Dodaj do ulubionych

Nowe Radiohead

01.04.05, 14:28
W necie aż huczy na temat nowego albumu Radiohead (data wydania nieznana)...
Na festiwalu Ether pod koniec marca zespół wykonał tajemniczy utwór "Arpeggi",
o którym nie wiadomo wiele, np. czy znajdzie się na albumie?
Nie wiem czy już ten utwór słyszeliście, ale jeśli ktoś nie wiedział, albo nie
chciało mu się szukać to podaję linka:
member.ycn.com/~ewwoess/tmp/
Według mnie rzecz inspirowana tradycją minimal music (Glass, Riley). Jeśli
komuś nie podobało się takie "Like Spinning Plates", to nie spodoba raczej
"Arpeggi" :)
Obserwuj wątek
    • ilhan Re: Nowe Radiohead 01.04.05, 14:30
      Przesłuchałem ten utwór kilka tygodni temu i ledwo dotrwałem do końca.
      Ale może muszę jeszcze popróbować.
      • bleri Re: Nowe Radiohead 01.04.05, 18:06
        Iluś, ale ten koncert był w zeszłym tygodniu, to gdzie Ty to słyszałeś parę
        tygodni temu? Masz jakieś sekretne netowe źródła?
        • ilhan Re: Nowe Radiohead 03.04.05, 11:57
          bleri napisała:

> Iluś, ale ten koncert był w zeszłym tygodniu, to gdzie Ty to słyszałeś parę
          > tygodni temu? Masz jakieś sekretne netowe źródła?

Oj, przepraszam, oczywiście dni, a nie tygodni...
      • janek0 Re: Nowe Radiohead 03.04.05, 12:27
        ilhan napisał:

> Przesłuchałem ten utwór kilka tygodni temu i ledwo dotrwałem do końca.
        > Ale może muszę jeszcze popróbować.

a mi się podoba...
    • pytajnick Re: Nowe Radiohead 01.04.05, 15:53
      Niech będzie że się sugeruję wczorajszym wydarzeniem, ale dla mnie to brzmi jak
      połączenie Steve Reicha, którego bardzo lubię, i Dead Can Dance, które bardzo
      lubię. No i kawałek też mi się podoba - fajnie że wokal Yorka jest tu tylko
      dodatkiem, całkiem niekonkretna melodia - bardzo deadcandanceowa własnie, a
      ważne są te rozmyte, polifoniczne repetycje. Piękny moment gdy wchodzą skrzypce.

Moim zdaniem nic specjalnego, ale coś nowego u R., a ja się zawsze cieszę, jak
      wymyślają coś nowego.

Dzięki za namiary
      ex
      • pagaj_75 Re: Nowe Radiohead 01.04.05, 16:33
        pytajnick napisał:

> Niech będzie że się sugeruję wczorajszym wydarzeniem, ale dla mnie to brzmi jak
        > połączenie Steve Reicha, którego bardzo lubię

Jeszcze nie słuchałem (posłucham wieczorem w domu), ale również bardziej bym
        podejrzewał RH o inspirację Reichem niż Glassem (Johnny Greenwood nie lubi
        Glassa, uważa, że jest przereklamowany; natomiast jest fanem Reicha właśnie)
    • pagaj_75 Re: Nowe Radiohead 03.04.05, 11:51
      Śliczne to. Mam nadzieję, że nowy album będzie na conajmniej takim poziomie.
      Mogą się co niektórzy obruszyć, ale dla mnie Radiohead to jest właśnie prawdziwy
      neo-prog-rock (a nie jakieś tam Areny i inne Pendragony). Jak tak się dobrze
      przysłuchać, to wychodzi, że oni robią dokładnie co progresywne bandy lat 70.,
      tylko w zupełnie inny sposób: zamiast wtłaczać rockandrolla w schematy muzyki
      klasycznej, sięgają po inspirację do muzyki XX wieku (Penderecki, Reich).
      Ale także, podobnie jak Beatlesi, nie tyle odkrywają nowe, nieznane lądy, co są
      po prostu bystrymi obserwatorami tego co dzieje się w muzyce i wokół nich, i
      zręcznie przekuwają to na swoją modłę. No i to powinna być moja odpowiedź dla
      Cze, cóż takiego ja słyszę w dźwiękach RH ;-)
      • kwiat_paproci Re: Nowe Radiohead 03.04.05, 13:17
        Mnie zaczarowały te dźwięki i tym bardziej nie mogę się doczekać nowej płyty.
        Wydaje mi się, że szykują nową muzyczną rewolucję :D
        • nemrrod Re: Nowe Radiohead 03.04.05, 14:58
          Mi również zarówno sam utwór, jak i taki właśnie kierunek rozwoju zespołu bardzo
          się podobają. Obawiam się jednak czy wystarczy zespołowi determinacji, by wydać
          album z taką muzyką... Bo mimo wszystko "Hail To The Thief" był krokiem wstecz...
          • tago_mago Re: Nowe Radiohead 03.04.05, 15:51
            nie zaczynajmy dyskusji nt. wartości "Hail to the Thief", proszęę ;)...
            ---
            this could be the day
          • roar Re: Nowe Radiohead 03.04.05, 15:52
            nemrrod napisał:

> Bo mimo wszystko "Hail To The Thief" był krokiem wstecz.

...bardziej staniem w miejscu. Chociaż to prawda, oczywiście, że kto nie idzie do przodu, ten się cofa.

O determinację bym się nie bał - ta im niepotrzebna, bo nic ich już w tej chwili nie ogranicza. Zresztą, już nawet od "How to Dissapear..." nie jest wcale tak daleko do tej nowej muzyki, jak by mogło się wydawać. Bardziej bym się bał o to, czy uda im się stworzyć nową jakość, tak, jak na Kid A/Amnesiaku. Bo "Arpeggi", choć naprawdę ładny, nie ma jednak (moim skromnym zdaniem) nawet ułamka tej siły, co utwory z tamtych płyt... - na szczęście mi się nigdy nie podobały koncertowe nagrania Radiohead, więc jest jeszcze spora szansa, że ewentualna wersja studyjna okaże się najzwyczajniej w świecie genialna.

Jedno trzeba w każdym razie przyznać - biorąc pod uwagę, kto jest jego wykonawcą - utwór jest naprawdę intrygujący. Lepszej zajawki przed nową płytą wymyśleć nie mogli.
            • nemrrod Re: Nowe Radiohead 03.04.05, 19:21
              > > Bo mimo wszystko "Hail To The Thief" był krokiem wstecz.

Aaaa, wiedziałem, że lepiej tego nie pisać ;)

>Lepszej zajawki przed nową płytą wymyśleć nie mogli.

Zgadzam się. Ale tak naprawdę to za dużo tu niewiadomych... Festiwal Ether to
              nie festiwal rockowy, a zdaje się poświęcony muzyce współczesnej (m.in.
              Pendereckiemu), więc być może to tylko taka ciekawostka, która ostatecznie być
              może wyląduje na stronie b singla. Po drugie, utwór ten wykonany został tylko
              przez Yorke'a i Greenwooda (i orkiestrę), więc nie wiadomo w jakim stopniu cały
              zespół ponosi za to odpowiedzialność. Po trzecie - data wydania albumu jeszcze
              nie jest znana, więc "Arpeggi" może przejść jeszcze długą drogę i całkowicie się
              przeobrazić :)
            • ethan26 Re: Nowe Radiohead 04.04.05, 14:41
              też zgodzę się z roarem. ten nowy kawałek średniawy, ale na mnie również rh nie
              robiło wrażenia w kawałkach koncertowych (chyba że wymiatali na scenie jak w
              czasach pablo honey), choć pewnie przy odbiorze na żywo jest piękniej. pozostaje
              czekać na nową płytę, a hail to the thief naprawdę piękna, nocna płyta, lepsza
              od amnesiaca. a czy krok wstecz? czemu tylko oni mają odkrywać nowe tereny
              muzyczne?. może powinni zająć się terenami, które odkryli dążąc do perfekcji...
              łącząc wizjonerstwo z piosenkowością.
    • jazzkam Re: Nowe Radiohead 03.04.05, 18:59
      zgadzam się z roarem, a w ogóle to rzadko się jaram takim czymś, ale kurczę ci
      kolesie się rozwijają jak mało kto. budujące, że istnieje na świecie radiohead.
      • argus1 Re: Nowe Radiohead 04.04.05, 11:16
        Do tej pory Sigur Ros grał podobnie do Radiohead, a teraz Radiohead gra jak
        Sigur Ros. Takie moje wrażenie co do utworu. Generalnie - wolałbym, aby nie
        szli w takim kierunku w jaki reprezentuje ten utwór. Ale na zasadzie
        ciekawostki - fajne.

p.s. Sigur Ros i Radiohead bardzo lubię.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka