Dodaj do ulubionych

Spokojne miejsce nad morzem

07.05.15, 10:08
Wyjazd rodzinny w czerwcu, z 5 latkiem nad morze. Czy znacie/polecicie jakieś spokojne miejsce z ładną plażą ( piaszczystą ) ? Staramy się unikać dużych miast i tłumów więc może być nora zabita dechami byleby była cisza i plaża. Wyczytałem że okolice południa od Grosetto są spokojne . Szukam plaż chociaż trochę podobnych na tych na Sardynii ale zdaję sobie sprawę że może być ciężko o takie na lądowej Italii.
Jakie temp morza można oczekiwać w połowie czerwca ?

Z góry dziękuje
Obserwuj wątek
    • ja.s.i.u Re: Spokojne miejsce nad morzem 07.05.15, 17:50
      W zeszłym roku na Boże Caiało (połowa czerwca) w Kampanii (hotel Minerva, Paestum) na plaży było prawie pusto. woda bardzo ciepła, możliwe że dla tego, że dno tam bardzo łagodnie opada i łatwo woda się nagrzewa.

Jeśli jedziesz w czerwcu, to pamiętaj, słońce najwyżej, a i dni najdłuższe. Krem z faktorem 25 to bardzo rozsądny wybór. W przeciwnym razie weź aspirynę, przy oparzeniach słonecznych trochę pomaga, a te gwarantowane.
      • beska_1 Re: Spokojne miejsce nad morzem 07.05.15, 18:24
        dzięki, a coś powyżej Rzymu ?
    • bah77 Re: Spokojne miejsce nad morzem 07.05.15, 19:28
      > Szukam plaż chociaż trochę podobnych na tych na Sardynii...

A sprawdzałaś już te okolice:
      fotoforum.gazeta.pl/k/Conero.html ?

Temp. wody: ~20 st. C.

bah77
      • beska_1 Re: Spokojne miejsce nad morzem 08.05.15, 09:31
        wygląda bardzo fajnie. Mogę prosić więcej informacji , czy w Czerwcu po 10 będzie dużo ludzi ? Temp wody 20 rozumiem że jest teraz a nie w Czerwcu ?
        • ja.s.i.u Re: Spokojne miejsce nad morzem 08.05.15, 10:05
          To trochę nie tak działa. W zeszłym roku byłem w połowie czerwca na Sorrencie i właśnie w Paestum. Woda w Mecie (obok Sorrento) nadawała się do kąpieli, ale w okolicach Paestum była wręcz bardzo ciepła. W 2011 w Alassio, w podobnym terminie woda była zdatna do kąpieli, ale - właśnie - było to około 20 stopni, taki przeciętny Bałtyk.

Tu masz mapkę z aktualnymi temperaturami wody w tym regionie: www.wetteronline.de/wassertemperatur/zentral-mittelmeer im dalej na północ, tym trochę chłodniejsza woda.Nie są to wielkie różnice, ale jak na płyciźnie słońce podgrzeje wodę do 23, a w innym miejscu jest 20 stopni, to różnica jest.
        • bah77 Re: Spokojne miejsce nad morzem 08.05.15, 10:57
          Połowa czerwca to jeszcze nie sezon. ;)

Temperatury wody i powietrza w ciągu roku:
          www.zoover.co.uk/italy/le-marche/numana/weather

bah77

• beska_1 Re: Spokojne miejsce nad morzem 08.05.15, 11:23
            dzięki, a coś więcej o samych okolicach . Czy spokojnie ? Czy na te plaże schodzi stromymi szlakami ? Czy dno morskie jest ciekawe na pływanie z maską ?
            • bah77 Re: Spokojne miejsce nad morzem... 08.05.15, 18:10
              > Czy na te plaże schodzi stromymi szlakami ?

Główną atrakcją Conero są piękne białe klify i plaże u ich stóp, co widać na fotkach. Trzeba na nie zejść - albo schodami, albo ścieżkami.
              Na końcach Conero teren robi się płaski, np. w Marcelli.

Spędziłem tam 1 dzień (zwiedzanie i kąpiele).

bah77
              • vojager29 Re: Spokojne miejsce nad morzem... 09.05.15, 11:07
                Polowa czerwca to jeszcze nie sezon. Thia. To nie sezon urlopowy, OK ale sezon juz letni. W Italii sezon letni saczyna sie na poczatku maja i trwa do konca wrzesnia, drogi bahu 77. Temperatura wody nie swiadczy o sezonie ale w czerwcu moze byc wystarczajaco ciepla, na poludnie od Viareggio. Kilka lat temu bylismy pod koniec kwietnia na wloskiej Riwierze i sie kapalismy przy temperatuerze wody +18'.
                Wszystko zalezy od zimowych temperatur i dlugosci zimowych chlodow.
    • Gość: beata Re: Spokojne miejsce nad morzem IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 12.05.15, 00:01
      Pisałam już o tym w wątku powyżej, że szerokie, piaszczyste plaże są w okolicach Torre del Lago, Viereggio. Na pewno nadają się dla dzieci, mają łagodne zejścia do wody.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka