Gość: Kaśka IP: *.net.autocom.pl 06.10.03, 22:44 Hej! Mam pytanie może ktoś z Was płynoł na Capri, chciałam zapytać skąd najwygodniej i jaki jest koszt. Dzięki z góry K Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Fredzio Re: Wypad na Capri IP: *.polsl.gliwice.pl / *.polsl.gliwice.pl 07.10.03, 09:55 Notatka z 2001 r.:"Przed Sorrento korek i ciasnota uliczna, przypominająca nam dzień wczorajszy, ale przynajmniej wiemy dokąd jedziemy, więc spokojnie pełzniemy i przeciskamy się pomiędzy samochodami, skuterami (a cholera z nimi!) i ... pieszymi, którzy plączą się po jezdni bez sensu, ciesząc się jednak pełną bezkarnością i bezpieczeństwem. Nikt nie używa migaczy, nie respektuje stopu, linii ciągłych, zakazu wyprzedzania i innych głupot. Ale chyba dzięki temu wszystko to jakoś posuwa się do przodu. Szczęśliwie w porę spostrzegamy kiosk z napisem „Informatione Capri”, nawet jest miejsce na zatrzymanie się. Dostajemy plan, kupujemy bilety „adesta e ritorno” na „jet” na Capri. Panienka zapomniała nam tylko powiedzieć (po angielsku), że to co nazwała „Marina Piccola” będzie na drogowskazach figurować jako „Port”, więc trochę błądzimy, ale w porę zawracamy i krętą spiralną drogą zjeżdżamy do portu. Samochód zostawiamy na przyportowym parkingu, na żądanie obsługi - na środku placu z kluczem w stacyjce, bo parking tak zapchany, że samochody trzeba przestawiać. Trochę nas to peszy, bo dajemy samochód za kawałek papieru, ale co robić, pijemy cappuccino i wsiadamy na ten jet. Przy wejściu zabierają nam bilety, a gdy protestujemy, że są też na ritorno, dają nam na odczepnego dwa „z powrotem” i jeden „tam”, tłumacząc, że to bez znaczenia. Po namyśle dochodzimy do wniosku, że to możliwe. Dość duża fala, stoimy na tylnym pokładzie, statek pędzi, chybocząc się i kołysząc i po 30 minutach dobijamy do portu na Capri. Widoki po drodze wspaniałe." No, tak, oczywiście, wszystko zapisałem z wyjątkiem ceny, chyba wtedy było to 30 000 lirów od osoby. Ale warto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: Wypad na Capri IP: *.dialup.tiscali.it 07.10.03, 16:08 Zajrzyj na strone www.caprionline.com / takze w wersji angielskiej /. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wal Re: Wypad na Capri IP: *.icpnet.pl / *.cache.icpnet.pl 07.10.03, 21:01 Na Capri bylismy dokładnie 07.10.2002.W Polsce pogoda byla taka jak dzisiaj, a tam jeszcze lato (24 C).Plynelismy z Sorrento - 34E za dwie osoby w obydwie strony. Polecam Sorrento jako baze wypadowa w okolice. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Włoszka Re: Wypad na Capri IP: 217.96.60.* 22.10.03, 12:06 Najlepiej skorzystań z portu w Sorrento, podróż uroczym "wodolotem" trwa około 30 min., cena 30 Euro/os. w obie strony. Dane aktualne, ponieważ byłam tam 18.09.2003. Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś