Gość: Włodzimierz IP: 80.51.66.* 12.11.06, 13:29 Witam Szukam informacji na temat zapory Vajont w Longarone. Godziny zwiedzania, ceny, dojazd itd. Proszę o parę uwag. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
linn_linn Re: Zapora Vajont 12.11.06, 16:43 Moze to Ci pomoze: www.vajont.net/page.php?sid=59e08408335837ded87f1e1868880bfd&pageid=HOMBO001 najlepiej skontaktowac sie z Comune di Longarone lub tamtejszym Pro Loco. www.vajont.net/page.php?sid=59e08408335837ded87f1e1868880bfd&pageid=SERPG004 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Włodzimierz Re: Zapora Vajont IP: 80.51.66.* 12.11.06, 17:58 Znam te strony www ale dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
bah77 Re: Zapora Vajont... 14.11.06, 10:03 Witaj Włodzimierzu! Byłem tam kilka lat temu. Jest to miejsce niezwykłe! Dojechać można samochodem do samej zapory: tiny.pl/rnxc Wąska dolina, która przegrodzona została zaporą jest niewątpliwie Cudem Natury. Najlepiej podziwiać ją można z okien tunelu drogowego, prowadzącego do zapory. Polecam spacer tam z parkingu. Obok "górnej wody" zapory jest właśnie ten parking, jednak z niego niewiele ciekawego widać, choćby dlatego, że zamiast wody, zbiornik wypełniony jest zboczem góry, które osunęło się podczas tamtej tragicznej nocy. Obecnie zapora jest już tylko monumentem, upamiętniającym tragiczną niedokładność ówczesnego raportu z badań geologicznych (zleconego już po rozpoczęciu budowy zapory!!!) i beztroskę właścicieli zapory, ignorujących wszystkie sygnały ostrzegawcze. Kiedy byłem tam, zaporę można było zwiedzać, o ile pamiętam, tylko przez 2h po południu. Jednak ponieważ tylko zwiedzanie (przejście po koronie, sztolniach) umożliwi Ci podziwianie piękna tej ogromnej betonowej konstrukcji łukowej i wyobrażenie sobie tej strasznej ściany wody, która się przez nią przelała, skorzystaj z adresów mail'owych, które podała Ci Linn_linn i dowiedz się o szczegóły aktualnych możliwości zwiedzania. Oprócz tego pojedź sobie w kierunku wioski Erto, a zobaczysz niezwykłe, wielkie, odkryte, gładkie, błyszczące zbocze. Łatwość powstawania osuwisk wynika z budowy geologicznej Dolomitów. Niezwykły jest także widok z wioski Casso, bezpośrednio nad zaporą. Tu możesz poczytać o katastrofie: www.tc.ciechanow.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=2344 A tu jest ciekawa fotka zapory, widzianej jak memento z miasteczka Longarone: www.chem.univ.gda.pl/~tomek/alpy2005 Pozdrawiam i czekam na Twoją relację po powrocie bah77 Odpowiedz Link Zgłoś
motoscafi Re: Zapora Vajont 13.11.06, 17:56 Byłam tam w kwietniu tego roku, no cóż rozczarowanajestem . Przyjeżdża się na parking na którym stoi kilka barów (samochodów), fotograf, który sprzedawał fotki z przed katastrofy i po. Czasami tama jest otwarta , ja nie miałam tego szczęścia, ale to nic straconego, widać z tarasów widokowych. Pozdrawiam Ola Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Włodzimierz Re: Zapora Vajont IP: *.mofnet.gov.pl 14.11.06, 11:27 Śliczne dzięki za informację dla Bah77 i Oli. Wybieram się dopiero w przyszłym roku we wrześniu. Napiszę po powrocie o swoich wrażeniach. Szkoda, że na stronie vajont.net nie ma nic po angielsku nie znam włoskiego i francuskiego. Odpowiedz Link Zgłoś