Dodaj do ulubionych

włochy 2016

18.06.16, 15:16
Witajcie

W tym roku chciałabym spędzić wakacje we Włoszech. To będzie moje pierwsze spotkanie z Italią i mam kilka pytań do znawców tego kraju.

Będe podróżować samochodem, 2+2 dzieci, wyjazd 27 sierpnia.
Do tej pory wakacje spędzałam w Chorwacji, apartamentu szukałam na miejscu i zawsze znalazłam to co mnie interesowało.
Zastanawiam się cze we Włoszech też mi się tak uda, jakie macie z tym doświadczenia? czy zawsze macie rezerwacje na miejscu?

Drugie pytanie miałabym o podpowiedzi jaki rejon Włoch wybrać. Nie ukrywam ,że szukam czegoś w Toskanii, ale nad morzem. Bardzo mi zależy na jakiejś małej wiosce , a nie kurorcie. Patrzyłam na mapę, znalazłam ładne plaże w Tirrenia, ale nie wiem czy to duża miejscowość?
Dodam jeszcze , że biorę pod uwagę tylko zachodnie wybrzeże Włoch.

Za wszelkie podpowiedzi będę wdzięczna
Aga
Obserwuj wątek
    • Gość: ion Re: włochy 2016 IP: *.static.ip.netia.com.pl 18.06.16, 19:35
      Pięć postów wcześniej jest fajny wątek o Toskanii,naprawdę wiele cennych informacji.
    • aseretka Re: włochy 2016 18.06.16, 21:58
      Nie nastawiaj się, że we Włoszech wynajmiesz kwaterę/apartament na tych samych zasadach, co w Chorwacji. Tu nie spotkasz się z tabliczkami: "free rooms" czy "camere libere". Włoskie mieszkania wakacyjne są wynajmowane zwykle poprzez agencje wynajmu czyli immobiliare vacanze., które są niemal w każdej miejscowości. Według mnie lepiej zamówić coś wcześniej przez internet, chociaż od 27 sierpnia nie powinno być problemów ze znalezieniem czegoś na bieżąco, bo włoskie wakacje już dobiegają kresu. :)
      W Tirrenii nie byłam, ale z tego co widzę miejscowość położona jest między Marina di Pisa a Livorno. Z tego, co poczytałam w necie plaż a tej miejscowości raczej kamienisto-żwirowa.
      aleksandraseghi.com/2014/03/30/tirrenia-i-marina-di-pisa/
      www.holidaycheck.pl/dm/4b25af6b-65c4-322e-936e-cc72a301e83c/-/m/picture/mediaId/459918ac-fa91-3369-89fd-8ae58b49548a
      Generalnie jednak im dalej na południe Toskanii, tym plaże ładniejsze i bardziej piaszczyste. Osobiście zdecydowałabym się na jakąś miejscowość poniżej, czyli na południe od Livorno. Mnie bardzo odpowiadała szeroka, piaszczysta plaża w Marina di Grosseto oraz plaże w okolicach Ceciny.
    • Gość: plaza Re: 134 plaze dla dzieci (opinia pediatrow) IP: *.30-79-r.retail.telecomitalia.it 19.06.16, 09:25
      www.homeaway.it/info/idee-vacanze/vacanze-estate/affitti-case-vacanze-spiaggia/spiagge-bambini
    • Gość: stach Re: włochy 2016 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.16, 16:11
      Bylismy tam 2 tyg w ubieglym roku.Tirrenia jest fantastyczna.O samochodzie mozna zapomniec.Wszedzie mozna dostac sie koleja badz autobusem(Tirrenia-Pisa-Florencja) Nie zapomnij o Cinque Terre.Jedz tam na poczatku pobytu,poniewaz byc moze bedziesz chciala tam pobyc nawet 2,3 dni.Warto.Sprawdz w internecie co to takiego!!
    • janekgazeta.pl Re: włochy 2016 22.06.16, 19:51
      Italia to mój najlepszy sposób spędzania czasu, jeżdżę tam na wakacje samochodem od 20 lat z małymi, potem, starszymi dziećmi, a o kilku lat tylko we dwoje. Zdecydowanie wolę Włochy od Chorwacji, ale mam na ich punkcie świra, więc może to być ocena subiektywna.Wszystko zależy w jakim wieku macie dzieci, bo powinniście znaleźć miejsce, w który pociechy nie będą się nudziły, to oznacza, że np. klasyczna Toskania (Chianti), która jest piękna , moim zdaniem odpada, bo dzieciaki będą się nudzić. Na pierwszy raz poleciłbym Ligurię (Loano, Diano Marina itp.) bo jest tam pięknie i sporo atrakcji dla dzieci, albo na pierwszy wypad znacznie bliżej, czyli znakomite jezioro Garda (okolice Lazise, Bardolino, Garda), bo to blisko 2 autostrad pn i pd, blisko Werony i Wenecji, w zasadzie wszystkie miejscowości nad jeziorem są przecudne i blisko super parki rozrywki (Gardaland, Canevaworld -Moovieis Studio Park) i aquaparki. Poza tym to najbliżej z Pl. Ja mieszkam w Trójmieście i zawsze jadę przez Niemcy, trzeba tylko doczekać okolic Monachium, bo od tego miejsca droga jest przepiękna (austryjacki Tyrol, włoskie Dolomity) itd. Więc droga super atrakcyjna. Do Ligurii jeżdżę przez Niemcy i Szwajcarię i też jest super. Polecam Janusz
      • nanka2004 Re: włochy 2016 22.06.16, 21:21
        Janek czy możesz polecić mi jakiś nocleg po drodze (Niemcy, Austria)?
      • Gość: Zyga Re: włochy 2016 IP: 87.204.189.* 24.06.16, 10:34
        Tez jezdże od prawie 20 lat do Włoch/z paroma wyjątkami na Chorwacje/.Kempingi we Wloszech są ok,jest spory wybór.Jadęz okolic Zielonej Góry nad Gardę i zajmuje mi to ok.11 godz/o ile nie ma jakiegoś duzego korka..Oczywiscie z psotojemi.Tez kiedyś jezdzilismy z dzieciakami,teraz we dwójkę.
        Zgadzam się z opinią janekgazeta.pl
    • 266andrzej Re: włochy 2016 23.06.16, 14:12
      Właśnie wróciłem z Italii ,jeżeli jedziecie swoim autkiem to zaplanujcie przejazd przez Austrie w nocy bo rozkopali autostrady na dobre ; Wiedeń i Graz.W dzień są duże korki.
      • wislok1 Re: włochy 2016 23.06.16, 22:36
        Nie jest tak źle

Przeważnie nie ma korków, wyjątkiem są godziny szczytu, gdy ludzie po południu wracają z pracy.

No i za 2 tygodnie, 1 lipca zaczynają się ferie w Wiedniu i wschodniej Austrii, w Czechach i na Słowacji.
        Więc mogą być wtedy spore korki !

• Gość: janek Re: włochy 2016 IP: *.152.150.114.dsl.dynamic.t-mobile.pl 23.06.16, 20:18
      Witam, pozwólcie, że podepnę się pod temat i zapytam tutaj o jedną rzecz . Będę pierwszy raz we Włoszech, wracając chciałbym przejechać przez przełęcz Stelvio, wjechać do bezcłówki w Samnaun. Czy będąc tam, czy zachodzi konieczność kupienia winiety szwajcarskiej? Z góry dziękuję.
      • wislok1 Re: włochy 2016 24.06.16, 17:01
        W Samnaun nie ma autostrady
        Winietka jest na autostrady, tylko na autostrady.
        Jak chcesz, to kup, ale nie trzeba...

• Gość: janek Re: włochy 2016 IP: *.152.151.55.dsl.dynamic.t-mobile.pl 24.06.16, 20:12
          Dzięki serdeczne, jednocześnie doczytałem, że najlepiej zjechać w Austrii, w miejscowości Pfunds.
          • wislok1 Re: włochy 2016 24.06.16, 21:05
            Dobrze pisali...

Można korzystając z kolejek górskich ( krzesełkowych ) dostać się do austriackiej miejscowości Ischgl
    • niunia36 Re: włochy 2016 02.10.23, 10:21
      Wyjeżdżając do Włoch, polecam skorzystać z tej oto oferty noclegowej,www.narty-wlochy.pl/.
      • dodekanezowiec Re: włochy 2016 02.10.23, 17:43
        niunia36 napisała:

> Wyjeżdżając do Włoch, polecam skorzystać z tej oto oferty noclegowej,www.narty-wlochy.pl/.

A masz wehikuł czasu? Bo 2016 byl 7 lat temu... Spamiaro

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka