Dodaj do ulubionych

samochodem do Paryża

IP: 82.139.40.* 22.03.06, 11:14
Proszę oparę rad na temat przejazdu autem z Radomia do Paryża
-ceny paliw gaz/benzyna
-możliwie najtańsze płatne autostrady lub możliwość ich ominięcia
-inne niespodzianki
Obserwuj wątek
    • aseretka Re: samochodem do Paryża 22.03.06, 15:11
      Ceny paliw masz tu:
      www.pzmtravel.com.pl/index.php?id_strony=1350
      Znając trasę, którą będziesz jechał i wiedząc ile pali twoje autko łątwo
      obliczysz koszty.
      Co do cen autostrad to znajdziesz przykładowe na stronie:
      abc.onet.pl/2029,1064811,kontent.html
      Moim zdaniem drogi krajowe są we Francji tak dobre, ze nie trzeba korzystać z
      autostrad.
      • Gość: jack Re: samochodem do Paryża IP: *.wink.pl 22.03.06, 16:33
        Serdeczne dzięki
    • bah77 Re: samochodem do Paryża... 22.03.06, 18:20
      Polecam taką trasę (z opisem niespodzianek):

tiny.pl/ms23

A szczególnie przejazd autostradą przez Ile de France.

bah77
      • aseretka Re: samochodem do Paryża... 23.03.06, 06:48
        Czyli aby ominąć te niespodzianki na francuskich autostradach może lepiej
        jechać z Saarbrucken kawałek A32 do drogi N3. ( O ile dobrze pamiętam odcinek
        od Saarbrucken do Nassweiler nie był płatny. )Potem jechać N3 na Metz, Verdun i
        Chalons-sur-Marne. Dalej RD933 ( chyba jest dwupasmowa jeśli mnie pamięć znowu
        nie myli )do la Forte-sous-Jourre, gdzie znowu wjeżdźa się na N3, którą przez
        Meaux dojeżdż się do samego Paryża.
        Według Michelina cała trasa to 1606 km. Mnie wyszło 1540 km.
        Najgorszy jest odcinek Radom - Jędrzychowice ( 440 km ). Na przejazd trzeba
        liczyć 6-7 h. Z łodzi nigdy nie udało mi się dojechać do granicy w czasie
        krótszym niż 5 i 1/2 h. Jędrzychowice - Saarbrucken ( 730 km ), mimo częstych
        robót drogowych można pokonać w tym samym czasie. Na pozostałe 380 km przez
        Francję znowu trzeba liczyć ok. 6 h. W miastach i miasteczkach obowiązuje
        ograniczenie prędkości do 0 km/h i żandarmeria tego przestrzega.
        Uwzględniając postoje ( zatrzymanie się na rozprostowanie kości, siusiu,
        zjedzenie czegoś ) trzeba liczyć, że podróż do Paryża potrwa 18-20 h. Jadąc
        autostradami przez Francję zaoszczędzić można około 2-3 h, ponosząc koszt około
        20 euro. Ale coś za coś. Wybór należy do jadącego.
        Szerokiej drogi.
        • Gość: micra Re: samochodem do Paryża... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.06, 09:37
          Na długi majowy weekend wybieramy się do Paryża (hurra!) Wielkie dzięki za
          wszelkie informacje. Ale proszę o jeszcze jedną, bardzo dla mnie istotną -
          jedziemy dziewięcioosobowym autem, a nigdzie nie mogę namierzyc opłat za
          przejazd autostradą tego typu pojazdu. Obawiam się, że będzie znacznie wyższa
          niż za samochód osobowy. Alternatywą więc są bezpłatne "nacjonalki". Z góry
          dziękuję za pomoc i byc może do zobaczenia na trasie. Pozdrawiam!
          • aseretka Re: samochodem do Paryża... 23.03.06, 14:37
            > jedziemy dziewięcioosobowym autem, a nigdzie nie mogę namierzyc opłat za
            > przejazd autostradą tego typu pojazdu. Obawiam się, że będzie znacznie wyższa
            > niż za samochód osobowy.
            Niestety nie wiem:( Przypuszczam, że może być wyższa np. taka, jak podana na
            Onecie za samochody z przyczepą. Ale to tylko przypuszczenie. Na stronie PZMotu
            były kiedyś dokładne informacje. I są nadal, ale trzeba zapłacić składkę
            członkowską, żeby się dostać na te strony. Może zadzwoń do PZMotu.

Jeżeli ktoś wybiera sie do Francji samochodem za gaz, to polecam stronę
            www.gas-tankstellen.info/menu.php?language=en_US
            Po kliknięciu na "Stations near motorway" i wybraniu autostrady, którą
            będziecie jechali otzymacie listę stacji, gdzie można zatankować gaz. W
            Niemczech jest to bardzo potrzebne, bo stacje z LPG są sporadycznie.
          • Gość: Fredzio Re: samochodem do Paryża... IP: *.zwm.osi.pl 23.03.06, 22:02
            We Francji nie trzeba jeździć autostradami (ja nugdy tam tego nie robię), drogi
            bezpłatne sa dodkoanłe i nie zapchane.
            • Gość: micra Re: samochodem do Paryża... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.06, 10:27
              Dziękuję za wszelkie informacje, mając dobrą mapę postaramy się zaplanowac
              najmniej uciążliwy przejazd. Pozdrawiam!
              • Gość: jacek Re: samochodem do Paryża... IP: 82.139.40.* 20.05.06, 21:33
                a może coś na teraz, bo wybierm się w czerwcu do fr.
                może jakieś objazdy, roboty drogowe oczywiście w polsce
                pozdro
                • Gość: norsk_skogskatt Re: samochodem do Paryża... IP: *.w86-202.abo.wanadoo.fr 01.06.06, 23:55
                  nie łudź się. Roboty drogowe na autostradach są chlebem codziennym
                  tak w Niemczech jak i we Francji.
                  Zwłaszcza w okresie urlopowym.
                  • kayek Re: samochodem do Paryża... 02.06.06, 06:54
                    jeśli masz czas i cierpliwość jedź drogami zwykłymi, krajowymi
                    jeśli ci się spieszy i tylko Paryż do zaliczenia, jedź autostradą

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka