19.02.05, 20:06
niniejszym ogłasza się, że prawdopodobnie w przyszłym tygodniu odbędzie się II
faza testów radia.

jest już serwer i z grubsza skonfigurowane oprogramowanie.

przygotujcie się psychicznie :)
Obserwuj wątek
    • cze67 Re: radio 19.02.05, 22:54
      Się nie mogę doczekać! Janek - trzymam kciuki.
      • humbak Re: radio 20.02.05, 13:47
        Również. Tym bardziej że pierwszym razem nic mi się nie udało usłyszeć:/
        • humbak Przepraszam za to "tym bardziej":/ 20.02.05, 13:48

• janek0 lol n/t 20.02.05, 19:53

• czyzunia Re: lol n/t 21.02.05, 09:51
              może nie jestem w temacie i zapytam ;a cóż to za radio.?
              • cze67 Tu o tym radio 21.02.05, 10:01
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20715&w=17632378&wv.x=1&v=2&s=0
                gdzieś w połowie wątku.
    • janek0 Zaczęło się :) 26.02.05, 21:07

Ok. Radio działa, i będzie działać nieprzerwanie do jutra do wieczora.

Wygląda na to, że wszystko jest ok - uruchomiłem serwer, i sprawdziłem, że
      działa tak jak powinien. Można odbierać muzykę, którą w tej chwili nadaję.
      (sprawdziłem na modemie !). Jakość jest taka sobie, ale cóż - dużo rzeczy jest
      jeszcze do dotarcia.

Teraz pora sprawdzić, jak rzecz wygląda przy więcej niż 1 kliencie, czyli pora
      na was :)

Dalej jest instrukcja obsługi. Prosiłbym o zastosowanie się do tejże, i miałbym
      następującą prośbę: jeśli komuś uda się połączyć, to prosiłbym o to, żeby się
      nie rozłączał, a siedział na linii tak długo jak tylko może. Chodzi o to, żeby
      zobaczyć wydajność całej tej zabawki przy większej liczbie osób korzystającej na
      raz.

Instrukcja:

1. Udaj się na www.peercast.org
      2. Wejdź na download, i ściągnij
      • janek0 jeszcze raz 26.02.05, 21:23
        Ok. Radio działa, i będzie działać nieprzerwanie do jutra do wieczora.

Wygląda na to, że wszystko jest ok - uruchomiłem serwer, i sprawdziłem, że
        działa tak jak powinien. Można odbierać muzykę, którą w tej chwili nadaję.
        (sprawdziłem na modemie !). Jakość jest taka sobie, ale cóż - dużo rzeczy jest
        jeszcze do dotarcia.

Teraz pora sprawdzić, jak rzecz wygląda przy więcej niż 1 kliencie, czyli pora
        na was :)

Dalej jest instrukcja obsługi. Prosiłbym o zastosowanie się do tejże, i miałbym
        następującą prośbę: jeśli komuś uda się połączyć, to prosiłbym o to, żeby się
        nie rozłączał, a siedział na linii tak długo jak tylko może. Chodzi o to, żeby
        zobaczyć wydajność całej tej zabawki przy większej liczbie osób korzystającej na
        raz.

Instrukcja:

-1. Dla pewności odinstaluj wszystkie zainstalowane dotąd instalacje peercasta i
        wszelkie pluginy winampa.

0. Wyłącz firewall. Chodzi o to, żeby mieć pewność, że firewall czegoś nie
        chrzani. Po testach będzie można go włączyć.

1. Udaj się na www.peercast.org

2. Wejdź na download, i ściągnij:
        2a: Jeśli masz Windowsy, klienta peercasta i plugina do winampa
        2b: Jeśli masz linuxa: klienta peercasta
        2c. Jeśli masz maca, klienta peercasta

3. Zainstaluj i uruchom klienta peercasta.
        3a. Jeśli masz Windowsy, na pasku powinna się pojawić ikonka peercasta
        3b. Jeśli masz linuxa, musisz wydać odpowiednie zaklęcie w konsoli, np.
        ./peercast & :)
        3c. Jeśli masz maca to nie wiem co :)

4.Jeśli masz windowsy, zainstaluj plugina do Winampa. Plugin działa TYLKO z
        wersjami 2.x i 5.x. Upewnij się, że masz dobrą wersję Winampa.

5. Jeśli masz windowsy, zrestartuj internet explodera. (Tak na wszelki wypadek)

6. Uruchom odtwarzanie
        6a. Jeśli masz windowsy, kliknij ten link:
        peercast://pls/CED286D8F63A3A9B0CD4F02FB05B655D

6b. Jeśli masz linuxa lub maca, kliknij ten:
        localhost:7144/pls/CED286D8F63A3A9B0CD4F02FB05B655D
        Ewentualnie możesz skopiować adres bezpośrednio do playera. Możliwe, że będzie
        działać też taki link:

127.0.0.1:7144/pls/CED286D8F63A3A9B0CD4F02FB05B655D
        Program radia chwilowo niezbyt rozbudowany :), ale na razie przeżyjemy. Proszę o
        komentarze dotyczące jakości dżwięku i szybkości połączenia (rwie się, czy się
        nie rwie)

Jeśli ktoś ma dobre serce, może też ustawić opcję relays w ustawieniach
        peercasta na cokolwiek więcej niż 1, tylko prosiłbym o poinformowanie o tymże
        fakice.

Życzymy miłgo odbioru.
        • janek0 Re: jeszcze raz 26.02.05, 21:31
          > -1. Dla pewności odinstaluj wszystkie zainstalowane dotąd instalacje peercasta
          > i
          > wszelkie pluginy winampa.

to znaczy nie wszelkie, tylko ten od peercasta
          • humbak Poweim tyle: 26.02.05, 22:15
            ;(
          • humbak Re: jeszcze raz 26.02.05, 22:17
            Error syncing to mpeg... Co??
            • janek0 Re: jeszcze raz 27.02.05, 00:46
              Dziwne. Czy Twoj Winamp potrafi odtwarzac pliki *.ogg ? Jesli nie, to zainstaluj odpowiedni plugin ze strony winampa.
        • janek0 Alternatywny sposob uruchamiania 27.02.05, 00:44
          Wlasciwie jest to ten sam sposob co wyzej, ale na wszelki wypadek jeszcze go podam:

Nalezy udac sie na www.peercast.org i wejsc na yellowpages
          Tam wpisac w search "zero testuje" i kliknac. powinno wyskoczyc - wtedy nalezy kliknac play.

Proponuje tez zajrzec do umieszczonych tam FAQow i innych helpow - zwlaszcza jak wam nie dziala.
        • ilhan Re: jeszcze raz 27.02.05, 14:22
          Mi tradycyjnie nic nie działa. Instrukcję Janka znam na pamięć, firewalla wyłączyłem, plugin zainstalowany, ale czy wklejam link do Explorera czy odpalam z Yellow Pages to NIC kompletnie się nie dzieje albo wyskakuje ten komunikat co przedtem.
          • janek0 Re: jeszcze raz 27.02.05, 18:06
            A nie mozesz wkleic linka wprost do winampa ? Chyba jest tam opcja "otworz url"...
            Poza tym, czy jak klikniesz link w exploderze, to jak potem przejdziesz do klienta peercasta, ktorego masz na pasku, to czy on pokazuje ci to co kliknales jako "relay" ? Tak powinno byc - jesli nie ma, to znaczy ze cos jest walniete z polaczeniem/siecia/firewallem/windowsami. Jesli jest, to znaczy ze cos jest walniete z winampem. Jakie masz windowsy ? Masz jakies ichnie serwispaki poinstalowane ?
      • kubasa Re: Zaczęło się :) 26.02.05, 22:10
        Nie wiem co z tym adresem robic. Czy nie da sie jakos znalezc Twojego radia
        poprzez search Winampa?
        • janek0 Re: Zaczęło się :) 27.02.05, 00:39
          Kubasa, musisz na niego kliknac.
          Jak klikasz i nic sie nie dzieje, to znaczy ze cos zle zrobiles wczesniej. Masz zainstalowanego peercasta razem z pluginem ? Moze trzeba p******** windowsy zrestartowac ?
          Przez sercz z winampa nie da sie znalezc. Prawdopodobnie, ale nie probowalem.
      • mameluch Re: Zaczęło się :) 26.02.05, 22:42
        sa tylko plugi do winampa? bo ja korzystam z foobara. ale sprobuje znalezc, moze
        gdzies instalka wala sie po dyskach.
        poczatek walki Michalczewskiego:)
        • aasiek Re: Zaczęło się :) 27.02.05, 00:00
          mameluch napisał:

> sa tylko plugi do winampa? bo ja korzystam z foobara. ale sprobuje znalezc,
          moz
          > e
          > gdzies instalka wala sie po dyskach.
          > poczatek walki Michalczewskiego:)

I koniec. Ale przepraszam, o czym pisał Janek (bo ja niestety, ale nie
          zrozumiałam)? ;)
          • janek0 Re: Zaczęło się :) 27.02.05, 00:50
            O radyju internetowym. Wyzej cze podal linka do blizszego opisu
            • aasiek Re: Zaczęło się :) 27.02.05, 09:13
              Wiem, że o radio chodzi, bo nawet w tamtej dyskusji wzięłam udział, tylko to
              nazwenictwo mnie jakoś przytłacza ;) Te pluginy i takie tam...
        • janek0 Re: Zaczęło się :) 27.02.05, 00:40
          Nie mam pojecia, mameluchu. Mozliwe ze nie ma, niestety. Ale jest tez prawdopodobne, ze mozna uzywac bez plugina - proponuje wejsc na forum na www.peercast.org
          • mameluch Re: Zaczęło się :) 27.02.05, 01:24
            pokombinuje, ale juz jutro, bo teraz sztilenacht;)
    • pagaj_75 Re: radio 27.02.05, 08:43
      ogłaszam wszem i wobec, że u mnie działa, tak jak poprzednim razem, czyli bardzo
      dobrze :)
      prosiłbym jedynie o zmianę melodii, bo ta mi się już osłuchała :)
      • janek0 Re: radio 27.02.05, 18:01
        Pagaju, to czy mAóg^3bys opisac kolezenstwu jak to zrobiles ? Bo ja mam ten problem, ze mam w domu tylko linuxy, i sprawdzalem tylko wszystko pod windows 98. Byc moze xp i inne szajsy cos tu zmieniaja.
        • pagaj_75 Re: radio 28.02.05, 07:35
          No więc tak: mnie działa konfiguracja z poprzednich prób, nic nie zmieniałem.
          Ale nie używam Internet Explorera, jako domyślną przeglądarkę mam ustawionego
          Firefoxa. Dlatego też bez problemu zadziałało u mnie kliknięcie na link dla
          linuksowców ;) (w ogóle Firefox rządzi i przesiadajta się ludzie na niego ;) )

Nie mam wersji full winamapa, a grał bez problemu, więc to raczej nie w tym
          rzecz, jeśli komuś nie gra.
    • nemrrod Re: radio 27.02.05, 19:36
      U mnie ostatnio zadziałało. A teraz nie działa :/
      Gdy wklejam linka do przeglądarki dostaję komunikat [timed out], a czasami
      [error syncing to mpeg]. To samo gdy klikam na Yellow Pages. Z kolei po
      wklejeniu linka do Winampa wyskakuje [unkown host].
      Nie wiem o co chodzi. Ostatnio działało.
    • janek0 Na razie wyłączyłem. Jutro od rana działa od nowa. 27.02.05, 22:27
      n/t :)
    • janek0 Problemy z łączeniem się. 27.02.05, 22:39
      ...za pomocą linków.

Dochodzę do wniosku, że winne są następujące powody. Spróbujcie może z tym
      powalczyć:

1. Internet explorer. *Podobno* z Mozillą lub Firefoxem działa.

2. Rejestr windowsów. Za pomocą programu regedit (znajduje się w katalogu
      c:\windows) należy wyszukać w tzw. rejestrze
      "\HKEY_CLASSES_ROOT\peercast\shell\open\command" i wstawić tam wartość
      "C:\Program files\PeerCast\peercast.exe" -inifile "c:\program
      files\peercast\peercast.ini" -url "%1" albo "C:\Moje
      Programy\PeerCast\peercast.exe" -inifile "c:\Moje
      Programy\peercast\peercast.ini" -url "%1".
      Na moje oko moze to byc rozwiązanie problemu, ale nie odpowiadam za szkody
      wywołane tą metodą. :)

3. Zawsze można próbować uruchamiać radio wklejając link wprost do winampa.
      Jeśli nie będzie działać, to znaczy że przyczyną są problemy z siecią.

Prosiłbym o podawanie, jeśli komuś nie dziala - w jaki sposób próbujecie radio
      uruchamiać.
      • ilhan Re: Problemy z łączeniem się. 27.02.05, 23:04
        Dooobra. To ja następnym razem zastosuje te rady.
      • janek0 I jeszcze. 27.02.05, 23:08
        Upewnijcie się że: macie najnowszego winampa, i że wasz winamp obsługuje pliki
        *.ogg. Radio nadaje na peercascie wersja 1211, więc upewnijcie się, że macie
        najnowszego peercasta.

Jeśli tak, to spróbujcie : uruchomić peercasta, uruchomić winampa, i DOPIERO
        potem uruchmić ie/firefoxa/co tam.
        • janek0 I jeszcze, i jeszcze. 27.02.05, 23:09
          Na forum winampa piszą, że winamp wersja inna niż full nie obsługuje ogga...
          • ilhan Re: I jeszcze, i jeszcze. 27.02.05, 23:12
            janek0 napisał:

> Na forum winampa piszą, że winamp wersja inna niż full nie obsługuje ogga...

No to chyba wyjaśniły się moje problemy... Mam nadzieję że to o to chodzi :)
            • janek0 Re: I jeszcze, i jeszcze. 27.02.05, 23:41
              ilhan napisał:

> > Na forum winampa piszą, że winamp wersja inna niż full nie obsługuje ogga
              > No to chyba wyjaśniły się moje problemy... Mam nadzieję że to o to chodzi :)
              Diabli wiedzą tak naprawdę - wygląda to na częsty problem. Ale rzecz leży, zdaje
              się, po stronie winampa.
    • janek0 znowu dziala - podziala do 22 28.02.05, 10:37
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka