ilhan
16.07.04, 01:25
Albo pośrednio, zainspirowani nimi, sprawdziliście coś i wzbogaciliście swoją wiedzę. Nie chodzi mi tu o jakieś mądrości życiowe (że np. miłość jest okrutna, a politycy kłamią), a o czystą, faktyczną wiedzę.
Ja np. słuchając w tej chwili płyty Mansun "Six" postanowiłem sprawdzić w końcu co to jest serotonina (bo nie wiedziałem).
Serotnina jest mono-aminą. Komórki serotoninoergiczne wytwarzają serotoninę łącząc aminokwas 5-hydroksy-tryptofan (5-HTP) z enzymem dekarboksylazą. Dopamina rozpada się na metabolity działające toksycznie na komórki serotoninowe.
Serotonina, C10H12ON2, jest wydzielana przez błonę śluzową jelit oraz jest neuroprzekaźnikiem w neuronach mózgowych. W tkankach obwodowych zwęża naczynia krwionośne i powoduje skurcz mięśni gładkich macicy i przewodu pokarmowego. Metylowe pochodne serotoniny mają działanie halucynogenne (omamy). Rozkład serotoniny jest katalizowany przez monoaminooksydazę (MAO).
Serotonina ma wpływ na ośrodkowy i obwodowy układ nerwowy np.: działa przeciwdepresyjnie (depresja), jest odpowiedzialna za sen fizjologiczny.
(tak w ogóle to przepraszam za monotematyczność dzisiejszego wieczoru)