Dodaj do ulubionych

Tak bardzo tęsknie że aż boli....

10.01.05, 17:45
Jestem w depresji, nie znoszę zimy, strasznie tęsknie do Włoch. Przygnebia
mnie myśl, że będzie to realne dopiero za kilka miesięcy. Póki co czytam
sobie "Pod słońcem Toskanii", a następna będzie "Bella Toskania", ale ksiązki
te to tylko namiastka - nie zastąpią widoku ukochanych miejsc....
Obserwuj wątek
    • Gość: Kiku_san Re: Tak bardzo tęsknie że aż boli.... IP: *.kom / *.kom-net.pl 10.01.05, 18:10
      Radioaktywny, trzymaj się. Jesteśmy z Tobą! Zima niedługo minie... A książka
      faktycznie fajna. A jakie jest Twoje ukochane miejsce we Włoszech? Moje to
      Florencja i jezioro Garda.
    • Gość: Fredzio Tak bardzo tęsknie że aż boli.... IP: *.zwm.osi.pl 10.01.05, 19:28
      Umbria, bracia.
      • radioaktywny Re: Tak bardzo tęsknie że aż boli.... 10.01.05, 21:45
        Na 1 miejscu stawiam zawsze Wenecję-to dla mnie najcudowniejsze miejsce na
        ziemi. Po niej pędzę już na dół. Pierwszy przystanek to Roseto degli Abruzzi, a
        póżniej grasuję na głębokim południu od Otranto do Tropei.
        Sycylia też mnie zuroczyła, ale nie mam aż tak dużo czasu. Być może w przyszłym
        roku znów uda mi się tam zajrzeć. W tym roku zaplanowałem sobie włóczęgę po
        Kalabrii, a w szczególności mam na celwoniku jej środek czyli Aspromonte:-)
        • vojager29 Re: Tak bardzo tęsknie że aż boli.... 11.01.05, 07:43
          > W tym roku zaplanowałem sobie włóczęgę ..........<

czy mozesz to blizej opisac
    • marghe_72 Re: Tak bardzo tęsknie że aż boli.... 10.01.05, 22:14
      uwaga na 'ndranghetę :)
      • linn_linn Re: Tak bardzo tęsknie że aż boli.... 11.01.05, 09:16
        Marghe, nie strasz... Nie ma powodu.
        • Gość: marghe_72 Re: Tak bardzo tęsknie że aż boli.... IP: *.acn.waw.pl 11.01.05, 10:28
          nie straszę , żartuję :)
          m.
      • radioaktywny Re: Tak bardzo tęsknie że aż boli.... 11.01.05, 22:05
        Przepraszam, ale coż co jest ta...."ndrangheta" ???
        Nie zebym sie bał, ale wolę wiedzieć a nie tylko robic madra mine ;-)
        • Gość: marghe_72 Re: Tak bardzo tęsknie że aż boli.... IP: *.acn.waw.pl 06.02.05, 21:34
          tubylcza odmiana mafii :)
    • Gość: bynek Re: Tak bardzo tęsknie że aż boli.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 02:55
      Szkoda czasu na czekanie do lata :)).
      Włochy to nie tylko ciepłe południe i wspaniałe zabytki.
      Włochy to także Alpy. Zapakuj więc narty i zobacz jak
      pięknie jest tam teraz. Po tygodniu w Dolomitach , łatwiej
      doczekasz lata.
      pozdrawiam
      bynek
      • radioaktywny Re: Tak bardzo tęsknie że aż boli.... 11.01.05, 22:14
        Przekażę Wam linki dzięki ktorym mam chwile ukojenia :-)
        webcam pl sw. Marka i okolic:

www.comune.venezia.it/webcam/
        Kamera którą można operować - widok na nabrzeże Reggio di Calabria i Sycylię:

www.strettoweb.it/modules.php?name=Webcam
        Zdjęcia satelitarne Kalabrii, duza możliwość zoomu pozwala ogladac konkretne
        ulice lub plaze:

tismappe.calabriaweb.it/MapCenter/en/fotohome.asp?sessione=
        • Gość: Kiku_san Re: Tak bardzo tęsknie że aż boli.... IP: *.bu.uni.wroc.pl 12.01.05, 09:04
          No, cóż... Aby do lata :-). Co prawda, przyznam się, że zamierzam w tym
          roku "zdradzić" Włochy dla Chorwacji. Ale klimaty chyba dość podobne.
    • mirandas Re: Tak bardzo tęsknie że aż boli.... 12.01.05, 13:04
      A czy znasz www.venessia.com?
    • Gość: italka Re: Tak bardzo tęsknie że aż boli.... IP: *.bis / 212.244.80.* 12.01.05, 18:18
      Łączę sie z Tobą w cierpieniu ;) Oby do wiosny !
    • Gość: monika vr Re: Tak bardzo tęsknie że aż boli.... IP: *.univr.it / *.univr.it 18.01.05, 14:26
      nic nie tracisz, tu tak zimno ze brrrrr. Ta umidità (wilgotnosc powietrza) to
      cos okropnego i te mgly straszliwe... Lepiej poczekaj na wiosne w dobrze
      ogrzanym polskim domu. Pozdrawiam
      • radioaktywny Re: Tak bardzo tęsknie że aż boli.... 18.01.05, 17:42
        Czekam, czekam i powoli trace cierpliwosc:-(
        Dziekuje bardzo za info, poczulem przez chwile lacznosc z Wlochami. Pozdrawiam
        bardzo cieplo (z ogrzanego, przytulnego domu).
        • monapuola Re: Tak bardzo tęsknie że aż boli.... 18.01.05, 18:59
          no i do tego zasypalo sniegiem cala verone... ciekawe jak ja dojade teraz do
          domu;(
    • evania jak sobie radze z tęsknotą? 05.02.05, 12:53
      Ciao Tutti!!!
      Tęsknię dotkliwie, tym bardziej, że mój wypad w lutym nie doszedł do skutku...
      Ja radzę sobie otaczając się wszystkim, co włoskie: mam mnóstwo włoskiej
      muzyki, oglądam włoskie programy, wiadomości, słucham radia, przeglądam prasę
      (wszystko przez internet - służę linkami, jak ktoś jest zainteresowany, mój e-
      mail: frog_bydgoszcz@wp.pl)
      Czasem gotuję po włosku, gadam z Włochami przez komunikatory, czytam Forum
      włoskie... To daje mi często naprawdę duuże poczucie bliskości z Italią. Mimo,
      że namiastka, staram się dawkować sobie ją w dużym natężeniu :)
      Saluti,
      Evcia.
    • Gość: kkk Re: Tak bardzo tęsknie że aż boli.... IP: 217.153.241.* 05.02.05, 14:38
      Nie chce pogłębiac depresji ale wybieram sie do Rzymu w pierwszych dniach
      kwietnia i chcę sie poradzić. Bo tak: kierunek jest ewidentnie przypadkowy
      (najtańszy bilet lotniczy), wcześniej nigdy nie myslałam o tym żeby zwiedzac
      Włochy, jeździłam raczej na Półwysep Iberyjski lub do krajów arabskich. Nie mam
      żadnego pomysłu na ten wyjazd (tygodniowy - dodam), wiem tylko że nie mam
      zamiaru "odbębnic" wszystkich tych obowiązkowych colloseów i świątyń
      przeróżnych bo nie mam ochoty. zreszta juz raz to odbębniłam jak byłam
      nastolatkA - na wycieczce z rodzicami. Co jest naprawde fajnego w Rzymie? Czy w
      okolicach Rzymu (nie dalej jak pół dnia drogi) jest jakaś mieścina w której
      mozna spędzic trzy dni snując sie bez celu...? Będę baaaaardzo wdzięczna za
      wszystkie informacje, sugestie i rady. pozdrawiam z mroźnego Sopotu
      • ortodox Re: Tak bardzo tęsknie że aż boli.... 05.02.05, 17:00
        No to może przebukuj swój bilet na Wejcherowo.
        Żadnych dylematów a cena jeszcze niższa.
        • Gość: kkk Re: Tak bardzo tęsknie że aż boli.... IP: 217.153.241.* 05.02.05, 17:49
          Nie "Wejcherowo" a "Wejherowo". Rozumiem że Ty nie masz ŻADNYCH dylematów
          dotyczących pisowni nazw. A szkoda, czasem warto sprawdzic zanim się człowiek
          wygłupi na forum. I nie pisz do mnie więcej, proszę,bo ja naprawde chcę uzyskac
          trochę informacji. Pierwszy raz zreszta napisałam coś na jakimkolwiek forum,
          szkoda że to Ty mi odpisałaś/eś.
          • ortodox Re: Tak bardzo tęsknie że aż boli.... 05.02.05, 21:56
            Co do pisowni , to masz oczywiście rację. Na usprawiedliwienie dodam tylko ,
            że powtórzyłem błąd za – Polska Atlas Drogowy str 307 Wydawnictwo
            Kartograficzne Katowice ul. Owocowa 19 . Nie zmienia to oczywiście sensu mojej
            wypowiedzi ,chociaż chyba nie bardzo go zrozumiałaś. Wcale nie chciałem tobie
            dokuczyć . Tematem tego wątku jest jednak zupełnie co innego , zobacz początek.
            Myślę ,że twój post zupełnie nie pasuje do tego wątku , nie jest na temat a
            nawet może ranić uczucia kochających Italię. Wielu z uczestników tego wątku
            marzy o tym by tam pojechać a niektórzy nawet jeszcze tam nie byli .
            Wszyscy marzymy ,aby po raz kolejny „odbębnić zwiedzanie wszystkich tych
            colloseów...” Zapewne chodzi tobie o Koloseum lub po włosku Colosseum.
            Przyganiał kocioł garnkowi he, he. To tylko takie powiedzenie staropolskie . Ty
            jedziesz tam tylko dlatego że jest tani bilet. Tylko to chciałem tobie
            powiedzieć , nic poza tym . Co do życzenia , bym się więcej nie odzywał ....
            Jest to forum publiczne , nawet nie twój wontek i każdy może się wypowiedzieć ,
            byleby na temat.
            • Gość: Kiku_san Re: Tak bardzo tęsknie że aż boli.... IP: *.kom / *.kom-net.pl 05.02.05, 23:02
            • Gość: Kiku_san Re: Tak bardzo tęsknie że aż boli.... IP: *.kom / *.kom-net.pl 05.02.05, 23:05
              Ortodox, Ty chyba jesteś troche zawiany... Jaki "wontek" - che, che... No,
              rozumiem, karnawał ;-))))) Sorry, że się wtryniam miedzy wódkę a zakąskę!
              • ortodox Re: Tak bardzo tęsknie że aż boli.... 05.02.05, 23:17
                che ,che ,cha ,cha trudno nie przyznać ci racji :)))))
            • Gość: kkk Re: Tak bardzo tęsknie że aż boli.... IP: 217.153.241.* 06.02.05, 00:24
              Masz rację, Ortodox.
              Zapytałam o to, właśnie na tym wątku, bo nie chcę informacji od kogos kto był w
              Rzymie raz, ale od ludzi którzy znaja Włochy dobrze i... jakby to powiedziec...
              nieturystycznie. Wydawało mi sie że na tym wątku dyskutują ludzie którzy
              powiedzą mi o miejscach innych niz te opisywane w każdym przewodniku. A to że
              jadę tam bo jest tani bilet... no cóż, nic nie poradzę na stan mojego portfela.
              Wolałabym do Lizbony, za którą tęsknię jak Wy za Italią, ale mnie nie stać a
              muszę gdzies pojechac wiosną. Ale - jak juz wspomniałam na początku - masz
              rację, więc spadam na jakis wątek mniej emocjonalny. Ciao.
      • Gość: bah7 Re: Okolice Rzymu.... IP: *.multicon.pl 06.02.05, 00:55
        Kkk, wybrałaś najbardziej niewłaściwie, jeśli chodzi o wątek, aby stwierdzić,
        że w/g ciebie np. kraje arabskie są atrakcyjniejsze od Włoch.
        Choć to kwestia gustu (?), to nie bardzo wierzę, że np. po Egipcie mogłaś się
        tak bezpiecznie szwędać, jak po Włoszech.
        I tylko dlatego, że jestem także z 3City i także bardzo nie lubię dużych miast,
        podpowiem żebyś zajrzała tu:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=2843088&a=11801486

bah7

• Gość: kkk Re: Okolice Rzymu.... IP: 217.153.241.* 06.02.05, 02:13
          Pozory mylą. To nie był Egipt. To była Syria. Szwędałam sie bezpiecznie od
          Aleppo po Damaszek. Ale nie o tym chciałam. Chciałam o tym że nigdy nie
          napisałam że "kraje arabskie sa atrakcyjniejsze od Włoch"! Dlaczego miałabym
          coś takiego pisać?! Spadam juz teraz naprawde bo mi sie jeszcze odechce jechac
          do Italii po tej dyskusji. Niemniej jednak dziękuję za namiary.
          • Gość: bah7 Re: Okolice Rzymu.... IP: *.multicon.pl 06.02.05, 11:52
            Kkk!

> kierunek jest ewidentnie przypadkowy...

Nastaw się pozytywnie do tego kierunku, tak jak jechałaś radośnie w innych!
            Przecież nikt Ci nie każe do Włoch jechać na wycieczkę z b.p.
            Jeśli pojedziesz sama, to zapewniam Cię, że to wspaniały kierunek, nawet jeśli
            nie lubisz zabytków!
            Poszwędać się możesz także np. po Monti Simbruini:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=2843088&a=19241732

Pzdr.

bah7
            • Gość: 1 Re: Okolice Rzymu.... IP: *.pool80181.interbusiness.it 06.02.05, 19:23
              Rzym jest warty, wszystkiego niemal, choc ja juz chce do Polski. Kazda uliczka
              w centro storico warta zobaczenia, a koloseum to colosseo a nie coloseum
              sieroto. tylko ze Rzym bez pieniedzy to dosc trudne, trzeba miec na dzien co
              najmniej 40 e nie liczac noclegow, zeby bylo milo i nie glodno i jeszcze gdzies
              wejsc lub chociaz autobusem przejechac
              • ortodox Re: Okolice Rzymu.... 06.02.05, 20:48
                Gotów byłbym się z tobą zgodzić ,gdybyś napisał Colosseo ;))).
                Ciekaw jestem , czy to się jeszcze da poprawić, czy już jest perfezione ?
                • Gość: marghe_72 Re: Okolice Rzymu.... IP: *.acn.waw.pl 06.02.05, 21:36
                  można dodac "il" :))))))
                  m. z głupawką.
    • julia233 Re: Tak bardzo tęsknie że aż boli.... 11.02.05, 14:25
      ja też tęsknie bardzo ale pocieszam ze moze w tym roku znowu uda sie cos
      zorganizować, na razie mam tylko tani bilet lotniczy - pozdrawiam
    • Gość: Vicky Re: Tak bardzo tęsknie że aż boli.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.05, 19:27
      A ja myślałam, że coś ze mną nie tak ale skoro więcej ludzi tak ma...
      tylko, że ja nie planuję wyjazdu w tym roku ... buuuuuuuuuuuuuu ale jeszcze tam wrócę! :)
      • eeddkkaa Re: Tak bardzo tęsknie że aż boli.... 13.02.05, 23:31
        Oj ma, ma.......... Mnie też aż boli, doskonale to rozumiem!!! :-(
        Co i rusz nachodzą mnie wspomnienia - w jakim to zakątku Słonecznej Italii
        byłam rok temu o tej samej porze... :-(
        trudno się dziwić, że wspominki atakują, skoro obłożyłam się zdjęciami,
        książkami, muzyką, linkami, stronami, mailami..... Ale nie potrafię inaczej!

Ja czekam do 9 kwietnia (to już mniej niż 2 miesiące!!! :D :D :D), tylko na
        tydzień, ale zawsze! Spróbuję naładować akumulatory na kolejne miesiące...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka