Dodaj do ulubionych

MADERA - czy na wyjazd rodzinny?

IP: *.45.219.237.citimedia.pl 05.09.16, 13:00
Ponieważ słyszałam różne opinie o tej pięknej wyspie - mam pytanie do osób, które były na niej, czy polecacie ją na wyjazd z dziećmi (11 i 8 lat) ? Czy są tam ładne plaże, czy jest co pokazać dzieciom oprócz bajkowej roślinności? Jednym słowem czy warto jechać rodzinnie na Maderę, kiedy dzieci są mniejsze (choć już nie maluchy), czy jeszcze czekać, aż podrosną ...
Obserwuj wątek
    • lub.linianka Re: MADERA - czy na wyjazd rodzinny? 05.09.16, 14:57
      Gość portalu: Maderka napisał(a):

"Czy są tam ładne plaże..."

Nie ma. I jeżeli jest to najważniejszy wymóg podróży to łatwo o decyzję. Cudowne plaże są 40 km dalej na Porto Santo. Widuje się rodziny z dziećmi. Pływają katamaranami wokół wyspy i oglądają (dotykają) delfiny i wieloryby. Dla chłopców olbrzymią atrakcją jest legenda i obecność CR7 na wyspie. Stąd pochodzi, tutaj ma pomnik i ostatnio nazwano jego imieniem lotnisko. Wyspa jest cudownym miejscem na aktywny odpoczynek. Ma wszystko z wyjątkiem plaż. Na szczęście:) Lecę tam po raz czwarty w styczniu.
      • dnexter Re: MADERA - czy na wyjazd rodzinny? 05.09.16, 20:37
        lub.linianka napisał(a):

"Dla chłopców olbrzymią atrakcją jest legenda i obecność CR7 na wyspie. Stąd pochodzi, tutaj
        ma pomnik i ostatnio nazwano jego imieniem lotnisko."

Gwoli ścisłości dla niewtajemniczonych, chodzi o piłkarza reprezentacji Portugalii, Cristiano Ronaldo z nr. 7 na koszulce - stąd skrót CR7.
        Mnie osobiście przyciągnęła na Maderę legenda o Polskim królu Władysławie Warneńczyku, który po klęsce bitwy przeciwko Turkom pod Warną w 1444r. zdołał z strażą przyboczną pod przebraniem mnicha dostać się okrętem floty papieskiej do Ziemi Świętej, a po jakimś czasie stamtąd trafił na dwór króla Portugalii, który nadał mu włości na Maderze (Madalena do Mar) z racji jego królewskiego stanu (Polska znaczyła wtedy bardzo dużo w Europie).Na wyspie był znany jako Henrique Alemao, rycerz św. Katarzyny na górze Synaj.
        Wareńczykowi tak spodobało się życie tam, że odechciało mu się zupełnie wojaczki, powrotu do kraju i korony Polski, Węgier i Litwy na rzecz rozkoszy i uciech jakich dostarczała mu ta piękna wyspa. Tam spłodził też syna Christophera Colóna, znanego powszechnie jako Krzysztof Kolumb! Odkrywcę Nowego Świata - choć wg. niektórych badaczy i historyków przed Kolumbem , Amerykę odkryli Chińczycy. Ale to tylko teorie. I kto by pomyślał ,że Kolumb był wnuczkiem Władysława Jagiełły.
        • lub.linianka Re: MADERA - czy na wyjazd rodzinny? 05.09.16, 21:28

Do podanego wyżej legendarnego akcentu polskiego można dodać trzymiesięczny realny pobyt na wyspie Józefa Piłsudskiego w willi Quinta Bettencourt na przełomie 1930/31. Poczta portugalska pamięta to wydarzenie ponieważ dostarczyła wówczas ~ miliona listów i pocztówek z życzeniami urodzinowymi dla marszałka. Jego popiersie stoi w sąsiedztwie pomnika papieża Jana Pawła II w Funchal. Muzeum Kolumba jest w Vila Baleira na Porto Santo.
          • ja.s.i.u Re: MADERA - czy na wyjazd rodzinny? 06.09.16, 16:28
            Co nie zmienia faktu, że nie wyobrażam sobie, by dzieciaki 11 i 8 lat były zafascynowane Maderą, choć tobie na pewno się ona spodoba. Wydaje mi się, że dla takich dzieci to raczej trzeba zadbać o inne atrakcje, niż Muzeum Kolumba. Może lepiej (jeśli nie byłaś) jeszcze kilkaset kilometrów w samolocie i np. Teneryfa z Loro Parkiem, Siam Parkiem, czy rejsem pod Gigantami z obserwacją delfinów? Dzieci raczej chcą się bawić, niż uczyć na wakacjach, więc może zabawę im raczej załatwisz, zamiast zwiedzania.

Co nie zmienia faktu, że jak podrosną, warto je na Maderę zabrać.
            • Gość: kolumbus Re: MADERA - czy na wyjazd rodzinny? IP: *.adsl.inetia.pl 07.09.16, 09:48
              Nie trafi się wam pogoda i może tak być ,że przez cały pobyt będziecie brodzić w deszczu.
          • j363 Re: MADERA - czy na wyjazd rodzinny? 07.09.16, 13:41
            Do lub.linianka.Powiedz proszę, na jaką pogodę się nastawiać z początkiem grudnia?bo Ty piszesz że lecisz w styczniu.bylas już może zimowa pora tam?
            I jeszcze jedno pytanie-
            • lub.linianka Uroki Madery 08.09.16, 10:14

Dzień dobry j363,

Byłam na Maderze dwa razy w styczniu i raz na przełomie lutego/marca. Pogoda przez cały czas wiosenna. Polski przełom kwietnia i maja. Temperatura ocierała się o 20C. Z obu stron:) Tylko dwa razy padało z rana i przestawało w południe. Można było wówczas zachwycać się zjawiskowa tęczą nad Funchal. Wegetacja roślin trwa cały rok. Nie ma sezonowości. Ubiór to krótki rękaw i szorty. Podczas wieczornych spacerów na atrakcyjnej promenadzie można mieć narzucony polar. Dla mnie pobyt w zimie na Maderze to chwilowa zamiana zimy na wiosnę.
              Funchal ma swoisty mikroklimat i o nim piszę. Pólnoc wyspy ma klimat inny. Chlodniejszy, mgielny i z mniejszą ilością słońca.

W Funchal pieszo możecie dotrzeć do lewady dos Piornais. Oznaczone wejscie w pobliżu stadionu lokalnego klubu piłkarskiego Maritimo. Każde biuro turystyczne oferuje dzienne
              lub półdzienne spacery lewadami. Zabierają busikami z hotelu i do hotelu odwożą. Najniższe ceny jakie widziałam to 25€ od osoby za pół dnia. Te całodzienne maja wliczone w cenę obiad w restauracji. Pamiętajcie o konieczności chodzenia wzdłuż lewad w nieślizgajacych się butach.

Pozdrowienia - l.

• Gość: tylko lub.linianka Re: Uroki Madery IP: *.jobqueue.netcraft.com-ucb5f580ff05e43129ae5ec67eb434905u-digitalocean 08.09.16, 21:36
                Tylko i wyłącznie do lub.linianka.Powiedz proszę, co sądzisz o Maderze prywatnie.
                Jesteś taka mądra i piszesz tak mondre pozty.
              • j363 Re: Uroki Madery 08.09.16, 22:27
                Do lub.linianka.dziekuje Ci uprzejmię za ODP.my głównie dla tej roślinności i pięknych widoków polecimy na Madere.plaze niekoniecznie nas interesują.a już leżakowanie wogule.chcialabym gdzieś niedaleko stolicy hotel.Czytalam że na Maderze jest kilka ogrodów botanicznych,nie tylko ten w Funchal.Przypuszczam że aby w miarę dobrze poznać wyspę,to polecę tam dwa razy.Bo nie ma sensu przez tydz zwiedzać i północ i poludnie pobieżnie i w szybkim tempie.musze nacieszyć oko kolorami przed nadchodzącą zimę.
                Pozdrawiam
    • Gość: maderantka Re: MADERA - czy na wyjazd rodzinny? IP: *.htdedicated.pl 09.09.16, 08:07
      Tylko i wyłącznie do lub.linianka.Powiedz proszę, a jak dojść z punktu A do punktu B na Maderze?
      Bo tylko ty to wiesz..
      • Gość: kut.nianin Re: MADERA - czy na wyjazd rodzinny? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.16, 09:05

To akurat proste pytanie i ja odpowiem. W zależności od przewidywanej odległości między punktami należy zacząć dochodzenie do punktu B albo rano albo póżniej. Można zacząć marsz lewą lub prawą nogą w zależności od preferencji nożnych. Przed rozpoczęciem marszu wskazane jest usunięcie uwierającego kolca z pośladka co znacznie podniesie komfort marszu.
        Gdybyś miała kolejne pytania dotyczące dotarcia do innych punktów alfabetycznych, wal smiało, forum po to jest. Punkt G i Q może być dla ciebie trudny do dotarcia.
        Alfabetycznie pozdrawiam.

• Gość: do lub.linianka Re: MADERA - czy na wyjazd rodzinny? IP: *.digitale-gesellschaft.ch 09.09.16, 13:13
      Tylko i wyłącznie do lub.linianka.Powiedz proszę,jaka jest temp. na Maderze o 10:00 czasu lokalnego, a jaka o 13:15 czasu miejscowego? Jako eksperdga od Madery (bo wiedzą ani humorem, o punkcie "G" niestety się nie popisałaś)
      • j363 Re: MADERA - czy na wyjazd rodzinny? 09.09.16, 20:41
        Ale macie poczucie humoru.
        Byd.goszczanka pozdrawia
        • j363 Re: MADERA - czy na wyjazd rodzinny? 21.10.16, 21:48
          Ja się przygotowuje wkoncu na tą wymarzona Madere.Bedzie to za ponad miesiąc.juz w ub roku planowałam w grudniu,ale wybraliśmy Fuerte że względu na godz lotów.i wyszło nam 8 dni.loty były w nocy.Teraz Itaka i Tui mają jednakowe godz wylotu
    • readyforboarding Re: MADERA - czy na wyjazd rodzinny? 04.01.17, 11:24
      O jak najbardziej. Madera jest bardzo przyjazna i spokojnie można iść w trasę z taką gromadką :)
      Dla pewności polecam naszą relacje z tej pięknej wyspy www.readyforboarding.pl/k/podroze/madera :)
      • bassino73 Re: MADERA - czy na wyjazd rodzinny? 14.01.17, 14:32
        Jedziemy na Maderę, bo ten kierunek wybrał nasz prawie 10 latek. Liczy na oglądanie delfinów w naturze, a spacer lewadami też mu się spodobał. Ma też nadzieję, że pogoda będzie nam sprzyjać i da się posnurkować i zobaczyć podwodny świat inny niż w Chorwacji, czy Grecji. Będąc na Teneryfie zaliczyliśmy snurkowanie przy Garcachico i na plaży La Teresitas. Widoki cudne.
    • mamciadancia86 Re: MADERA - czy na wyjazd rodzinny? 13.04.17, 19:46
      No jak masz kasę to Maderę polecam. Za tania nie jest, a Ty jeszcze z dziećmi chcesz jechać. Ja byłam na Maderze z biura suncenter to i tak tanio zapłaciliśmy. Byliśmy w pięknym hotelu Residencial Vila Lusitâni. Na wyjazd dziećmi bardziej Ci polecam Chorwację
      • Gość: guano Pies cię tracał mamciu! IP: *.centertel.pl 14.04.17, 16:28
        Spadaj z tym guwnem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka