Dodaj do ulubionych

Bułgaria - informacje praktyczne

IP: *.piotrkow.net.pl 18.04.06, 15:51
ciekawe informacje, warto pewne rzeczy wiedziec ,żeby nie przepłacać.
Obserwuj wątek
    • Gość: avtandil Re: Bułgaria - informacje praktyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.06, 23:37
      Nieaktualne. Obecnie mamy 90 dni pobytu bezwizowego w ciągu 6 miesięcy od
      pierwszego przekroczenia granicy. Czyli np. trzy miesięczne wizyty w jednym
      półroczu. Za przekroczenie oficjalnie grożą wysokie kary (do 10 000 zł), jednak
      nie sądzę, by w przypadku Polaków były jakieś problemy - grunt, by nie siedzieć
      więcej niż 90 dni jednym ciągiem ;)
    • Gość: ala Re: Bułgaria - informacje praktyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.06, 12:00
      bułgaria jest piękna a zwłaszcza morze czarne oraz Obzor
    • Gość: gość ewka Re: Bułgaria - informacje praktyczne IP: *.adsl.inetia.pl 28.07.06, 12:18
      Przy wjeździe samochodem pobierana jest opłata drogowa w wysokości 10 USD.
      to nieprawda wjechalam samochodem nie mialam takiej oplaty
      • Gość: turysta Re: Bułgaria - informacje praktyczne IP: 94.155.73.* 06.07.09, 21:24
        Bulgaria jest piekna i sloneczna przez wiekszosc por roku. Ma
        wspaniale gory i cieple morze. Dla nas Polakow jest stosunkowo
        tania. To kraj w ktorym ludzie sa wielkimi optymistami. Lubia
        spiewac i gawedzic przy zachodzie slonca. Sa szalenie goscinni. W
        Bulgarii kazdy kto ma ogrod i owoce pedzi rakije, glownie z ich
        winogron oraz rowniez ze sliwek. Do ilus litrow jest to dozwolone. W
        Bulgarii mozna kupic wspaniale wina, ktorych do Polski sie nie
        sprowadza. Wszystkim polecam bulgarski owczy ser. To wielki rarytas
        i nie ma nic wspolnego z greckim serem "feta".
    • Gość: Uzus Re: Bułgaria - informacje praktyczne IP: 204.52.187.* 16.08.06, 15:42
      "Bułgaria należy do tych krajów, gdzie bilety wstępu do obiektów turystycznych,
      muzeów, jak również ceny hotelowe są podwójne: jedne dla Bułgarów i drugie dla
      cudzoziemców"
      -bzdura, tak bylo, teraz, przed wejsciem do UE wprowadzono przepis zakazujacy
      takich praktyk. Niektorzy moga probowac naciagnac turystow, ale warto sie
      upierac.
      • Gość: asiunia Re: Bułgaria - informacje praktyczne IP: *.unregistered.net.telenergo.pl 19.08.06, 15:47
        wyjezdzajacym do bulgarii radze wyposazyc sie w cos przeciw komarom poniewaz po
        huraganie i powodzi ktora byla w polowie lipca, jest ich tam bardzo duzo i
        bardzo gryza. mi bomble po ugryzieniach zeszly dopiero po 3 tygodniach...
        • Gość: agata Re: Bułgaria - informacje praktyczne IP: *.zab.nat.hnet.pl 19.08.06, 20:09
          a ja komara na oczy tam nie widziałam - byłam w Rawdzie, ale zaopatrzona
          w "offa" byłam:) a wróciłam tydz temu
          • Gość: asiunia Re: Bułgaria - informacje praktyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.06, 20:00
            wejdz na watek "komary w bulgarii" i poczytaj, nie zartuje. ja bylam w SB i
            komarow bylo od groma...
            • zuzanka14 Re: Bułgaria - informacje praktyczne 24.08.06, 13:13
              to prawda my bylismy w SB i tam byl wysyp komarow masakra
              • Gość: asiunia Re: Bułgaria - informacje praktyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.06, 21:46
                :) w koncu ktos kto sie zgadza :) bo byli tez tacy ktorzy zlosliwie pisali ze
                chyba nie bylam w bulgarii tylko gdzies w rumunii, bo oni podobno w bulgarii
                ani jednego komara nie widzieli...
                • tarnik04 Re: Bułgaria - informacje praktyczne 25.08.06, 14:06
                  w bułgarii są komary jak wróble - taakie wielkie
                  • 1smyk Re: Bułgaria - informacje praktyczne 31.10.06, 08:42
                    komary są, jak wszędzie i temat niewart licytacji i dokumentowania :)
                    • sl0ma Re: Bułgaria - informacje praktyczne 03.05.10, 23:21
                      2008 r. przez dwa tygonie w Obzor nie poczułem na skórze żadnego
                      komara. Często widziane były u nas na tarasie osy, trochę podobne
                      do "naszych" tylko że więcej czarnego koloru miały. Po rozmowie z
                      miejscowymi okazało sie że one nie kąsają, spokojnie jedliśmy sobie
                      arbuzy i inne soczyste owoce bez obawy o walkę o owoc :)
        • Gość: XX Re: Bułgaria - informacje praktyczne IP: *.stat.gov.pl 28.08.06, 11:33
          Bzdura - byłam w Złotych Piaskach na poczatku sirpnia przez 14 dni i może ze 3
          komary widziałam w tym czasie !!!
          • jovanka5 Re: Bułgaria - informacje praktyczne 28.08.06, 14:14
            byłam w swietym konstantynie w I poł sierpnia - nie było ani pół komara ani
            innej zwierzyny
            • Gość: asiunia Re: Bułgaria - informacje praktyczne IP: *.unregistered.net.telenergo.pl 30.08.06, 16:13
              owszem, ale w SB bylo ich mnostwo!!!!
              • Gość: Łukasz Re: Bułgaria - informacje praktyczne IP: *.proxnet.pl 31.08.06, 15:09
                Ja jade we wrzesniu a komary podobno wieeeelkie jak krowy Troche sie boje ale
                ze wsi jestem to krowa ani byk mi nie straszne Hej dana dana:)))
                • Gość: mad Re: Bułgaria - informacje praktyczne IP: *.aster.pl 30.09.06, 21:00
                  Nie widziałam ani jednego komara - a może we wrześniu już się zaszyły ba sen
                  zimowy? ;)
            • Gość: DARBIA Re: Bułgaria - informacje praktyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.07, 16:23
              WITAJ, WYBIERAM SIE DO SW KONSTANTYNA (HOT SW ELENA, PONOĆ 4*) , JAK TAM JEST,?
              NIE BARDZO CHCE JEŚĆ W HOTELU, CZY MOŻNA TAM SIE SPOKOJNIE WYŻYWIĆ W
              ZABIEGAŁKACH A JEŻELI TAK TO JAKA TO KASKA ZA OBIADEK BEZ CUDOWANIA.
              BEDE WDZIĘCZNY ZA ODPOWIEDŹ
              POZDRÓWKA
              DARBIA@POCZTA.FM
          • mc_pele Re: Bułgaria - informacje praktyczne 06.04.07, 21:51
            Gość portalu: XX napisał(a):

> Bzdura - byłam w Złotych Piaskach na poczatku sirpnia przez 14 dni i może ze
            3
            >
            > komary widziałam w tym czasie !!!

Ja byłem pod koniec lipca ( Czajka, Złote Piaski ) i chyba na żadnego się nie
            natknałem, potem pojechaliśmy nad polskie morze i zastaliśmy ich plagę...
            Asiula jednak pisze że w SB było ich zatrzęsienie, może bułgarskie komary wolą
            bułgarską krew a w Złotych to wiadomo, więcej obcokrajowców niż tubylców :)
    • rom40 Re: Bułgaria - informacje praktyczne 03.09.06, 08:44
      Byłem z rodziną w Kranewie.Dojazd przez Rumunię Urziceni, Varna Veche. Opłaty
      Rovinieta 4 Euro - faktyczna 3,60 Euro. Varna Veche 10 lei taksa ekologica,
      vinieta bułgarska 9 Euro. Wymiana euro na levy w kantorach bez oszukaństw. Na
      kalkulatorach wyświetlali sumę należną do wypłaty.Można wybrać pieniądze z
      bankomatów z prowizją na ogólnych zasadach co w Polsce. W związku z taką z
      sytuacją, że pojechałem po raz pierwszy i w ciemno byliśmy zdani na własną
      intuicję. Ze znalezieniem kwatery nie było żadnego problemu. Ważne jest aby z
      Bułgarami się targować ponieważ oni to lubią. Osobę, która się targuje uważają
      za dobrego klienta.
      • Gość: Magic Re: Bułgaria - informacje praktyczne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.06, 12:14
        A jakie są ceny noclegów w Bułgarii i czy jechałeś na raz czy może gdzieś
        nocowaliście po drodze?
        • Gość: Uzus Re: Bułgaria - informacje praktyczne IP: 204.52.187.* 19.09.06, 16:08
          kempingi 3-6 Euro lub 0, schroniska mlodziezowe 5-10 Euro, troche taniej niz u
          nas. Wyjatek to komercyjne tereny nad morzem.
          • elkajacko Re: Bułgaria - informacje praktyczne 25.06.07, 13:52
            Mam pytanie odnośnie campingów jakie są na nich warunki chcę tam pojechać na
            przełomie lipca i siernia z rodziną zupełnie na w ciemno.
      • 1smyk Re: Bułgaria - informacje praktyczne 31.10.06, 08:54
        :)
        ...i to mi się podoba - rzeczowe uzupełnienie gazetowej informacji
        pomny niedawnej historii jestem uczulony na różne pirackie opłaty a'la Romania,
        dlatego kazdą wyprawę do Balkanturkei znoszę z pogodą ducha,
        a jak nic godzącego w kieszeń się nie zdarzy, tom wielce dowolen ;)
      • elkajacko Re: Bułgaria - informacje praktyczne 25.06.07, 13:59
        Ile płaciliście za kwaterę??? Czy po drodze nie ma problemu z noclegiem???
    • Gość: rom40 Re: Bułgaria - informacje praktyczne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.06, 10:32
      spałem w sighisorze na kwaterze prywatnej obok hotelu Poenita. Cena 50 lei za
      nocleg dla 2 dorosłych i dwóch dzieci.
      • Gość: Iwona Re: Bułgaria - informacje praktyczne IP: *.umcs.akademiki.lublin.pl 26.11.06, 21:34
        To ciekawe że płaciłeś 50 LEI bo w Bułgarii walutą jest LEW
        • Gość: pawelboch Re: Bułgaria - informacje praktyczne IP: *.bozeknet.one.pl 01.12.06, 00:33
          A co w tym dziwnego skoro Szigiszoara jest w Rumunii?
          pzdr., PB
    • 1smyk Re: Bułgaria - informacje praktyczne 31.10.06, 08:47
      cytując Łukasza: "podobno wieeeelkie jak krowy"...
      latające krowy - to nic, piszące krowy, to jest coś...
      temat wielce absorbujący (może dla alergika, ale ten wie jak ma planować KAŻDĄ podróż)
      :D
    • 1smyk Bułgaria - informacje praktyczne 31.10.06, 08:57
      dzięki za wielce użyteczne informacje praktyczne
      aktualne na tyle, na ile tradycyjne (czytaj:powolne)jest dzałanie Bułgarów
    • Gość: Teodor Bułgaria - informacje praktyczne IP: 85.11.180.* 26.11.06, 15:39
      Mieszkam w Bulgarii. Informacje w tym portalu sa dosyc nieaktualne. Od roku juz
      nie istnieja ceny dla obcokrajowcow, rozne od tych dla Bulgarow. Poza tym
      celnicy nie sprawiaja zadnych utrudnien dla turystow. Hiszpania, Wlochy,
      Francja odstepuja pod kazdym wzgledem Bulgarii, jedno pod wzgledem cen, a po
      drugie pod wzgledem uslug. Srednia cena noclegu w hotelu *** w sezonie waha sie
      od 12-25 euro. Tylko w miejscowosci Sloneczny Brzeg miesci sie ok 150 hoteli.
      Kto chce spedzic wakacje w luksusie, zachecam do Bulgarii ... chyba, ze ktos
      woli pojechac do Francji, nocowac niewiadomo gdzie i liczyc sie z groszami.
    • bzyk770 Bułgaria - informacje praktyczne 04.04.07, 10:02
      Informacje te poczodzą z 2005r. Może wreszcie ktoś by te dane uaktólnił bo
      wprowadzają tylko zamęt
    • Gość: ania g. Re: Bułgaria - informacje praktyczne IP: *.sti.net.pl 04.04.07, 10:17
      Jezeli ktos lubi podrozowac pociagami<z dziecmi wydaje mi sie to najlepszy
      srodek transportu i jakie przezycie dla malucha>polecam bezposrednie polaczenie
      Lwow-Burgas przy okazji mozna zwiedzic to pierwsze miasto.
    • Gość: Dagna Re: Bułgaria - informacje praktyczne IP: *.59.jawnet.pl 09.05.07, 14:35
      Połowa tych praktycznych informacji, to spieranie się kilku upierdliwych osób na
      temat: czy były komary czy nie było. Niech się każdy sam przekona.
      • mc_pele Re: Bułgaria - informacje praktyczne 10.05.07, 08:59
        Gość portalu: Dagna napisał(a):

> Połowa tych praktycznych informacji, to spieranie się kilku upierdliwych osób
        n
        > a
        > temat: czy były komary czy nie było. Niech się każdy sam przekona.

"Bułgaria - praktyczne informacje" to tytuł artykułu który komentujemy i tam
        akurat ani słowa nie ma o komarach :D
    • Gość: ranczo0 Re: Bułgaria - informacje praktyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.07, 07:32
      witam.jestem tylko ciekawa ,czy ta polisa z NFZ jest wymagana...czy może być też
      z innego biura?pozd kasia
      • Gość: Dagna Re: Bułgaria - informacje praktyczne IP: *.59.jawnet.pl 20.05.07, 10:39
        Proszę poczytać posty u góry, tam jest kilkanascie tylko na temat komarów.
        • Gość: kg. Re: Bułgaria - informacje praktyczne IP: *.bu.amu.edu.pl 21.06.07, 10:10
          Spędziłam kilka dni w miejscowości Velike Tyrnovo. Przepiękne zielone i
          ukwiecone małe miasteczko rozłożone na tarasach górskich, nastrojowe małe domki,
          dużo do oglądania.
          Wzgórze Carewec godne uwagi bardziej ze względu na widoki górskie niż
          zrekonstruowane zabytki na szczycie. Polecane porządne buty - bez nich trudno
          błądzić po labiryncie kamiennych stromych uliczek.
          Wszędzie zapierające dech w piersiach widoki na góry i doliny. Żywność dość
          tania, pyszna - uwielbiam ich kuchnię.

Ku przestrodze dla innych (uwaga!!) Miejcie zawsze odliczoną sumę na rachunek
          hotelowy! Wieczorem przed wyjazdem nikt nie mógł wydać mi reszty z moich euro,
          którymi płaciłam za hotel (Hotel Boliari, 3 gwiazdki...) Proponowano mi żebym
          przeszła się po okolicznych lokalach gastronomicznych i sama rozmieniła (!), na
          co się nie zgodziłam. Rano kiedy odjeżdżałam, w recepcji był tylko młody
          kandydat na macho mówiący wyłącznie po bułgarsku, który rozmienił moje euro na
          lewy i w żaden sposób nie dało się z nim dogadać. Musiałam z powrotem zmieniać
          lewy na euro na lotnisku. Nie dostałam też śniadanka, bo macho, jedyna obsługa,
          tak długo wypisywał rachunek a śpieszyłam się na autobus...
          • Gość: Mała Re: Bułgaria - informacje praktyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.07, 13:36
            Czy gwiazdki hotelowe odpowiadają standardom europejskim? Bo w niektórych
            krajach trzeba jedną odjąć :)
            • Gość: kg. Re: Bułgaria - informacje praktyczne IP: *.bu.amu.edu.pl 21.06.07, 14:13
              Hmmm... nie jestem aż tak doświadczona, jeśli chodzi o podróże! Ale może tak.
              "Mój" hotel dał mi za 36 euro dziennie dość wygodny pokój z łazienką i balkonem,
              z widokiem na piękną panoramę miasta (4 piętro bez windy...cóż, okazja do
              spalania kalorii.) W pokoju nie było elektrycznego czajnika. Był za to
              minibar.(Zapomniałam dodać, że z goguś bułgarski przy odjeździe usiłował mi
              jeszcze wmówić na migi że spiłam mu 2 butelki alkoholu, podczas gdy były to 2
              butelki ale wody mineralnej. Nie dałam się, ale jak wspomniałam, za przedłużenie
              rozmowy zapłaciłam brakiem śniadanka.)
              Moi znajomi narzekali na coś, co na mnie wrażenia nie zrobiło: zjadliwie
              szczekający mały pekińczyk sąsiadów nie dawał im spać;) Ja do psiego skomlenia
              jestem przyzwyczajona, więc spałam dobrze. Inni znajomi spali gdzie indzieja
              właściwie nie spali, bo przeszkadzały im głośne hulanki i swawole obok.
              Gospodarzom to absolutnie nie przeszkadzało. Ogólnie tak myślę sobie, że jest to
              kraj, który zaczyna dopiero aspirować do pewnych standardów. Nie chciałabym być
              niesprawiedliwa - mam tez miłe wspomnienia ze spotkań z Bułgarami!
              • Gość: Aniuta Re: Bułgaria - informacje praktyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.07, 14:28
                Rada, jak w godzinach ciszy hotelowej ktoś zakłóca spokój, a recepcja,czy
                właścicel nie reagują, proponuje wezwać policję. do Zabawy są lokale, których w
                Bułgarii nie brakuje, tam, można tanczyć, spiewać i wydzierać się. Po prostu
                czasem jedzie się zmałymi dziećmi, z resztą ci więksi, tez chca się wyspać.
            • Gość: Uka Re: Bułgaria - informacje praktyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.07, 14:16
              Bułgaria jest w UE, musi być w standardzie :D Hotele 3* można bez obawy brać.
    • pyrtek3 Re: Bułgaria - informacje praktyczne 25.06.07, 14:15
      Witam,czy jechał ktoś moze samochodem z noclegirm w Rumunii? Bardzo proszę o
      jakiś info,i ewentualnie jakieś namiary gdzie najlepiej przespać się w drodze.
      • Gość: Jarek Re: Bułgaria - informacje praktyczne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.07, 17:39
        Nie napisałeś jaką jedziesz trasą przez Rumunię???
        • Gość: turistic Re: Bułgaria - informacje praktyczne IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 04.08.07, 01:40
          witam wszystkich...mam takie male pytanko, mianowicie wybieram sie do Zlotych
          Pisakow i interesuja mnie koszty jakie dotycza tego miejsca. Interesuja mnie
          bardziej imprezowe informacje czyli np. ile kosztuje setka wodki w klubie czy
          tez np pifkooo ;) albo syty obiad w typowej (nie topowej:)) restauracji.Jak
          wyglada nocne zycie i jak do tego maja sie Polacy itp.itd...tyle odpowiedzi a
          tak malo konkretow :) pozdrawiam
      • lahcimm Re: Bułgaria - informacje praktyczne 25.06.07, 21:30
        ja nocowalem tutaj

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=789&w=64210227&a=64417372
        • Gość: TURISTIC Re: Bułgaria - informacje praktyczne IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 04.08.07, 01:45
          witam wszystkich...mam takie male pytanko, mianowicie wybieram sie do Zlotych
          Piaskow i interesuja mnie koszty jakie dotycza tego miejsca. Interesuja mnie
          bardziej imprezowe informacje czyli np. ile kosztuje setka wodki w klubie czy
          tez np pifkooo ;) albo syty obiad w typowej (nie topowej:)) restauracji.Jak
          wyglada nocne zycie i jak do tego maja sie Polacy itp.itd...tyle odpowiedzi a
          tak malo konkretow :)z komarami damy se rade!!! pozdrawiam
    • Gość: robertiq Bułgaria - informacje praktyczne IP: *.mbp.kielce.pl 10.06.08, 11:29
      No cóż, dużo tu ciekawych informacji, mimo tych kilkunastu wpisów na
      temat komarów, chociaż te informacje też uważam za przydatne. Ja
      dopiero się wybieram do Bułagarii i wielu z tych rzeczy nie
      wiedziałem. Napewno podzielę się wrażeniami po powrocie. Szkoda
      tylko, że niektórzy piszą z tak rażącymi błędami. Aż źle się czyta,
      apeluję o trochę rozwagi przy pisaniu! I wszystkim wybierającym się
      do Bułgarii życzę udanych wakacji! Do zobaczenia!
      • Gość: tusia [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.08, 16:49
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • Gość: Franciszka [...] IP: *.centertel.pl 27.07.08, 15:29
    • Gość: arczi Re: Bułgaria - informacje praktyczne IP: *.chello.pl 29.07.08, 23:19
      Zielona Karta?A tego nie wiedziałem.Ciekawe że nikt o tym wcześniej nie pisał.
    • Gość: :) Re: Bułgaria - informacje praktyczne IP: *.dsi.3s.pl 03.02.09, 20:29
      mam pytanie : czy w Bułgari jest już euro ?
      • trypel Re: Bułgaria - informacje praktyczne 04.02.09, 08:25
        nie
    • Gość: Markus [...] IP: *.adsl.inetia.pl 30.04.09, 21:02
    • Gość: Markus [...] IP: *.jednosc.com.pl 13.07.09, 13:10
    • Gość: Markus [...] IP: *.adsl.inetia.pl 13.07.09, 19:07
    • kris_wise Re: Bułgaria - informacje praktyczne 14.09.10, 16:34
      sporo informacji odnośnie bazy noclegowej można znaleźć na stronie ok-tours.com.pl ... W sumie jest to biuro, które specjalizuje się w wyprawach w te rejony Europy, i mają całkiem nieźle opisane poszczególne hotele, miejscowości itp, także myślę że jeśli ktoś poszukuje info o Bułgarii może znaleźć tam co nieco ;P
      • Gość: soczyscie Re: Bułgaria - informacje praktyczne IP: *.oswiecim.vectranet.pl 09.09.11, 18:53
        Witam.
        Czy ktos moze rozwinac temat rejestracji w tych biurach dla obcokrajowcow ?
        Gdzie mozna te biura znalesc i czy to czasami sie juz nie zmienilo czy nadal jest taki obowiazek ? Czy w tych biurach mozna sie dogadac nie mowiac po "rosyjsku" ? ;0
    • Gość: VGoYwabvG BuĹ?garia - informacje praktyczne IP: 210.196.243.* 06.10.11, 08:17
      I'm not esaily impressed. . . but that's impressing me! :)
      • maranka Re: BuĹ?garia - informacje praktyczne 06.10.11, 16:28
        Jakie rejestracje ? Ludzie czytajcie uważnie - ten artykuł pochodzi z 2005 roku - większość podanych informacji jest nieaktualnych . Jeśli macie jakieś obawy i wątpliwości dzwońcie do amabasady w Sofii.
    • Gość: Sircasio Bułgaria rajem dla turystów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.11, 17:46
      wycieczkinawakacje.blogspot.com/2011/10/bugaria-rajem-dla-turystow.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka