajdywaniem ludzi do pracy przy zbiorach w Burgundii, na szczescie mówi po angielku:D Czy ktoś jedzie i ma wolne miejsca? Dysponuję autem jednak nie wiem czy taka trasa nie będzie zbyt ciężka dla kogoś kto jeździ dopiero pół roku. mój email : malek.ue@gmail.com
    • Gość: K Wyjazd na winobranie IP: 91.238.85.* 22.08.15, 18:21
      www.gumtree.pl/a-przejazdy/ochota/tczew-warszawa-lyon-+-przejazd-2-osoby-na-winobranie-we-francji-+/1001400035540910473709209
      Zapraszam :-)
      • Gość: Vendangeur Winobranie 2015 - zakończone IP: 193.0.116.* 07.10.15, 17:22
        W tym roku winobranie trwało naprawdę długo. Początek około 24 sierpnia, a zakończyło się w pierwszych dniach października, zresztą kto wie, może jeszcze gdzieniegdzie trwa. W tym roku udało mi się popracować w dwóch regionach, bo w Prowansji na południu i w Burgundii na północy. Nie zawsze jest taka możliwość, ale tym roku terminy zbiorów tak się ułożyły, że można było i pracować w trzech regionach na przykład pojechać potem do Akwitanii. Moim zdaniem najlepiej jest jednak ułożyć sobie grafik z dwóch lub trzech winnic w najwyżej dwóch regionach. Tak właśnie zrobiłem w tym roku.
    • Gość: moja1 Re: Winobranie, Francja IP: *.icpnet.pl 22.05.16, 11:28
      winobranie 2016 czas zacząć nowe wiadomości:
      Kiedy początek winobrania w szampanii reims chigny
      • lodium Re: Winobranie, Francja 25.05.16, 19:51
        w tym roku nie bedzie latwo znalezc winobranie, a jak juz to na krotko, przynajmniej w burgundii i szmpanii. po prostu nie bedzie duzo winogron, bo zamarzly! wiekszosc wlascicieli winnic zatrudni tylko sile robocza lokalna, bo nie oplaca im sie sciagac ludzi z zewnatrz i ich karmic i nocowac
        • Gość: Vendangeur Praca przy winobraniu we Francji - 2016 :-) IP: *.koszykowa.pl 04.06.16, 13:14
          Naprawdę? :-) W tej chwili spojrzałem na ogłoszenia w Pôle emploi i z tego co widzę jest już sporo ogłoszeń do pracy przy winobraniu. :-) Tegoroczna stawka to 9.67 euro z godzinę brutto. Prawdopodobny czas rozpoczęcia zbiorów w Burgundii i Szampanii to 29 sierpień.
          • lodium Re: Praca przy winobraniu we Francji - 2016 :-) 11.06.16, 21:55
            winobranie oczywiscie bedzie, tyle, ze winogron duzo mniej niz zwykle.powiedzmy na dzien dzisiejszy 30% ogolnie mniej. niektorzy winiarze maja straty na 50-70%, a inni wcale. najwieksze mrozy byly w baujolais, okolice beaune, chablis(tutaj na dodatek gradobicie), no i szampania, ale nie wiem ktore miejsca dokladnie
            • Gość: moja1 Re: Praca przy winobraniu we Francji - 2016 :-) IP: *.icpnet.pl 17.06.16, 12:06
              u mojego mrozy przeszły bokiem nie mogę tylko terminu ponieważ stary przekazał winnice córce i ona jest zielona mówi o połowie września w rejonie Reims i Chigny
          • Gość: moja1 Re: Praca przy winobraniu we Francji - 2016 :-) IP: *.icpnet.pl 19.06.16, 08:14
            w Chigny mówią, że winobranie ok 15-09
            • lodium Re: Praca przy winobraniu we Francji - 2016 :-) 21.06.16, 10:12
              podejrzewam, ze ze wzgledu na ciagle deszcze winobranie zacznie sie bardziej pod koniec wrzesnia
          • mariadrogowska Re: Praca przy winobraniu we Francji - 2016 :-) 01.07.16, 19:19
            Prosze o jakies bilzsze namiary na winobranie , chcialabym skorzystac moj mail. maria.drogowska@wp.pl
            • Gość: Vendangeur Winobranie we Francji - 2016 :-) IP: *.koszykowa.pl 02.07.16, 11:23
              Ogłoszenia już są na stronie francuskiego biura pracy Pôle emploi wystarczy w rubryce Emploi recherche wpisać vendangeur. W rubryce France enti?re nic nie wpisywać albo wpisać region w którym chce się pracować i pokażą się oferty.

Co prawda pogoda dopisuje, ale większość prognozuje zbiory na początek września około 5-12 września.

---
              vendangeur@interia.pl
              • Gość: moja1 Re: Winobranie we Francji - 2016 :-) IP: 89.174.73.* 01.08.16, 16:35
                jest już sierpień czy są jakieś nowe wieści o terminie rozpoczęcia winobrania w Reims i Chigny
              • Gość: moniaronia Re: Winobranie we Francji - 2016 :-) IP: *.gorzow.mm.pl 04.08.16, 15:07
                Witam, czy byłaby możliwość podania na priv adresu/telefonu winnicy, w której w tym roku dałoby radę się jeszcze załapać bądź może ktoś kompletuje zespół i poszukuje osób ? Dwójka studentów z chęcią się wybierze ; )

moniaronia@o2.pl
                Pozdrawiam Monika
                • Gość: moja1@wp.pl Re: Winobranie we Francji - 2016 :-) IP: *.130.radiowynet.pl 05.08.16, 10:40
                  Potrzebuję busa 7 z kierowca na winobranie do reims wyjazd z turku grupa 16 osób
                  • Gość: moja1 Re: Winobranie we Francji - 2016 :-) IP: *.icpnet.pl 13.08.16, 07:43
                    nieaktualne znalazłem
                • Gość: Vendangeur Adresy do winnic we Francji IP: 193.0.116.* 10.08.16, 16:51
                  Mogę podesłać chętnym, w miarę wolnego czasu, adresy i telefony do winnic, ale konieczna jest znajomość języka francuskiego. Najlepiej jest to zrobić teraz, bo później ekipy będą już skompletowane i co najwyżej będzie można pojechać w ciemno licząc na to, że ktoś nie przyjedzie. A winobranie najwcześniej zacznie się 12 września, a większość podaje datę 19-26 września.
                  ___
                  vendangeur@interia.pl
                  • Gość: moja1 Re: Adresy do winnic we Francji IP: *.icpnet.pl 15.08.16, 09:02
                    Czyli jak jadę do chiny i reims to urlop od 15 września wystarczy, czy coś się przyśpieszy
                    • Gość: Elizabeth Re: Adresy do winnic we Francji IP: 150.254.208.* 15.08.16, 14:23
                      Wraz z chłopakiem szukamy oferty wyjazdu do Francji na winobranie , jedziemy pierwszy raz , więc przydatne są wszelkie informacje , najlepiej byłoby dla nas jakby znalazła się osoba , która potrzebuje do kompletu 2 osób do auta.
                      Za wszelkie informacje bylibyśmy bardzo wdzięczni , prosimy przesyłać na adres mailowy : elakazienko@wp.pl. Pozdrawiam :)
                    • Gość: Vendangeur Czas rozpoczęcia zbiorów Prowansja, Szampania IP: 193.0.116.* 17.08.16, 11:58
                      Moim zdaniem wystarczy, bo w Szampanii, zbiory rozpoczynają się później, czyli zaczną się najwcześniej 19 września, podobnie jest w Prowansji, nawet jak pogoda dopisze, to szanse na termin wcześniejszy jest mała. Zresztą tam zbiory są bardziej rozciągnięte w czasie, także można mówić o zdecydowanie drugiej połowie września.
                      • Gość: Vendangeur Osoba ze znajomością języka francuskiego IP: 193.0.116.* 17.08.16, 12:18
                        Szukam osoby ze znajomością języka francuskiego, chętną na wyjazd na winobranie we Francji, na okres od dwóch, do maksimum sześciu tygodni. Najchętniej z Warszawy lub w Warszawie bywającej. :-) Kontakt: vendangeur@interia.pl
                        • Gość: Vendangeur Samochód i w drogę na winobranie we Francji :-) IP: 193.0.116.* 31.08.16, 14:16
                          Mam już osobę z językiem, jeszcze pozostaje kwestia samochodu i można jechać. :-) Pierwsze zbiory w Burgundii rozpoczną się na pewno w okolicach 15 września, a w Langwedocji nawet wcześniej, tak wynika z ogłoszeń.

----
                          vendangeur@interia.pl
                    • Gość: Ola Re: Adresy do winnic we Francji IP: 207.244.70.* 30.08.16, 21:17
                      gdzieniegdzie zbiory moga byc wczesniej, ale nie w Szampanii
                      • Gość: estera Re: Adresy do winnic we Francji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.16, 10:41
                        Szukam osób chętnych na wyjazd na winobranie do miejscowosci Chateau-Thierry. Wyjazd miedzy 15-19 wrzesnia. Więcej inf. e-mail: esteraokonpl@gmail.com
                        • Gość: Vendangeur Château-Thierry IP: *.koszykowa.pl 08.09.16, 15:49
                          Jak na te okolice, to dość wcześnie zaczynają zbiory. Tylko że jest to praca od ilości, jeżeli zbierze się ekipa szybkich zbieraczy to jest OK. A winobranie zacznie się już za tydzień, zainteresowani powinni się już zbierać. :-)
                          ----
                          vendangeur@interia.pl
                          • Gość: torek Re: Château-Thierry IP: *.tor.exit.babylon.network 08.09.16, 17:48
                            Można jechać już 15 września?
                            • Gość: Vendangeur Winobranie w Burgundii i Szampanii już się zaczyna IP: *.koszykowa.pl 14.09.16, 17:08
                              Na pewno pierwsze winnice zaczną zbiory już w ten piątek w Szampanii i w poniedziałek w Burgundii. Wiele winnic wciąż szuka ludzi jak zauważyłem.

---
                              vendangeur@interia.pl
                              • Gość: Vendangeur Winobranie we Francji trwa IP: *.koszykowa.pl 20.09.16, 15:39
                                Winobranie trwa, jest mnóstwo ofert, pilnie potrzebują ludzi, bo brakuje pracowników, może dlatego, że wiele osób nie pojechało, a może dlatego, że zbiory się opóźniły.

Kontakt dla zainteresowanych i zdecydowanych, przez ten mail: vendangeur@poczta.fm
      • Gość: mm Re: Winobranie, Francja IP: 91.200.78.* 22.09.16, 15:38
        Ktoś kompletuje grupe czy już wszystko pojechało?
    • Gość: robo74 Re: Winobranie, Francja IP: *.free.aero2.net.pl 11.09.16, 23:39
      cześć skąd jesteś ? mam dla ciebie propozycję :)
      • Gość: ekipa na winobrani Re: Winobranie, Francja IP: 188.226.226.* 17.05.18, 16:29
        A są chętni na wyjazd na winobranie lub inne zbiory owoców w tym roku?
        • agaluna75 Re: Winobranie, Francja 21.06.18, 17:26
          Witam, ja jestem zainteresowana. Proszę o kontakt na agaluna75@wp.pl
          • Gość: Cueilleur de fruit Winobranie we Francji 2018 IP: 77.111.247.* 06.07.18, 11:36
            Stary temat :-) W tym roku jak zauważyłem winobranie zacznie się około 27 sierpnia. Osobiście często na winobranie wyjeżdżałem, dlatego mogę polecić najlepsze miejsce do szukania tam pracy, czyli rejon Beaujolais. Każdy może spokojnie pojechać tam w ciemno, na początku zbiorów będzie miał 100% pewność znalezienia pracy. Stawka godzinowo w tym roku to 9.88 euro za godzinę brutto. Fajna sprawa, choć raz pojechać na winobranie. :-)
            ___
            vendange@caramail.fr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka