Dodaj do ulubionych

Lagos czy costa de la luz

IP: *.146.89.157.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 20.10.16, 16:16
Witam
Zarezerwowałam już co prawda hotel na cista de la luz. Hotel ma być dobre opinie. Hb. Znajduje się niedaleko plaży ale niedogodnośc polega na tym że aby na te plaze sue dostać trzeba płynąć łodzią. Raz dziennie można płynąć bezpłatnie /w obie str/. Plaże są tam podobno piękne.
Jednak ciągle chodzi mi po głowie zmiana kierunku /wyjazd na wlasna reke/ aby zamiast do Hiszpanii pojechać do Portugalii do lagos. Hotele są tam znacznie droższe więc myślałam o apartamencie. Znalazłam jeden b ładny niedaleko kilku plaży w stylu zatoczki.
Do tego w Portugalii wydaje się być więcej opcji do zwiedzania. Miasteczko lagos podobno ładne.
Z drugiej strony hotel z hb wygodny.
Sama już nie wiem. Może ktoś z was ma fiswiadczenia. Był tu i tu. Jadę z 2 dzieci.
Pozdrowienia
Obserwuj wątek
    • ja.s.i.u Re: Lagos czy costa de la luz 20.10.16, 16:58
      Wróciłem w niedzielę z Lagos. Jak dla mnie plaża fantastyczna, możliwości zwiedzania (wycieczki po Algarve, ale i np. do Lisbony) ogromne. Byłem w Vila Galé Lagos, praktycznie przy plaży. HP, bo kolacje w portugalskich hotelach na ogół są bardzo dobre i tak też było tym razem.

Lagos oczywiście ciut chłodniejsze od Costa de la Luz, szczególnie ocean ciut chłodniejszy, ale nie znaczy to, że zimno. Wręcz przeciwnie.

No i jedzenie, szczególnie ryby, owoce morza, ale nie tylko w Portugalii zdecydowanie smaczniejsze. Jak dla mnie tylko ciasta za słodkie, choć smaczne. Słynne ciastko z Belem wcale mnie nie zachwyciło. Za to restaurację Gaivota Branca polecam naprawdę. Może są tańsze miejsca, ale czy aż tak smaczne? Ano właśnie. Plus oczywiście widok plaży i oceanu przy czekaniu na potrawę i konsumpcji.

A dzieciaki wycieczkę motorówką (albo i kajakiem) z Lagos w skalne labirynty Ponta da Piedade zapamiętają na bardzo długo.
      • Gość: . Re: Lagos czy costa de la luz IP: *.146.89.157.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 20.10.16, 22:34
        Dziękuję za odpowiedź. Byłam kiedyś nawet specjalnie w belem aby zjeść ciastko i też mnie nie zachwyciło :-)
        Sprawdzę hotel o którym Pan pisze. Na razie tylko bilety do Faro kupione. Resztę planów można zmienić.
        Pozdrawiam!
        • j363 Re: Lagos czy costa de la luz 21.10.16, 19:28
          Ja też byłabym za Lagos.Bylam w tym roku w maju.Objazd zrobiliśmy od Malagi do Lagos.Stamtod pijechalismy na przylądek św Vincenta.Ale te plaże z głazami,dziurami robią wrażenie.
          Warto wykupić rejs z Lagos łódka aby obejrzeć to od strony oceanu.10 e od osoby utargowalismy.40 min.
          A za czym najbardziej tesknie--
          • Gość: doro Re: Lagos czy costa de la luz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.16, 23:32
            hmm, to mam nad czym rozmyślać,
            z jednej strony hotel z wyżywieniem kusi - szczególnie jak jest się z dziećmi , ale z drugiej strony co to za problem zrobić sobie śniadanie, a na obiad iśc gdzieś i zamówić sobie to na co ma się ochotę,
            hotele w lagos są dośc drogie, dlatego rozważam apartament blisko plaży a jednocześnie centrum żeby było i klimatycznie i spacerowo, na costa de la luz odstrasza mnie ten odstęp od plaży , poza tym wydaje mi się, że na plażach z tymi skałami trochę mniej weje ?
            dziękuję za propozycje wycieczek, czy te rejsy o których piszecie po 10 euro to są łódki czy kajaki ?
            jak z pogodą było w maju ? lecimy 15 na 7 dni
            pozdrawiam
            • j363 Re: Lagos czy costa de la luz 22.10.16, 09:15
              Wyszukalam jak nazywał się ten hotel w którym my bylismy-
              • j363 Re: Lagos czy costa de la luz 22.10.16, 09:16
                j363 napisała:

> Wyszukalam jak nazywał się ten hotel w którym my bylismy-
              • Gość: Doro Re: Lagos czy costa de la luz IP: *.146.89.157.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 22.10.16, 09:42
                Lecimy 15 maja.
                Na razie zarezerwowany hotel fuerte el rompido. Jakbyś mogła zerknąć czy byliście w tej okolicy ? Może coś Ci się przypomni 😊
                Stamtąd jest blisko do huelvy a z huelvy można w godzinę dojechać do Sevilli. I taki miałam plan. Nie wiedziałam że giblartar taki super 😕
                A w lagos rozwazam apartament salty lodge. On jest blisko plaż tych mniejszych a jednocześnie piszą że jest w centrum old town ... to wydawało mi sue ze lokalizacja super ?
                Jak znajdziesz chwilkę na Google to zerknij proszę a ja zaraz sprawdzę te twoje apartamenty.
                Jeśli chodzi o ceny to właściwie hotel w Hiszpanii hb kosztuje tyle co te apartamenty....
                Pozdrawiam!
                • j363 Re: Lagos czy costa de la luz 22.10.16, 10:05
                  Sprawdzalam oba i na moje spostrzeżenia wybralabym Hiszpanie.z Hiszpanii masz więcej możliwości zwiedzania w oba kierunki.na Giblartar blizej
                • ja.s.i.u Re: Lagos czy costa de la luz 22.10.16, 10:19
                  W Lagos warto poszukać czegoś na zachód od miasta, z dostępem do Meia Praia (bardzo długa plaża). Bo do miasta jest naprawdę blisko i po płaskim (przez most dla pieszych przed portem, patrząc od strony oceanu). Do "Biedronki", która tam się nazywa Pingo Doce też masz niedaleko (za portem, koło mostu samochodowego).

No i bliziutko do stacji kolejowej. Masz możliwość przejechania się strasznie powolnym pociągiem (do Faro jedzie ponad półtorej godziny) praktycznie przez całe Algarve, a z przesiadką to i np. do Lisbony. Bilet do Faro 14.20. Przy okazji z Albufeiry do Lisbony jedzie się pociągiem ok. 3 godzin, a bilet kosztuje koło 20 euro.

Fakt, autobusy można znaleźć tańsze!
                  • j363 Re: Lagos czy costa de la luz 22.10.16, 10:47
                    Ta płaza przy której hotel mieliśmy nazywa się Praia de Porto de Mos.tez była piękna.od naszego hotelu szliśmy wzgórzem podziwiając cudowne widoki do portu i stamtąd łódka od strony oceanu podziwialiśmy to samo.+ wplywalismy w groty. do Praia do Camilo .Potem powrót do portu i pieszo przez miasto do naszego hotelu.Byla to całodzienna,niespieszna wyprawa.
                    • j363 Re: Lagos czy costa de la luz 22.10.16, 11:03
                      Gdziekolwiek się chce pojechać zawsze jest mały problem gdzie zamieszkać aby było nam najlepiej i blisko do :atrakcji: danego miejsca.ja za niecały miesiąc lecę na Madere więc szukam co tam zwiedzić.a w kwietniu lecimy do Bergamo z zamiarem pozwiedzania jezioro Como + pociąg panoramiczny + kawałek Szwajcarii + jakiś wjazd na wysoka góra.Duzo czytania i planowania przede mną ,bo to wyjazd samodzielny.
                      • Gość: Doro Re: Lagos czy costa de la luz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.16, 15:21
                        Byłam w Bergamo i nad Como - jeśli masz jakieś pytania :-)
                        • j363 Re: Lagos czy costa de la luz 22.10.16, 16:25
                          Ano mam.czy jechalas Bernina express?my chcemy z Tirano do St.Moritz.ale czytam że ta sama trasa można przejechać zwykłym pociagiem.znacznie taniej.wstepnie mam zaplanowane noclegi w Colico Piano.i w Porlezza.aby stamtąd na Szwajcarię ruszyć.nastepne noclegi w Mediolanie i Bergamo ,może jeszcze w Como.
                          Chcemy też na jakąś gora kolejką lub wagonikiem wjechać,ale nie wiem jeszcze gdzie.
                          A Ty gdzie miałaś noclegi?
                          Oczywiście takie Perełki jak Varenna i Menaggio też będziemy zwiedzać.przemieszczac się będziemy pociągami .
                          • Gość: Doro Re: Lagos czy costa de la luz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.16, 21:40
                            Ja byłam 3 dni w Bergamo. Wynajelismy mieszkanie Home Sweet Home. Niedaleko starzej części miasta. Spacerem kilka minut, potem funicolare i można błądzić krętymi uliczkami. Właściwie Bergamo to 1 dzień można całe zwiedzić. Nad wycieczkę nad Como mieliśmy 1 dzień. Zwykłym pociągiem jechaliśmy do Varenny a potem łódka do Bellagio. Oba miejsca piękne. Jeśli starczy czasu warto jeszcze zobaczyć miasteczko como. W Szwajcarii nie byliśmy. Będąc w bergamo można jeszcze pojechać do Werony.
                            • j363 Re: Lagos czy costa de la luz 24.10.16, 08:48
                              Dzięki bardzo.My bardziej chcemy się na Szwajcarię zapuscic.W Weroniie ,Pizie,Bolonii,byłam,nad jeziorem Garda na południu także.Z tamtego regionu najpiękniejszym wspomnieniem jest rezerwat Cinque Terre.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka