Dodaj do ulubionych

Święta w Rzymie

19.11.15, 18:43
Całej czteroosobowej rodzinie odbiło i zgodnie stwierdziła: zrywamy z tradycją - wyjeżdżamy. Padło na Rzym. Bilety kupione, lokum załatwione. Pięć pełnych dni w Rzymie w okresie Bożego Narodzenia. W związku z powyższym pytam uprzejmie. Co w tym czasie warto zwiedzić, co warto zjeść, co warto zobaczyć? Dla jasności: nie proszę o odpowiedź typu: Schody Hiszpańskie i fontannę di Trevi. Szukam raczej związanych z tym okresem atrakcji typowych dla Wiecznego Miasta i dla jego świątecznych tradycji.
P.s. Rodzina wierząca jest raczej ozięble, więc stanie na pl. Św. Piotra żeby oblicze Franciszka zobaczyć słabą atrakcją będzie ;-), no chyba że jako antropologiczna ciekawostka.

Obserwuj wątek
    • zagubieniwrzymie Re: Święta w Rzymie 20.11.15, 09:58
      Warto odwiedzić Piazza Navona w tym czasie. Odbywa się wtedy Mercatino della Befana czyli tradycyjny rzymski Bożonarodzeniowy Jarmark Czarownicy Befany. Co prawda w zeszłym roku się nie odbył a w tym roku ba być o połowę mniejszy niż zazwyczaj ale i tak będzie ciekawie.
      Warto wieczorem udać się na Zatybrze gdzie zawsze panuje niesamowita atmosfera, w czasie świąt będzie jeszcze przyjemniej. Tam też znajduje się jedna z polecanych restauracji: Carlo Menta. Zapewne jak zwykle udekorowana będzie ulica via del Corso, też warto się nią przejść. I warto zagłębić się w wąskie nieznane boczne uliczki Rzymu, które też będą wyglądać bardzo atrakcyjnie :-)
      Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt w Rzymie :-)
      • dziejba2 Re: Święta w Rzymie 20.11.15, 14:28
        Serdecznie dziękuję. Przyznam, że po przejrzeniu forum i Twojej strony, właśnie na Ciebie liczyłam. :-)
        • Gość: katwar Re: Święta w Rzymie IP: 185.69.216.* 23.11.15, 11:47
          Wlasnie zrobilam dokladnie to samo kupujac bilety do Rzymy na okres swiat - wypad trzyosobowy trzypokoleniowy - moja szescioletnia cora, szescdziesiecioletnia mama i ja. Wlasnie probuje zglebic temat kolacji wigilijnej (po wlosku nie po polsku) i zastanawiam sie czy wszystko bedzie zamkniete? Co wiecie w tym temacie? Dzieki !
          • dziejba2 Re: Święta w Rzymie 26.11.15, 15:27
            Z tego co ja się zorientowałam (choć specjalistka nie jestem), to Włosi nie obchodzą Wigilii świąt w naszym rozumieniu tego słowa, zaczynają biesiadować w Pierwszy Dzień i to wtedy wręczają sobie prezenty. Miło mi, że nie tylko moja rodzina ma takie pomysły :-)
          • aseretka Re: Święta w Rzymie 26.11.15, 17:30
            Też obawiam się, że nie macie co liczyć na włoską kolację wigilijną, bo to chyba wyłącznie polska tradycja. :)
            forum.gazeta.pl/forum/w,206,52473084,,Jak_Wlosi_obchodza_Swieta_.html?v=2
            Ot, po prostu możecie coś dowolnego, wybranego z restauracyjnego menu przekąsić. Restauracje nie będą zamknięte.
    • jo.hanna Re: Święta w Rzymie 27.11.15, 11:30
      wygląda na to, że wszystko zależy od regionu, bo u mnie, w Górach Sabińskich, kolacja wigilijna jest, w dodatku z tradycyjnym zestawem potraw: spaghetti z tuńczykiem, baccala z oliwkami i z pomidorami, marynowany węgorz i konieczne fritelle, czyli kalafior i karczochy w cieście, smażone na głębokiej oliwie. A na deser podawany już po wymianie prezentów: ciasteczka z miodu i orzechów, krojone w romby i przekładane świeżymi liściami laurowymi. Może nie jest to aż tak odmienna kuchnia jak polska wigilijna, ale jest to jednak specjalne menu i poza spaghetti z tuńczykiem, które je się też w ciągu roku to i baccala w pomidorach oraz marynowany węgorz jest tylko i wyłącznie wigilijny.

Aha, czasami podaje się też drobnicę rybną z patelni i upieczoną rybę, którą przed wstawieniem do piekarnika pokrywa się łuską z cieniutko pokrojonych ziemniaków, zaś w rybę wkłada się zioła.

Co do restauracji: u nas wszystkie restauracje są zamnięte tak w wigilię jak i obydwa dni świąt, a czasami aż do Sylwestra. Tak więc w Rzymie jest tak, a 50 km od Rzymu - zupełnie inaczej.
    • niunia36 Re: Święta w Rzymie 06.11.23, 10:13
      Święta we Włoszech wspaniały pomysł. Ja również wyjeżdżam ze swoją rodzinką w Święta do Włoch, tylko że w góry, www.narty-wlochy.pl/.
      • mifa Re: Święta w Rzymie 07.11.23, 16:14
        Spam
      • dodekanezowiec Re: Święta w Rzymie 08.11.23, 22:26
        niunia od-niuniuj się od tego forum spamiaro. Nikt cie niuniu nie czyta. Zadzwonię do tej twojej firemki i taki opierdziel zrobię ze hej.
    • mifa Re: Święta w Rzymie 06.11.23, 20:04
      Zgodze sie z tym, ze rodzinie odbilo bowiem ja popelnilam ten blad az trzy razy. Dwa razy pojechalismy w okresie Bozego Narodzenia do Rzymu i pod a raz w czasie Wielkanocy. Oczywiscie w Rzymie przezywa sie piekne chwile ogladajac szopke na dworcu Termini czy na placu sw Piotra, czy zjawienie sie Wiedzmy na placu Navona w swieto Trzech Kròli i pod tym wzgledem warto, emocje niezapomniane.
      Mnie natomiast pozostaly w pamieci bardzo wysokie ceny wtedy, no i mieszkanie prywatne z wybita jedna szyba, okna byly podwòjne , nie bylo wtedy jeszcze rezerwacji przez air&b- niesamowicie zimno bowiem sa kaloryfery, ale sa ograniczone godziny ich uzywania.od 6-ej rano do 9 rano potem przerwa i znowu od 18-ej na kròtko. Ta sytuacja obowiazuje w calych Wloszech, na pòlnocy ogrzewa sie dluzej . Skutek taki, ze pod Rzymem spalismy w futrzanych czapkach
      a za dodatkowy piecyk elek. wlasciciel policzyl jako za drugie mieszkanie tj b. wysoko.
      Dziekuje Opacznosci zesmy wtedy nie dostali zapalenia pluc.
      Nie wiem czy w Rzymie bedzie choc skromna impreza swiatel-swiatla artysty- ta najpiekniejsza jest co roku, na poludniu Wloch w Salerno ale w tym biezacym ma byc ostatnia ze wzgledu na b. drogi prad.
      Mozna jak najbardziej jechac do Wloch w okresie zimy , ale o ile lokum bedzie mialo ogrzewanie etazowe- w przypadku mieszkan prywatnych mozna dogadac sie z wlascicielem, ja tak robie od lat, bo Wlosi spedzaja swieta w gòrach nie w miescie. Na poludniu jest zdecydowanie cieplej niz na pòlnocy czy we Wloszech Srodkowych. Dopiero od kwietnia otwieraja niektòre restauracje i obiekty turystyczne - od Wielkanocy.
      Wiec jesli w roku przyszlym Wielkanoc przypada w marcu to uwaga na deszcze i wilgoc. Do Watykanu raczej sie nie jedzie by ogladac relikt Franciszka stoi sie tam godzinami by kupic bilety np do kaplicy sykstynskiej, a papieza mozna ogladac w niedziele na Angelus.
      • mifa Re: Święta w Rzymie 06.11.23, 20:18
        Precyzuje, ze jesli jest ogrzewanie centralne to cieplo jest wylaczane automatycznie i siedzi sie w zimnie, natomiast prywatnie i szczegòlnie w miejscowosciach mniejszych mozna za dodatkowa oplata - tu podam ile ja place za gaz 5 euro za metr szescienny - wlaczyc ogrzewanie. Nikt nie sprawdza - przynajmniej mnie sie to nie zdarzylo czy ktos u siebie ogrzewanie wlaczyl, bo kary sa wysokie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka