Gość: jack IP: 82.139.40.* 22.03.06, 11:14 Proszę oparę rad na temat przejazdu autem z Radomia do Paryża -ceny paliw gaz/benzyna -możliwie najtańsze płatne autostrady lub możliwość ich ominięcia -inne niespodzianki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aseretka Re: samochodem do Paryża 22.03.06, 15:11 Ceny paliw masz tu: www.pzmtravel.com.pl/index.php?id_strony=1350 Znając trasę, którą będziesz jechał i wiedząc ile pali twoje autko łątwo obliczysz koszty. Co do cen autostrad to znajdziesz przykładowe na stronie: abc.onet.pl/2029,1064811,kontent.html Moim zdaniem drogi krajowe są we Francji tak dobre, ze nie trzeba korzystać z autostrad. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jack Re: samochodem do Paryża IP: *.wink.pl 22.03.06, 16:33 Serdeczne dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
bah77 Re: samochodem do Paryża... 22.03.06, 18:20 Polecam taką trasę (z opisem niespodzianek): tiny.pl/ms23 A szczególnie przejazd autostradą przez Ile de France. bah77 Odpowiedz Link Zgłoś
aseretka Re: samochodem do Paryża... 23.03.06, 06:48 Czyli aby ominąć te niespodzianki na francuskich autostradach może lepiej jechać z Saarbrucken kawałek A32 do drogi N3. ( O ile dobrze pamiętam odcinek od Saarbrucken do Nassweiler nie był płatny. )Potem jechać N3 na Metz, Verdun i Chalons-sur-Marne. Dalej RD933 ( chyba jest dwupasmowa jeśli mnie pamięć znowu nie myli )do la Forte-sous-Jourre, gdzie znowu wjeżdźa się na N3, którą przez Meaux dojeżdż się do samego Paryża. Według Michelina cała trasa to 1606 km. Mnie wyszło 1540 km. Najgorszy jest odcinek Radom - Jędrzychowice ( 440 km ). Na przejazd trzeba liczyć 6-7 h. Z łodzi nigdy nie udało mi się dojechać do granicy w czasie krótszym niż 5 i 1/2 h. Jędrzychowice - Saarbrucken ( 730 km ), mimo częstych robót drogowych można pokonać w tym samym czasie. Na pozostałe 380 km przez Francję znowu trzeba liczyć ok. 6 h. W miastach i miasteczkach obowiązuje ograniczenie prędkości do 0 km/h i żandarmeria tego przestrzega. Uwzględniając postoje ( zatrzymanie się na rozprostowanie kości, siusiu, zjedzenie czegoś ) trzeba liczyć, że podróż do Paryża potrwa 18-20 h. Jadąc autostradami przez Francję zaoszczędzić można około 2-3 h, ponosząc koszt około 20 euro. Ale coś za coś. Wybór należy do jadącego. Szerokiej drogi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: micra Re: samochodem do Paryża... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.06, 09:37 Na długi majowy weekend wybieramy się do Paryża (hurra!) Wielkie dzięki za wszelkie informacje. Ale proszę o jeszcze jedną, bardzo dla mnie istotną - jedziemy dziewięcioosobowym autem, a nigdzie nie mogę namierzyc opłat za przejazd autostradą tego typu pojazdu. Obawiam się, że będzie znacznie wyższa niż za samochód osobowy. Alternatywą więc są bezpłatne "nacjonalki". Z góry dziękuję za pomoc i byc może do zobaczenia na trasie. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
aseretka Re: samochodem do Paryża... 23.03.06, 14:37 > jedziemy dziewięcioosobowym autem, a nigdzie nie mogę namierzyc opłat za > przejazd autostradą tego typu pojazdu. Obawiam się, że będzie znacznie wyższa > niż za samochód osobowy. Niestety nie wiem:( Przypuszczam, że może być wyższa np. taka, jak podana na Onecie za samochody z przyczepą. Ale to tylko przypuszczenie. Na stronie PZMotu były kiedyś dokładne informacje. I są nadal, ale trzeba zapłacić składkę członkowską, żeby się dostać na te strony. Może zadzwoń do PZMotu. Jeżeli ktoś wybiera sie do Francji samochodem za gaz, to polecam stronę www.gas-tankstellen.info/menu.php?language=en_US Po kliknięciu na "Stations near motorway" i wybraniu autostrady, którą będziecie jechali otzymacie listę stacji, gdzie można zatankować gaz. W Niemczech jest to bardzo potrzebne, bo stacje z LPG są sporadycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fredzio Re: samochodem do Paryża... IP: *.zwm.osi.pl 23.03.06, 22:02 We Francji nie trzeba jeździć autostradami (ja nugdy tam tego nie robię), drogi bezpłatne sa dodkoanłe i nie zapchane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: micra Re: samochodem do Paryża... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.06, 10:27 Dziękuję za wszelkie informacje, mając dobrą mapę postaramy się zaplanowac najmniej uciążliwy przejazd. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Re: samochodem do Paryża... IP: 82.139.40.* 20.05.06, 21:33 a może coś na teraz, bo wybierm się w czerwcu do fr. może jakieś objazdy, roboty drogowe oczywiście w polsce pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: norsk_skogskatt Re: samochodem do Paryża... IP: *.w86-202.abo.wanadoo.fr 01.06.06, 23:55 nie łudź się. Roboty drogowe na autostradach są chlebem codziennym tak w Niemczech jak i we Francji. Zwłaszcza w okresie urlopowym. Odpowiedz Link Zgłoś
kayek Re: samochodem do Paryża... 02.06.06, 06:54 jeśli masz czas i cierpliwość jedź drogami zwykłymi, krajowymi jeśli ci się spieszy i tylko Paryż do zaliczenia, jedź autostradą Odpowiedz Link Zgłoś