ilhan Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 02.08.04, 23:23 KASABIAN "LSF" To moze byc naprawde mocny debiut. To juz jest jeden z ciekawszych singli ostatnich tygodni. Polaczenie lekkiej psychodelii, transowosci, glebokich basow charakterystycznych dla pozniejszego Primal Scream z tanecznoscia i wokalnym luzem, nonszalancja kapel madchesterskich. W kazdym razie dosc ciekawe podsumowanie brytyjskiego indie ostatnich 15 lat ;-) THE FUTUREHEADS "Decent Days And Nights" Czyli cos z cyklu "nasluchalismy sie naprawde za duzo The Jam i debiutu The Clash i nie umiemy zagrac inaczej, ale ze kompozycja jest naprawde dobra, mamy szanse sie przebic". Odpowiedz Link
pixie Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 12.08.04, 02:06 The Koobas "Barricades" Gdybym grała w psychodeliczno-punkowym zespole, natychmiast bym skowerowała ten kawałek. W ramach ciekawostek: the Koobas suportowali Beatlesów na ich ostatniej brytyjskiej trasie, obok m.in. the Moody Blues i the Paramounts (połowa późniejszego składu Procol Harum). Procol Harum "A Robe of Silk" Tchnienie ducha starego dobrego Procol Harum na generalnie nie wartej większej uwagi płycie "The Well's on Fire". Tylko jak słyszę wstęp na perkusji, krew mnie zalewa ;) No i nadal "Cherry Blossom Clinic Revisited" oraz "Fields of People" the Move. Odpowiedz Link
nemrrod Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 13.08.04, 12:29 Zestaw wakacyjny (z niczego nie będę się tłumaczył! ;-)): Jamelia - Superstar Outkast - Roses Pustki - Wszystko jest nieczytelne Of Montreal - Disconnect The Dots The Strokes - Is This It Kings Of Convenience - Singing Softly To Me The Presidents Of The United States Of America - Peaches LFO - LFO Zestaw alternatywny: Jim O'Rourke - All Downhill From Here The Secret Machines - Sad And Lonely ...And You Will Know Us By The Trail Of Dead - How Near, How Far David Bowie - Heroes Odpowiedz Link
ilhan Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 13.08.04, 15:25 EASYBEATS - Friday On My Mind ...czyli australijski utwór wszechczasów z 1966 roku. Bardzo w klimacie tamtych czasów. Fantastyczna piosenka, z pewnością słyszałem ją już wcześniej wiele razy, ale nieświadomie. Teraz mam ochotę zaloopować ją na winampie i podskakiwać w fotelu. Proste, a genialne - w tym cały jej urok. SECRET MACHINES - First Wave Intact Pisałem już o nich w innym wątku - to mogłaby być praktycznie każda z kompozycji z ich pierwszej płyty, zdecydowałem się na openera ponieważ lubię zasypiać przy tej muzyce, a wtedy ciężko mi dotrzeć dalej... ;-) EXPLOSIONS IN THE SKY - First Breath After Coma Nie miałem wcześniej specjalnie pojęcia o tym, co gra ten zespół. A teraz już wiem - przepiękne, wciagające, długie instrumentale, których słucha się z zapartym tchem. Ktoś mógłby płytę z tym utworem sprezentować grupie Hope Of The States, żeby zrozumieli, że jeszcze trochę muszą poćwiczyć i opanować się ze skrzypcami ;-) Odpowiedz Link
pixie Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 15.08.04, 00:02 ilhan napisał: > EASYBEATS - Friday On My Mind Znam płytę "Friday on My Mind", ale oprócz utworu tytułowego nie polecam. I w ogóle uważam, że "Heaven and Hell" bije go na głowę ;) Odpowiedz Link
ilhan Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 15.08.04, 04:38 pixie napisała: > ilhan napisał: > > > EASYBEATS - Friday On My Mind > > Znam płytę "Friday on My Mind", ale oprócz utworu tytułowego nie polecam. I w > ogóle uważam, że "Heaven and Hell" bije go na głowę ;) Się sprawdzi, psze Pani :-) Odpowiedz Link
bleri Pytanie OT 13.08.04, 13:20 Nie chce zakladac nowego watku, a mam wazne pytanie. Czy ktos zyczliwy zechcialby przypomniec mi nazwisko artysty, ktory jazzowo - fortepianowo zinterpretowal Radiohead? Nie moge sobie przypomniec i bardzo mnie to meczy. Dziekuje. Odpowiedz Link
pagaj_75 Re: Pytanie OT 13.08.04, 13:47 nemrrod napisał: > Christopher O'Riley Zła odpowiedź. ;) O'Riley interpretował Radiohead klasycznie. Bleri chodzi zapewne o Brada Mehldaua, który robił to właśnie na jazzowo. Odpowiedz Link
nemrrod Re: Pytanie OT 13.08.04, 14:03 Hmmm, znam Mehldaua, też o nim pomyślałem. Tyle tylko, że O'Riley jest bardziej znany, wydał całą płytę z interpretacjami utworów Radiohead. Zaś Mehldau zinterpretował tylko kilka utworów, i z tego co wiem są one "porozrzucane" po kilku jego płytach... Odpowiedz Link
bleri Re: Pytanie OT 14.08.04, 18:37 Dziekuje bardzo, chodzilo mi o B.Mehldau'a, ale w tej sytuacji poslucham tez O'Riley'a. Jeszcze raz dzieki dla panow omnibusow. ;> Odpowiedz Link
dziewczyna_mickiewicza Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 13.08.04, 19:36 angie stone ft. snoop dogg "i wanna thank ya" m. sembello "maniac" the smiths "panic" usher "throwback" adams "luminol" adams "tomorrow" adams "starting to hurt" def leppard "21st century sha la la la girl" Odpowiedz Link
kwiat_paproci Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 13.08.04, 22:12 Supergrass "Kiss of life" Ścianka "Got my shoes and my tattoo part 1" Ramones "Sheena is a punk rocker" Ania Dąbrowska i Jacek Lachowicz "Jedynka" Bic Runga "Something good" INXS "By my side" Fun People "Masticar" The Stone Roses "Fools gold" Odpowiedz Link
kkrzysiekk Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 13.08.04, 22:50 Lionrock - Rude Boy Rock Gary Newman - Metal oraz Cars Luke Vibert and BJ Cole - Fly Hawaii Undertones - Teenage Kicks Goldfrapp - Twist Stereo Total - Love with the Three of Us Mando Diao - Sheepdog XTC - Senses Working Overtime i coś mnie ostatnio na Simian wzięło, m.in: justice vs simian - never be alone ladytron - playgirl (simian playboy mix) Odpowiedz Link
ilhan Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 13.08.04, 23:19 kkrzysiekk napisał: > Mando Diao - Sheepdog Fantastyczny riff ma ten numer i generalnie niezłego kopa. Odpowiedz Link
nemrrod Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 14.08.04, 14:25 kkrzysiekk napisał: > i coś mnie ostatnio na Simian wzięło, m.in: A album Chemistry Is What We Are dobry? Znam tylko (i lubię) The Wisp. Odpowiedz Link
kkrzysiekk Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 15.08.04, 15:57 nemrrod napisał: > A album Chemistry Is What We Are dobry? Znam tylko (i lubię) The Wisp. Bardzo dobra płyta, zwłaszcza "Drop and roll"(dla miłośników Blur). Także Cze może tu znaleźć coś dla siebie - w "Mr. Crow" słychać, że chłopaki lubią Beatlesów. ;-). Poza tym po "Chemistry.." wydali jeszcze jeden album "We are your friends",ale poza wcześniej wymienionym "Never be alone" nie znam (jeszcze) tej płyty. Odpowiedz Link
pixie Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 16.08.04, 23:43 Love - Stephanie Knows Who Zakręcony kawałek - dosłownie ;) Split Enz - I Hope I Never Trochę zbyt patetyczna, ale przejmująca ballada. Dragon - Rain Zupełnym przypadkiem trafiłam na kolejny nowozelandzki zespół :) A ta piosenka od razu wpadła mi w ucho. Odpowiedz Link
ilhan Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 16.08.04, 23:55 ORDINARY BOYS - Talk Talk Talk Nigdy aż tak bardzo nie chodziła za mną tak słaba piosenka :-) Naoglądałem się będąc na wakacjach teledysku do tego kawałka, jest bardzo, ale to bardzo brytyjski, trochę w stylu niektórych klipów Blur czy Madness - może to to? W każdym razie znam już cały tekst tego sympatycznego gniota i radośnie sobie podśpiewuję ;-) THE SUNDAYS - Can't Be Sure A jednak nie byli zespołem jednej piosenki! Aż się chyba skuszę na tę płytę o czytaniu, pisaniu i arytmetyce, żeby na własnej skórze się przekonać... SLIM DUSTY - Pub With No Beer Jedna z australijskich piosenek wszechczasów, rzeczywiście niesie za sobą ważne przesłanie ;-) LIZARD - W krainie szmaragdowego jaszczura :-)))))))))) Odpowiedz Link
cze67 Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 16.08.04, 23:58 ilhan napisał: > THE SUNDAYS - Can't Be Sure > A jednak nie byli zespołem jednej piosenki! Aż się chyba skuszę na tę płytę o czytaniu, pisaniu i arytmetyce, żeby na własnej skórze się przekonać... KOniecznie! To prześliczna muzyka. Odpowiedz Link
kkrzysiekk Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 17.08.04, 11:04 ilhan napisał: >W każdym razie znam już cały tekst tego sympatycznego gniota i radośnie sobie podśpiewuję ;-) U mnie taką rolę pełni ostatnio Rooney "I'm shakin'". Łażę i w kółko śpiewam: "Now I'm shoo shoo shakin, sha shakin Im shoo shoo shakin, sha ..." ;-) Gęba mi się cieszy również kiedy słyszę "Hey ya" w wersji Razorlight, polecam ! Odpowiedz Link
nemrrod Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 17.08.04, 11:18 kkrzysiekk napisał: > Gęba mi się cieszy również kiedy słyszę "Hey ya" w wersji Razorlight, polecam ! Mnie również :) Zwłaszcza jak słyszę ten szalony, wyluzowany chórek (mam wersję live) :D Polecam! Odpowiedz Link
ilhan Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 17.08.04, 15:29 nemrrod napisał: > kkrzysiekk napisał: > > > Gęba mi się cieszy również kiedy słyszę "Hey ya" w wersji Razorlight, pol > ecam ! > > Mnie również :) Zwłaszcza jak słyszę ten szalony, wyluzowany chórek (mam wersję > live) :D Polecam! Panowie! To jest rewelacyjne! Nie dość że nagrali płytę roku, to jeszcze cover roku ;-)) Odpowiedz Link
ilhan Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 17.08.04, 13:31 kkrzysiekk napisał: > Gęba mi się cieszy również kiedy słyszę "Hey ya" w wersji Razorlight, polecam ! Czytałem że ma być to B-side singla "Vice", ale nie wpadłem, żeby poszukać! Ale już lecę, w końcu to mój ulubiony nowy zespół :-) Odpowiedz Link
dziewczyna_mickiewicza Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 17.08.04, 17:18 a ja sie chyba przerzuce na covery :)))) dzis moimi absolutnie ulubionymi zostaly: "a lot of love" (neil young) "creepin'" (stevie wonder) "the river" (joni mitchell) "don't let me down"" (the beatles) wszystkie w wykonaniu marti pellowa (thnx to grimsrund:))) ) Odpowiedz Link
cze67 Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 17.08.04, 18:11 Ja, w związku z obecną "jazdą" słucham wszelkich utworów grupy Rammstein, które wpadną mi w ręce. Dzisiaj wpadła mi ręce ich pierwsza płyta (na kasecie). To katuję. Odpowiedz Link
dziewczyna_mickiewicza Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 24.08.04, 21:00 squint, grant lee phillips - slucham pol dnia i nie moge sie odkleic. czuje ze najblizsze kilka dni tez beda wypelnione tym wspaniale przeplywajacym kawalkiem. jest taki poznoletni, lekki i przyjemny:) goodbye, the pretenders - dawno tego nie sluchalam. znalazlam przypadkiem i...wsiaklam the burrito song, wszyscy-wiedza-czyje:) - robrojona, zreszta nie pierwszy raz juz przez tego nieuczesanego pana, zostalam totalnie. new york vibe, marti pellow - milosc od drugiego wejrzenia. zawsze lubilam ten kawalek, ale dopiero teraz doceniam te podwojna kulminacje w trakcie, te niewiarygodne chorki budujace wrecz mur wokalny w tle, no i sam glos, w pelnej krasie:) mr bojangles, bob dylan - jedna z moich ukochanych piosenek ever. nie sluchalam jej chyba ze trzy lata..moze dluzej? kupe czasu w kazdym badz razie. nadal takie same, wspaniale uczucia we mnie wywoluje. tak to jest z tymi najlepszymi, najcudowniejszymi piosenkami, prawda? niewazne, jak dlugo sie ich nie slyszy, wystarczy kilka pierwszych dzwiekow i juz wiadomo, ze to jest to:) Odpowiedz Link
ilhan Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 30.08.04, 15:25 JOHNNY BOY You Are The Generation That Bought More Shoes & You Get What You Deserve Debiutancki ich singiel. Zaczyna się wypisz-wymaluj jak lżejsza wersja "Just Like Honey" The Jesus And Mary Chain, by po chwili przerodzić się w optymistyczny, popowy hymn, lokujący się gdzieś między dokonaniami Polyphonic Spree a Saturday Looks Good To Me. Do tego te ciepłe chórki, w tle jakieś dzwoneczki, dęciaki... Wszystko to powoduje, że klimat robi się wręcz świąteczny. Przyznam, że potrafię usiąść i słuchać tego po pięć razy pod rząd ;) NEIL YOUNG Cortez The Killer W ciągu 24 godzin wdarł się ten utwór do mojej pierwszej 50-tki wszechczasów. Zwala z nóg brzmienie gitary, niesamowitą atmosferę wytwarza tekst. Zresztą jego ostatnia linijka najlepiej podsumowuje całość. "What a killer". BEACH BOYS Here Today Informacja dla Cze: udało mi się przekonać do "Pet Sounds". Hm, w sumie to i tak mało powiedziane, bo ostatnio to najczęściej słuchana przez mnie płyta. A żeby nie był to wybór zbyt oczywisty ("God Only Knows"), wymieniam jednego z moich pozostałych faworytów. FIERY FURNACES Inspector Blancheflower Wziąłem się na poważnie za "Blueberry Boat" i obok świetnego, ewidentnie inspirowanego The Who "Chris Michaels", to jest fragment, który zrobił na mnie największe wrażenie. A szczególnie ta część rozpoczynajaca się od 3 minuty. Odpowiedz Link
cze67 Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 30.08.04, 17:47 BEACH BOYS Here Today > Informacja dla Cze: udało mi się przekonać do "Pet Sounds". Hm, w sumie to i tak mało powiedziane, bo ostatnio to najczęściej słuchana przez mnie płyta. A żeby nie był to wybór zbyt oczywisty ("God Only Knows"), wymieniam jednego z moich pozostałych faworytów. No wreszcie! Myślałem, że już nie dożyję tej chwili. Brawo, iluś!!! Odpowiedz Link
cze67 Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 30.08.04, 17:55 A teraz proszę o Pet Sound napisać ładnie w wątku "Muzyczne wykopaliska" czy w tym o płytach co ich najpierw nie lubilśmy a potem lubiliśmy. Albo w jakimś innym... Odpowiedz Link
o_k_o Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 27.10.04, 22:41 To i ja się dołączę. Ostatnio głównie: Mark Lanegan "Field Songs" Bonnie 'Prince' Billy sings Greatest Palace Music The Fall "50.000 Fall Fans Can't Be Wrong: 39 Golden Greats" i szukuję się na Smile Briana Wilsona Odpowiedz Link
pixie Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 08.09.04, 02:28 10cc - Feel the Benefit, Pt. 1-3 Popowa suita, niektóre momenty piękne bardzo. Blue Shift - Walking on Air W latach 80 to mógłby być hit - ten riff na klawiszach! :) Procol Harum - In Held 'Twas in I Kiedyś nie doceniałam tej suity, a teraz uwielbiam, zwłaszcza te chórki w finale. Odpowiedz Link
ilhan Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 08.09.04, 10:04 KANYE WEST - We Don't Care Choć cała płyta Kanye jest kopalnią hiphopowych przebojów, najbardziej przyczepił się do mnie ten, z jej samego początku. Budzi mnie już drugi dzień z rzędu. Są chórki dzięcięce, które uwielbiam, jest fajny refren ("druuug dealin' just to get by"), jest ta pogodna, luźna atmosfera jaka towarzyszy całemu albumowi. No i mnóstwo smaczków w tle. VAN DER GRAAF GENERATOR - Pilgrims Zarekomendowany mi w wyjątkowo przekonywujący sposób przez kolegę Argusa utwór, rzeczywiście jest przepiękny i wyjątkowy. Więc zapewne jak odsłucham go kolejne 5 razy i spodoba mi się jeszcze bardziej, to zdecyduję się sięgnąć po całe "Still Life". OF MONTREAL - My British Tour Diary Wziąłem się dopiero wczoraj za porządne słuchanie "Satanic Panic In The Attic" i to jest chyba najbardziej oczywisty fragment tej płyty. Trochę jak The Shins na ostatnim albumie. Świetna piosenka. Odpowiedz Link
pagaj_75 Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 12.09.04, 13:14 ilhan napisał: > VAN DER GRAAF GENERATOR - Pilgrims > Zarekomendowany mi w wyjątkowo przekonywujący sposób przez kolegę Argusa utwór, > rzeczywiście jest przepiękny i wyjątkowy. Więc zapewne jak odsłucham go kolejn > e 5 razy i spodoba mi się jeszcze bardziej, to zdecyduję się sięgnąć po całe "S > till Life". Sięgnij, zwłaszcza, że "Pilgrims" to nawet nie jest, moim zdaniem, najlepszy utwór na "Still Life". > OF MONTREAL - My British Tour Diary > Wziąłem się dopiero wczoraj za porządne słuchanie "Satanic Panic In The Attic" > i to jest chyba najbardziej oczywisty fragment tej płyty. Tak? Dla mnie najbardziej oczywisty jest pierwszy, "Disconnect the Dots", ale może się nie znam ;) Natomiast ja ostatnio dręcze: Craig Armstrong (feat. Elizabeth Fraser) "This Love" - przypomniane mi ostatnio przez znajomych. Kawałek, ktróry wyrywa jeszcze bijące serce z człowieka i rzuca nim o ścianę... :))) no-man "Days in the Trees: Mahler" - to dziwne, że jeden z najpiękniejszych utworów tej grupy nie znalazł się na ich oficjalnym debiucie (jeśli nie liczyć minialbumu "Lovesighs"). Jest za to w amerykańskim wydaniu "Loveblows & Lovecries". Odpowiedz Link
ilhan Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 24.09.04, 17:15 W końcu mam chwilę żeby się wypowiedzieć. A więc... COCOROSIE Terrible Angels Najpierw powiem, że cała płyta "La Maison De Mon Reve" to zbiór urzekających melodii, w czym największa zasługa dwóch przeuroczo "miauczących" wokalistek. Wszystko odbywa się na tle akustyka i mnóstwa innych przedziwnych odgłosów. Frapujące bardzo w całości, ale najładniejsze mamy na początku. "Terrible Angels" jest jedną z tych rzeczy, o których nie umiem nic sensownego powiedzieć :) Ale trafiło mnie to w ubiegłym tygodniu niezwykle. KILLING JOKE Adorations "Brighter Than A Thousand Suns" to rzeczywiście wyśmienita, równa płyta. Na razie nie pamiętam jeszcze wszystkich z niej kompozycji (jestem po 4-5 przesłuchaniach), ale opener to prawdziwy killer. Mit Sicherheit. ARCADE FIRE Neighborhood #3 (Power Out) Lub zamiennie "Rebellion". Ale na ten temat było już bardzo dużo. MANSUN Keep Telling Myself Czy ja już pisałem, że to nie "Slipping Away", a ten utwór powinien był być singlem promującym "Kleptomanię"? Fani zachwyceni :) TRIFFIDS Jerdacuttup Man Chciałem powiedzieć, że dorwałem w końcu jakiś studyjny album tej kapeli ("Calenture" z 1987) i jest lepszy niż podejrzewałem. Ponoć nie jest to jeszcze szczyt ich możliwości, ale mamy tu dwanaście natchnionych, popowych pieśni, a co do ich brzmienia (i wokalu), to zaryzykuję stwierdzenie, że są to protoplaści stylu grupy James. Będę szukał reszty. Australia rządzi. Hm, może dość już tego gadania, pójdę sobie wypalić ;) Odpowiedz Link
aimarek Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 12.09.04, 17:08 XTC - "Helicopter" To jest po prostu coś niesamowitego. Jeden z najbardziej szalonych i chwytliwych numerów, jakie znam. Jeśli ktoś potrafi spokojnie wysiedzieć, słuchając tego utworu, to powinien się leczyć. Kawałek pochodzi z fenomenalnej płyty "Drums & Wires", którą stawiam chyba nawet wyżej od słynnego "Skylarking". Guided By Voices - "Echos Myron" Duch lat 60. wskrzeszony w tym kawałku na klasycznej dla nurtu lo-fi płycie "Bee Thousand". I tylko nie wiem z czym to mi się kojarzy. The Byrds? The Beatles z pierwszych płyt? Built To Spill - "The Weather" Jeden z najbardziej lirycznych utworów Martscha. Zagrana z towarzyszeniem gitary akustycznej piękna pościelówa, którą można zmiękczyć serce ukochanej :). Odpowiedz Link
nemrrod Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 14.09.04, 13:01 BROKEN SOCIAL SCENE - Anthems For A Seventeen Year-Old Girl Wiem, że to wstyd, ale dopiero teraz poznaję "You Forgot In People"... A "Anthems..." to naprawdę urocza, zwiewna i ładna piosenka. A tylko takich ostatnio mogę słuchać... AIR - Alpha Beta Gaga "Talkie Walkie" poznaję powoli, utwór po utworze, i jakoś nie do końca mnie przekonuje. "Alpha Beta Gaga" to kolejna piosenka z gatunku "lekkich, łatwych i przyjemnych", z baaardzo fajnym motywem przewodnim. W sam raz na lato, szkoda więc, że dopiero teraz to poznałem. BJORK & KELIS - Oceania Zaskakująca kolaboracja. Ale efekt jak najbardziej udany. Kelis bardzo ładnie śpiewa i nieźle wpasowała się w klimat utworu, podrasowanego, w stosunku do oryginalnej albumowej wersji, "bardziej konkretnym beatem". Odpowiedz Link
pixie Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 16.09.04, 22:27 Elvis Costello & the Imposters - Country Darkness Wszystko przez ten fortepian! ;) Jestem zachwycona najnowszą płytą Costello (Soulseek jest wielki :)) i pewnie więcej utworów się do mnie przyczepi. O, "Scarlet Tide" już się udało - piękny akustyczny duet (Costello i Emmylou Harris) z ukulele w tle, utwór w wykonaniu Alison Krauss nominowany do Oscara. Odpowiedz Link
dziewczyna_mickiewicza Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 17.09.04, 09:21 hallelujah buckleya - choc to kawalek cohena, jedyny z jego repertuaru, ktory trawie... ma w sobie cos tak niesamowitego... oj, no nie wiem:) sluchalam bardzo czesto:))) i want to go home adamsa z singla wonderwall - bardzo bardzo mi sie podoba. jesli nastepna plyta bedzie w tym klimacie, to jestem totalnie za. firecracker - bo mi sie kojarzy;) please forgive me davida graya - slucham za kazdym razem prawie jak czyms jade... doskonala muzyka drogi;) rytm bardzo ladnie plynie i ogolnie jest w klimacie chodzenia na pokruszonym szkle - bardzo delikatna, leciutkie stacatto momentami...bardzo przyjemna i wish wet wet wet - moja ulubiona na holding back the river. piosenka idealna, gdyby nie te jakies zagubione w akcji, zupelnie nie potrzebne, na szczescie sladowe, takie udziwnione sztuczne klawisze w refrenie. za to wszystko rekompensuja sliczne deciaki :) grant lee philips, change your tune - tak jakos wyszlo, ze najczesciej sie na tym zatrzymuje :) Odpowiedz Link
pagaj_75 Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 24.09.04, 12:38 No to zmiana w winampie na inne smuty... "Single" i "Walking Wounded" Everything But The Girl - rozsmarowują mnie na ścianie wręcz "Pain in Any Language" Apollo 440 - porażające i przerażające. brak słów na emocje zawarte w tym kawałku i w głosie Mackenziego. To takie starocie ;) które teraz dopiero dotarły do mojego głupiego łba... Odpowiedz Link
kubasa Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 24.09.04, 14:13 PAVEMENT Trigger Cut/Wounded Kite THE CHAMELEONS Swamp Thing THE ARCADE FIRE Neighbourhood (Tunnels) SUPERCHUNK Seed Toss THE SOUND Winning BJORK Who Is It KITCHENS OF DISTINCTION Blue Pedal MY BLOODY VALENTINE Cupid Come THE CHURCH Under The Milky Way SATURDAY LOOKS GOOD TO ME Until The World Stop Spinning Odpowiedz Link
out_to_lunch Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 24.09.04, 22:27 Ugress - Reason To Believe [ www.ugress.com/ ] Herbie Hancock, Michael Brecker, Roy Hargrove - So What/Impressions [z albumu Directions in Music: Live at Massay Hall] Waldeck - Wake Up Motion Trio - Gra IV Nils Petter Molvaer - Tlon Faithless - Not Enuff Love Odpowiedz Link
ilhan Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 07.10.04, 12:11 Dziś będzie głównie o jednym utworze. Znam go od wczorajszego wieczoru, ale zdążył w ciągu kilkunastu przesłuchań urosnąć do miana jednego z najwspanialszych fragmentów muzyki, jakie dane mi było do tej pory usłyszeć. Zespół nazywa się BANG BANG MACHINE, tytuł kompozycji to "GEEK LOVE". Grupa z angielskiego Birmingham, o ile dobrze doczytałem to w ogóle ich pierwsze wydawnictwo, zresztą nigdy nie doczekało się porządnej publikacji, była to tylko jakaś limitowana 12-calówka. Utwór wypromował John Peel, pod koniec roku słuchacze wybrali go swoim nr 1. Kawałek jest na tyle rarytasowy, że wersja, którą ściągnąłem, jest zgrana z jego audycji! Przedmiot kultu nielicznych, którym dane było to usłyszeć. Nic dziwnego. Kompozycja jest niesamowicie piękna, trwa 9 minut, brzmi jakby do studia weszli razem My Bloody Valentine i Elizabeth Fraser z Cocteau Twins i... brak mi słów chyba :) Więc posłużę się opisem znalezionym w sieci: "It starts out quietly. Ghostly female vocals. A guitar makes little ripple in water type sounds. The drums beats are regular. The voice? Well. It sends an immediate shiver up your spine. It bears a passing resemblance to Elizabeth Frazer of The Cocteau Twins. Its that kind of voice. Around the 2.25 mark the whole thing explodes. Samples, layer upon layer of guitar. The drum beat continues. The lyrics are full of 'love' 'being in love' 'to be in love'. All in that ghostly English voice. Trembling tones. The guitars start to do all sorts of things. You start to cry. Well, I've cried so many times to this song. So many times." Koniecznie trzeba posłuchać. Służę wysłaniem mp3, jeśli ktoś ma pojemną skrzynkę, np. na o2. --- Dziś przedpołudniową porą często słucham też czegoś z innej bajki - "Helicopter" XTC - podpisuję się pod rekomendacją Aimarka, kapitalny numer :) Odpowiedz Link
aimarek "Geek Love" 07.10.04, 16:01 Potwierdzam - "Geek Love" miażdży. Zabrzmi to świętokradczo, ale ten utwór to jak brakujące ogniwo "Loveless". A zaznaczmy, że płytę tę uważałem zawsze za skończone arcydzieło. W "Geek Love" odnajduję te same oniryczno-niebiańsko- piekielne klimaty. Miłośnicy MBV, Cocteau Twins czy chociażby ścieżki dźwiękowej do "Miasteczka Twin Peaks" umrą z wrażenia. Odpowiedz Link
pagaj_75 Re: "Geek Love" 07.10.04, 17:51 aimarek napisał: > Potwierdzam - "Geek Love" miażdży. No ładne to, ale zaraz miażdży? :) Poczekałbym aż nagrają całą płytę, bo wtedy może się okazać, że to kolejna podjarka jednego sezonu... Odpowiedz Link
aimarek Re: "Geek Love" 07.10.04, 18:57 pagaj_75 napisał: > Poczekałbym aż nagrają całą płytę, bo wtedy > może się okazać, że to kolejna podjarka jednego sezonu... > No chyba już nie nagrają. Ilhan zapomniał dodać, że to utwór sprzed 12 lat. I jak to "nie miażdży"? Miażdży. Miażdży na miazgę :). Odpowiedz Link
ilhan Re: "Geek Love" 07.10.04, 20:09 O, faktycznie zapomniałem roku wydania :) 1992, jak namierzycie cokolwiek Bang Bang Machine poza tym utworem (lub jego samego w lepszej jakości/innej wersji), to proszę dać tu znać. Odpowiedz Link
grimsrund Re: "Geek Love" 07.10.04, 21:01 > Jak namierzycie cokolwiek Bang Bang Machine poza tym utworem (lub jego samego > w lepszej jakości/innej wersji), to proszę dać tu znać. Ależ proszem Cię bardzo. Chociażby tutaj: www.musicstack.com/search/bang_bang_machine.html Odpowiedz Link
ilhan Re: "Geek Love" 07.10.04, 21:19 Dziękuję, ale hm... Nie no, ja bym może najpierw coś na próbę jeszcze? ;) Odpowiedz Link
grimsrund Re: "Geek Love" 07.10.04, 22:10 Nic o żadnych próbach nie wiem. O istnieniu takowego zespołu dowiedziałem się dzisiaj z Twojego postu :)) Odpowiedz Link
ilhan Re: "Geek Love" 24.10.04, 00:17 Dodam jeszcze w kwestii Bang Bang Machine, że udało mi się dopaść jakiś inny ich utwór pt. "Breathless". Podoba mi się w nim brzmienie gitar, niestety nie do zniesienia pretensjonalne zawycia wokalistki w refrenie :/ Na tle trochę topornego bitu prowadzącego cały kawałek dają efekt odległy o całe galaktyki od "Geek Love" (podtrzymuję zachwyty). Szkoda. Odpowiedz Link
kkrzysiekk Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 07.10.04, 22:50 Ilhan, możesz zajrzeć do swojej skrzynki na tlenie ? Żeby nie było, że oftopik - ostatnio dość często słucham The Mooney Suzuki - "Alive And Amplified" i bardzo mnie ta piosenka rozśmiesza, zwłaszcza, jak jeszcze oglądam sobie teledysk :-D Odpowiedz Link
ilhan Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 07.10.04, 22:56 kkrzysiekk napisał: > Ilhan, możesz zajrzeć do swojej skrzynki na tlenie ? Sorry Krzychu, tradycyjnie zgapiam się przy sprawdzaniu poczty :) Odpisałem. Odpowiedz Link
pixie Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 11.10.04, 19:31 Greenslade - Bedside Manners Are Extra Taki sobie prosty utworek, który nie wbija w ziemię, tylko unosi nad nią. Beggar's Opera - Time Machine Utwór podniosły niby hard rockowa opera, ale ta piosenka opowiada ciekawą historię i nie chodzi mi o tekst (polecam również „MacArthur Park” w wykonaniu tego zespołu). Nektar - That's Life Rzadkie połączenie progu i soulowych smaczków (żeńskie chórki), niebanalna kompozycja, a z ciekawostek - melorecytacja w języku niemieckim :) Powyższe utwory można zupełnie legalnie ściągnąć tutaj: www.progarchives.com/ Odpowiedz Link
nemrrod Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 19.10.04, 21:17 Skoro Cze tak ładnie zaanonsował wątek... ELLIOTT SMITH - Between the Bars Pierwszy kontakt z muzyką tego Pana i od razu takie cudo... SATURDAY LOOKS GOOD TO ME - The Girl's Distracted Słuchałem, zastanawiając się czy to pretensjonalne czy jednak bezpretensjonalne. Już gotów byłem skłonić się ku tej drugiej możliwości, a tu Kubasa napisał, że to "prymitywna wersja Fiery Furnaces"... Więc znowu słucham i się zastanawiam. AUTECHRE - Rae Takiego piękna po tych panach się nie spodziewałem... POGODNO - Spierdalacz Nie wiem czemu. FENNESZ - Endless Summer Reminiscencje lata. Odpowiedz Link
agaxxx1 Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 23.10.04, 19:50 nemrrod napisał: > > > FENNESZ - Endless Summer > Reminiscencje lata. slucham namietnie pana Fennesza ktory geniuszem jest i fajnie ujrzec taki wpis. hehe zainteresowales sie ta plyta po notce w ZINE czy juz wczesniej? Odpowiedz Link
nemrrod Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 23.10.04, 21:23 Hehe, Zine jeszcze nia miałem w rękach:) Fennesza znam od dawna, z tym że zawsze więcej o nim czytałem niż go słuchałem:) Co do geniusza... cóż, znam jak na rzie połowę płyty, i o ile utwór tytułowy jest świetny, o tyle resztę trudno jednoznacznie ocenić... Trudno dostrzec geniusz w kilkuminutowych modulacjach, zakłóceniach i dystorcjach. Podobnie rzecz ma się z Oval. I w ogóle z całym nurtem "modulations & transformations" - elektroniczny O'Rourke, wczesny Vladislav Delay i, jak mniemam, projekt FennO'Berg... IMO są to (były na początku) rzeczy niewątpliwie interesujące i frapujące, ale jednocześnie tak skonstruowane, że łatwo tu o nadużycia i dorabianie ideologii do w gruncie rzeczy pustych eksperymentów. Tym co "ratuje" Fennesza są rzeczy, które wyrabia z melodiami, co najbardziej widoczne jest w utworze tytułowym właśnie. Odpowiedz Link
agaxxx1 Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 25.10.04, 23:13 nemrrod napisał: > Hehe, Zine jeszcze nia miałem w rękach:) Fennesza znam od dawna, z tym że zawsz > e > więcej o nim czytałem niż go słuchałem:) Co do geniusza... cóż, znam jak na rzi > e > połowę płyty, i o ile utwór tytułowy jest świetny, o tyle resztę trudno > jednoznacznie ocenić... Trudno dostrzec geniusz w kilkuminutowych modulacjach, > zakłóceniach i dystorcjach. Podobnie rzecz ma się z Oval. I w ogóle z całym > nurtem "modulations & transformations" - elektroniczny O'Rourke, wczesny > Vladislav Delay i, jak mniemam, projekt FennO'Berg... IMO są to (były na > początku) rzeczy niewątpliwie interesujące i frapujące, ale jednocześnie tak > skonstruowane, że łatwo tu o nadużycia i dorabianie ideologii do w gruncie > rzeczy pustych eksperymentów. Tym co "ratuje" Fennesza są rzeczy, które wyrabia > z melodiami, co najbardziej widoczne jest w utworze tytułowym właśnie. Fennesza nic nie "ratuje", dziwne jest to co piszesz bo widac ze facet ma po prostu koncept i go realizuje. "Puste eksperymenty"? jesli nie mozesz czegos zrozumiec nie nazywaj tego pustym eksperymentem, wazne jest co sie kryje za tymi "modulacjami" a nie samo ich uzycie, Fennesz to nurt "modulations & transformations"? pierwsze slysze. widze ze latwiej Ci o puentowanie etykietka tudziez ignorancje niz probe jakiegos konstruktywnego wysilku. Odpowiedz Link
nemrrod Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 25.10.04, 23:57 Widzę, że koleżanka bojowo nastawiona... A w dodatku ma problemy z czytaniem ze zrozumieniem... Nie chce mi się rozbierać mojego poprzedniego posta na czynniki pierwsze i tłumaczyć "co autor miał na myśli". Napisałem przecież, że zjawisko "trudno jednoznacznie ocenić" (i nie napisałem bynajmniej, że muzyka Fennesza to "puste eksperymenty"!). Tamten post był próbą konstruktywnego właśnie i KRYTYCZNEGO spojrzenia na fenomen nowej elektroniki (a nie krytyką Fennesza!). Takiej muzyki słucham nie od wczoraj i nie mam problemów z jej zrozumieniem. Co więcej, staram się na zjawisko spojrzeć, w miarę możliwości, OBIEKTYWNIE. "Etykietka" "Modulations & Transformations" nie jest w powszechnym użyciu. Użyłem jej dla określenia nurtu zapoczątkowanego przez składankową serię o takim tytule wydawaną niegdyś przez Mille Plateaux, i kontynuowanego w głośnej serii "Cliks'n'Cuts". Termin ten sam w sobie dobrze moim zdaniem obrazuje muzykę wymienionych wykonawców. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
ilhan Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 26.10.04, 00:13 Forumowicz agaxxx1 to przypadek dużej wiedzy i jeszcze większego przekonania o własnej nieomylności - po raz kolejny udowadnia, że w pewnym momencie wymiany postów przestaje nad sobą panować i popuszcza. Odpowiedz Link
agaxxx1 Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 26.10.04, 02:04 ilhan napisał: > Forumowicz agaxxx1 to przypadek dużej wiedzy i jeszcze większego przekonania o > własnej nieomylności - po raz kolejny udowadnia, że w pewnym momencie wymiany p > ostów przestaje nad sobą panować i popuszcza. ech panie ilhan trzeba bylo napisac sprostowanie polaczone z postawa pelna pokory w watku z Verve i ego by nie meczylo pana, prawda? Odpowiedz Link
agaxxx1 Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 26.10.04, 01:59 moj post nie odnosil sie tylko do Fennesza, nie chodzilo mi o zarzut ze jego muzyka jest "pustym eksperymentem". krytyczne spojrzenie to raczej cos wiecej niz jeden niezbyt wesoly wniosek. opierajac sie na tworczosci zaledwie kilku artystow probujesz paroma zdaniami "konstruktywnie i krytycznie ocenic fenomen nowej elektroniki", - sam przyznales ze zjawisko "trudno jednoznacznie ocenic" ale jednak piszesz "w gruncie rzeczy puste eksperymenty" no to chyba nie ja mam problemy z czytaniem ale Ty z wyrazaniem wlasnych mysli. Pozdrawiam rowniez Odpowiedz Link
nemrrod Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 26.10.04, 13:43 Może i mam problemy z wyrażaniem myśli... Ale post na forum to specyficzna forma wypowiedzi, z konieczności skrótowa. To nie artykuł, trudno oczekiwać, żebym analizował twórczość wszystkich twórców elektroniki i rozpatrywał różne punkty widzenia. Refleksja o "dorabianiu ideologii do pustych eksperymentów" nie odnosiła się do wymienionych wykonawców, którzy są w pewnym sensie prekursorami, i których w gruncie rzeczy szanuję. Chodziło mi o to, że wraz ze wzrostem zainteresowania elektroniką, pojawieniem się tzw. sceny laptopowej, mody na "kliki" itp. łatwo obwołać "geniuszem" każdego, kto tworzy "muzykę" za pomocą kilku kliknięć myszką. Odpowiedz Link
pagaj_75 Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 01.12.04, 10:28 nemrrod napisał: > AUTECHRE - Rae > Takiego piękna po tych panach się nie spodziewałem... A mi od dwóch tygodni SAMO w głowie gra "Garbagemx36" z EP-ki "Garbage" z bodajże 1995 roku... (aaaa, niech to ktoś wyłączy ;)) Mogę to samo napisać: takiego piękna się po nich nie spodziewałem. Odpowiedz Link
d84 Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 23.10.04, 21:38 Może nie do końca to pasuje do tego wątku, ale dziś rano usłyszałem nowy singiel Gwen Stefani i cały dzień mi to cholerstwo chodzi po głowie :) Odpowiedz Link
jo_loop Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 23.10.04, 23:51 1. The Silent League - The Catbird Seat Kolejny po "Breathe" (chociaż nie powinno się ich porównywać w sumie, jeden po prostu cudny, drugi przepiękny) wspaniały utwór tej grupy. W wersji live z saksofonem jest jeszcze piękniejszy. 2. Kasabian - LSF Prawie cała płyta to plagiat :D Ale jak cudownie znów te brzmienia usłyszeć. Ktoś się czepiał wokalu? Chyba innej płyty słuchaliśmy :) 3. Morrisey - Let Me Kiss You Ot tak, za mną chodzi :) W przypadku tego pana tłumaczyć się chyba nie trzeba... Nie śmiejcie się ze mnie, ale cosik ściągnęłam i nie pamiętam co to, a bardzo mi się podoba. W playerze pojawia się jako PRC, może być skrót, jeden utwór to typowo T.Rex, drugi połączenie The Beatles z Sydem Barrettem. Zespół powstał niedawno :) Odpowiedz Link
ilhan Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 23.10.04, 23:56 jo_loop napisała: > 2. Kasabian - LSF > Prawie cała płyta to plagiat :D Ale jak cudownie znów te brzmienia usłyszeć. > Ktoś się czepiał wokalu? Chyba innej płyty słuchaliśmy :) 2 sierpnia polecałem! :D Ja się wokalu zasadniczo nie czepiam, bo czasem lubię takich nieoszlifowanych krzykaczy jak Gillespie czy koleś z Regular Fries ;) Aczkolwiek rozumiem tych, co się czepiają, bo gość z Kasabian generalnie skanduje na tej płycie, a linia melodyczna wokali w 90% zawiera się w partiach chórków (te są zrobione cacy). Odpowiedz Link
ilhan Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 24.10.04, 00:04 Aha, moje ostatnio ulubione: BRIAN WILSON Song For Children/Child Is The Father Of The Son/Surf's Up Kulimnacyjny wg mnie fragment fenomenalnego "Smile". Nie ma co gadać, trzeba posłuchać. THE CHURCH North, South, East & West Całe "Starfish" jest bardzo dobrą płytą, szkoda że takie (a co mi tam) zajebiste kawałki jak m.in. ten, mój ulubiony z tego albumu, znajdują się w cieniu "Under The Milky Way" (wspaniały utwór, wiadomo, no ale...). BILLY BRAGG A New England Z ręką na sercu, praktycznie nie znam twórczości tego artysty, ale zmieni się to, bo jak słyszy się tak znakomite kawałki jak dwuminutowe, kumulujące w sobie tyle znakomitej melodii "A New England", to nie może być inaczej. Odpowiedz Link
kubasa Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 24.10.04, 00:10 Całe "Smile", które słucham na okrągło + MORRISSEY Irish Blood, English Heart SUNNY DAY REAL ESTATE Seven BILLY BRAGG A New England SYDNEY POLAK feat. PEZET Otwieram Wino DURAN DURAN Ordinary World THE PLASTIC CONSTELLATIONS We Came To Play Odpowiedz Link
polleke Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 24.10.04, 00:35 ilhan napisał: > Aha, moje ostatnio ulubione: > BILLY BRAGG A New England > Z ręką na sercu, praktycznie nie znam twórczości tego artysty, ale zmieni się to, bo jak słyszy się tak znakomite kawałki jak dwuminutowe, kumulujące w sobie > tyle znakomitej melodii "A New England", to nie może być inaczej. Uwielbiam ten utwór (na spółkę z "The Milkman of Human Kindness"! Właśnie kombinowałam, żeby sobie zrobić sygnaturkę z tekstem "I saw two shooting stars last night, I wished on them but they were only satellites". Polecam na początek płytę "Back to Basics" - piosenki polityczne trochę się zestarzały, ale te miłosno-obyczajowe ani trochę! Chropowaty głos BB, gitara i z rzadka inne instrumenty, ale te kawałki mają kopa. Nazywają Bragga "jednoosobowym The clash" i coś jest na rzeczy. Odpowiedz Link
ilhan Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 24.10.04, 00:43 Dzięki Polleke, rozejrzę się w najbliższych dniach za tym albumem. Odpowiedz Link
jo_loop Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 24.10.04, 22:57 ilhan napisał: > 2 sierpnia polecałem! :D 2 sierpnia to ja byłam daleeeeko :D A ten zespół, o który pytałam to Of Montreal :D Tu jest link do bloga z 3 utworami eachnotesecure.modblog.com/?show=blogview&blog_id=311137 A tu The Silent League "Catbird Seat" homepage.mac.com/sceldred/.Public/Steve/SilentLeague-Catbirdseat.mp3 Wersja koncertowa, bardzo fajna jest dostępna na stronie oficjalnej (ale tylko 64 kbps) Odpowiedz Link
pixie Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 26.10.04, 23:26 The Small Faces - The Hungry Intruder Zdumiewające jak wiele pomysłów można zmieścić w dwóch minutach muzyki. Potencjalne źródło inspiracji dla wczesnego Genesis (a zwłaszcza Gabriela). Second Hand - Funeral Wbrew tytułowi utwór działający bardzo ożywczo, wykonany z pasją i wzbogacony orkiestrową aranżacją. Greenslade - Drowning Man Bogactwo klawiszy i nieziemska subtelność, wspaniały utwór. Odpowiedz Link
ihopeyouwilllikeme Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 27.10.04, 11:14 U2 - " All Because Of You " i " City Of Blinding Lights " Odpowiedz Link
pixie Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 08.11.04, 21:34 The 90 Day Men - When Your Luck Runs Out Utwór z tego roku, lecz klawisze przenoszą go w okolice lat 60/70. Chciałabym, żeby Radiohead używał tyle fortepianu, co ten zespół. Henry Cow - Bittern Storm Over Ulm Podejrzewam, że jest to najłatwiejszy kawałek z płyty „Unrest”, ale póki nie ściągnęłam reszty, mogę poudawać, że lubię skrajne eksperymenty muzyczne. Rytmicznie całkiem chwytliwe. The Walker Brothers - No Regrets Smyczkowo-barytonowe rozpasanie - jeśli ktoś lubi the Divine Comedy albo „In the Ghetto” w wykonaniu Presleya, ta piosenka powinna mu się spodobać. Wielki brytyjski przebój 1975 roku. If - You in Your Small Corner Genialne przejścia ze zwrotki do refrenu i ten głos, ten głos... Pete Brown & Piblokto - Forever Melancholijny utwór, zaśpiewany jednak z pewną zadziornością, odznacza się najbardziej zwariowaną solówką na flecie, jaką w życiu słyszałam :))) Odpowiedz Link
ayya Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 18.11.04, 23:13 Tymon & Transistors - Biały Miś The White Stripes - Jolene Bloc Party - Helicopter Odpowiedz Link
kubasa Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 18.11.04, 23:17 Teraz katuje w kolko, utwor z 2005 roku: "Classic Art Showcase" ...And You Will Know Us By the Trail Of Dead. Wybitny. Poza tym: THE BEACH BOYS Here Today THE ROLLING STONES You Can't Always Get What You Want Odpowiedz Link
czyzunia Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 18.11.04, 23:27 layla a przedewszystkim ta druga część fortepianowa. Odpowiedz Link
ilhan Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 22.11.04, 16:49 kubasa napisał: > Teraz katuje w kolko, utwor z 2005 roku: "Classic Art Showcase" ...And You Will Know Us By the Trail Of Dead. Wybitny. Ja katuję od wczoraj cały ten genialny wg mnie album. Utwory od 3 do 8 porażają. Parę słów o "Let It Dive" - stadionowej balladzie w stylu Oasis. Brzmi to jak połączenie "Who Feels Love?" Gallagherów i "The Cedar Room" Doves. Może i mainstreamowe jak na nich, ale dla mnie kapitalne. Odpowiedz Link
ilhan Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 01.12.04, 10:05 MORRISSEY The More You Ignore Me, The Closer I Get Jeśli potrzeba dowodu, że Morrissey potrafił wznosić się czasem solo na poziom The Smiths, to ja polecam np. ten utwór. Wspaniały riff, całość równie ładna. GEORGE HARRISON Wah-Wah Fenomenalnie brzmi tu sama gitara, a gdy dodać do tego wielki rozmach całości i beatlesowskość melodii to brakuje słów. THE TRIFFIDS Wide Open Road To taki utwór o godzeniu się z losem, w sumie specyficzny, rzadko spotykany gatunek piosenek smutnych i przynoszących jakieś pocieszenie zarazem. Muzycznie: pomiędzy zespołem James (nieżyjący już niestety wspaniały wokalista i tekściarz David McComb to był chyba jakiś starszy brat Tima Bootha), a Simple Minds z okresu "Street Fighting Years". Odpowiedz Link
nemrrod Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 19.11.04, 10:59 ayya napisała: > Tymon & Transistors - Biały Miś U mnie ostatnio częściej "Widziałem Cię" - jak dla mnie zdecydowany highlight tej średnio śmiesznej i wcale nie takiej zajebistej płyty... :) Odpowiedz Link
humbak Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 19.11.04, 11:35 Get Your Snack On- Amon Tobin- w tym w tej chwili:) Clubfoot- Sugartooth A dalej to już albumami:) Odpowiedz Link
dziewczyna_mickiewicza Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 22.11.04, 17:24 "never saw blue like that" shavn colvin "aka new york al" terry callier "be mine" david gray Odpowiedz Link
pixie Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 24.11.04, 00:35 Man - Just for You Zaczyna elektryzująca perkusja (trochę podobna do tej w „There Is a Light That Never Goes Out” the Smiths, tylko lepsza), dalej mamy progresywne klawisze, gitarowe solówki i chóralny śpiew jak w the Mamas & the Papas, a całość pruje do przodu niczym supernowoczesny ekspres. Man - And in the Beginning... Na początku uderza piorun, a potem napięcie rośnie. Wspaniałe połączenie psychodelii i rocka progresywnego, bardzo precyzyjna i przemyślana aranżacja - cudo. South - Here On In Do całego albumu mam jeszcze zastrzeżenia, tej piosence jednak nie mogłam się oprzeć :) Od czasu do czasu puszczam sobie również „Grocer Jack” Keitha Westa (wzrusza mnie do łez ;) oraz „A Minor Place” na zmianę z „I See a Darkness” Bonniego „Prince’a” Billy’ego. Odpowiedz Link
ilhan Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 24.11.04, 09:18 pixie napisała: > South - Here On In > Do całego albumu mam jeszcze zastrzeżenia, tej piosence jednak nie mogłam się > oprzeć :) One tak powoli będą Cię urzekać, te piosenki, jedna za drugą, żebyś po kilku miesiącach stwierdziła, że wszystkie są naprawdę dobre :) Aczkolwiek "Here On In" to faktycznie jedna z najlepszych melodii, jakich się tu panowie dopuszczają, obok "hitów" "Paint The Silence" i "All In For Nothing" czy "Run On Time". Odpowiedz Link
pixie Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 24.11.04, 20:07 ilhan napisał: > pixie napisała: > > > South - Here On In > > Do całego albumu mam jeszcze zastrzeżenia, tej piosence jednak nie mogłam > > się oprzeć :) > > One tak powoli będą Cię urzekać, te piosenki, jedna za drugą, żebyś po kilku > miesiącach stwierdziła, że wszystkie są naprawdę dobre :) Aczkolwiek "Here On > In" to faktycznie jedna z najlepszych melodii, jakich się tu panowie > dopuszczają, obok "hitów" "Paint The Silence" i "All In For Nothing" czy "Run > On Time". Zgadzam się, ten album zyskuje z czasem, ale do pełnej akceptacji brakuje mi jeszcze jakichś kilkunastu, jeśli nie kilkudziesięciu przesłuchań :) Ale w końcu nie ja uwielbiam the Stone Roses ;) Odpowiedz Link
ilhan Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 24.11.04, 21:52 pixie napisała: > Ale w > końcu nie ja uwielbiam the Stone Roses ;) No możliwe - ale gdzie tu związek z South? :) Odpowiedz Link
pixie Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 24.11.04, 23:46 ilhan napisał: > pixie napisała: > > > Ale w > > końcu nie ja uwielbiam the Stone Roses ;) > > No możliwe - ale gdzie tu związek z South? :) Za wyjątkiem brzmienia - nigdzie :) Odpowiedz Link
ilhan Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 24.11.04, 23:49 pixie napisała: > Za wyjątkiem brzmienia - nigdzie :) Jest w tym trochę racji. Aczkolwiek rzeczywiście na brzmieniu te delikatne skojarzenia muszą się kończyć - wizje muzyki obu zespołów wydają się być już diametralnie odmienne. Odpowiedz Link
roar Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 02.12.04, 23:59 Lepszej okazji do wpisania się w tym wątku miał nie będę. Jest (Eee... będzie.) na nowej płycie Mercury Rev coś, co nosi tytuł "Moving on". Ma toto niewiele ponad minutę, jest spokojne, cichutkie i schowane pomiędzy inne piosenki tak, że słuchając w.w. płyty w całości, nawet kilkakrotnie, można go w ogóle nie zauważyć. Co mi się zresztą przydarzyło. Wreszcie parę dni temu spojrzałem na playlistę, stwierdziłem, że tego kawałka to coś nie kojarzę, zapuściłem... a następnie mi odbiło. Bo najpierw uznałem, że muszę go usłyszeć jeszcze raz. Potem jeszcze raz. I po raz kolejny... W końcu kazałem XMMSowi grać go w pętli, i tak to zostawiłem. Nie mam aktualnie ochoty słuchać czegokolwiek innego. Tak więc: Mercury Rev - "Moving on". Tego ostatnio najczęściej słucham. Z grubsza licząc - jakieś 45 razy na godzinę. (Trochę przejaskrawiłem. Ale tylko trochę.) Odpowiedz Link
ilhan Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 27.01.05, 15:37 roar napisał: > Tak więc: > Mercury Rev - "Moving on". Tego ostatnio najczęściej słucham. Z grubsza > licząc - jakieś 45 razy na godzinę. Chciałem tylko powiedzieć, że już wiem co autor powyższego posta miał na myśli. Dlaczego to jest takie krótkie?? Odpowiedz Link