ilhan 05.05.05, 11:05 www.thestereoeffect.com/news/display_news.php?NewsId=693 Nowy teledysk BSP został zabanowany przez amerykańskie MTV z powodu linijki "A little excitement makes us wetter wetter". A ja myślałem, że tylko w Polsce tak mamy :) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ton2 Re: Brawo MTV 05.05.05, 11:32 Niech żyję! A tak naprawdę, to nie jest tak, ze MTV decyduje, co moze puszczac, a co nie. Zarowno w Stanach, jak i w Europie. Zasady ustala, na przyklad u nas, cos co sie nazywa OffCom - czyli cos w rodzaju KRRiTV i jemu podlega wiekszosc regionalnych kanalow MTV. Nie to zebym bronil polityki programowej tej stacji, ale warto zauwazyc, ze malo ktore obostrzenia sa ich wyborem i akurat za to winic jej nie mozna. Pozdrawiam Odpowiedz Link
ilhan Re: Brawo MTV 05.05.05, 11:55 Ej, ale te wszystkie świństwa 50 Centów itp. to przechodzą bez problemów, prawda? Poza tym w tym zdaniu nie chodzi wg mnie o nic zdrożnego, wstydzić powinien się ten cenzor, któremu się skojarzyło. Pomijając już, że z piosenki zrozumieć tego zdania praktycznie się nie da. Odpowiedz Link
cze67 Re: Brawo MTV 05.05.05, 12:00 W MTV chodzi teledysk Eminema, w którym ten m.in. wymiotuje na "Michaela Jacksona". Nie mogłem uwierzyć, gdy to zobaczyłem. Odpowiedz Link
ton2 Re: Brawo MTV 05.05.05, 13:05 Co do wymiotowania na Jacksona, to akurat w sumie jest zgodne z polityka MTV, jak i wiekszosci prywatnych odbiorcow, czyli ze ohyda i szok przyciaga widzow. Niestety jak wiemy to prawda. Odpowiedz Link
cze67 Re: Brawo MTV 05.05.05, 13:10 ton2 napisał: > Co do wymiotowania na Jacksona, to akurat w sumie jest zgodne z polityka MTV, > jak i wiekszosci prywatnych odbiorcow, czyli ze ohyda i szok przyciaga widzow. > Niestety jak wiemy to prawda. Mnie nie przyciągnęła... Odpowiedz Link
ton2 Re: Brawo MTV 05.05.05, 13:38 Bo nie jestes widzem docelowym tej stacji. Nieprawdaz? Tez sie na to nabieram. Target MTV to 13-20, wiec juz sie raczej nie lapiemy. Odpowiedz Link
pytajnick Re: Brawo MTV 05.05.05, 17:32 To ja przy okazji GORĄCO POLECAM wywiad z szefem polskiej superstacji 4FunTv w nowym "Business Week'u". Piękne pytania mu zadają, tylko pan nie zawsze ma na nie odpowiedzi... "Czy chciałby pan, aby pana dorastający syn oglądał pańską stację". ex n.p. sparks | kimono my house, z każdą kolejną poznaną płytą to coraz bardziej jeden z moich ulubionych zespołów lat 70. Odpowiedz Link
ton2 Re: Brawo MTV 05.05.05, 13:04 Ja wcale nie bronie absurdalnych przepisow i sam nie widze w tym zdaniu nic zdroznego. To troche tak jak w tym slawnym "girl we couldn't get much higher" doorsow, ktorego nie mogli zaspiewac u Eda Sullivana (chyba). Najzabawniejsze jest to, ze nagosc wcale nie jest najbardziej pietnowana. W ogole najwieksze restrykcje maja klipy i programy w ktorych jest stroboskop, ktory u widzow z padaczka moze powodowac atak epilepsji. Potem sa narkotyki, przemoc a na koncu seks. To strona wizualna. Jesli chodzi o teksty to oczywiscie coraz wiecej rzeczy jest wycinana. Doszlo do tego, ze juz wyciszaja takie slowa jak GOD, KNIFE, czy CRACK - w kazdym kontekscie. Dla mnie to niezrozumiale, ale oni twierdza, ze jakas logika w tym jest. Amen. Odpowiedz Link
ilhan Re: Brawo MTV 05.05.05, 18:02 Ciekawe posty Ton. Czyli z tego wynika, że może chodzić o jakieś uwarunkowania prawne między innymi? Może i jest w tym jakaś racja - MTV w coraz obszerniejszych ilościach i od coraz wcześniejszego etapu wychowuje kolejne pokolenia. Mogliby się tylko w równym stopniu co o moralność, zatroszczyć o ich gusta. Pozdr. Odpowiedz Link
ton2 Re: Brawo MTV 05.05.05, 20:03 Uwarunkowania prawne sa bezposrednie. Za nieprzestrzeganie zasad Offcomu sa roznego rodzaju kary, ktorym podlega dana stacja. To stacja odpowiada za emitowany material, a Offcom tylko to monitoruje. Stad dla dobra stacji pewne niebezpieczne, czy tez drazliwe kwestie sa usuwane zanim wynikna z nich ewentualne problemy. Co do tego, ze na wiecej pozwala sie raperom (w Stanach juz tak nie jest, u nas wciaz tak) nie ma watpliwosci i znow wynika to z lansowanej strategii, a wiec skupienia sie na czarnej muzyce, na ktorej obecnie zbija sie najwieksza kase. Eliminowanie klipow hiphopowych odbieralo by MTV publike, ktorej wiekszosc takoiej muzyki slucha. Tak jak ktos juz napisal, kto tam przejmie sie zakazem puszczania BSP oprocz 40 osob na tym forum i w jego okolicach. To nisza, a na nisze MTV i wiekszosc telewizji juz nie stac. Odpowiedz Link
digsa Re: Brawo MTV 05.05.05, 17:22 To jest w sumie głupie, bo na MTV leci wiele gorszych rzeczy... a tu tylko jedna linijka tekstu i BSP już są zbanowani przez MTV. Nie wiem, co ich tak zgorszyło :> Odpowiedz Link
abranova Re: Brawo MTV 05.05.05, 18:46 No dokładnie, więc jakim cudem przechodzą te wszystkie "czarne" kawałki, gdzie często nawet tytuły są czystymi aluzjami erotycznymi... Czy oceniając je cenzorzy nagle głuchną i ślepną???? Najwyraźniej organizacja, o której pisze ton2 ma specyficzne priorytety. Raperskie kawałki czy inne Britnejki przechodzą bez bana, bo się sprzedają. A ponieważ musimy się wykazać jakimis wynikami pracy to przyczepimy się do takiego British Sea Power i innych, których przecież nikt nie kupuje i nie słucha masowo :] Odpowiedz Link