kod_kreskowy 09.01.05, 11:17 Może kogoś to zainteresuje: www.petitiononline.com/Fiona9/petition.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abranova Re: Fiona Apple "Extraordinary Machine" - petycja 09.01.05, 13:10 Baaardzo mnie zainteresowało, podpisałam petycje Na liczniku jest już ponas 17 tys podpisów. Ciekawa jestem ile Sony potrzebuje deklaracji, aby wydac album? Odpowiedz Link
grimsrund Re: Fiona Apple "Extraordinary Machine" - petycja 09.01.05, 13:19 Ja takoż. Uwolnić Fionę!!! :)) Odpowiedz Link
kod_kreskowy Re: Fiona Apple "Extraordinary Machine" - petycja 09.01.05, 13:26 i jeszcze: www.freefiona.com/ A właśnie - ciekawe ile musi być podpisów, by przekonać Sony/Epic do wydania albumu. Obawiam się, że 18 tys. to wciąż mało :( Odpowiedz Link
roar Re: Fiona Apple "Extraordinary Machine" - petycja 09.01.05, 16:05 kod_kreskowy napisała: > i jeszcze: www.freefiona.com/ Ciekawa lektura... Ja tam uważam, że nagrania powinny zostać wykradzione i wypuszczone do sieci. (Może już są? :) Niech ktoś sprawdzi, ja teraz nie mam możliwości...) A jeszcze lepiej - niech twórcy tego serwisu, zamiast wymyślać bzdurne akcje w stylu wysyłanie jabłek, przeznaczą tak marnotrawione pieniądze na wykupienie taśm od Sony i wydanie tej płyty własnym sumptem. Odpowiedz Link
grimsrund Re: Fiona Apple "Extraordinary Machine" - petycja 09.01.05, 17:15 Proszę nie obrażać jabłek, jabłka są smaczne!!! Poza tym jabłkiem (byle nie koksą, bo miętka) można cisnąć w zakuty łeb jakiegoś prezesa wytwórni i rozum mu w ten sposób naprostować :)) Odpowiedz Link
dziewczyna_mickiewicza Re: Fiona Apple "Extraordinary Machine" - petycja 09.01.05, 17:55 przylaczam sie do obrony jablek:))) i oczywiscie, podpisuje sie pod petycja Odpowiedz Link
abranova to wcale nie bzdurna akcja! 09.01.05, 19:55 Ja tam jestem wręcz zachwycona, że w USA, których obywatelom zarzuca się mega- konsumpcjonizm i lenistwo, ktoś wpadł na pomysł takiej akcji. To prawie hepening, calkiem dowcipny i słuszny. To zbieranie pieniędzy na wydanie płytę przez fanów nie miałoby sensu. To nie jest kwestia kasy, dlaczego mają zbierać pieniądze, skoro Sony Music pieniądze na wydanie tej płyty z pewnością ma. Fani Fiony walczą o zmianę polityki firmy, która "podcina skrzydła" artystce. Sądziłam, że opóźnienia w wydaniu trzeciego albumu fiony Apple są spowodowane jakimiś problemami producenckimi. Ale gdy przeczytałam, że album jest gotowy i tylko wydawca się ociąga, to też się nieźle wkurzyłam. Co prawda mozliwe, że organizatorzy akcji podają uproszczony obraz sytuacji, ale tak czy siak w pełni ich popieram. I may be soft in your palm but I’ll soon grow Hungry for a fight, and I will not let you win My pretty mouth will frame the phrases that will Disprove your faith in man jak śpiewa Fionka yyyraarh, nakręciłam się :))) Odpowiedz Link
h8red Re: Fiona Apple "Extraordinary Machine" - petycja 09.01.05, 19:59 Jeszcze troszku do 18.000 brakuje. Ciekawe czy album lepszy od dwóch poprzednich. Odpowiedz Link
grimsrund Re: Fiona Apple "Extraordinary Machine" - petycja 09.01.05, 23:23 Jakoś w to nie wierzę mimo wszystko. Gdyby była lepsza, to by chyba musiała być płyta dekady 00. Ale przekonać się, jak jest naprawdę, to bym chciał :)) Odpowiedz Link
ayya Re: Fiona Apple "Extraordinary Machine" - petycja 10.01.05, 10:34 Z tego, co widzę to jest już ponad 18 tys. Za tydzień może być juz z 50 tys, ale to chyba i tak niewiele da. Fiona powinna zmienić wytwórnię, ot co. A płyty w necie nie ma (są tylko 2 nowe piosenki). Odpowiedz Link
tempe Re: Fiona Apple "Extraordinary Machine" - petycja 05.10.05, 01:13 a to? audiofind.ru/artist.phtml?id=4233&album=20749#1 Odpowiedz Link
grimsrund Re: Fiona Apple "Extraordinary Machine" - petycja 04.10.05, 21:45 Petycja poskutkowała - dziś sklepowa premiera w Hameryce!!! :)) Odpowiedz Link
abranova Re: Fiona Apple "Extraordinary Machine" - petycja 05.10.05, 11:09 A kiedy premiera w Jewropie??? Bo słuchanie płyty w wersji mp3 w pełni mnie nie satysfakcjonuje.... Odpowiedz Link
grimsrund Re: Fiona Apple "Extraordinary Machine" - petycja 05.10.05, 19:06 Jewropa - już 10 października :)) Odpowiedz Link
grimsrund Re: Fiona Apple "Extraordinary Machine" - petycja 05.10.05, 20:43 Ale ludziska już się skarżą, że pierwotna wersja, ta, która w tajemniczy sposób trafiła do Sieci kilka miesięcy temu, była lepsza :(( Odpowiedz Link
glebogryzarka1 Re: Fiona Apple "Extraordinary Machine" - petycja 05.10.05, 13:02 Jeśli w umowie nie ma określonego terminu wydania płyty od daty oddania matrycy (albo ilości dopuszczonych odrzuceń matrycy przez wytwórnię - nie wiem, na czym dokładnie polega konflikt Sony vs. Fiona), to tak to wygląda. Ale się cieszę, bo 'Oh Sailor' to był mój przebój września :) Odpowiedz Link
glebogryzarka1 Re: Fiona Apple "Extraordinary Machine" - petycja 24.10.05, 15:58 > Ale się cieszę, > bo 'Oh Sailor' to był mój przebój września :) Jak się okazuje - w wersji Jona Briona (czyli starej). Teraz słucham wersji Elizondo i brzmi to marszowo, bawarsko, słabo. Jedyny udany nowy patent to niby- melotron w refrenie. Czyli do sklepu nie pójdę, odpalę zamiast tego Overnet. Odpowiedz Link
pagaj_75 Hmmm 07.10.05, 15:44 en.wikipedia.org/wiki/Fiona_Apple Pod tym adresem sugerują, że z tym zapółkowaniem albumu przez Epic, to wcale nie do końca było tak, jak twierdzą autorzy petycji. Ponoć sama Fiona była niezadowolona z pierwszej wersji płyty. Czyżby wiele szumu o nic? Inna sprawa, że na takim piczforku ocenili obie wersje "Extraordinary Machine" i ta pierwsza wersja, która wyciekła do internetu, dostała wyższą ocenę niż ostateczna. Trzeba będzie posłuchać obu ;) Odpowiedz Link
abranova O płycie 23.10.05, 00:10 Wreszcie mogłam przesłuchać swoją kupioną przed 5 dniami płytę :) Chciałam to mając przed nosem książeczkę z tekstami i dlatego dopiero teraz znalazłam czas. Rzeczywiście wersja albumowa różni się od tej dostępnej w internecie, momentami nawet bardzo. Co prawda utwory są te same, ale w "poprawionych" wersjach. Nawet kolejność piosenek jest inna od tej, którą sugerowano w wersji mp3 - przynajmniej tej mojej. Np utwory "Extraordinary machine" i "Not about love" zamieniły się miejscami i w ogole chyba żaden kawałek nie jest w miejscach, do których już zdążyłam się przyzwyczaić. Początkowo myślałam, że dodano nowy utwór - "Tymps (the stick in the head song)" ale okazało się, że mam ją u siebie pod nazwą "Used to love him" Na pytanie, która wersja jest lepsza nie moge odpowiedziec jednoznacznie. Na pewno pierwotna wersja nieco mnie rozczarowała dosyć jednorodnymi aranżacjami. W wielu piosenkach głosowi Fiony towarzyszył jedynie fortepian, troszke smyczków czy elektrycznej perkusji i nic więcej. W odsłonie albumowej zostały one wzbogacone bardziej skomplikowanymi aranżacjami, przez co płyta na pewno zyskuje na różnorodności i dynamice. Na przykład lepiej brzmi "Better wersion of me" z mocniejszą linią perkusji. Rewelacyjnie brzmi wspomniane "Tymps", w którym jakby klaszczący rytm zgodnie z podtytułem chodzi później po głowie. Natomiast zabieg zremasterowania zupełnie się nie sprawdza w przypadku "O'sailor", co może zasmucic wiele osób...Melancholijny nastrój pieśni prysł i do tego ta dziwna końcówka z chórkami! Tak samo niezadowolona jestem z przeróbki "Window", który był jednym z moich najbardziej ulubionych utworów i wydawał się jednym z najbardziej "zrobionych" kawałków w wersji internetowej. Tymczasem na CD nawet wokal w niektórych fragmentach został nagrany na nowo i jakoś nie mogę się do niego przekonać. Za to dobrze brzmi kończący album "Walz" - a po spojrzeniu na setliste wydawało mi się, ze będzie to finał bez wyrazu. Czytając teksty w książeczce dopiero mogłam załapać przewrotną ideę "Get him back". Ale też nic nie jest w stanie sprawić, że będę w stanie wymówić na głos słowko "certainly" :))) Podsumowując, chociaż "Extraordinery machine" stylowo nie odbiega od poprzednich płyt Fiony, to chwilami nie można się oprzeć wrażeniu, że część elektroniki została wciśnięta nieco na siłe. Może po to, aby uatrakcyjnić nie tak chwytliwe jak kiedyś kompozycje? Chociaż ja juz lubię ta płytę i patrząc na okładkę już marze o wiośnie Odpowiedz Link