Dodaj do ulubionych

Portugalia bez samochodu

28.11.17, 11:32
Witam ,
w lipcu wybieram się do Carvoeiro, chciałabym trochę zwiedzić ale nie mam prawa jazdy więc zostaje mi komunikacja miejska. W związku z tym pytanie do znawców tematu - czy jest to w ogóle wykonalne? Może ktoś ma doświadczenia w takim zwiedzaniu i mógłby mi coś podpowiedzieć.

Obserwuj wątek
    • sly_86 Re: Portugalia bez samochodu 26.01.18, 10:06
      Podpinam się ) również chcę uniknąć wypożyczania auta i zwiedzić piękne plaże Algarve.
      Znalazłam informację o Eva bus ale ceny wcale nie są takie niskie jak myślałam :/
      Pomoże ktoś ??
      • ja.s.i.u Re: Portugalia bez samochodu 26.01.18, 13:36
        Akurat w Portugalii nie ma z tym większego problemu. Wycieczki załatwia się albo na recepcji, albo w licznych punktach na ulicach, trudno nie zauważyć zachęcających tablic.

Co do cen, to w hotelu, do którego my jedziemy są takie: media-cdn.holidaycheck.com/w_1920,h_1080,c_fit,q_80/ugc/images/96699397-e0ce-35a8-a3b5-7661860bc907 oczywiście w innych hotelach mogą się nieco różnić (jeśli gdzieś wschodnie Algarve, to wycieczka Lagos-Sagres (chyba z Sant Vincent) jest minimalnie droższa (odległość).

Polecam całodniową wycieczkę do Lisbony, plus pół dnia po Algarve. Na tych byłem, stąd właśnie mogę polecić.
        • sly_86 Re: Portugalia bez samochodu 27.01.18, 14:39
          Super. Dobrze wiedziec ze nie trzeba sie o to martwic 😊
    • j363 Re: Portugalia bez samochodu 19.02.18, 20:23
      Witam.Ja także zwiedzam bez samochodu z braku....prawa jazdy.Lece do Portugali po raz drugi ,5--12 04.Tak mnie zachwyciły tamtejsze plaże,że wracam aby pokazać mężowi.Poprzednio 2 lata temu byłam w córka i kolezanka.Mieszkalysmy w Lagos i Faro po kilka nocy.Teraz mam apartament w Albuferii zamówiony.Poruszalysmy się komunikacją miejską .Do Lagos przyjechaliśmy autobusem z Sewilli.
      W Lagos pozwiedzalysmy wszystkie plaże,byłyśmy też na przypadku Sw.Vincenta.
      A z Faro poplynelismy na Isla Deserta.i ta plaza naj naj bardziej mnie zachwyciła z powodu wielkich muszli.
      W tym roku chce pozwiedzac inne słynne plaże.Mam zamiar wyporzyczymy rowery,tylko nie bardzo się orientuje czy jest dużo wyporzyczalni.czy będą czynne w kwietniu.Koszt .. z tego co wyszukalam w internecie jest wysoki ,ok 15 e za dzień.chyba.
      Na Kos np wyporzyczalismy rower za 5 e dzień/ osoba.Z Albuferii chciałabym w prawo i w lewą stroną pojechać rowerami na pozwiedzanie innych plaż.Tylko czy ktoś wie ,czy są w miarę dobre drogi rowerowe?Poprzednio gdy tam byłam wogule nie zwróciłam na to uwagi.Rowerem jeżdżę cały rok ,więc i 50--60 km mogę dziennie zrobić.
      Pozdr.
      • aneta12341 Re: Portugalia bez samochodu 23.02.18, 07:39
        Cześć
        Możesz mi napisać jak jest z połączeniem Lagos-Sewilla i Lagos -Przylądek ?
        Pozdr.
        • j363 Re: Portugalia bez samochodu 23.02.18, 17:56
          Część
          Autobus był bezpośredni ,nie pamiętam jakiej firmy jechaliśmy.Zapewne w internecie znajdziesz. Z Sevilli do Lagos .4 godz jazdy z krótkim postojem na toaletę w Faro.Bylo wifi.
          Natomiast z Lagos do przylądka Św Wawrzyńca też mieliśmy bezpośredni ,z tym że powrotny był chyba za 4 godz i nie chciało nam się tam tak długo być po obejrzeniu wszystkiego i poszłyśmy pieszo te 4 km do Sagres.Ogladajac po drodze piękne widoki.Zatrzymujac się co chwila.Takze jak doszliśmy do Sagres to za niedługo jechał nasz powrotny autobus do Lagos.z przylądka Św Wawrzyńca.
          Wszystkie połączenia autobusowe szukaliśmy na bieżąco w internecie.
          Nie pamiętam niestety nazw firm.Czy to była Eva czy inną firmą jechałyśmy.
          Pozdr.
          • j363 Re: Portugalia bez samochodu 23.02.18, 19:43
            Aneta
            • aneta12341 Re: Portugalia bez samochodu 26.02.18, 09:46
              j363, dziekuje za informacje. Tak, to będzie mój pierwszy raz w Portugalii, lecę z biurem, planuje kupić wycieczki do Lizbony i Sewilli a resztę, czyli te piękne plaże transportem miejskim objechać chce. Chciałabym też popłynąć jakimś stateczkiem do grot. Pojechać do Faro, Taviry, Portimao i oczywiście Albufeira . Może doradz mi , które z tych miast sobie darować, może jakieś inne polecisz mi :) No i które plaże najpiekniejsze ? Generalnie uwielbiam piękne widoki i tak jak Ty lubie popedałować w nowym terenie :)
              • j363 Re: Portugalia bez samochodu 26.02.18, 17:28
                W Lizbonie nie byłam jeszcze,ale Sevilla jest prze prze piękna.Pelna zabytków.Mielismy tam 2 noce,w sobotni majowy wieczór 2016 na ulicach było pełno ludzi,tańce flamenco.
                Poprzednio z Lagos plynelismy od portu stateczkiem za 10 e.do grot też wpływalismy.rejs 40 min ,że starszym panem.
                Faro jakieś tam specjalnie urocze nie jest ,ani Lagos.Moze Ty inaczej to odbierzesz.
                Ponoć Tavira jest piękna ,tam nie byłam.Ale tam plaże bez skał.
                Dużo jest pięknych plaż.Ciezko stwierdzic ktora piekniejsza.WLagos mieszkaliśmy przy plaży Mos.Plaze Benagil dopiero teraz chce zobaczyć.i inne plaze w Portimao i Albuferii.
                Gdybyś lubiła muszle i plaże bez parasoli i tloku to polecam bardzo Isla Deserta.Plynie się tam z portu w Faro.50 min za 10 e.w obie strony.Popatrz w internecie na nią ,jak dla mnie nr1.Plaza ta jest takim 10 km pasem pomiędzy oceanem i terenem bagiennym.Nic tam nie ma po za 1 restauracja.Wiec trzeba picie i jedzenie na piknik zabrać.Ja tam teraz męża zaciągnę aby muszli wielkości dłoni nazbierać.
                Pozdr.
                • j363 Re: Portugalia bez samochodu 26.02.18, 17:55
                  Tak sobie myślę ,że gdy kupisz fakultet do Lizbony czy Sewilli na jeden dzień,,to będzie wszystko na szybko,w biegu.Na duże miasta potrzeba więcej czasu .Aby zobaczyć te same miejsca w dzień i podświetlone wieczorem.Ogrody Alkazar-
                  • aneta12341 Re: Portugalia bez samochodu 26.02.18, 18:30
                    Dziekuje za podpowiedzi, ja niestety poki co skazana jestem na latanie w sezonie bo mam dziecko w wieku szkolnym :( Tak sobie myśle,że fakultet do Lizbony wezme z biura a Sewille postaram sie ogarnąć samodzielnie, zobaczymy jak to wyjdzie :) Napewno zachęciłaś mnie do Isla Deserta , uwielbiam takie plaże, no i oczywiście Benagil. Odezwij sie po powrocie to może na priva jakieś fotki mi podeślesz z widoczkami.Pozdr.
                    • j363 Re: Portugalia bez samochodu 26.02.18, 20:05
                      Oki.Do Sewilli w sezonie lata nawet Ryanair.Do Malagi tez.Warto połączyć ten kawałek Hiszpanii jako jeden wyjazd.+ Oczywiście Giblartar.Twoje dziecko napewno byłoby zachwycone małpkami na górze.
                      A na Deserte poplyn koniecznie.
                      Mi zostały 38 dni do wylotu do Faro,hehe.
                      Pozdr.
                      • Gość: amigo Re: Portugalia bez samochodu IP: *.dynamic.chello.pl 09.03.18, 11:00
                        j363 napisała:
                        > Mi zostały 38 dni do wylotu do Faro
                        ....................................................................
                        Taki był plan przejazdu z Lizbony do Sewilli ...
                        Tekst linka

Może ten rok będzie dla nas łaskawy ?
                        s10.ifotos.pl/img/PTpng_qnnawph.png
    • powroty.do Re: Portugalia bez samochodu 11.09.18, 12:22
      Polecam relację z Portugalii. Wiele odwiedzonych miejsc bez auta, a przy każdym wpisie wskazówki jak dojechać komunikacją publiczną - powroty.do/portugalia-atrakcje-ciekawe-miejsca-przewodnik

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka