Dodaj do ulubionych

Rob Mazurek / POP POP POP

07.04.05, 20:58
Awizowałem już w stosownym wątku koncerty w Polsce. O samym Mazurku wiem tyle,
że to jedna z wiodących postaci sceny chicagowskiej, współzałożyciel Isotope
217 i Chicago Underground. Jeśli dodamy, że człowiek ten współpracował z
takimi wykonawcami jak Tortoise, Stereolab, Gastr Del Sol czy Sam Prekop, to
wszystko zaczyna brzmieć fascynująco. Przyznam jednak szczerze, że muzyka jego
macierzystych formacji jest mi obca i w ogóle słabo orientuję się w tych
klimatach. Może ktoś z Forumowiczów podzieliłby się swoją wiedzą i opiniami w
tej kwestii.

Obserwuj wątek
    • nemrrod Re: Rob Mazurek / POP POP POP 07.04.05, 21:29
      Jestem wielkim fanem sceny chicagowskiej, choć przyznam, że nie nadążam i nie
      ogarniam wszystkiego, ze względu na ogromną płodność i kreatywność artystów, co
      przekłada się na dużą częstotliwość wydawania płyt :) O POP POP POP pierwszy raz
      słyszę, ale Chicago Underground Duo/Trio/Quartet (czyli po prostu Chicago
      Underground Orchestra) i Isotope 217 to generalnie brzmienia (nowo)jazzowe i
      około-jazzowe i elektroniczne, którym najbliżej do "TNT" Tortoise. Biorąc pod
      uwagę liczbę projektów i kolaboracji, w które Mazurek był zaangażowany, musi być
      z niego kreatywna osobowość ;) Koncert zatem zapowiada sie imo interesująco.
      • anselmo84 Re: Rob Mazurek / POP POP POP 09.04.05, 18:04
        Rob Mazurek udziela się nie tylko u chicagowskich post-rockowców, ale takż i u
        Godspeed You Black Emperor!. Zespołu POP POP POP szczerze mówiąc, nie znam.
    • janek0 Re: Rob Mazurek / POP POP POP 07.04.05, 21:37
      pop pop pop nie znam, ale sądząc po jednej płycie pana mazurka saute, to można
      się spodziewać niezłego odpału. to znaczy bardzo eksperymentalne to jest, zero
      porównania do stereolab czy tortoise
    • grimsrund Re: Rob Mazurek / POP POP POP 07.04.05, 22:07
      Rodacy górą!!! :)

Swoją drogą nazwy owe rekomendację potężną stanowią, i też chętnie ucha na
      przyszłość nastawię.

(a tak przy okazji - 20-tysięczny post bliziutko już :)) )
      • aimarek Re: Rob Mazurek / POP POP POP 07.04.05, 23:30
        No dziwna sprawa z tym Pop Pop Pop, bo nie mogę znaleźć o tym projekcie żadnych
        informacji oprócz tego, że grają koncerty w Polsce. Biorąc pod uwagę specyfikę
        sceny chicagowskiej i mocno nieformalny charakter obecnych na niej zespołów,
        przypuszczam, że możemy tu mieć do czynienia z jednorazowym ansamblem. W każdym
        razie widzę, że Mazurek współpracował już z basistą Noelem Kupersmithem w
        Chicago Underground, więc chyba można się spodziewać czegoś w zbliżonej
        stylistyce. Słucham właśnie Chicago Underground Quartet i brzmi to intrygująco.
        Chyba nie wypada odpuścić tych koncertów.
    • pirx13 Re: Rob Mazurek / POP POP POP 08.04.05, 00:30
      po tym składzie i po tej nazwie można się chyba spodziewać wszystkiego, ale
      chyba z mocniejszym skrzywieniem w stronę jazzu. W końcu Tim Mulvenna grał w
      Vandermark 5 i w innych mniejszych składach z muzykami z tego zespołu: duet z
      Vandermarkiem, trio z Bishopem i Kesslerem i itp. ale z drugiej strony jak
      Janek0 wspomniał trzeba pamiętac o solowej płycie Mazurka - Sweet and Vicious
      Like Frankenstein, ktora wydał w końcu w Mego czyli szumy, trzaski i zgrzyty ;-)
      tu można jej posłuchać www.mego.at/mego074.html opis płyty konczy się
      słowami: File under: Frankenstein :-)
      więc może Pop Pop Pop = Chicago Underground Duo + rytm Vandermark 5 +
      Frankenstein hmm zapowiada się nieźle :-)
      • nemrrod Re: Rob Mazurek / POP POP POP 08.04.05, 19:08
        Ach, Mego - wszystko jasne ;-) Słuchałem fragmentów - mocne, trzeba poświęcić
        temu więcej czasu...
        Wygląda zatem na to, że Mazurek to kolejny (po O'Rourke'u) nieprzewidywalny,
        genialny chicagowski freak ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka