lafoce 27.09.07, 20:02 10 dni temu wróciliśmy z 2-tygodniowego zwiedzania płd-wsch Toskanii, Orvieto i Asyżu samochodem. Chętnie podzielę się informacjami. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: zyta Re: 2 tygodnie w Toskanii samochodem IP: *.stat.gov.pl 28.09.07, 12:29 Zazdroszczę, my jedziemy na tydzień Toskania i kilka dni Rzym. Na razie jesteśmy w proszku z załątwianiem wszystkiego. Odpowiedz Link Zgłoś
lafoce Re: 2 tygodnie w Toskanii samochodem 28.09.07, 13:59 W Toskanii byliśmy już 3-ci raz i też planowaliśmy kilka dni w Rzymie, ale zrezygnowaliśmy. Zobaczyliśmy za to ok.20 miasteczek i masę pięknego krajobrazu. Chyba zamierzacie mieszkać w hotelach wzgl. w agroturystyce bo campingi kończą działalność w końcu września. My mieliśmy mobilhome na campingu w Sarteano 6km od autostrady A1 skąd codziennie samochodem robiliśmy wycieczki np.Siena -70km, Montepulciano -12km,Asyż -80km itd. Były również dni relaksu do południa basen, a po obiedzie np.Cetona i San Casciano dei Bagni bliziutko (15km)bez turystów i po prostu pięknie. Którędy jedziecie do Włoch z noclegiem czy bez, jaki macie skład? My byliśmy w dwa małżeństwa-koleżeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zyta Re: 2 tygodnie w Toskanii samochodem IP: *.189.72.18.e-plan.pl 30.09.07, 15:59 My do Toskani edziemy pierwszy raz. Jedziemy we dwójkę. Mój mąż był tylko raz w Rzymie (byliśmy na weeknd). Ja byłam we Włoszech kilka razy z jaikiś wycieczkami, więc teraz zupełnie inczej. Udało mi się znaleść bungalowy, które jeszcze będą czynne. Choć zastanawiam się nad ofertą Polaków z allegro, którzy mieszkaja pod Florencją. Daleko od morza, ale w końcu pażdxiernika to już chyba nie ma znaczenia. Chciałm tez pod wpływem książki Paula Badde pojechać na jedną noc do MAnoppello w Abruzji trochę daleko iciężko mi przekonać męża. Zwłaszcza, że znalazłam dwa hotele, z którymi wogłe nie mogłam się porozumieć po angielsku lub po francusku próowałam jakieś zwroty po włosku, ale niestety. Ie dowiedziałam się tego,c czego próbowałam. Odpowiedz Link Zgłoś
lafoce Re: 2 tygodnie w Toskanii samochodem 30.09.07, 21:05 Dwukrotnie mieszkałem w czasie pobytu w Toskanii u Polaków w miejscowości Pino 35km od Florencji i wyjeżdżając codziennie zwiedziliśmy najważniejsze miasta. Byliśmy we wrześniu więc w morzu kąpaliśmy się będąc w Viarregio. Sprawdziłem na allegro i jeśli chodzi o ofertę z Certaldo to polecałbym, bo Certaldo Alto jest piękne i wszędzie stamtąd blisko. Namiary na Polaków w Pino żeby nie zostać posądzony o reklamę podam na e-maila (mój jerser4@wp.pl). W Manopelo była w tym roku moja siostra z szwagrem również zainspirowana "Boskim obliczem", wrócili oczarowani i poruszeni samym miejscem jak również trasą dojazdową z Rzymu przez góry. Nocowali na campingu w Rzymie. Odpowiedz Link Zgłoś
jollka2 Re: 2 tygodnie w Toskanii samochodem 10.10.07, 20:25 Wrocilismy z Toskanii kilka dni temu. Po drodze byla Praga, Wiedeń i Wenecja. Nocowalismy w okolicy Vinci na wysokim wzgórzu z podjazdem 20% :) Dzięki temu mieliśmy fantastyczny widok na doline, ciszę, świerszcze, ptaki w ogrodzie. Za 8 dni w domku placilismy 300 Euro. Pewnie jako nieliczni mamy inne zdanie nt. Toskanii. W naszym odczuciu jest nieco przereklamowana. Malowniczo i spokojnie było jedynie w regionie Chianti, szczerze polecam zwiedzanie tych małych miasteczek. Wokól wiekszych miast dzielnice przemysłowe, rzeki tak brudne, że nasza Wisla przy nich to potok gorski. Najbardziej zawiodla nas Florencja. Halas samochodow i motorków w historycznym centrum, turystow tak wielu, że nie można się dopchać do robienia fotek, śmierdzące Arno. Za to imponująca katedra, wdrapalismy się na wieżę z piekną panoramą na miasto. Z ulgą opuszczalismy Florencję. Pół dnia spędzilismy nad morzem, plaża otoczona laskiem tak brudnym, że szok. Codziennie zwiedzalismy miasteczka i najbardziej podobały nam się te w regionie Chianti oraz Cartaldo, San Gimingiano i Siena. Mimo, że generalnie Włochy nas nie powaliły na kolana, to bardzo chwalimy włoskie jedzenia, pyszne lody, dobre drogi i możliwość porozumiewania sie wszędzie po angielsku. Trochę podróżujemy i zazwyczaj jestesmy zauroczeni pobytem, tym razem jednak jesteśmy zawiedzeni po tych wszystkich zachwytach dot. Toskanii. Odpowiedz Link Zgłoś
ennka Re: 2 tygodnie w Toskanii samochodem 11.10.07, 09:31 To i ja dorzucę parę zdań na temat Toskanii. Byliśmy tam od 8 do 23 września. Najpierw 3 dni na Gardą ,a potem 9 dni w Toskanii. Pod większą częścią tego ,co napisała Jollka mogę się podpisać. Toskania jest bardzo zróżnicowana ,jesli chodzi o krajobraz. Ten obraz ,który nam się najczęściej kojarzy z Toskanią ,to region Chianti. Rzeczywiście , tam jest klimat toskańskiej prowincji. Winnice,gaje oliwne,senne ,pełne uroku miasteczka ,spokojni , sympatyczni ludzie. Tam chetnie bym wróciła. Natomiast w większych miastach tłumu turystów uniemożliwiają ,niemal ,zwiedzanie. We Florencji tym razem nie byliśmy,bo znamy ja z kilku innych pobytów. Byliśmy w Sienie, która nam się też bardzo podobała,chociaż zatłoczona ponad miarę. Zachwyciła nas Voltera,jej położenie,zabytki, wspaniałe klify na końcu miasta,do których dotarliśmy jako nieliczni z odwiedzających. Podobało nam San Gimingiano ,ma naprawdę swój klimat. Piękna jest droga między nim a Volterą . Nie jest to jednak ten sam krajobraz ,jak w rejonie Chianti. Okolice Voltery, to surowe,pozbawione prawie roslinności wzgórza. To zupełnie inna Toskania. Urzekła nas też Cortona.Nie ma takiego drugiego miasta we Włoszech. Wiele jest położonych na wzgórzach,ale tylko Cortona jest jakby przylepiona dookoła góry.Rzeczywiście ,jak podają przewodniki ,tylko jedna ulica jest pozioma,via Nazionale. Zadaliśmy sobie trud i wspięliśmy się aż do szczytu miasta. Warto było ,widok na okolicę niesamowity. Arezzo nieco nas rozczarowało.Stara część jakoś gini przy nowym mieście,które jest dość duże. Poza tym zwiedziliśmy kilkanaście mniejszych i całkiem małych miasteczek. Mieszkaliśmy ok.30km od Sieny, w górach , w lesie. Kamienny dom , na wzgórzu,widoki z okna niezapomniane ,ale do sklepu 12 km.Droga stroma,wijąca się wśród lasów ,wrażenia niezapomniane. W sumie ,byliśmy z wyprawy bardzo zadowoleni,jakkolwiek nie wszystko odpowiadało naszym wyobrażeniom. Jeśli chodzi o jezioro to mieszkaliśmy w Riva di Garda. Zdążyliśmy objechać je dookoła,zatrzymując się w ważniejszych miejscowościach,odbyliśmy rejs po jeziorze ,pojechaliśmy do Rovereto ,Trydentu i do parku Sigurta. Jeśli chodzi o park ,to znajduje się on w Valeggio sul Mincio , ok.20km na południe od jeziora. Widziałam już kilkanaście parków bardzo pięknych,ale żaden mnie tak nie zachwycił.Położenie, kompozycje roślinne,wspaniała perspektywa są zachwycające. Warto tam zabłądzić. Pozdrawiam wszystkich podróżników Ennka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eva.1961 Re: 2 tygodnie w Toskanii samochodem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.08, 20:57 Polecam zobaczenie miejscowości Serano i Pitigliano - rewelacja. Do Serano zabładziliśmy przypadkiem, więc 0 turystów, a Pitigliano warto zobaczyć bo jest położone na tufie wulkanicznym. Jak wklepiesz w internet nazwy tych miejscowości to zobaczysz zdjęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
mdudek111 Re: 2 tygodnie w Toskanii samochodem 18.02.08, 09:04 Wybieramy się w II poł. czerwca do Umbrii. Dokładnie nocleg mamy w Passignano nad jeziorem Trazymeńskim. Oczywiście w planach Gubbio, Spoleto, Todi, Orvieto, Asyż. Chętnie dowiemy się szczegółów z tego rejonu. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś