janek0 19.02.05, 20:06 niniejszym ogłasza się, że prawdopodobnie w przyszłym tygodniu odbędzie się II faza testów radia. jest już serwer i z grubsza skonfigurowane oprogramowanie. przygotujcie się psychicznie :) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
humbak Re: radio 20.02.05, 13:47 Również. Tym bardziej że pierwszym razem nic mi się nie udało usłyszeć:/ Odpowiedz Link
czyzunia Re: lol n/t 21.02.05, 09:51 może nie jestem w temacie i zapytam ;a cóż to za radio.? Odpowiedz Link
cze67 Tu o tym radio 21.02.05, 10:01 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20715&w=17632378&wv.x=1&v=2&s=0 gdzieś w połowie wątku. Odpowiedz Link
janek0 Zaczęło się :) 26.02.05, 21:07 Ok. Radio działa, i będzie działać nieprzerwanie do jutra do wieczora. Wygląda na to, że wszystko jest ok - uruchomiłem serwer, i sprawdziłem, że działa tak jak powinien. Można odbierać muzykę, którą w tej chwili nadaję. (sprawdziłem na modemie !). Jakość jest taka sobie, ale cóż - dużo rzeczy jest jeszcze do dotarcia. Teraz pora sprawdzić, jak rzecz wygląda przy więcej niż 1 kliencie, czyli pora na was :) Dalej jest instrukcja obsługi. Prosiłbym o zastosowanie się do tejże, i miałbym następującą prośbę: jeśli komuś uda się połączyć, to prosiłbym o to, żeby się nie rozłączał, a siedział na linii tak długo jak tylko może. Chodzi o to, żeby zobaczyć wydajność całej tej zabawki przy większej liczbie osób korzystającej na raz. Instrukcja: 1. Udaj się na www.peercast.org 2. Wejdź na download, i ściągnij Odpowiedz Link
janek0 jeszcze raz 26.02.05, 21:23 Ok. Radio działa, i będzie działać nieprzerwanie do jutra do wieczora. Wygląda na to, że wszystko jest ok - uruchomiłem serwer, i sprawdziłem, że działa tak jak powinien. Można odbierać muzykę, którą w tej chwili nadaję. (sprawdziłem na modemie !). Jakość jest taka sobie, ale cóż - dużo rzeczy jest jeszcze do dotarcia. Teraz pora sprawdzić, jak rzecz wygląda przy więcej niż 1 kliencie, czyli pora na was :) Dalej jest instrukcja obsługi. Prosiłbym o zastosowanie się do tejże, i miałbym następującą prośbę: jeśli komuś uda się połączyć, to prosiłbym o to, żeby się nie rozłączał, a siedział na linii tak długo jak tylko może. Chodzi o to, żeby zobaczyć wydajność całej tej zabawki przy większej liczbie osób korzystającej na raz. Instrukcja: -1. Dla pewności odinstaluj wszystkie zainstalowane dotąd instalacje peercasta i wszelkie pluginy winampa. 0. Wyłącz firewall. Chodzi o to, żeby mieć pewność, że firewall czegoś nie chrzani. Po testach będzie można go włączyć. 1. Udaj się na www.peercast.org 2. Wejdź na download, i ściągnij: 2a: Jeśli masz Windowsy, klienta peercasta i plugina do winampa 2b: Jeśli masz linuxa: klienta peercasta 2c. Jeśli masz maca, klienta peercasta 3. Zainstaluj i uruchom klienta peercasta. 3a. Jeśli masz Windowsy, na pasku powinna się pojawić ikonka peercasta 3b. Jeśli masz linuxa, musisz wydać odpowiednie zaklęcie w konsoli, np. ./peercast & :) 3c. Jeśli masz maca to nie wiem co :) 4.Jeśli masz windowsy, zainstaluj plugina do Winampa. Plugin działa TYLKO z wersjami 2.x i 5.x. Upewnij się, że masz dobrą wersję Winampa. 5. Jeśli masz windowsy, zrestartuj internet explodera. (Tak na wszelki wypadek) 6. Uruchom odtwarzanie 6a. Jeśli masz windowsy, kliknij ten link: peercast://pls/CED286D8F63A3A9B0CD4F02FB05B655D 6b. Jeśli masz linuxa lub maca, kliknij ten: localhost:7144/pls/CED286D8F63A3A9B0CD4F02FB05B655D Ewentualnie możesz skopiować adres bezpośrednio do playera. Możliwe, że będzie działać też taki link: 127.0.0.1:7144/pls/CED286D8F63A3A9B0CD4F02FB05B655D Program radia chwilowo niezbyt rozbudowany :), ale na razie przeżyjemy. Proszę o komentarze dotyczące jakości dżwięku i szybkości połączenia (rwie się, czy się nie rwie) Jeśli ktoś ma dobre serce, może też ustawić opcję relays w ustawieniach peercasta na cokolwiek więcej niż 1, tylko prosiłbym o poinformowanie o tymże fakice. Życzymy miłgo odbioru. Odpowiedz Link
janek0 Re: jeszcze raz 26.02.05, 21:31 > -1. Dla pewności odinstaluj wszystkie zainstalowane dotąd instalacje peercasta > i > wszelkie pluginy winampa. to znaczy nie wszelkie, tylko ten od peercasta Odpowiedz Link
janek0 Re: jeszcze raz 27.02.05, 00:46 Dziwne. Czy Twoj Winamp potrafi odtwarzac pliki *.ogg ? Jesli nie, to zainstaluj odpowiedni plugin ze strony winampa. Odpowiedz Link
janek0 Alternatywny sposob uruchamiania 27.02.05, 00:44 Wlasciwie jest to ten sam sposob co wyzej, ale na wszelki wypadek jeszcze go podam: Nalezy udac sie na www.peercast.org i wejsc na yellowpages Tam wpisac w search "zero testuje" i kliknac. powinno wyskoczyc - wtedy nalezy kliknac play. Proponuje tez zajrzec do umieszczonych tam FAQow i innych helpow - zwlaszcza jak wam nie dziala. Odpowiedz Link
ilhan Re: jeszcze raz 27.02.05, 14:22 Mi tradycyjnie nic nie działa. Instrukcję Janka znam na pamięć, firewalla wyłączyłem, plugin zainstalowany, ale czy wklejam link do Explorera czy odpalam z Yellow Pages to NIC kompletnie się nie dzieje albo wyskakuje ten komunikat co przedtem. Odpowiedz Link
janek0 Re: jeszcze raz 27.02.05, 18:06 A nie mozesz wkleic linka wprost do winampa ? Chyba jest tam opcja "otworz url"... Poza tym, czy jak klikniesz link w exploderze, to jak potem przejdziesz do klienta peercasta, ktorego masz na pasku, to czy on pokazuje ci to co kliknales jako "relay" ? Tak powinno byc - jesli nie ma, to znaczy ze cos jest walniete z polaczeniem/siecia/firewallem/windowsami. Jesli jest, to znaczy ze cos jest walniete z winampem. Jakie masz windowsy ? Masz jakies ichnie serwispaki poinstalowane ? Odpowiedz Link
kubasa Re: Zaczęło się :) 26.02.05, 22:10 Nie wiem co z tym adresem robic. Czy nie da sie jakos znalezc Twojego radia poprzez search Winampa? Odpowiedz Link
janek0 Re: Zaczęło się :) 27.02.05, 00:39 Kubasa, musisz na niego kliknac. Jak klikasz i nic sie nie dzieje, to znaczy ze cos zle zrobiles wczesniej. Masz zainstalowanego peercasta razem z pluginem ? Moze trzeba p******** windowsy zrestartowac ? Przez sercz z winampa nie da sie znalezc. Prawdopodobnie, ale nie probowalem. Odpowiedz Link
mameluch Re: Zaczęło się :) 26.02.05, 22:42 sa tylko plugi do winampa? bo ja korzystam z foobara. ale sprobuje znalezc, moze gdzies instalka wala sie po dyskach. poczatek walki Michalczewskiego:) Odpowiedz Link
aasiek Re: Zaczęło się :) 27.02.05, 00:00 mameluch napisał: > sa tylko plugi do winampa? bo ja korzystam z foobara. ale sprobuje znalezc, moz > e > gdzies instalka wala sie po dyskach. > poczatek walki Michalczewskiego:) I koniec. Ale przepraszam, o czym pisał Janek (bo ja niestety, ale nie zrozumiałam)? ;) Odpowiedz Link
janek0 Re: Zaczęło się :) 27.02.05, 00:50 O radyju internetowym. Wyzej cze podal linka do blizszego opisu Odpowiedz Link
aasiek Re: Zaczęło się :) 27.02.05, 09:13 Wiem, że o radio chodzi, bo nawet w tamtej dyskusji wzięłam udział, tylko to nazwenictwo mnie jakoś przytłacza ;) Te pluginy i takie tam... Odpowiedz Link
janek0 Re: Zaczęło się :) 27.02.05, 00:40 Nie mam pojecia, mameluchu. Mozliwe ze nie ma, niestety. Ale jest tez prawdopodobne, ze mozna uzywac bez plugina - proponuje wejsc na forum na www.peercast.org Odpowiedz Link
mameluch Re: Zaczęło się :) 27.02.05, 01:24 pokombinuje, ale juz jutro, bo teraz sztilenacht;) Odpowiedz Link
pagaj_75 Re: radio 27.02.05, 08:43 ogłaszam wszem i wobec, że u mnie działa, tak jak poprzednim razem, czyli bardzo dobrze :) prosiłbym jedynie o zmianę melodii, bo ta mi się już osłuchała :) Odpowiedz Link
janek0 Re: radio 27.02.05, 18:01 Pagaju, to czy mAóg^3bys opisac kolezenstwu jak to zrobiles ? Bo ja mam ten problem, ze mam w domu tylko linuxy, i sprawdzalem tylko wszystko pod windows 98. Byc moze xp i inne szajsy cos tu zmieniaja. Odpowiedz Link
pagaj_75 Re: radio 28.02.05, 07:35 No więc tak: mnie działa konfiguracja z poprzednich prób, nic nie zmieniałem. Ale nie używam Internet Explorera, jako domyślną przeglądarkę mam ustawionego Firefoxa. Dlatego też bez problemu zadziałało u mnie kliknięcie na link dla linuksowców ;) (w ogóle Firefox rządzi i przesiadajta się ludzie na niego ;) ) Nie mam wersji full winamapa, a grał bez problemu, więc to raczej nie w tym rzecz, jeśli komuś nie gra. Odpowiedz Link
nemrrod Re: radio 27.02.05, 19:36 U mnie ostatnio zadziałało. A teraz nie działa :/ Gdy wklejam linka do przeglądarki dostaję komunikat [timed out], a czasami [error syncing to mpeg]. To samo gdy klikam na Yellow Pages. Z kolei po wklejeniu linka do Winampa wyskakuje [unkown host]. Nie wiem o co chodzi. Ostatnio działało. Odpowiedz Link
janek0 Problemy z łączeniem się. 27.02.05, 22:39 ...za pomocą linków. Dochodzę do wniosku, że winne są następujące powody. Spróbujcie może z tym powalczyć: 1. Internet explorer. *Podobno* z Mozillą lub Firefoxem działa. 2. Rejestr windowsów. Za pomocą programu regedit (znajduje się w katalogu c:\windows) należy wyszukać w tzw. rejestrze "\HKEY_CLASSES_ROOT\peercast\shell\open\command" i wstawić tam wartość "C:\Program files\PeerCast\peercast.exe" -inifile "c:\program files\peercast\peercast.ini" -url "%1" albo "C:\Moje Programy\PeerCast\peercast.exe" -inifile "c:\Moje Programy\peercast\peercast.ini" -url "%1". Na moje oko moze to byc rozwiązanie problemu, ale nie odpowiadam za szkody wywołane tą metodą. :) 3. Zawsze można próbować uruchamiać radio wklejając link wprost do winampa. Jeśli nie będzie działać, to znaczy że przyczyną są problemy z siecią. Prosiłbym o podawanie, jeśli komuś nie dziala - w jaki sposób próbujecie radio uruchamiać. Odpowiedz Link
ilhan Re: Problemy z łączeniem się. 27.02.05, 23:04 Dooobra. To ja następnym razem zastosuje te rady. Odpowiedz Link
janek0 I jeszcze. 27.02.05, 23:08 Upewnijcie się że: macie najnowszego winampa, i że wasz winamp obsługuje pliki *.ogg. Radio nadaje na peercascie wersja 1211, więc upewnijcie się, że macie najnowszego peercasta. Jeśli tak, to spróbujcie : uruchomić peercasta, uruchomić winampa, i DOPIERO potem uruchmić ie/firefoxa/co tam. Odpowiedz Link
janek0 I jeszcze, i jeszcze. 27.02.05, 23:09 Na forum winampa piszą, że winamp wersja inna niż full nie obsługuje ogga... Odpowiedz Link
ilhan Re: I jeszcze, i jeszcze. 27.02.05, 23:12 janek0 napisał: > Na forum winampa piszą, że winamp wersja inna niż full nie obsługuje ogga... No to chyba wyjaśniły się moje problemy... Mam nadzieję że to o to chodzi :) Odpowiedz Link
janek0 Re: I jeszcze, i jeszcze. 27.02.05, 23:41 ilhan napisał: > > Na forum winampa piszą, że winamp wersja inna niż full nie obsługuje ogga > No to chyba wyjaśniły się moje problemy... Mam nadzieję że to o to chodzi :) Diabli wiedzą tak naprawdę - wygląda to na częsty problem. Ale rzecz leży, zdaje się, po stronie winampa. Odpowiedz Link