Dodaj do ulubionych

Do Paryża w ciemno?

04.05.09, 20:56
Załóżmy że siedząc w piątek w pracy wpadnę na pomysł wypadu weekendowego do
Paryża. O 15.00 jadę do domu, pakuję się, wsiadam w samochód i w drogę. Na
miejscu jestem koło południa w sobotę. Czy jest szansa na znalezienie noclegu
dla dwóch osób (w rozsądnej cenie, czyli tanio )bez żadnej wcześniejszej
rezerwacji na jakieś dwie noce? Zabieram ze sobą tylko gotówkę, żadnych kart
kredytowych. Na dodatek nie znam po francusku żadego słowa, jedynie angielski
na poziomie komunikatywnym. Czy jest szansa że taki wypad będę miło wspominał,
czy może będzie to sama udręka związana z szukaniem noclegu, brakiem
możliwości porozumiewania się z kimkolwiek żeby uzyskać jakąś informację itp.?
W Paryżu jeszcze nie byłem, więc stąd moje banalne i, pewnie dla niektórych,
oczywiste pytania. Archeo przeczytane, ale tam zawsze jest o wyższości F1 nad
innymi hotelami i odwrotnie Będę wdzięczny za wszelkie sugestie
Obserwuj wątek
    • Gość: coco Re: Do Paryża w ciemno? IP: 91.68.105.* 04.05.09, 22:01
      nie ma szansy... na mile wspominki
      • ziopia4 Re: Do Paryża w ciemno? 04.05.09, 23:03
        szansa jest ale bedzie to pobyt ciekawy we wrazenia ,noclegi oczywiscie mozna
        znalesc tanie ale nie w paryzu samym ale mysle ze poza paryzem to juz za 70 czy
        100 euros to pewnie znajdzie i ze sniadaniem. A nie lepiej skorzystac z taniej
        lini wizzair i przyleciec nawet za 50zl samolotem i pozniej sie poruszac miejska
        komunikacja ? i taniej i spokojniej .I tak po paryzu nie pojezdzisz beda to
        raczej korki duzo nie zwiedzisz o parking bardzo ciezko ...ale to moje zdanie
        jak na spokojnie to i u polakow znjdzisz mieszkanie widzialam gdzies ogloszenie
        za 50 od pary chciaz i w tanim hotelu "premiere classe" tez wiecej nie zapalcisz
        .Ja byms ie do dobrego zwiedzania przygotowala i przemyslala powodzenia
        • embeel Re: Do Paryża w ciemno? 05.05.09, 08:37
          Co do hoteli F1 czy innych tanich sieciowych to one często nie mają nocnej
          recepcji tylko automaty. Jeśli przyjedziesz w nocy, nie wykupisz pokoju bez
          karty. Pozostaje spanie w samochodzie do rana. Przygoda to na pewno może być,
          ale myslę, że może też Cie czekać sporo frustracji związanej ze strata czasu np.
          na poszukiwanie hotelu, stanie w korkach na autostradzie, szczególnie w rejonie
          Paryza...niech mi nikt nie mówi, ze w Warszawie sa korki ;-).
          Osobiście uważam, że warto zaplanować minimum.

• zbynek_111 Re: Do Paryża w ciemno? 06.05.09, 11:53
            Oczywiście do wyjazdu będę przygotowany (mapki, droga, którędy dojechać, gdzie się kierować, itp.). Największym problemem będzie znalezienie noclegu.
            • ennka Re: Do Paryża w ciemno? 06.05.09, 13:47
              Osobiście odradzam Ci aż taki spontan.
              Poczynając od Twojej pani -myślę ,że wolałaby wiedziec ,że jedzie do
              Paryża.Napewno chciałaby sie jakoś do tej podróży przygotować.
              Niespodzianka może się zakończyć przykrą scysją.
              Myślę ,że zarezerwowanie hotelu i zaplanowanie wyjazdu będzie
              dostatecznym zaskoczeniem.
              Co do podróży -Twoje wyliczenia ,że wyjedziesz po południu w piątek
              i w południe będziesz w Paryżu ,są bardzo optymistyczne.
              Nie wiem gdzie mieszkasz,ale np. z Warszawy ,wyjazd w piątek poza
              miasto ,to koszmar.Myślę ,że w innych miastach jest podobnie.
              Żeby dojechać na południe do Paryża,to musiałbyś jechać non-stop.
              Chyba,że mieszkasz np. w Szczecinie czy Poznaniu, to jest znikoma
              szansa.Korki w weekendy są i zagranicą.
              W sumie popieram pomysł kupienia biletów na samolot.
              Ich cena napewno nie przewyższy kosztów podróży samochodem.
              Co do rezerwacji hotelu , to chyba masz jakies konto bankowe.
              Jeśli zrobisz tzw.zlecenie walutowe z własnego konta przez
              internet,to hotel będzie miał na koncie następnego dnia.
              Wprawdzie nie każdy bank ma taką usługę ,ale większość.
              To powiedzą Ci w Twoim banku.
              Czasami ,jeśli zapłacisz od razu za hotel , można to zrobić kartą
              płatniczą.
              Szukanie hotelu w z marszu zaowocuje znacznie wyższymi kosztami .
              W necie jest mnóstwo promocji , a jak stoisz w recepcji i do tego
              wygladasz na zmęczonego ,to zapłacisz mkasymalną kwotę.
              Poza tym stracisz sporo czasu z i tak niedługiego pobytu
              Poszukaj na tej stronie www.hotel.info.pl
              Własnie zarezerwowałam hotel w Berlinie i zapłaciłam całość kartą na
              ich stronie.
              Montmartre to wcale nie takie peryferie ,musisz się liczyć z opłatą
              za parking.
    • ankakd Re: Do Paryża w ciemno? 06.05.09, 08:55
      Ja bym się na taki wypad nie zdecydowała, ale ja z tych wszystko dokładnie
      planujących jestem.
      Szansa na znalezienie noclegu tak z marszu jest i to myślę, że spora, tylko czy
      w odpowiadającej Ci cenie... na to już myślę szanse są mniejsze. Zdecydowanie
      lepiej jest znaleźć sobie nocleg wcześniej, nie zabierze to zbyt wiele czasu, a
      wiesz gdzie będziesz spać i za ile. A szczególnie jeśli wypad ma być tylko na
      weekend, wtedy każda minuta jest cenna i szkoda tracić je na bieganie po hotelach.

A co do noclegów w centrum Paryża, to spokojnie można znaleźć coś poniżej 100€.
      Ja w zeszłym roku za nocleg w 17 dzielnicy w 2-os pokoju ze śniadaniem płaciłam
      ok 75€.
      • zbynek_111 Re: Do Paryża w ciemno? 06.05.09, 11:48
        Na noclegu w centrum mi nie zależy, raczej nastawiałbym się na Montmartre, samochód postawić na jakimś parkingu, a poruszać się metrem lub po prostu spacerować. Wyjazdu nie mogę dużo wcześniej zaplanować, ew. rezerwacja hotelu byłaby robiona na 2-3 dni wcześniej. Nie posiadam karty kredytowej (następny problem przy rezerwacji), więc w grę wchodzą tylko przelewy zagraniczne i nie chcę dopuścić do sytuacji, że po zarezerwowaniu pokoju i przelaniu pieniędzy za granicę szybciej sam dotrę na miejsce niż moje pieniądze :) Ogólnie to ma być bardzo spontaniczny wyjazd, a o celu podróży moja piękniejsza połówka dowie się siedząc w samochodzie już podczas wyjazdu. Przynajmniej takie jest założenie... :)
        • labadine Re: Do Paryża w ciemno? 06.05.09, 19:36
          Wg mnie to wcale nie glupi pomysl,w 1973 ucieklem z Polski i znalazlem sie sam w
          Paryzu majac przy sobie 48 frankow.Hoteli w Paryzu jest mnostwo a szczegolnie w
          10-tej i 11-tej dzielnicy,np-
          Hotel "San Sebasien"- 42,rue Saint Sebasien-75011 Paris tel 33 1 47000671,cena
          pokoju dla dwoje osob 57 €,nawet maja prywatny i darmowy parking dla swoich gosci.
          • Gość: coco Re: Do Paryża w ciemno? IP: 91.68.105.* 06.05.09, 22:14
            ale to bylo w 73 roku!
            dobry kawal
            widze, ze i tak zrobisz jak zaplanowales, chyba tutaj tylko szukasz
            aprobaty twego pomyslu.
            chcialabym tylko, zebys po powrocie uczciwie napisal jak ta przygoda
            wam sie udala !
            • ziopia4 Re: Do Paryża w ciemno? 07.05.09, 18:41
              widze ze chesz przezyc wlasnie taka przygode nie planowana i pelna wrazen
              oczywiscie siadaj w samochod i przyjezdzaj napewno cos wam sie uda zrealizowac i
              o to chyba chodzi zeby wszstko bylo jakas przygoda i niespodzianka dla "pani "na
              pewno sobie poradzicie i bedzie fajnie samo francuskie powietrze powdychac ,ale
              faktycznie po przyjezdzie napisz wrazenia .:)))))))))))))
            • zbynek_111 Re: Do Paryża w ciemno? 08.05.09, 11:03
              Żebym nie miał zamiaru poznać Waszych uwag i sugestii w ogóle nie zakładałbym tego wątku, bo po co?
              Wasze wypowiedzi dały mi do myśłenia i zacząłem rozglądać się za hotelami. F1 jest bezduszne, więc odpada. Miał ktoś z Was może styczność z hotelem "Des Olympiades" www.fhr.fr/po/pary/fhrcity-384_4-hotel-des-olympiades-city.html lub z hotelem "De Milan" www.hoteldemilan.com/ ? A może jeszcze jakieś inne sprawdzone miejsca, najlepiej z rezerwacją telefoniczną.
              • Gość: gosc Re: Do Paryża w ciemno? IP: 85.192.233.* 08.05.09, 12:01
                jak cena 100euro nie szokuje to nie rezerwuj hotelu z tym najmniejszy problem
                .Gdyz zwiedzajac na chybil trafil bedzisz zwiazny rezerwacja gdzies z drugiej
                strony co wlasnei bedzisz sie znajdowal .Tak naprawde ja sie tez rok temu
                wybralam do angli bez znajmosci jednego slowa a po francusku to trzeba bylo miec
                szczescie zeby ktos mowil .I znalezlismy super hotelik troszke drogi ale do dzis
                wspominam wspaniala posciel ,i wogle klimacik . Poradzisz sobie napewno taka
                sama przygode mialam w hiszpani gdzie nasza walizka zostala w autobusie hmm ale
                juz tym razem chcialam wydac malo na hotel to rezerwowalam u polakow wolalam
                wydac na inne rzeczy .W paryzu spotkasz duzo polakow ,poradzisz sobie jak masz kase
                • zbynek_111 Re: Do Paryża w ciemno? 08.05.09, 12:11
                  Jak trzeba będzie to kasa się znajdzie, ale wychodzę z założenia że skoro można taniej to po co przepłacać? Zdaję sobie sprawę że nie wszystkie hotele mają stronę internetową i na miejscu może się okazać że jest wiele ciekawszych miejsc na spędzenie nocy niż hotel, na który po dokonaniu rezerwacji jest się skazanym. No, ale w Paryżu nigdy nie byłem i nie wiem jak to wygląda na miejscu, więc to jest ryzyko. Albo się uda znaleźć fajny i przytulny pokoik w niewielkim hoteliku za rozsądne pieniądze, albo trzeba będzie wydać kupę kasy żeby w ogóle mieć dach nad głową. Kwestia która opcja jest bardziej prawdopodobna... Niestety obawiam się że ta druga :(
                  • ankakd Re: Do Paryża w ciemno? 08.05.09, 13:03
                    Zbynek, to może zrób tak. Poszukaj w necie hoteli, których ceny by Ci
                    ewentualnie odpowiadały, spisz adresy, ale nie rezerwuj. Jak dojedziesz na
                    miejsce to przynajmniej nie będziesz się błąkał, tylko uderzysz od razu gdzie
                    trzeba. Jakieś miejsce powinno się znaleźć.
                    A jeśli nie to zawsze zostaje Wam samochód, albo nocleg na trawce pod wieżą:)
                    • ziopia4 Re: Do Paryża w ciemno? 08.05.09, 15:23
                      nocleg zawsze znajdziecie ,a Clichi nie wiem czy dobra okolica hmm tez proponuje
                      bez rezerwacji napewno nie bedisz mial problemu
                      • labadine Re: Do Paryża w ciemno? 08.05.09, 22:05
                        Hotel de Milan znam bo rezerwowalem na miejscu pokoje dla klasy mojej
                        corki,dodatkowo moj syn nocowal tam parokrotnie-ten hotel jest bez zarzutu i
                        dodatkowo mozna pokoj rezerwowac telefonicznie.
                        Dodatkowym atutem jest jego polozenie bo znajduje sie miedzy dworcami Gare de
                        L'est(250 m) i Gare du Nord(150 m) a wiec z latwym dostepem do metra i RER.
                        W poprzedniej wypowiedzi dalem adres na Hotel San Sebastien,sprawdzony bo moja
                        corka byla u nich 2 tygodnie temu i byla bardzo zadowolona.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka