Dodaj do ulubionych

strefy w paryzu

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.07, 22:51
Czy ma ktos mape Paryza z jego strefami i jakie sa ceny biletów metra w
poszczególnych strefach.Dziekuje
Obserwuj wątek
    • Gość: sokoleoko75 Re: strefy w paryzu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.07, 23:22
      Witam Kasiu, nie pamiętam, żebym płacił ze wzgledu na strefy. Jezdziłem z Issy
      les Moulinaux pod Paris przecież jak wejdziesz przez bramke skasujesz bilet to
      jezdzisz na nim dopóki nie musisz jeszcze raz przejść przez bramkę, a niewiem
      czy nie jest godzine wazny nie pamietam już, będę to przerabiał od nowa w
      pazdzierniku albo wcześniej. Tam jest jakas kombinacja z RER tak jak do mnie
      mogłem jechać też nim to musiałbym chyba więcej zaplacić niz metrem. Ale Mme
      Isabelle bedzie wiedziała lepiej ode mnie, ona jest chyba częstszym gościem w
      Paris, a zapraszam Cie na stronę www.ratp.fr tam znajdziesz na część swoich
      pytań zapewne odpowiedz.
      Bonne niut, faites de beaux reves!
      Jacques
    • Gość: Isabelle Re: strefy w paryzu IP: *.fbx.proxad.net 27.06.07, 10:04
      Paryz i bliskie okolice to dwie strefy. Jezeli chodzi o RER, to mozesz poruszac
      sie z biletem metra, ale nie mozesz wyjechac poza druga strefe. Jezeli
      wyjezdzasz poza druga strefe to musisz kupic bilet do stacji docelowej.
      Napisz mi konkretnie o jaka stacje Ci chodzi, a napisze Ci w jakiej znajduje
      sie strefie.
      PS. Ja mieszkam na stale pod Paryzem i chetnie udzielam informacji na forum.
      Pozdrawiam, Isabelle.
      • Gość: kasia74 Re: strefy w paryzu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.07, 13:07
        Bede w okolicy Charles De Etoile i z tamtąd planuje zwiedzanie .Mam na to
        jeden dzien wiec bede poruszala sie tylko w centrum Paryza[Eiffla, Ogrody
        Luksemburskie,Notre Dame,Bazylika Sacre-Coeur].Tak w przyblizeniu wyglada mój
        plan. Pozdrawiam
        • Gość: Isabelle Re: strefy w paryzu IP: *.fbx.proxad.net 27.06.07, 13:38
          Stacja Charles de Gaulle znajduje sie w Paryzu. Mozesz jezdzic na bilet metra
          RER i metrem po calym Paryzu.
          • anulka115 Re: strefy w paryzu 27.06.07, 15:40
            Witaj Isabelle, ja będę mieszkać w jednym z hoteli formula1 Allee du Plateau-
            93250 VILLEMOMBLE, gdybyś mogła to bardzo proszę o podpowiedź czym najlepiej
            się dostać do centrum i czy jest dostępne metro i w jakiej strefie.
            • anulka115 Re: strefy w paryzu 27.06.07, 16:00
              .. i jeszcze jedno, jak z lotniska CDG (Charless de Gaulle) dostać się
              najlepiej do tego hotelu.
              • Gość: kasia74 Re: strefy w paryzu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.07, 17:57
                Wielkie dzienki za info
            • Gość: Isabelle Re: strefy w paryzu IP: *.fbx.proxad.net 27.06.07, 20:36
              Do anulka115
              Witaj,
              Villemomble jest w 4 strefie. Niestety nie masz metra. Jest to dosyc daleko od
              Paryza. Niedaleko hotelu masz autobus i potem metro.
              Jeden autobus Nr 221 zatrzymuje sie przy cmentarzu. Dojezdzasz nim do metra N°
              3 stacja Gallieni.
              Drugi autobus zatrzymuje sie na ulicy Laennec Nr 121 i rowniez dojezdza do
              Paryza, tylko do innej linii metra. Jest to linia Nr 9, a stacja Mairie de
              Montreuil.
              Miejscowosc ta znajduje sie na wschodzie Paryza. Jezeli masz plan metra, to
              mozesz zobaczyc, ktore metro bedzie Ci bardziej pasowalo.
              Pozdrawiam, Isabelle.
              • anulka115 Re: strefy w paryzu 28.06.07, 08:52
                Wielkie dzięki Isabelle, dobrze że można na ciebie liczyć, pozdrawiam.
                • Gość: Riva Re: strefy w paryzu IP: 80.48.103.* 16.07.07, 14:41
                  Mam prośbę do Isabelle - mam mieć nocleg w miejscowości Franconville (to
                  podobno jakieś 15km od Paryża )w jaki spoósb można z tej miejscowości dojechać
                  do centrum Paryża? Czy gdzieś w pobliżu znajduję jakaś stacja metra? Z góry
                  dzięki za odpowiedź!
                  • Gość: Isabelle Re: strefy w paryzu IP: *.fbx.proxad.net 16.07.07, 15:32
                    Miejscowosc Franconville znajduje sie na polnocy od Paryza w 4 strefie.
                    Dojazd jest RER linia C1. Dojedziesz do Paryza i potem mozesz sie przesiasc na
                    metro. Nie wiem czy posiadasz plan metra i RER, jezeli tak, to bardzo latwo
                    znajdziesz. Jezeli masz dokladny adres, to moge zobaczyc jak daleko bedziesz
                    miala z dworca.
                    • Gość: Riva Re: strefy w paryzu IP: 80.48.103.* 17.07.07, 07:34
                      Dziękuję za informację - niestety nie znam dokładnego adresu w Franconville ale
                      myslę że poradzę sobie. Jeszcze raz dziękuję za informację.
      • Gość: Ania Re: strefy w paryzu IP: *.ip.netia.com.pl 02.08.07, 14:04
        Witam,

Isabelle czy mogłabyć mi także trochę pomóc?

będe w PAryzu od 10 do 15.08 w hotelu Hotel de Bruxelles et du Nord (100 m od
        stacji RER GArd du Nord). Mam kilka pytań:
        - wiem, że do GArd du Nord dojeżdża kolejka RER linia B. Jak dostać się do tej
        kolejki z lotniska Orly? I gdzie kupuje się bilet na kolejkę zakładając, że
        samolot będzie na lotnisku ok. 21.30.
        - potem chcielibyśmy robić wycieczki po Paryżu. Będziemy poruszac się metrem w
        zasadzie w granicach Paryża. Jaki bilet opłaca się najlepiej kupic na 4 dni?
        Czy lepiej posługiwać się jednorazowymi biletami? Czy to prawda, że na
        jednorazowym bilecie mozna sie dowolnie przesiadać z linii do linii? Czy taki
        bilet ma ograniczenie czasowe?
        - jeden dzień chcielibyśmy spędzić w Disneylandzie. Jak najlepiej dojechać tam
        z Gare du nord?

Trochę dużo tych pytań ale może uda Ci się coś napisać.
        Z góry dziękuję :-)
        Pozdrawiam
        ANia
        • Gość: Do Ani Re: strefy w paryzu IP: *.fbx.proxad.net 02.08.07, 23:15
          Witam,
          Juz wszystko znalazlam odnosnie transportu dla Ciebie.
          Jutro wszystko dokladnie Ci opîsze.
          Pozdrawiam, Isabelle
        • Gość: Isabelle Re: strefy w paryzu IP: *.fbx.proxad.net 04.08.07, 00:21
          Witaj,
          postaram sie odpowiedziec na Twoje pytania.
          Najprosciej z lotniska Orly do Gare du Nord dojedziesz Autobusem Orlybus do
          stacji RER B Denfert Rochereau. Nastepnie wsiadasz w RER B i jedziesz
          bezposrednio do stacji Gare du Nord. Bilet na autobus kosztuje 6,10E. Na RER
          potrzebujesz 1 bilet, ktory kupujesz w kasie na stacji.
          Co do kupna biletow aby poruszac sie w Paryzu, to juz zalezy od Was. Jest kilka
          mozliwosci. Zalezy od tego co planujecie robic w danym dniu, tzn. ile razy
          bedziecie jezdzic metrem. Sa bilety wazne cala dobe (Mobilis). Bilet taki na 2
          zony kosztuje 5,60€. Mozecie rowniez kupic bilety jednorazowe. Kupujac karnet
          (10 biletow) placicie 11,10€. Jak kupujecie pojedynczo, to placicie 1,50€ za
          bilet. Na jednorazowym bilecie mozna sie przesiadac z linii do linii. Bilet
          traci waznosc jak wyjdziesz z metra na zewnatrz.
          Sa rowniez bilety Paris Visite: min 1-3 zony. 1 dzien - 8,50€, 2 dni - 13,95 €
          3 dni - 18,60€. Nie wiem dlaczego wychodzi taniej Mobilis, tzn bilet na caly
          dzien.
          Co do Disneylandu, to dojazd jest bardzo prosty. Na Gere du Nord wsiadacie do
          RER B i dojezdzacie do stacji Chatelet Les Halles, nastepnie przesiadacie sie
          do RER A kierunek Marne-la-Valée. Bedzie to ostatnia stacja. Bilet kupujecie w
          kasie na stacji RER Gare du Nord. Jezeli nie znacie francuskiego, to napiszcie
          na kartce nazwe stacji "Marne-la-Valée" i kasjerka sprzeda Wam bilet do tej
          stacji. Jezeli masz jeszcze jakies pytania, to pisz. Postaram sie odpowiedziec.
          Pozdrawiam, Isabelle.
          • Gość: Ania Re: strefy w paryzu IP: *.ip.netia.com.pl 06.08.07, 11:12
            Isabelle,

bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. CZy możesz mi jeszcze napisać, czy
            na stacji RER Gar du Nord kupię bez problemu bilet wstępu do Disneylandu?
            Słyszałam, że nie trzeba stac w kolejce po bilet przy wejściu, ale mozna go
            kupić na dowolnej stacji kolejki RER.

Z góry dziękuję za odpowiedź.
            Pozdrawiam
            Ania
            • Gość: Isabelle Re: strefy w paryzu IP: *.fbx.proxad.net 06.08.07, 13:27
              Niestety nie moge Ci odpowiedziec na to pytanie. Ja jezdze samochodem i kupuje
              bilet na miejscu. Moze ktos inny wypowie sie na ten temat.
              Pozdrawiam, Isabelle.
              • Gość: Ania Re: strefy w paryzu IP: *.ip.netia.com.pl 06.08.07, 15:20
                Isabelle,

jeśli nie nadużyje Twojej uprzejmości to chciałabym prosić o jeszcze jedną
                informację:
                jadę do Paryża z 3 letnią córeczką i mężem. My dorośli zawsze coś tam sobie
                zjemy - czy to w restauracji czy w jakims fast food. Przez te 4 dni nic nam się
                nie stanie :-) Mam jednak pytanie - czy we Francji jada się zupy (w Polsce jest
                tego ogromny wybór) i jeśli tak to czy mogłabyś mi podać ich francuskie nazwy z
                małym opisem co to jest? Zalezy mi na jakiejś lekkiej zupie w stylu bulionu,
                warzywnej itp. Wiem, że Francuzi jadają zupę cebulowa i jakąś z fasoli, ale to
                nie bardzo sie nadaje dla 3-latka. Nie znam francuskiego, więc boję się kupować
                w restauracji zupe dla córki tylko na podstawie francuskiej nazwy w menu :-)

Bardzo Ci dziękuję za poświęcona uwagę.

Jeśli Ci łatwiej to podaję mój numer GG 3450877
                Pozdrawiam
                Ania
                • Gość: Isabelle Re: strefy w paryzu IP: *.fbx.proxad.net 06.08.07, 19:35
                  Ja nie kupuje gotowych zup, ale wiem, ze cos takiego istnieje. Sa zupy w
                  kartonach, ktore tylko podgrzewasz i sa zupy w proszku, ktore rozpuszczasz w
                  gotowanej wodzie. Odpowiem Ci jutro, bo musze popatrzyc w sklepie. Dzisiaj jest
                  juz za pozno.
                  Pozdrawiam, Isabelle
                  • Gość: Ania Re: strefy w paryzu IP: *.ip.netia.com.pl 07.08.07, 10:14
                    Isabelle,

bardzo Ci dziękuję - nie chcę Cię tak angażowac. Chodziło mi raczej
                    o zupy dostępne w restauracji - o ich francuskie nazwy :-)

Pozdrawiam
                    Ania
                    • ela.tu-i-tam Re: strefy w paryzu 07.08.07, 13:28
                      Gość portalu: Ania napisał(a):

> Chodziło mi raczej
                      > o zupy dostępne w restauracji - o ich francuskie nazwy :-)

Aniu, u nas sie zup nie jada w restauracji, nigdy w poludnie, i
                      prawie nigdy wogole. Jedyny wyjatek, ktory znam to zupy jarzynowe w
                      restauracjach na wsi w zimie.
                      W lecie znajdziesz czasem gaspacio - zimna jarzynowa hiszpanska, w
                      zimie cebulowa, ale to nie o to Ci chodzi z 3-letnim dzieckiem.

Dawno temu nie bylam w Luwrze, w podziemiu jest restorama - zespol
                      restauracyjek (kazda to kontuar), i wspolne stoliki. Cos mi swita w
                      pamieci, ze w kontuarze jarzynowym (végétarien) byly kiedys zupy.
                      • ela.tu-i-tam Re: strefy w paryzu 07.08.07, 13:30
                        Gwoli scislosci - restauracje chinskie serwuja zupy.
                        • Gość: Ania Re: strefy w paryzu IP: *.ip.netia.com.pl 07.08.07, 13:50
                          Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź. Własnie takiej informacji było mi
                          potrzeba - w Polsce zupa to właściwie podstawa posiłku i jest to
                          potrawa, która zawsze chętnie je moje dziecko. Zastanawiałam się
                          jednak czy Francuzi też mają taką tradycję poniewaz kuchni
                          francuskiej nie znam. Z tego co piszesz wynika jednak, że będę
                          musiała córkę przekonać do czegos innego :-)
                          Przez te parę dni jaokś damy radę - chociazby na kanapkach :-)

Dziękuję i pozdrawiam
                          Ania
    • marialisboa Re: strefy w paryzu 04.07.07, 23:37
      Bilet na metro kosztuje około 1,4 euro.
      Polecam zakup biletów weekendowych to koszt około 3,45 euro dla młodzieży do 26 roku życia, powyżej troche drożej ale i tak się opłaca bo dzięki takiemu biletowi można poruszać się cały dzien metrem.Bilet ten można kupić na sobote niedziele i święta. Jeśli zostajecie dłużej to carte orange na tydzień.Niestety można wykupić tylko na okres od poniedziałku do niedzieli(na 4 strefy około 26 euro, im mniej stref tym taniej).Wszystkie te opcje opłacają się bardziej niż jazda na pojedynczych biletach.
      Szerokiej drogi :-)
      MiariaLisboa
      • Gość: Isabelle Re: strefy w paryzu IP: *.fbx.proxad.net 16.07.07, 19:51
        "Bilet na metro kosztuje okolo 1,4€."
        Ok, zgadzam sie, ale nie dojedziesz nim do Francoville, poniewaz jest to 4
        strefa. Bilet do Francoville kupujesz w kasie. Jednorazowy w jedna strone
        kosztuje 3,50€, jezeli kupisz karnet 10 biletow, to zaplacisz 28,00€.
        • Gość: latarnik Re: strefy w paryzu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.07, 10:16
          Mam podobne pytanie.
          W jaki sposob moge jezdzić z hotelu Formule 1 Saint Denis centre Basilique do
          centrum Paryża i z powrotem. Czytałem, że można metrem, ale słabo znam farncuski
          i nie doczytałem, która linia i jak się nazywa przystanek.
          • ela.tu-i-tam Re: jak metrem do F1 Saint Denis Basilique 25.07.07, 11:23
            Gość portalu: latarnik napisał(a):

> W jaki sposob moge jezdzić z hotelu Formule 1 Saint Denis centre Basilique do
            > centrum Paryża i z powrotem.

www.accorhotels.com/accorhotels/fichehotel/fr/for/2287/fiche_hotel.shtml
            W powyzszym jest opis.

Du métro St Denis-Basilique : Prendre sortie Place du Caquet, face à l'Hôtel de
            Ville, puis à gauche prendre la rue Jean Jaurès, continuer sous les arcades et
            3ème feu à gauche, F1 à 100 M.
            Czyli: od metra St Denis Basilique: wyjscie Place du Caquet na przeciwko
            merostwa, wziac na lewo ulice Jean Jaurès, kontynuowac pod arkadami, przy 3-
            cich swiatlach na lewo, F1 jest 100 metrow dalej.

Metro linia 13, ostatnia stacja nazywa sie St Denis Basilique, do Paryza glowne
            przystanki dla turysty sa gare St Lazare, Champs-Elysées Clemenceau, Invalides,
            Montparnasse. www.ratp.fr, szukac planow metra.

Adres: 11 avenue Lénine
            93200 SAINT DENIS
            FRANCE
            www.mappy.com
            Wpisac w lewy gorny rog (Plan)
            no et rue: 11 av Lenine
            code postal: 93200

Wyswietli sie plan, zoom w tyl (-), pokaze sie stacja metra (M) na lewo, i
            wszystko jest jasne.
            • latarnik3 Re: jak metrem do F1 Saint Denis Basilique 25.07.07, 11:52
              Dzięki za tłumaczenie, ale sprawdziłem też na maps.google.com i z nich wynika,
              że ze stacji St Denis-Basilique mam kierować się na ulicę Jean Jaures, potem
              ulicą de Strasbourg, aż do ronda, na nim skręcić w lewo w Lenin Avenue i 200m
              dalej znajduje się hotel.
              Czy możesz mi to sprawdzić, bo będę pierwszy raz w Paryżu i nie chcę zacząć
              wyjazdu od błądzenia...
              • ela.tu-i-tam Re: jak metrem do F1 Saint Denis Basilique 25.07.07, 12:48
                latarnik3 napisał:

> Dzięki za tłumaczenie, ale sprawdziłem też na maps.google.com i z nich wynika,
                > że ze stacji St Denis-Basilique mam kierować się na ulicę Jean Jaures, potem
                > ulicą de Strasbourg, aż do ronda, na nim skręcić w lewo w Lenin Avenue i 200m
                > dalej znajduje się hotel.
                > Czy możesz mi to sprawdzić, bo będę pierwszy raz w Paryżu i nie chcę zacząć
                > wyjazdu od błądzenia...

Dobrze to widzisz.

Mapa Google (zwlaszcza polaczona z satelita) jest doskonala, ale Google, w
                odroznieuniu od hotelu, nie zna ani czerwonych swiatel, ani wyjsc z metra
                praktyczniejszych dla pieszych.

Na mapie od wyjscia na Place Caquet (czyli NIE centrum handlowe, gdzie mozna na
                pewno sie pomylic), ulica Jean Jaures, ulica Strasgourg, skrecamy w N1 aka
                ulica Lenina i juz.

Wycenianie odleglosci jest bardzo trudne - czy Ty sam potrafisz powiedziec ile
                jest z Wwy Centralnej do Palacu ? Zalezy gdzie wyjdziesz na tej Centralnej !
                • latarnik3 Re: jak metrem do F1 Saint Denis Basilique 26.07.07, 09:45
                  Pójdę tą trasą, dzięki za pomoc.

Nie mogę znaleźć nigdzie w sieci mapy Paryża(z zabytkami, nazwami ulic itp.) z
                  naniesiona mapą linii i przystanków metra. Nie chciałbym używać dwóch map.

Jeszcze jedno pytanie, czy mogę się przesiąść w metrze na linię innego koloru
                  bez kasowania nowego biletu?
                  • ela.tu-i-tam Re: jak metrem do F1 Saint Denis Basilique 26.07.07, 10:19
                    latarnik3 napisał:

> Nie mogę znaleźć nigdzie w sieci mapy Paryża(z zabytkami, nazwami ulic itp.) z
                    > naniesiona mapą linii i przystanków metra. Nie chciałbym używać dwóch map.

Takie mapy to znam tylko z Galerii Lafayette czy Printemps na bd Haussmana,
                    czesto rozdawane w hotelach - ale na nich nie ma wszystkich linii metra i sa
                    bardzo male. Lepiej zrobic prace chalupnicza, i zaznaczyc zabytki na normalnej
                    mapie.

> Jeszcze jedno pytanie, czy mogę się przesiąść w metrze na linię innego koloru
                    > bez kasowania nowego biletu?

Mozesz. Trzeb uwazac aby nie WYJSC z metra, tylko zostac w strefie zmian.

Bon voyage !
                    • Gość: spike23 Re: jak metrem do F1 Saint Denis Basilique IP: 80.51.166.* 26.07.07, 20:28
                      najlepsze mapy sa z lafayette oraz au printemps, tam sa zabytki i stacje oraz
                      caly plan metra...ja zawsze sie z nimi poruszam
                  • martabg Latarnik 26.07.07, 19:00
                    Cześć!
                    Kiedy będziesz w Paryżu? Będziemy w tym samym hotelu:)
                    My zaczynamy 4.08 i zostajemy 4 noce.
                    Jak masz ochotę, odpisz:)
                    • latarnik3 Re: Latarnik 27.07.07, 14:40
                      hehehe:)
                      A to dobre, też będziemy od 4.08 i 4 noce
                      • martabg Re: Latarnik 27.07.07, 21:01
                        To świetnie, może się natkniemy na siebie:)
                        My postanowiliśmy kupić karty Visit Paris, za 29E na 5 dni, nasza stacja metra
                        jest ostatnią w strefie 1-3:)

Macie jakiś konkretny plan zwiedzania czy na zywioł idziecie?
                        • latarnik3 Re: Latarnik 27.07.07, 21:29
                          Jeszcze się wahamy, bo podobno po Paryżu najlepiej chodzić piechotą, więc może
                          wykupimy sobie karnety. Żeby Paris Visite sie opłaciło trzeba pojechać bodaj 24
                          razy.
                          Dzięki za informacje, że to jeszcze 3. strefa :)
                          Pozdrawiam!
                        • latarnik3 Re: Latarnik 27.07.07, 21:29
                          A ze zwiedzaniem, to raczej na żywioł ;)
                          • Gość: krym Re: Latarnik IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 30.07.07, 06:11
                            Do Latarnika i Marty miłego zwiedzania Paryża. Będę w tym samym F1 tylko w
                            póżniejszym terminie. Mam prośbę jakbyście mogli po powrocie zamieścić tu
                            jakieś krótkie relacje i wrażenia z pobytu w tym akurat F1, opis sposobu
                            przemieszczania się z tego F1 do miejsc godnych zobaczenia, relacje czy warto
                            było kupić Paris Visist, czy lepiej pieszo, czy może karnet, porady i wskazówki
                            co i jak warto! Będę wdzięczny za relacje, porady i opisy. A teraz miłej
                            podróży!
                            • Gość: MartaBG Krym IP: *.proxy.aol.com 08.08.07, 17:32
                              Własnie wróciłam z Paryża, całe szczęście wypadek autokaru z
                              Polakami był przed nami...

Jestem rozczarowana. Nie wiem, jak wyrazić to wszystko słowami, ale
                              jakoś czuję wielki niedosyt. Metro poznałam, oj tak... Dziennie 3
                              godziny jazdy, wspinania się po schodach góra dół, smród, śmieci i
                              drożyzna.

Tam jest tak brudno! Mieszkaliśmy w czarnej dzielnicy, gdzie co
                              chwila wylewało szambo, śmieci walały się po ulicach a ludzie w
                              metrze jakby zapominali się myć...

Mam wrażenie, że Paryż to samo metro:)

Oczywiście jest pare wspaniałych wg. mnie miejsc, ale turystów
                              masa...

Muzea zrobiliśmy w jeden dzień... do popołudnia:) Trafiliśmy na
                              wolny wstęp w niedzielę i zrobiliśmy przebieżkę:)

No i Disneyland...
                              Hm...
                              Może komuś się tam podoba, ale za 46E od osoby spodziewałam się
                              więcej niż 4 atrakcji dla dorosłych.
                              Zdecydowanie wolę MovieWord czy Fantasialand w okolicach Kolonii w
                              Niemczech. I taniej, i więcej
                              zabawy.

Może gdybym nie była rok temu w Pradze to by mi się podobało.
                              A tak... mając w pamięci miasto czyste, z przyjazdnymi dla turystów
                              oznaczeniami, ze schodami ruchomymi w metrze i cenami posiłków nie
                              odbierającymi apetytu nie jestem zachwycona.
                              Widok wieży w nocy nie zredukuje negatywnych wrażeń.

Co nie zmienia faktu że się cieszę, że tam byłam.
                              Widziałam, zwiedziłam, mogę wyrażać swą opinię:)))

P.S. Co do tego F1... Ma specyficzny zapach. W pokoju naszym
                              smierdziało, tylko nie wiem dokładnie czym, chyba tymi środkami
                              chemicznymi używanymi w toaletach. W miarę czysto, obsługa całą dobę
                              (nie zauważyłam tych maszyn do check inowania się:). Zmieniane
                              prześcieradło co dzień. Parknig z zamykaną bramą. Widok z okna na
                              cmentarz komunalny.

Wzięliśmy ze sobą czajnik, przydał się.

Kupiliśmy ParisVisite. Było to o tyle wygodne, że poruszaliśmy się
                              też autobusami. Do stacji metra szło się jakies 15 minut, my
                              podjeżdżaliśmy autobusem linii 253 lub 153. To co prawda tylko dwa
                              przystanki, ale ja nie za pewnie się czułam w tej dzielnicy. Co tu
                              ukrywać, w autobusie byliśmy jedynymi "białasami".

Dostaliśmy w kasie mapkę, (albo w F1, nie jestem pewna), na której
                              były obok stacji metra tez obrazkowo pokazane zabytki. Z
                              rozgryzieniem metra nie ma problemu, ale wiedz, że nasza stacja lezy
                              dość daleko, ok.30min do pierwszego miejsca, w którym możesz się
                              przesiąść na inną linię. Warto o tym pamiętac.

Nie bawiliśmy się w karnety, bo lubimy tu coś zobaczyć, tam gdzieś
                              podjechać... Może zadecydował też fakt, że pojechałam ze zranioną
                              stopą...

Zyczę Ci wrażeń odmiennych od moich.
                              Jesli masz ochotę, napisz do mnie na priva.
                            • latarnik3 Sprawozdanie 20.08.07, 11:52
                              Wróciłem 10.08.2007, ale dopiero teraz mogę Wam odpisać.
                              Spędziliśmy 5 pięknych dni, chwaląc sobie swobodę jaką dało nam metro i karnety.
                              Sieć metra jest bardzo gęsta i bardzo często kolejki jeżdżą. Jest też świetnie
                              opisana, są linie lepiej zadbane i gorzej. Jeśli chodzi o F1, to z
                              Gare-St-Lazare (dużego skrzyżowania kilku linii metra) do stacji Basilique
                              St.Denis jedzie się 10-12 minut. Ze stacji do hotelu też 10 minut na piechotę.
                              Dzielnica bezpieczna, bardzo kolorowa. Mniej więcej co dziesiąty to biały :0 Ale
                              czemu to komuś przeszkadza??

1 dzień:
                              przyjazd
                              Champs Elysee i Łuk Triumfalny by night - za dużo ludzi i za duży hałas jak dla mnie

2 dzień (1. nd miesiąca)
                              Luwr: nie cały, bo całego się nie da - polecam wejście od metra (przystanek
                              Louvre), bo jest dużo mniejsza kolejka, warto pooglądać malarstwo holenderskie i
                              francuskie na samej górze i sale "parkowe" z rzeźbami francuskimi i antycznymi.
                              Musee d'Orsay - bardzo ciekawy budynek strarego dworca, ale ekspozycja nie
                              fascynuje :(
                              Kościół Polski przy St.Honore - nareszcie miejsce gdzie ludzie mówią po polsku!

3 dzień:
                              Concergerie, St.Chapelle - można kupić karnet do obu mijesc, jest taniej i
                              krócej się czeka zaczynająć od Concergerie, więzienie bardzo mi się podobało
                              Notre Dame - odradzam, zwiedzanie jak po sznurku w tłumie turystów
                              Kawałek dzielnicy łacińskiej + pyszne naleśniki z kurczakiem na ostro, pycha ! -
                              w okolicach La Huchette i St.Michelle znaleźliśmy wiele bardzo smacznych
                              restauracyjek, budek z naleśnikami itp. Świetne miejsce żeby coś zjeść

4 dzień:
                              Montmarte - labirynt urokliwych uliczek, placyki pełne malarzy sprzedających
                              swoje obrazy, świetne miejsce spacerowe, chodziliśmy tam chyba z 4 godziny.
                              Bazylika Serca Jezusowego ze spokojną, stonowaną atmosfera. Monumentalna,
                              dostojna od zewnątrz. Piękne miejsce. Niestety mało ciekawy widok na Paryż.
                              Uwaga na murzynów-naciągaczy...
                              Muzeum Imprezjonizmu na La Muette - piękna ekspozycja Moneta, ułożona
                              chronologicznie, miejsce, gdzie na spokojnie, bez turystów i całego tego
                              zgiełku, można poczuć sztukę. Bardzo polecam :)

5 dzień:
                              Les Invalides - obszerne Muzeum Armii, Broni, Zbroi itp. , grobowiec Napoleona,
                              który należy zobaczyć, ciekawy obiekt
                              wyjazd

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka