Dodaj do ulubionych

Portugalia wypoczynek

29.05.16, 12:49
Witajcie,
Mam pytanie dot. pobytu w Portugalii bardziej wypoczynek na plaży z możliwością wycieczek fakultatywnych może ktoś podpowiedzieć gdzie są fajne plaże tak aby odpocząć przez 2 tygodnie (może jakaś propozycja hotelu). Najlepiej jak ktoś był i może polecić z własnego doświadczenia.

Z góry wielkie dzięki, pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • ja.s.i.u Re: Portugalia wypoczynek 29.05.16, 16:04
      Z własnego doświadczenia: miejscowość Albufeira, hotel Auramar z bezpośrednim wyjściem na najładniejszą plażę w Portugalii. Jedzenie extra, a na ewentualny deszcz (maleńkie prawdopodobieństwo) mały basenik w środku.

A ogólnie, właśnie Algarve (południe Portugalii), bo tu ocean najbardziej przyjazny, fale dopuszczą cię, byś popływał, bo w innych okolicach czasem są zbyt wysokie.

Wycieczki znajdziesz na miejscu, jak się rozejrzysz, jest sporo lokalnych firm, oferujących niedrogie wypady autobusem (zwiedzanie okolic, Lizbona, ale i np. Fatima, czy Gibraltar). Poza tym w recepcji pośredniczą.
      • admick04 Re: Portugalia wypoczynek 29.05.16, 16:41
        Dzięki wielkie wlaśnie o taką informację mi chodziło od osób którzy tam byli a powiedz jechałeś sam czy przez biuro?
        • ja.s.i.u Re: Portugalia wypoczynek 01.06.16, 20:43
          Jechałem przez biuro.

Jeśli dobrze w internecie poszukasz, to przez biuro będzie taniej, niż samemu. Taniej za taką samą opcję. Biura zarabiają na upustach. Dla ciebie hotel będzie np. po 50 euro od pokoju, dla dużego biura po 20, bo oni zapewniają ciągłość wynajmowania pokoju. Podobnie z lotem. Biura mają duże upusty i jeśli rzeczywiście latasz jakimś wizairem z "małym bagażem podręcznym", to wydaje się tanio, ale dokup bagaż rejestrowany (ja muszę mieć bo z każdego wyjazdu sporo przywożę), to wychodzi już zdecydowanie nieciekawie. Czasem biura mają też bardzo korzystnie skalkulowane dzieci, czasem zupełnie za darmo.

Aha, urlopy organizuję z niemieckich biur i wylotami z Niemiec. Wolę dopłacić, niż lecieć w warunkach urągających ludzkiej godności. Poza tym niemieckie biura mają z reguły np. lepsze pokoje.

A w Albufeirze byłem z ARG viel FERIEN (szwajcarskie). Biuro, o którym nic nie wiem, które dokumenty podróży wysyła mailem, żebyś sam wydrukował, ale wszystko zadziałało perfekcyjnie no i było naprawdę wyjątkowo tanio. Języki warto znać, to wycieczki przez biura robią się czasem bardziej atrakcyjne, niż samemu.
          • j363 Re: Portugalia wypoczynek 06.06.16, 22:20
            Tu się z Tobą zgadzam w 100% że Niemcy mają ZAWSZE lepsze pokoje.zauwazylam to już dawno,w kilku krajach.jakby nasze euro było mniej warte.

Ja tydz temu wróciłam z wakacji,bez biura.przylecielismy do Málagi , odlatywalismy z Faro.przez Dublin.do Pl.razem 13 dni.duzo zwiedzalismy,przemieszczalismy się ich Pks- em.
            Giblartar- przepiękne widoki.poplynelismy z Tarify do Tangeru,ale Tanger okropny.brudny i po za Mediná,to jeden wielki plac budowy.( Byłam na objazdôwce w Maroku,i wydawało mi się że to inne Maroko jest)
            Sewilla przepiękna.
            Plaże w Algarve
            • x.kasia Re: Portugalia wypoczynek 07.06.16, 12:16

Moja sugestia na dwutygodniowy wypoczynek to tygodniowe Peniche i tygodniowe Nazare.
              Peniche z Lizbony na północ (~ 100 km). Opcja autobus lub wypożyczony samochód.
              Cudowne, szerokie plaże. Fakultatywnie można odwiedzić średniowieczne miasto Obidos otoczone murami. Wielkość bombonierki. Można też popłynąć na wyspy archipelagu Berlingas.
              W Peniche mieszkałam w hotelu Soleil.

Po tygodniu można się przenieść o ~ 70 km dalej wzdłuż wybrzeża do Nazare. Malownicze miasteczko ze wspaniałą szeroką piaszczystą plażą z porozrzucanymi kolorowymi łodziami rybackimi na brzegu. W dziennym zasięgu Coimbra lub Porto. Super wakacje. Empirycznie doświadczone:)
              • admick04 Re: Portugalia wypoczynek 17.09.16, 13:59
                dlatego tak się waham, podaruję sobie te oferty poczekam na coś ciekawego w Grecji, dzięki wielkie
                • Gość: grek cypryjski Re: Portugalia wypoczynek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.16, 15:03

Jeżeli będziesz się wahał dłużej to sezon w Grecji się skończy:)
                  • admick04 Re: Portugalia wypoczynek 18.09.16, 19:24
                    Już jestem po wakacjach w Grecji, myślę o sezonie 2017
                    • j363 Re: Portugalia wypoczynek 19.09.16, 22:30
                      A gdzie konkretnie w Grecji byles\as ?Ja byłam na Krecie ,w Chanii.bez biura podróży,duzo pozwiedzalismy wkoło,Samarie przeszlismy.
                      Choć Portugalia ,tam też byłam w tym roku,,samo Algarve,b o tylko na południu byliśmy, bardzo nam się podobało.
                      • admick04 Re: Portugalia wypoczynek 25.05.17, 09:17
                        j363 Przepraszam że dopiero teraz odpisuję, dawno mnie na forum nie było, byłem w Agios Nikolaos, zakwaterowanie miałem w hotelu Olymppus-z czystym sumieniem mogę polecić hotel jak i samo Agis-prześliczne miasto, można pospacerować deptakiem, wieczorami ślicznie oświetlone. Polecam tą część Krety z uwagi na zwiedzanie, min. Klimatyczna wioska Kritsa, bizantyjski kościółek Panagia Kera, zresztą, informację o hotelu oraz opis ciekawych miejsc wartych odwiedzenia opisuję na blogu: goodplacetostay.com/

pozdrawiam
                        admick
          • lornetta Re: Portugalia wypoczynek 27.11.17, 13:51
            No właśnie też tak myślę, że może okazać się, że wyjeżdżając z biura w sezonie wyniesie mnie to znacznie mniej. Biorąc pod uwagę nawet to ile kosztuje w sezonie sam przelot. Póki co upatrzyłam sobie hotel o nazwie Pestana Alvor Praia z Rainbow w regionie Algarve i zastanawiam się, czy to dobra destynacja, aby zwiedzać, a jednocześnie spędzić czas na fajnych plażach. Z tego co czytałam to w tej części Portugalii wybrzeże jest najatrakcyjniejsze, wiec w zasadzie super. Na miejscu chcemy wypożyczyć samochód i pojeździć trochę po kraju, robiąc sobie jednodniowe wycieczki. Moje pytanie brzmi, czy to krańcowe południe to dobre miejsce, żeby wyważyć idealnie atrakcje oraz samo plażowanie? Może ktoś ma jakieś inne pomysły?
            • ja.s.i.u Re: Portugalia wypoczynek 27.11.17, 20:07
              Fajny hotel, tylko czy naprawdę, jeśli chcesz zwiedzać w Portugalii musisz mieć pięć gwiazdek? Portugalia ma w sumie niezłe hotele trzygwiazdkowe, dlatego - no pewnie, jeśli nie musisz liczyć się z pieniędzmi, czemu nie.

To bezpieczny kraj, z niezłymi możliwościami zwiedzania. Na recepcji znajdziesz bez problemu mnóstwo wycieczek. Mam spis z hotelu, do którego za rok ja się wybieram. Po niemiecku, z cenami, myślę, że zrozumiesz. fotoforum.gazeta.pl/photo/4/ic/uc/ld1m/oWiJrDm2dkwXnLPPWX.png
              • Gość: recepcjonistka Re: Portugalia wypoczynek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.17, 23:14
                Jasiu, litości - w recepcji a nie "na recepcji". I nie "na stołówce":)
            • dustaya Re: Portugalia wypoczynek 01.08.18, 09:49
              I jak ten hotel Ci się uwidział? Byłaś tam? Poszukuję kilku specyficznych informacji, gdyż planuję to miejsce i biuro na październik na podróż poślubną.
              • ja.s.i.u Re: Portugalia wypoczynek 01.08.18, 18:35
                W Portugalii byłem w sumie w 5 hotelach. Mnie tam ciągnie ;-). W tym, z którego pochodzi spis wycieczek nie byłem jeszcze (zarezerwowane oczywiście), bo jak pisałem "za rok", to znaczy właśnie że za rok, a więc w tym roku właśnie w październiku. Czemu wtedy, a bo latem wolę Kanary. Teraz w Albufeirze temperatura oceanu to 18 stopni, choć powietrze gorące, a w październiku będzie 21. Ogólnie, moim zdaniem, miejsce na podróż poślubną wyjątkowo się nadaje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka