Dodaj do ulubionych

Czego dowiedzieliście się z piosenek?

16.07.04, 01:25
Albo pośrednio, zainspirowani nimi, sprawdziliście coś i wzbogaciliście swoją wiedzę. Nie chodzi mi tu o jakieś mądrości życiowe (że np. miłość jest okrutna, a politycy kłamią), a o czystą, faktyczną wiedzę.

Ja np. słuchając w tej chwili płyty Mansun "Six" postanowiłem sprawdzić w końcu co to jest serotonina (bo nie wiedziałem).

Serotnina jest mono-aminą. Komórki serotoninoergiczne wytwarzają serotoninę łącząc aminokwas 5-hydroksy-tryptofan (5-HTP) z enzymem dekarboksylazą. Dopamina rozpada się na metabolity działające toksycznie na komórki serotoninowe.

Serotonina, C10H12ON2, jest wydzielana przez błonę śluzową jelit oraz jest neuroprzekaźnikiem w neuronach mózgowych. W tkankach obwodowych zwęża naczynia krwionośne i powoduje skurcz mięśni gładkich macicy i przewodu pokarmowego. Metylowe pochodne serotoniny mają działanie halucynogenne (omamy). Rozkład serotoniny jest katalizowany przez monoaminooksydazę (MAO).

Serotonina ma wpływ na ośrodkowy i obwodowy układ nerwowy np.: działa przeciwdepresyjnie (depresja), jest odpowiedzialna za sen fizjologiczny.

(tak w ogóle to przepraszam za monotematyczność dzisiejszego wieczoru)
Obserwuj wątek
    • jo_loop Re: Czego dowiedzieliście się z piosenek? 16.07.04, 01:36
      ilhan napisał:

> co to jest serotonina (bo nie wiedziałem).

Iluś, dzisiaj wszyscy prozac łykają co by ją uzupełnić :) jak mam zły humor, to każdy zaraz "serotoninki brakuje?"
      Ale szczęściarz z tego kto poznaje te problemy poprzez Mansun :)
      • ilhan Re: Czego dowiedzieliście się z piosenek? 16.07.04, 01:44
        jo_loop napisała:

> Iluś, dzisiaj wszyscy prozac łykają co by ją uzupełnić :) jak mam zły humor, > to każdy zaraz "serotoninki brakuje?"
        > Ale szczęściarz z tego kto poznaje te problemy poprzez Mansun :)

Ale dzisiaj to chyba z serotoninką w porządku? ;)
        • jo_loop Re: Czego dowiedzieliście się z piosenek? 16.07.04, 01:47
          ilhan napisał:

> Ale dzisiaj to chyba z serotoninką w porządku? ;)

Jasne, prawie zawsze w porządku. A tak w ogóle to nazywana jest "sokiem radości" :)

P.S. Aby ukrócić wszelkie dywagacje, nie łykam :D
          • grimsrund Re: Czego dowiedzieliście się z piosenek? 16.07.04, 17:10
            Niczego się z nich nie dowiedziałem, bo z założenia nie interesują mnie ich
            teksty (patrz wątek "Poglądy społeczno - polityczne muzyków").

Dziecięciem będąc, uczyłem się jednak na nich angielskiego. Teraz na szczęście
            są również inne sposoby :))

P.S. Właśnie słucham sobie płyty zespołu System Of A Down. Wspominam o tej
            grupie, by zwrócić uwagę na to, że choć wyłuszczona przeze mnie na początku
            zasada może wydawać się bulwersująca, to w niektórych klinicznych przypadkach
            staje się ona zupełnie nieodzowna... :)))

P.S. 2 O serotoninie (i nie tylko :)) ) śpiewał również zespół James, w
            piosence SENORITA:

I've been shot
            In the wherewithalls
            And I don't think I can stop
            From all this hullabaloo

Mary jane's
            On the game again
            Seratonin's all I use
            I just wish it were true

Don't treat me like a God
            Treat me like a dog
            I'll come home to you
            To you

I'm addicted to you
            You're my love my senorita
            I'm addicted to you
            Hope were gonna pull through
            I'm addicted to you
            You're the love that makes me younger
            I'm addicted to you
            Pull through

Sing a prayer
            Lonely nights are here
            If I can't square my fears
            With what I want to do

Don't treat me like a God
            Treat me like a dog
            I'll be good to you
            To you

I'm addicted to you
            You're my love my senorita
            I'm addicted to you
            I'm addicted to you
            You're the God that makes me stronger
            I'm addicted to you
            Hope were gonna turn blue
            Turn blue

• ilhan Re: Czego dowiedzieliście się z piosenek? 16.07.04, 22:16
              grimsrund napisał:

> P.S. 2 O serotoninie (i nie tylko :)) ) śpiewał również zespół James, w
              > piosence SENORITA:

Tak, to dobry utwór, potwierdzam :-)
    • kwiat_paproci Re: Czego dowiedzieliście się z piosenek? 16.07.04, 07:34
      dowiedziałam się sama nie wiem ilu słówek z angielskiego i innych języków, bo
      czasami jak się mnie jakaś piosenka przyczepi, to nie ma rady - nieudolnie to
      niudolnie, ale muszę przetłumaczyć, bo nie wytrzymam.
    • jazzkam Re: Czego dowiedzieliście się z piosenek? 17.07.04, 10:39
      1. dowiedzialem sie, co to jest kewlar, do czego zainspirowala mnie piosenka
      Kevlar Soul.
      2. dowiedzialem sie, ze trzeba sie przeprowadzić do Trójmiasta, bo tam wszystko
      sie kończy i zaczyna (Tramwaje jak komety)
      3. dowiedzialem sie tez, ze nic takiego nie ma kopa, jak kobieta wokalisty eM
      • cze67 Re: Czego dowiedzieliście się z piosenek? 17.07.04, 10:44
        2. dowiedzialem sie, ze trzeba sie przeprowadzić do Trójmiasta, bo tam
        wszystko sie kończy i zaczyna (Tramwaje jak komety

I co, szukasz jakiegoś mieszkanka w 3mieście? Mogę się rozejrzeć.
      • ilhan Re: Czego dowiedzieliście się z piosenek? 17.07.04, 11:34
        Linijka "she's been reading Bukowski for days" w "In The City" Razorlight sprawiła, że wiem już znacznie więcej o Charlesie Henry'm Bukowskim.
        free.art.pl/bukowski/biografia.html
        • cze67 Re: Czego dowiedzieliście się z piosenek? 17.07.04, 19:30
          Ja się dowiedziałem, że istnieje olbrzymia roślina, która nazywa się Giant
          Hogweed:
          dnr.metrokc.gov/wlr/LANDS/weeds/hogweed.htm
          Widziałem coś takiego u mnie, na Podlasiu. Nawet mam gdzieś zdjęcie. A nie, to
          te które się nie wywołało.

Acha, od kogo się dowiedziałem o istnieniu takiej rośliny? A, niech to będzie
          taka mała zagadka. Kto pierwszy odgadnie, na tego bęc.
          • kkrzysiekk Re: Czego dowiedzieliście się z piosenek? 17.07.04, 20:05
            od Genesis
            będzie jakaś nagroda ? ;-)
            • cze67 Re: Czego dowiedzieliście się z piosenek? 17.07.04, 20:09
              W nagrodę, specjalnie dla Ciebie wykonam fragment utworu The Return of Giant
              Hohweed, który był przedmiotem tego mini-konkursu.

... i już. Trudne.
              • kkrzysiekk Re: Czego dowiedzieliście się z piosenek? 17.07.04, 20:12
                chyba pomyliłeś utwory, usłyszałem "sound of silence", a nie "return of giant
                hogweed" ;-)
                • cze67 Re: Czego dowiedzieliście się z piosenek? 17.07.04, 20:13
                  Ach, ta przeklęta starość...
                  • cze67 Re: Czego dowiedzieliście się z piosenek? 18.07.04, 22:30
                    Acha, tenże zespół uświadomił mnie w temacie legendy o Królu Kanucie, któremu
                    wydawało się, że posiadł taką władzę, iż może rozkazywać morzu. Ten utwór to
                    oczywiście "Can-Utility and The Coastliners".
    • dziewczyna_mickiewicza Re: Czego dowiedzieliście się z piosenek? 19.07.04, 01:21
      hmm...
      no to pewnie ze "the bar is a beautiful place" :)
      ze "ain't no mountain high enough" :)
      ze "all the real people are really not real at all"
      ze "just because you feel good - that doesn't make you right"
      ze "there is a light that never goes out"
      ze "i'm forever black-eyed, product of a broken home"
      ze "life's too short to live it just for you"
      ze "the space between is the laughter that keeps us coming back for more"
      ze "to be young is to be sad, is to be high" ;)
      • ilhan Re: Czego dowiedzieliście się z piosenek? 19.07.04, 01:54
        To też, ale nam chodzi o konia :-))
        Odsyłam do początku pierwszego posta.
        • cze67 Re: Czego dowiedzieliście się z piosenek? 19.07.04, 09:33
          Z piosenki "Maxwell Silver Hammer" dowiedziałem się, że niejaki pan Maxwell
          (ponoć postać historyczna) miał srebrny młoteczek. I tym młoteczkiem robił
          takie: "deng", "deng", "deng"...
          • obly Re: Czego dowiedzieliście się z piosenek? 13.02.06, 07:23
            ja sie dowiedziałem że głos wybrzeża w pysku niósł...
        • dziewczyna_mickiewicza Re: Czego dowiedzieliście się z piosenek? 19.07.04, 09:54
          no tak, ale ja tego wczesniej nie wiedzialam:D to jest praktyczna, zdobyta
          podczas slychania piosenek wiedza, ktora niezmiernie mi sie w zyciu przyda,
          panie kolego ;P
          • dziewczyna_mickiewicza no i masz babo placek no... 19.07.04, 12:31
            kurde, kto by pomyslal, ze wystarczy zostawic wlaczony zalogowany komp i
            podchmielona kolezanke w okolicy, zeby sie udzielala na forum...
            karola pozdrawia forumowiczow i przeprasza ilhana za niedokladne (tlumaczy ja
            chyba to wloskie wino, ktore wczoraj pilysmy i rozbawienie kabaretem ani mru
            mru) przeczytanie pierwszego posta w tym watku;)
            (na jej usprawiedliwienie moge dodac, ze wszystkie cytaty pochodza z kawalkow,
            do ktorych wczoraj tanczylysmy okolo pierwszej:P)
            i zeby nie bylo, ze rozbilsmy we dwie pod jednym nickiem watek piszac nie na
            temat, to dodam, tym razem juz tylko od siebie, ze jak bylam troche mlodsza i
            jeszcze nie pilam (taa, kiedys bywaly takie czasy..), dowiedzialam sie z
            piosenki alanis, co to jest chardonney:)
    • kkrzysiekk Re: Czego dowiedzieliście się z piosenek? 19.07.04, 10:00
      dzięki mojemu ulubionemu zespołowi i piosence z ich płyty "13" dowiedziałem
      się, co to jest optigan
      dla zainteresowanych ;-) :
      pl.wikipedia.org/wiki/Optigan
      • ilhan Re: Czego dowiedzieliście się z piosenek? 19.07.04, 11:15
        kkrzysiekk napisał:

> dzięki mojemu ulubionemu zespołowi i piosence z ich płyty "13" dowiedziałem
        > się, co to jest optigan

O, też nie wiedziałem. Nie żebym zrozumiał wszystko co tam napisali ;-)
        • pizmak31 Re: Czego dowiedzieliście się z piosenek? 19.07.04, 13:37
          Ja z piosenki Jaromira Nohavicy dowiedzialam sie o subtelnosciach czeskiego
          budownictwa doby socjalizmu, ze np. ?umakarta? to byla taka bardzo cienka
          sciana, zza ktorej wszystko bylo slychac :)
    • polleke Re: Czego dowiedzieliście się z piosenek? 09.09.04, 22:09
      Od kilku dni chodził za mną świetny utwór The Chameleons “Home is where the
      heart is”. Całego nie opanowałam, ale zawsze wspierałam Marka Burgessa we
      fragmencie:
      “According to Hoyle
      All cards on the table
      What else can you do
      When life is unstable”

I w końcu postanowiłam sprawdzić, kto zacz ten Hoyle.
      Pan Edmond Hoyle to XVIII-wieczny kodyfikator zasad gier karcianych, autor
      pierwszych podręczników i wielki autorytet, a wyrażenie „according to Hoyle”
      weszło do języka potocznego i znaczy tyle co zgodnie z regułami, fair.
      Co do piosenki, wyszperałam też taką informację: „The line in the song is
      actually a direct quote from a 1960's sci-fi spy show, The Prisoner, where the
      main character says "Let's play it according to Hoyle, then. All cards on the
      table."

No proszę. You live you learn, jak śpiewa Alanis ;-)
    • abranova Re: Czego dowiedzieliście się z piosenek? 09.09.04, 23:21
      Fajne pytanie :)
      Gdy miałam 15 lat, istną kopalnią nieznanych wyrazów obcych okazała się dla
      mnie płyta Róż Europy "Poganie! Kochaj i obrażaj" I tak sprawdziłam sobie w
      słowniku m.in: kontestator, reglamentować, enklawa i pewnie parę innych :)
      Jednocześnie jako wzorowa uczennica i dobrze wychowana panienka nie dowierzałam
      Piotrowi Klattowi gdy śpiewał, że "liczy się tylko marichuana" lub "uciekaj
      stąd, szkoła nie jest dla nas"
    • pagaj_75 Re: Czego dowiedzieliście się z piosenek? 10.09.04, 14:20
      Może nie tyle dowiedziałem się z piosenki, ale dzięki niej. Dzięki "Killing an
      Arab" The Cure sięgnąłem po "Obcego" Alberta Camus, a teraz powoli poznaję inne
      jego rzeczy. Jego egzystencjalizm jest dość bliską mi filozofią.
    • ilhan Re: Czego dowiedzieliście się z piosenek? 02.04.05, 21:19
      Słucham dziś mało wesołych rzeczy. W ten sposób włączyłem album "The Ghosts Of The Great Highway" Sun Kil Moon (taki nowy projekt Marka Kozeleka, ex-Red House Painters). I postanowiłem w końcu sprawdzić co kryje się za enigmatycznym tytułem 14,5-minutowego "Dok Koo Kim".

A Dok Koo Kim był koreańskim bokserem wagi lekkiej. Na przełomie lat 70/80. przeszedł na zawodowstwo i stoczył po kolei 13 zwycięskich walk (12 w ojczyźnie z jakimiś ochłapiarzami, a trzynastą na Filipinach). W rezultacie otrzymał możliwość walki o mistrzostwo świata organizacji WBA z mistrzem, Rayem Mancini. Przed pojedynkiem w Las Vegas Kim napisał na lustrze hotelowego pokoju "KILL OR BE KILLED". Zbijał też ostro wagę. Walka z Mancinim była bardzo zażarta aż do 14 rundy, kiedy Koreańczyk w końcu padł na deski. Kilka minut później zapadł w śpiączkę. Kilka dni później zmarł.

Mancini popadł w depresję, obwiniając się o śmierć Kima - wyszedł z niej w końcu kontynuując karierę, ale nigdy do końca nie otrząsnął się z tragedii. Samobójstwo popełnił sędzia ringowy. Matka Koreańczyka również. Walka okazała się jedną z najważniejszych w historii boksu zawodowego - federacje znacząco zwiększyły zabezpieczenia zawodników, był to też początek końca 15-rundowych walk o tytuł.

A utwór Sun Kil Moon trwa symboliczne czternaście i pół minuty, tak jak czternaście i pół rundy walczył Kim z Mancinim.

watching an old fight film last night
      Ray Mancini vs. Duk Koo Kim
      the boy from Seoul was hanging in good
      but the pounding took to him
      and there in the square he lay alone
      without face without crown
      and the angel who looked upon
      never came down
      • polleke Re: Czego dowiedzieliście się z piosenek? 03.04.05, 19:51
        Bokserów, zwłaszcza tragicznie lub młodo zmarłych (jeżeli w ogóle bokserzy giną
        w inny sposób), jest na "The Ghosts Of The Great Highway" więcej. W "Glen
        Tipton" są to Sonny Liston i Cassius Clay, a Salvador Sanchez z utworu o tym
        samym tytule to meksykański bokser wagi piórkowej, który zginął w wypadku
        samochodowym w wieku 23 lat.

A tak w ogóle nie pomyślałabym, że Red House Painters i Sun Kil Moon to
        ilhanowa muzyka :) Przed Tobą jeszcze Mark Kozelek solo.
        • ilhan Re: Czego dowiedzieliście się z piosenek? 03.04.05, 20:02
          polleke napisała:

> Bokserów, zwłaszcza tragicznie lub młodo zmarłych (jeżeli w ogóle bokserzy giną
          > w inny sposób), jest na "The Ghosts Of The Great Highway" więcej. W "Glen
          > Tipton" są to Sonny Liston i Cassius Clay, a Salvador Sanchez z utworu o tym
          > samym tytule to meksykański bokser wagi piórkowej, który zginął w wypadku
          > samochodowym w wieku 23 lat.

Doczytałem i miałem dopisać, ale w międzyczasie nadeszły złe wieści... :(

> A tak w ogóle nie pomyślałabym, że Red House Painters i Sun Kil Moon to
          > ilhanowa muzyka :) Przed Tobą jeszcze Mark Kozelek solo.

Jeszcze wcześniej trzy pozostałe albumy Painters i to chyba jedne z lepszych (szczególnie po "RHP I" sporo sobie obiecuję). W zasadzie to sam nie wiem co mnie w tej muzyce przyciąga, ale wpadam w jakąś specyficzną melancholię i dobrze mi z tym. Nawet te czternastominutowe kolosy przesłuchuję z uwagą po kilka razy. Aczkolwiek po początkowym uderzeniu "Have You Forgotten" i drugim wstrząsie przy "Trailways" dalsze, konkretne utwory nie potrafią się na razie wybić. I co ciekawe, najbardziej mnie ciągnie do tego Sun Kil Moon - naprawdę świetny album i żałuję czasem, że nie odkryłem go w roku wydania.

Kozelek solo dużo nagrał?
          • roar Re: Czego dowiedzieliście się z piosenek? 10.02.06, 18:39
            > W zasadzie to sam nie wiem co mnie w tej muzyce przyciąga, ale wpadam w jakąś
            > specyficzną melancholię i dobrze mi z tym.

Mam dokładnie tak samo. Dokładnie.
            Aż sam się dziwię, jak często ostatnio, w te historycznie mroźne, zimowe wieczory, puszczam sobie płyty Kozelka. W sumie, technicznie rzecz biorąc, podoba mi się to średnio, pokroić bym się dał za dwa, może trzy utwory... Ale, zwłaszcza w takie dni jak teraz, kiedy słucha się tej grającej godzinami to samo gitary... jakoś cieplej się w środku robi. Ech, żeby móc sobie jeszcze usiąść przy kominku, nie przy popsutym kaloryferze...
            Podobnie, choć w dużo mniejszym stopniu, mam też z...

...no właśnie, nie po to ratuję wątek przed niechybną archiwizacją, żeby ożywić starą dyskusję o Kozelku (dzięki której to zresztą się dokonaniami tego pana zainteresowałem; kurczę, to już szmat czasu taki...). Nowy Frank Black, mocno promowany tu ostatnio przez Hongkonggardena. Płyta rozpoczyna się utworem pod tytułem "Selkie Bride" (swoją drogą najlepszym nań)... no i właśnie, po pewnym czasie zaczął się człowiek w końcu zastanawiać, co to właściwie, do jasnej cholery, znaczy "selkie"?!?

No więc selkie to stwór z mitologii Wysp Brytyjskich... Są to właściwie foki (choć są też przedstawiane jako stwory podobne do syren, jednak z foczym, nie rybim ogonem), które mogą zrzucać skórę i przyjmować ludzką postać. Tradycyjnie mity opowiadają historię żeńskich selkie, które wychodziły na ląd i zakochiwały się (z wzajemnością) w zwykłych (to jest nie będących mitologicznymi stworami) mężczyznach - których zazwyczaj porzucały, kiedy poczuły tęsknotę za morzem.

No i teraz w końcu tekst zaczął mieć sens:

"Human form she had in Crescent City
            She showed me her pity, lucky me
            In a storm so bad, the worst of the autumn
            She came from the bottom of the sea

Please won't you stay a while
            Give me your coat
            Then we'll fall in love in my boat
            You'll be my Selkie Bride"

PS: A wracając do Sun Kil Moon - nieoceniona Wikipedia twierdzi, że nazwa zespołu pochodzi od nazwiska pierwszej żony wielebnego Moona... tego od popularnej również i u nas sekty. Też ciekawe... :)
            • polleke Re: Czego dowiedzieliście się z piosenek? 12.02.06, 23:05
              roar napisał:

> PS: A wracając do Sun Kil Moon - nieoceniona Wikipedia twierdzi, że nazwa
              zespołu pochodzi od nazwiska pierwszej żony wielebnego Moona... tego od
              popularnej również i u nas sekty. Też ciekawe... :)

A jednak znów przychodzi przywołać wątek bokserski: inspiracją dla Kozelka, o
              czym wspominał w wywiadach, było brzmienie nazwiska koreańskiego mistrza wagi
              koguciej z lat 80., Sung Kil Moon, tyle że nieznacznie zmienił jego pisownię.
              Co oczywiście nie wyklucza, że bokser pochodził z tych Moonów :)
              • roar Re: Czego dowiedzieliście się z piosenek? 13.02.06, 00:23
                polleke napisała:

> ...inspiracją dla Kozelka, o
                > czym wspominał w wywiadach, było brzmienie nazwiska koreańskiego mistrza wagi
                > koguciej z lat 80., Sung Kil Moon, tyle że nieznacznie zmienił jego pisownię.
                > Co oczywiście nie wyklucza, że bokser pochodził z tych Moonów :)

Cóż, na takie dictum nie pozostało mi nic innego, jak poprawić Wikipedię... :D
    • pytajnick Wilsonowo 13.02.06, 11:13
      Dzięki pokręconej, jednej z moich ulubionych, piosence Porcupine Tree "Sever"
      dowiedziałem co to jest ESP (Extra-sensory perception - ability to acquire
      information by means other than the five canonical senses or any other sense
      well-known to science).

Ale tekstu dalej nie "rozumiem", i chyba za to go tak bardzo lubię...

ESP city - rainy and blue
      Burn down this town - I give it to you
      Aero shallow, photograph blind
      Stage fright, black light, coma divine

...bo pomijając niesamowity klimat tekstu+muzyki, wlaśnie dzięki niemu
      dowiedziałem się też, co to jest technika pisania "cut-n-paste" spopularyzowana
      przez Williama S. Burroughsa. Technika bardzo bliska mojemu gustowi :)

Druga rzecz - młodzieńczy zespół Wilsona nazywał się Altamont. Bardzo mi się
      nazwa podobała i się zainteresowalem, skąd pochodzi. No i tak się dowiedziałem o
      tragedii w Altamont, dla wielu symbolicznym końcu ery hippisów, końcu "summer of
      love".
      • obly Re: Wilsonowo 13.02.06, 12:10
        to o to chodzi?

plagarocka.hardzone.pl/animki/altamont.htm
        ;))))
        • obly Altmont 13.02.06, 12:15

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka