Dodaj do ulubionych

droga do Włoch

IP: *.satfilm.net.pl 10.06.11, 21:38
witam wszystkich,w sierpniu wybieramy się do Włoch.W jedną stronę planujemy podróż przez Niemcy i nocleg w okolicach Nurnberg, później kolejny w rejonie jeziora Garda-macie może jakieś fajne noclegi do polecenia? myślimy o campingu, ale wolelibyśmy coś z polecenia... z góry dziękuję za sugestie.
Obserwuj wątek
    • Gość: FREDZIO Re: droga do Włoch IP: *.zwm.osi.pl 10.06.11, 22:52
      A skąd wyjeżdżasz ?
    • Gość: Fredzio Re: droga do Włoch IP: *.zwm.osi.pl 10.06.11, 22:54
      Aha, i dokąd we Włoszech jedziesz ?
      • Gość: Dorota Re: droga do Włoch IP: *.satfilm.net.pl 12.06.11, 18:15
        Jedziemy do Florencji a wyjezdzamy z Włocławka
        • Gość: Fredzio Re: droga do Włoch IP: *.zwm.osi.pl 12.06.11, 20:15
          Mogę polecić trasę wypróbowaną wielokrotnie (tyle, że ze Śląska). Zawsze przeznaczam na podróż dwa dni - przez Chałupki/iCzechy (winieta)/ Austria (winieta) z noclegiem w Grazu (jest tam tani i dobry Oecokotel (konieczna wcześniejsza rezerwacja pokoju !) lub Etap Hotel (jw.), a potem już blisko włoskimi autostradami. Może dla was lepiej byłoby zanocować w Wiedniu (są tam trzy Oecotele, w tym dwa dokładnie na trasie (p. wyż.) Cała trasa to 1500 km, w tym etap do Grazu ~900 km, więc po dobrnięciu w Polsce do granicy czeskiej bez problemu w jeden dzień. Pytaj ew. o szczegóły. We Florencji KONIECZNIE pogłaskaj po ryjku Dziika, na miejscu dowiesz się dlaczego, zabieg skuteczny.
    • patka.7 Re: droga do Włoch 18.06.11, 08:52
      Witam, wybieram się do Padwy za trzy tygodnie i mam kilka pytań. Jadę z Poznania i po wielu namysłach wybrałam trasę przez Niemcy (dobre autostrady i za free). Mam małe problemy z późniejszą trasą, nie chcę jechać płatnymi drogami, ale nie wiem czy się tak da. Nie chodzi mi o jakieś małe opłaty typu kilka euro, ale nie chciałabym płacić po kilkadziesiąt euro, bo nigdzie mi się nie spieszy. I tak :

1. Czy wjeżdżając do Insbrucka i jadąc ten kawałek w Austrii potrzebuję winietki albo płacę za jakąś drogę?

2. Wjeżdżając do Brennero są dwie drogi (jak dobrze rozumem) płatna autostrada i zwykła droga. "idą" prawie równo, przeplatają się jak widać na mapie. Czy trudno jest wjechać na tę bezpłatną? Boję się, że coś ominę, a odwrotu już nie ma. Potem chcę jechać do Trento, a stamtąd do Padwy (omijając Weronę). Czy ktoś zna orientacyjny koszt Brennero-Trento?

3. ostatnie pytanie dotyczy trasy Padwa-Florencja - czy można jechać bezpłatną drogą, gdzieś czytałam że kosztuje 40 euro

4. Jeżeli ktoś uważa że powinniśmy jechać przez Czechy i Austrię też proszę dać znać, choć trochę mnie przerażają te winiety i opłaty w Austrii (przez Niemcy droga wydaje się spokojniejsza)

Bardzo proszę o rady, wskazówki, to moja pierwsza taka podróż, jedziemy w dwójkę i trochę się obawiamy

Z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi
      • Gość: zyga56 Re: droga do Włoch IP: *.adsl.inetia.pl 18.06.11, 10:04
        Skoro jedziesz pierwszy raz to moja rada jedz płatnymi autostradami i nie kombinuj a skup sie na tym gdzie chcesz dojechać, sprawdz ceny autostrad włoskich ale myslę że odcinek Padwa Florencja nie bedzie kosztował więcej jak 20Euro.
        • Gość: sasl Re: droga do Włoch IP: *.ita.pwr.wroc.pl 18.06.11, 14:24
          Kosztuje 13,70
      • Gość: e-tam Do>patka.7, Austria-Italy bez opłat IP: *.dynamic.chello.pl 18.06.11, 11:08
        Prawo ironii losu.
        Kiedy młodość uskrzydla, koszty uziemiają.

Bardzo proste, na dwa kroki.
        Zachęcam do cierpiwości i wnikliwości zanim postawisz następne pytanie.

Krok 1. Poznań-Padwa < autostradami, trasa ideał
        Celowo ustawiłem na miejscowość Kufstein, bo stąd dalej jedziesz drogami bez opłat.

Krok 2. Polecam mappy < wejdż
        Wypełnij:
        gówne okienko Kufstein - Padua=Padwa
        znajdż napis > Calculation options
        wybierz The shortest=najkrótsza
        rodzaj paliwa np SP95 lub inne
        wybierz Avoid tools=bez opłat

I to wszysyko, kliknij na > OK, let's go!
        Kliknij pod mapą na > Zoom on map

Otrzymasz to czego szukasz.

Pozdrawiam,
        P.S.
        Nie mogę wysłąć w linku "gotowca" bo mappy nie mają takiej opcji.
      • Gość: c# Re: droga do Włoch IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.11, 13:30
        Słuchaj innych, kup austriacką winietę za 7,90 i zapłać za Brenner 8.

Jednak...
        Jeśli koniecznie chcesz zaoszczędzić kosztem min. 1,5h dłuższej jazdy, to jedź tak:
        Monachium-Garmisch-Mittenwald-stromo w dół do Zirl, następnie zwykłą drogą do Innsbrucka (uwaga, bo prosto wjeżdża się ze zwykłej drogi z Zirl na autostradę), przez Innsbruck w stronę Brenneru też zwykłą drogą. Winieta obowiązuje do Innsbruck Süd, później na Brennerautobahn na południe od Innsbrucka winieta nie obowiązuje, bo za tę autostradę płaci się na bramkach. Można więc zaoszczędzić na winiecie, a na Brenner pojechać autostradą.

Ostrzegam przez jazdą bez winiety nawet krótkiego odcinka, kontrole w lecie właśnie na tym odcinku są bardzo częste. Kara to 150 euro.
        • Gość: c# Re: droga do Włoch IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.11, 21:06
          > Ostrzegam przez jazdą bez winiety nawet krótkiego odcinka, kontrole w lecie wła
          > śnie na tym odcinku są bardzo częste. Kara to 150 euro.
          Pomyłka, 120.
        • Gość: Maciej opłata Brenner IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.11, 08:52
          Jeżeli ktoś chce zaoszczędzić, to Brenner bez problemu można objechać zwykłą drogą, niepłatną. To tylko ok. 30 km za które płaci się 8 EUR. Droga jest dobra, choć wąska i kręta. Jedzie się ok. 0,5 h dłużej a widoki wspaniałe. Należy z autostrady zjechać w Innsbrucku.

Zdecydowanie odradzam przy złej pogodzie (zwłaszcze w zimie - w padającym śniegu).
    • Gość: rahan Re: droga do Włoch IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.11, 13:35
      polecam kemping w peschiera del garda, swietny kamping butterfly z basenem od razu przy jeziorze i 5 minut od świetnego GARDALANDU i CANEVA (aquapark) dlatego proponuje zostać tam dzień lub dwa i zobaczy przy okazji przepiekne sirmione i desenzano. Do gardalandu można kupic wejsciówke gratisową na allegro za 5zl. Jedna osoba placi pełną kwote i osoba druga gratis (sprawdzone). Rewelacyjne okolice
      • Gość: Gosia Re: droga do Włoch IP: 213.184.24.* 29.07.11, 11:14
        a jak wygląda droga z Krakowa do Wenecji przez Słowacje, ale nie przez Cieszyn?
        • Gość: gancek Re: droga do Włoch IP: *.lukman.pl 29.07.11, 11:21
          ja ostatnio jeżdżę przez Cieszyn na Słowację, inni jeżdżą przez Skalite, a jeszcze inni przez Czechy. Która droga jest lepsza to tak, jak dyskusja o wyższości Wielkanocy nad Bożym Narodzeniem, zależy kto co lubi
          • nchyb Re: droga do Włoch 30.07.11, 16:51
            > Która droga jest lepsza to tak, jak dyskusja o wyższości
            > Wielkanocy nad Bożym Narodzeniem, zależy kto co lubi

i skąd wyjeżdża...
            inną trasę wybiorą mieszkańcy Przemyśla, inną Zgorzelca.

My (z Dolnego Śląska), jeździmy albo przez Niemcy na Austrię, albo przez Czechy, w zależności od humoru. Ale w rezultacie i tak autostradami austriackimi i zawsze przez Brenero...
            • Gość: ~itmen Re: droga do Włoch IP: 81.219.162.* 30.07.11, 17:17
              Inną drogę wybiorą zapewne mieszkańcy Zgorzelca/przez Niemcy /a inną z np.Kłodzka/przez Czechy/ a obydwa miasta na Dolnym Sląsku.Pewnie też nie kierują się humorem.
              • nchyb Re: droga do Włoch 30.07.11, 17:45
                i czego to dowodzi?
                z mojego miejsca na DŚ jednakowo mi jechać przez Niemcy, jak i przez Czechy, stąd pisałam o swoich wyborach i ja się kieruję tym co mi w danej chwili przyjdzie na myśl...
                • Gość: gancek Re: droga do Włoch IP: *.lukman.pl 31.07.11, 11:11
                  No ale Gosia pytała o drogę z Krakowa, a ja jeżdżę z Mazowsza
                  • Gość: gość Re: droga do Włoch IP: *.lodz.mm.pl 01.08.11, 19:08
                    Ja wróciłem w niedziele 31/07/2011 z Włoch, sobotni przejazd z Pistoi do Udine zajął mi 6,5 godziny, utknęliśmy w korku pod Wenecją który ciągnął się do skrzyżowania autostrad Wenecja- Triest-Udine. Początkowo nocleg planowaliśmy w Wiedniu, lecz po straceniu czasu w korku przed 19 zawitaliśmy do Grazu wyczerpani na nocleg.
                    Słuchając włoskiego radia cieszyliśmy się że nie staliśmy w korku na autostradzie pod Bolonią.
                    W niedzielę z Grazu do Łodzi jechaliśmy 10 godzin.
                    • Gość: gosia Re: droga do Włoch IP: *.uwm.edu.pl 02.08.11, 10:17
                      Jechałeś przez Słowację na Żywiec czy przez Czechy i Cieszyn?
                      • Gość: gość Re: droga do Włoch IP: *.lodz.mm.pl 02.08.11, 19:12
                        Przetestowałem drogę z Łodzi do Florencji i z powrotem przez Katowice potem A4 do Gliwic, następnie A1 do Świerklan, przekraczając granicę w Chałupkach. Potem na Olomouc, Brno, Mikulov, Wiedeń, Graz, i dalej Udine, Wenecja, Florencja. Trasa rekomendowana przez pustą autostradę A1 a następnie przez mały ruch od Bohumina do Ostravy. Trochę kiepska droga w okolicach Brna dalej można śmigać. Przejazd przez Alpy wolny w czasie opadów deszczu, jakie zastaliśmy, dużo zwolnień do 80 km/h oraz tuneli z ograniczeniami do 100 km/h. po przekroczeniu włoskiej granicy jedzie się szybko do skrzyżowania autostrad tej od Udine i Triestu. Potem do Wenecji jest rożnie w zależności od ruchu. Dalej dopiero od Bolonii jest wolniej z racji dużej liczby zakrętów, tuneli ,ograniczeń prędkości oraz remontu autostrady
                    • Gość: Anka Re: droga do Włoch IP: *.adsl.highway.telekom.at 12.10.11, 13:02
                      Ja zatrzymałam się w połowie drogi za Wiedniem.Monichkirchen-Pensjonat Frans Jozef.
                      Jest prowadzony przez Polaków,miła obsługa,czyściutko.
                      Polecam www.Nartywaustrii.eu
    • Gość: Ewelinka Re: droga do Włoch IP: *.adsl.highway.telekom.at 19.08.11, 23:39
      Ja jechałam przez Graz,Wiedeń i dlatego moge polecić tylko pensjonat prowadzony przez Polaków.Dobre ceny ,miła obsługa i najważniejsze polska mowa.Śniadanie w formie bufetu,po remoncie czyściutko.Podaję tel.+43 264 92 09 71 Jak wrócisz to napisz jak sie podobało
      • Gość: Anka Re: droga do Włoch IP: *.adsl.highway.telekom.at 12.10.11, 13:04
        Dzięki było fajnie tak jak polecałaś.Czysto i wesoło.Gospodarze bardzo mili .Na pewno jeszcze skorzystam.
        Anka
    • Gość: libertine_b Re: droga do Włoch IP: *.adsl.inetia.pl 20.08.11, 18:30
      My też pod koniec sierpnia jedziemy do Florencji z Bydgoszczy. Podobna droga. Zatrzymujemy sie na noc u rodziny w Gorzowie Wlpk. Potem jednym ciągiem jedziemy do Mantui, gdzie spędzimy dwa dni. Stamtąd do Florencji.
      • neurkrzysztof Re: droga do Włoch 20.08.11, 21:53
        Witam!
        Za 4 dni wyjeżdżam do Hiszpanii z krótką przerwą we Włoszech a konkretnie w Wenecji. W związku z tym proszę o pomoc.
        Jak teraz wygląda przejazd przez Cieszyn i Czechy. Spotkałem informacje o remontach i korkach na odcinku Brno-Wiedeń. A może lepiej jechać przez Slowację i Węgry?
        Wyjazd z Podlasia .
        Czy ktoś jechał do Włoch przez Koszyce - Budapeszt ?
        Pozdrawiam.
        • Gość: piasek Re: droga do Włoch IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.11, 22:46
          Nie jechałem przez Czechy - może ktoś inny Ci napisze co i jak.
          Ale z Podlasia proponuję na Żylinę (Słowacja) - tu dotrzesz od Cieszyna, albo Zwardonia; albo Chyżnego.
          W tym roku jechałem (z Lublina) przez Chyżne - Żylinę - Bratysławę - na Wr. Neustadt (Austria) - dalej na A2.
          Wszystko ok.
          • neurkrzysztof Re: droga do Włoch 21.08.11, 16:51
            Dziękuję serdecznie za interesującą podpowiedź.
            Postanowiłem z niej skorzystać. Za 3 dni wyjeżdżam.
            Czy na terenie Słowacji jest odcinek drogi płatny?
            Dziękuję i pozdrawiam.
            • Gość: piasek Re: droga do Włoch IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.11, 22:14
              Na Słowację (całą) kupujesz winietę.

Od Żyliny do Bratysławy masz autostradę - właśnie na nią potrzebna.

Ps. Jak chcesz więcej konkretnych informacji to podaj swoje gg.
              • neurkrzysztof Re: droga do Włoch 21.08.11, 23:02
                Stokrotne dzięki za odpowiedź.
                Już postanowione. Jadę wg Twoich wskazówek.
                Dziękuję i pozdrawiam.
                • Gość: Maciej Re: droga do Włoch IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.11, 08:57
                  Też zawsze jeżdżę z Krakowa przez Chyżne i Żylinę. W zależności od tego o jakiej porze jedziesz dojazd do autostrady zajmie Ci z Krakowa 3-4h (ok. 220 km). Dalej już autostrada do Bratysławy (winieta 7 EUR za tydzień, 14 EUR za miesiąc).

Z Bratysławy zamiast przez Wiedeń polecam taką drogę:
                  tnij.org/m4n5
                  • Gość: piasek Re: droga do Włoch IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.11, 12:05
                    I o tej trasie (niedokładnie) pisałem we wcześniejszym.

Ps. Sporo na niej samochodów z polskimi blachami.
                    • neurkrzysztof Re: droga do Włoch 22.08.11, 22:25
                      Jeszcze raz dzięki za podpowiedzi.
                      Jadę wg Waszych wskazówek.
                      Dziękuję i serdecznie pozdrawiam.
        • dociekliwy_0 Re: droga do Włoch 23.08.11, 14:49
          > Czy ktoś jechał do Włoch przez Koszyce - Budapeszt ?

Ja jechałem, tylko nie pchałem się do Budapesztu a na Kamaron i poźniej Austria i kawałek Słowenii.

Generalnie to ostatnio zrobiłem tą trasę nie pchając się na autostrady, tylko lokalnymi drogami, jasne, że dłużej ale widoki bezcenne np. wyjeżdzając na szczyt w Słowenii o wysokości 1612 m.n.p.m., bo takie właśnie "skróty" sobie obrałem.
          Jakby ktos był zainteresowany to mogę nakreślić trasę.
          • Gość: aśka Re: droga do Włoch IP: *.icpnet.pl 21.04.14, 12:29
            Ja bym poprosiła o nskreślenie trasy
            • Gość: xxx Re: droga do Włoch IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.14, 20:21
              Każda, dowolnie wybrana trasa, jest dostępna w GoogleMaps.
      • Gość: Mar-Mon Re: droga do Włoch IP: *.tvsat364.lodz.pl 25.08.11, 22:50
        Hej,

I my pod koniec sierpnia będziemy w Toskanii. Gdzie nocujecie??
        • Gość: oli Re: droga do Włoch IP: *.lublin.mm.pl 04.05.14, 19:39
          zauważyłem że na mapach google na austriackiej a2 pomiędzy wiedniem a villach jest dużo robót drogowych. czy myślicie że do sierpnia sie uporają? jechał może ostatnio ktoś tamtędy?
          • Gość: xxx Re: droga do Włoch IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.14, 20:03
            Na austriackiej autostradzie pomiędzy Wiedniem a Villach zawsze są roboty drogowe. Odkąd sięgam pamięcią były, są i najwyraźniej będą, a moja słoniowa pamięć sięga 1994 r., to jest debiutu na tej trasie. Nie przypominam sobie, by zwężenia, będące konsekwencją prac, w sposób zdecydowany utrudniały ruch, aczkolwiek były ograniczenia prędkości, z tym że na jezdni utrzymywano po dwa pasy w każdą stronę. Ostatnio jechałam we wrześniu 2013 r.
            • Gość: Luigi Re: droga do Włoch IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.14, 22:04
              Ja jechałem w sierpniu 2013 i roboty były, ale jedna trudność to ograniczenia do 80-90 km/h
              • Gość: orka Re: droga do Włoch IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 05.05.14, 08:31
                ... w związku z tym trochę większy ruch ;)
                • amach102 Re: droga do Włoch 15.05.14, 18:03
                  czy ktoś wie,czy jest we Włoszech zjazd z autostrady na wysokości Meolo (między Portogruaro a Wenecją).był taki zamiar widać. zdjęcia satelitarne na google.maps są z 2011r. i nie wiem czy w końcu powstał.mam nocleg w okolicy,dlatego liczę na odzew osoby często w tamtym kierunku podążające.
                  • Gość: sasl Re: droga do Włoch IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.14, 20:09
                    Strona autostrade.it mówi, że zajad jest.
                  • Gość: vvv Re: droga do Włoch IP: *.ists.pl 15.05.14, 20:18
                    Jest - Meolo-Roncade.

ps. ale nie jeżdżę tam zbyt często ;)
                    • amach102 Re: droga do Włoch 15.05.14, 21:00
                      super,dziękuję.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka