Dodaj do ulubionych

Madera na Maderze:)

07.01.14, 12:29
zamknięty

Dzien dobry,

W lutym (po 15) chce zabrac mojego chlopaka "niespodziankowo" na tydzien
na Madere. Bedzie mial urodziny. Uwielbia wytrawna madere i chce aby pil ja u zrodla.
Zaczynam sie interesowac tematem ale rownolegle prosze o ewentualne sugestie
i rady. Czy zalatwianie lotu i hotelu we wlasnym zakresie moze byc rowne lub
zblizone cenowo do oferty biura? Jesc bedziemy zdecydowanie pozahotelowo.

Zakladam osobny watek "maderowy" poniewaz calosc nie musi byc najtansza:)

Serdecznie pozdrawiam - p.blondynka
Obserwuj wątek
    • grekan Re: Madera na Maderze:) 11.01.14, 00:38
      zamknięty
      Samolot z W-wy do Funchal/1przesiadka/ to koszt ok. 1400zl/os ze strony: skyscanner.net
      Hotel za dwie osoby bez wyz. od 500zl. lub z HB ok. 1000zl. ze str: Expressrooms.com, przykladowy termin 19-29.02.14
      Czyli koszt na osobe ok. 1650zl. lub 1900zl. z HB, plus koszty dojazdow do lotniska. Przy normalnej cenie z BP jest znaczie taniej ale mozna tez zaryzykowac last minute.
      • Gość: c# Re: Madera na Maderze:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.14, 09:42
        zamknięty
        Nooo, takiego lasta, jak dzisiaj zobaczyłem, za 1100 złotych, to już dawno w Polsce nie było. Gdybym tylko miał urlop od środy... W lutym jest drożej, ale myślę, że warto jeszcze jakieś 2 tygodnie z zakupem zaczekać.
        Oczywiście jeśli ktoś ma bliżej do Berlina, to jednak wybór hoteli jest tam znacznie większy niż z Warszawy.
        • prawie.blondynka Re: Madera na Maderze:) 13.01.14, 10:04
          zamknięty

Dziekuje za odpowiedzi. Podczas weekendu przeczytalam dokladnie watki dotyczace
          Madery. Obejrzalam Wasze zdjecia i przestudiowalam przewodniki. Forum to skarbnica
          informacji. Wydaje mi sie teraz, ze Madere znam dobrze:) Pozostaje mi tylko ja odwiedzic.

Zrobilam symulacje lotow i hoteli. Symulacja wypadla zdecydowanie na korzysc biura.
          Pietnastogodziny lot z dwoma przesiadkami (lub nawet jedna) z koniecznoscia nocowania
          jest "no winner". Biuro oferuje bezposredni czarter. Czas lotu lekko ponad 5 h.
          Cena wybranego hotelu tez jest znacznie wyzsza rezerwowana indywidualnie.

Roznica cen przy moim wyborze miedzy oferta biura a last minute to ~ 700 PLN x 2.
          Chyba wiec zaryzykuje jeszcze poczekanie. Zaoszczedzona roznice wydam na wyspie.
          Wybralam juz restauracje urodzinowa. Nad menu ciagle debatuje:) Na pewno beda ryby.

Zdziwilo mnie to, ze nikt nie stanal przed willa Quinta Bettencourt. A moze sie nie
          doczytalam...
          • Gość: c# Re: Madera na Maderze:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.14, 13:21
            zamknięty
            Kichać na menu, dla normalnego faceta, który lubi maderę najważniejsza będzie wizyta na strychu Blandy's, łącznie z degustacją rzecz jasna. Trafić łatwo - od katedry prosto promenadą kawałek; sklep i muzeum jest po prawej. Uwaga, po oprowadzaniu przysługuje jedna próbka pięcioletniej, inne, np. dwudziestoletnie można sobie dokupić. Warto. Butelek natomiast kupować nie ma obowiązku. Na lotnisku mają stoisko z tymi samymi cenami. A podczas zwiedzania dostaje się kupon rabatowy, więc grzech nie kupić.
            • prawie.blondynka Re: Madera na Maderze:) 13.01.14, 14:10
              zamknięty

Muito obrigada! Sprawdzilam. Blandy`s ma swoja strone. Zapisalam. Bedziemy tam koniecznie. Madera to jedna z jego trzech glownych przyjemnosci:) Espade tez bedziemy
              jedli. Chyba jednak z winem. Madera moze byc troche za ciezka.
              • prawie.blondynka Re: Madera na Maderze:) 18.02.14, 11:02
                zamknięty

Wytrzymalam nerwowo i zostalam nagrodzona:) Roznica w cenie od momentu
                mojego zainteresowania sie Madera i cena last minute wynosi 1000 PLN od osoby.
                Prognoza pogody tez wyglada zachecajaco i bez deszczu:) www.weather.com/weather/tenday/Funchal+POXX0014:1:PO
                Lecimy za tydzien (25). Tranquilo e cimbalino:)
                • Gość: nina104 Re: Madera na Maderze:) IP: *.adsl.inetia.pl 19.02.14, 20:50
                  zamknięty
                  Koniecznie odwiedźcie Curral das Freiras oraz wypijcie kawę na stromym klifie w okolicy Ponta do Pargo. Ja jestem zakochana w Maderze choć byłam tam tylko raz:) Zazdroszczę.
                  • Gość: prawie.blondynka Voo! IP: 217.153.185.* 24.02.14, 23:26
                    zamknięty

Obrigada:) Do Doliny mniszek wybierzemy sie na pewno. Do PdP tez dotrzemy.
                    Przestudiowalam przewodniki i mapy. Top 10 Madera znam na pamiec:)
                    Prognoza pogody jest cudowna. Slonce i slonce. Lot (voo) jutro rano.
                    Zabawne, ze czesc niespodzianki ciagle sie utrzymuje. Moj chlopak przypuszcza,
                    ze lecimy na Kanary. Ciekawe kiedy zauwazy zmiane kierunku? Lekko sie zdziwi.
                    Powiem, ze pomylily mi sie wyspy:)

Boa noite!
                    • Gość: ardiss Re: Voo! IP: *.ip.netia.com.pl 21.03.14, 14:14
                      zamknięty
                      i jak Twoja niespodzianka?? udała się?!!!??

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka