Dodaj do ulubionych

Zagadka muzyczna

11.05.05, 10:19
Pozwolę sobie odgrzać stary wątek z forum GSG, Cze będzie pamietał, przad
kilkoma laty walczyliśmy tam na serii wątków "Od Amadeusza do Zappy".

Na poczatek zadam łatwe pytanie: Kto nagrał utwór pt. "22000 Days" i z której
płyty on pochodzi? Czas start!
Obserwuj wątek
    • cze67 Re: Zagadka muzyczna 11.05.05, 10:27
      Mój drogi januszu, na tym forum jest już muzyczny konkurs. Mianowicie tutaj:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20715&w=21045191&wv.x=1&v=2&s=0
      Musisz zgadnąć ostatnią zagadkę i wówczas masz prawo do swojego pytania:-)
      • ja.nusz Re: Zagadka muzyczna 11.05.05, 10:47
        Szukałem czy coś takiego tu jest i przeoczyłem. Wątek jest niestety mocno
        rozlazły i juz od trzech tygodni nikt tam nie zaglądał. Odpowiedzi na ostatnie
        pytanie z głowy dać nie mogę, musze poszperać. Kto chce może uczestniczyć tu i
        tam, nie widze większego problemu.
        • maff1 Re: Zagadka muzyczna 11.05.05, 11:34
          Long Distance Voyager
          The Moody Blues

lub jakis ich debeściak.
          • ja.nusz Re: Zagadka muzyczna 13.05.05, 10:06
            Nic na froncie zagadkowym, to pozwole sobie zadac troche trudniejsze pytanie:

Kto kryje sie za tymi danymi: 13.2.1950 Cobham?
            • grrrg Re: Zagadka muzyczna 13.05.05, 10:10
              PG :)
              • pytajnick Re: Zagadka muzyczna 13.05.05, 10:29
                Zawsze byłem dumny, i z tego co wiem PG odpowiednio też jest, że razem
                obchodzimy urodziny.

ex

n.p. lcd soundsystem
                • grrrg Re: Zagadka muzyczna 13.05.05, 10:40
                  Skoro tak to gratuluję i sorry za podebranie zagadki ;)
    • ilhan Ja mam pytanie 14.05.05, 14:58
      Aczkolwiek nie znam na nie odpowiedzi. Chodzi o rockową piosenkę, która pojawia się w jednej z pierwszych scen "Dekalogu X". Wykonuje ją fikcyjny (w filmie) zespół. Zostałem o to zagadnięty na jednym z anglojęzycznych forów i szczerze mówiąc nie mam pojęcia kto to *w rzeczywistości* grał. Gdyby ktoś coś wiedział, to...
      • cze67 Re: Ja mam pytanie 14.05.05, 16:50
        Zespół, w którym śpiewał Zamachowski to w rzeczywistości Róże Europy, albo
        przynajmniej część tej grupy, albowiem grał tam Piotr Klatt...
        • ilhan Re: Ja mam pytanie 14.05.05, 17:20
          cze67 napisał:

> Zespół, w którym śpiewał Zamachowski to w rzeczywistości Róże Europy, albo
          > przynajmniej część tej grupy, albowiem grał tam Piotr Klatt...

Dzięki - a ten utwór? Rozumiem, że pojawił się tylko w filmie?
          • cze67 Re: Ja mam pytanie 14.05.05, 17:23
            Chyba tak, nigdzie indziej go nie słyszałem (może ted będzie więcej wiedział).
            Zresztą, między nami mówiąc - straszna nędza.
    • grrrg Re: Zagadka muzyczna 15.05.05, 11:08
      Pozwolę sobie zadać kolejne:

ile płyt długogrających zespołu House Of Love miało tytuł House Of Love?
      • ilhan Re: Zagadka muzyczna 15.05.05, 13:00
        grrrg napisał:

> Pozwolę sobie zadać kolejne:
        >
        > ile płyt długogrających zespołu House Of Love miało tytuł House Of Love?

Z tego co mi wiadomo, to dwie.
        • grrrg Re: Zagadka muzyczna 15.05.05, 13:07
          Czekam na kolejne strzały...
          • polleke Re: Zagadka muzyczna 15.05.05, 14:12
            Dwa albumy, składankę singli oraz "A Spy in the House of Love" (też składanka i
            nie chciałabym tu rozpoczynać wątku pt. co jest składanką, a co nie)
            • grrrg Re: Zagadka muzyczna 15.05.05, 14:22
              Nie wiem jaką masz na myśli składankę singli, ale "A Spy..." bez wątpienia jest
              składanką. Nie zmienia to jednak faktu, że poprawnej odpowiedzi jeszcze się nie
              doczekałem...
              • ilhan Re: Zagadka muzyczna 15.05.05, 14:26
                Pewnie o składankę wczesnych singli wydaną w 1987 roku bodajże tylko w Niemczech.
                • grrrg Re: Zagadka muzyczna 15.05.05, 14:30
                  Jeśli faktycznie chodzi o tę płytę wydaną tylko w Niemczech, to z pewnością nie
                  jest ona składanką! :)
                  • ilhan Re: Zagadka muzyczna 15.05.05, 14:32
                    grrrg napisał:

> Jeśli faktycznie chodzi o tę płytę wydaną tylko w Niemczech, to z pewnością nie
                    > jest ona składanką! :)

hem.passagen.se/nyholm/hanksalbums.html
                    - Self-titled Creation singles compilation; German-only release.
                    - Collects the first three Creation singles plus "The Hedonist" and "Welt" from the unreleased fifth single "Safe".

...i w miejsce: "z pewnością" dajemy: "być może".
                    • grrrg Re: Zagadka muzyczna 15.05.05, 14:35
                      "być może" dajemy wtedy kiedy czegoś nie wiemy na pewno. Nie zwykłem zadawać
                      zagadek, co do których mam wątpliwości.
                    • polleke Re: Zagadka muzyczna 15.05.05, 14:49
                      ilhan napisał:

> grrrg napisał:
                      >
                      > > Jeśli faktycznie chodzi o tę płytę wydaną tylko w Niemczech, to z pewnośc
                      > ią nie
                      > > jest ona składanką! :)
                      >
                      >
                      > hem.passagen.se/nyholm/hanksalbums.html
                      > - Self-titled Creation singles compilation; German-only release.
                      > - Collects the first three Creation singles plus "The Hedonist" and "Welt"
                      from
                      > the unreleased fifth single "Safe".
                      >
                      >
                      > ...i w miejsce: "z pewnością" dajemy: "być może".

Właśnie o to wydawnictwo mi chodzi i moim zdaniem to składanka ("singles
                      compilation").
                      • ilhan Re: Zagadka muzyczna 15.05.05, 14:52
                        polleke napisała:

> Właśnie o to wydawnictwo mi chodzi i moim zdaniem to składanka ("singles
                        > compilation").

Nie nie Polleke, z tego to w ogóle *nie wynika*.
                        Obawiam się, że na to pytanie "poprawnej" odpowiedzi nie znają nawet Guy Chadwick i Terry Bickers.
                        • polleke Re: Zagadka muzyczna 15.05.05, 14:56
                          Oczywiście, że nie wynika. Nie zwykłam podpierać się rzeczowymi argumentami :P
                        • grrrg Re: Zagadka muzyczna 15.05.05, 15:02
                          ilhan napisał:

> polleke napisała:
                          >
                          > > Właśnie o to wydawnictwo mi chodzi i moim zdaniem to składanka ("singles
                          > > compilation").
                          >
                          > Nie nie Polleke, z tego to w ogóle *nie wynika*.
                          > Obawiam się, że na to pytanie "poprawnej" odpowiedzi nie znają nawet Guy
                          Chadwi
                          > ck i Terry Bickers.

iihan,
                          odnoszę wrażenie, że próbujesz udawać mądrzejszego niż jesteś ;))

Nie lubię, ani nie zamierzałem się chwalić, ale może fakt, że mam wszystkie
                          płyty HOL własnoręcznie podpisane przez Chadwicka, da ci odrobinę do
                          myślenia? ;)
                          • polleke Re: Zagadka muzyczna 15.05.05, 15:07
                            grrrg napisał:

> Nie lubię, ani nie zamierzałem się chwalić, ale może fakt, że mam wszystkie
                            > płyty HOL własnoręcznie podpisane przez Chadwicka, da ci odrobinę do
                            > myślenia? ;)

To jest argument na jaki czekałam :)
                            Dziękuję za miłą "dyskusję", ale wolę chyba (a właściwie na pewno) zająć się
                            już czym innym, np. posłuchać muzyki.
                            • grrrg Re: Zagadka muzyczna 15.05.05, 15:10
                              A ja niestety spodziewałem się takiej reakcji, ehh
                          • ilhan Re: Zagadka muzyczna 15.05.05, 15:10
                            grrrg napisał:

> Nie lubię, ani nie zamierzałem się chwalić, ale może fakt, że mam wszystkie
                            > płyty HOL własnoręcznie podpisane przez Chadwicka, da ci odrobinę do
                            > myślenia? ;)

O jaaaaaaaaa. I to własnoręcznie.

(Mi się coś wydaje, że jednak zamierzałeś się chwalić. Faktycznie porażający argument. Ja z Chadwickiem nie gadałem, więc z mojej strony EOT.)
                            • grrrg Re: Zagadka muzyczna 15.05.05, 15:13
                              Ironia i satyra to niezła broń w dyskusji, pod warunkiem wszakże gdy nie stają
                              się sztuką dla sztuki ;D
                      • grrrg Re: Zagadka muzyczna 15.05.05, 14:58
                        Dobrze jest korzystać ze żródeł, ale warto pamiętać, że w wielu z nich roi się
                        od błędów i nie warto im ufać w pełni. Prawdę mówiąc nie trafiłem jeszcze na
                        muzyczną pozycję typu encyklopedycznego, gdzie nie byłoby błędów. Zdarzają się
                        nawet w najlepszych wydawnictwach, które szanuję. Internet jest niewątpliwie
                        dobrym sposobem pozyskiwania informacji, ale tu błędów jest jeszcze więcej.

Pytanie odnośnie HOL zadałem z premedytacją, bo wiem jaka opinia przeważa i
                        pojawia się w większosći opracowań. To rzeczywiście kwestia odrobinę
                        kontrowersyjna, co nie zmienia faktu, że błędnie interpretowana. Pozostaje mi
                        tylko raz jeszcze powtórzyć, że nie używam sformułowań typu "na pewno", "z
                        pewnością", "bez wątpienia" itp gdy mam wątpliwości. W tym przypadku mam
                        szczęśćie ich nie mieć :)
                        • ilhan Re: Zagadka muzyczna 15.05.05, 15:03
                          OK - czy możemy już poznać prawidłową wersję? :)
                          A przynajmniej argumenty przekonujące o tym, że "niemiecka" płyta z 1987 nie jest składanką?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka