08.01.06, 19:04
Generalnie nie trawie rosyjskiego rocka, a dla kapeli Kino, ktora jest kultowa
grupa na tamtejszych terenach, mozna uzyc tylko terminu- rock regresywny.

Jednak sciagnalem sobie kilka utworow grupy Leningrad i troche zmienilem
zdanie. Muzyka niespecjalnie odkrywcza (troche ska, troche rocka), ale ma cos
w sobie — nie wiem jak to lepiej okreslic- taka slowianskosc. Poza tym
rozwalilo mnie w utworze "Nu Pagadi" uzycie motywu z kreskowki "Wilk i Zajac".

Artykul o Leningradzie ukazal sie w Przekroju:
www.przekroj.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=899&Itemid=50
Obserwuj wątek
    • mechanikk Re: Leningrad 08.01.06, 19:14
      **Dobra, wpisuję się tu, bo wątek z pomyłką w nazwie może dobrze będzie usunać,
      skoro są dwa ;)**

Artykuł w Przekroju świetny! Po tym co w nim przeczytałem, Sznurow stał się
      moim idolem ;) Szkoda tylko, że po rusku rozumiem właściwie tylko przekleństwa
      Jak słusznie zauwazył autor artykułu, dla Polaka brzmia one jak poezja -
      "raspizdjaj" - ostatnio moje ulubione słowo ;))

• libertine Re: Leningrad 08.01.06, 22:52
        jeśli ktoś zainteresowany, to tu można znaleźć mp3:
        were.here.ru/~dflit/mp3/leningrad/
    • glebogryzarka1 Re: Leningrad 09.01.06, 15:51
      "Chuj w palto"? Już mi się podoba :D
    • janek0 Re: Leningrad 14.01.06, 16:17
      W zeszłym roku nagrali płytę z The Tiger Lillies (czy też raczej The Tiger
      Lillies nagrali płytę z nimi). Jeszcze tego nie słyszałem, ale zapowiada się
      specyficznie.
      • janek0 Re: Leningrad 16.01.06, 16:21
        janek0 napisał:

> W zeszłym roku nagrali płytę z The Tiger Lillies (czy też raczej The Tiger
        > Lillies nagrali płytę z nimi). Jeszcze tego nie słyszałem, ale zapowiada się
        > specyficznie.
        Są to kowery TTL, z częścią tekstów po rosyjsku, będącymi bardzo luźnymi
        interpretacjami oryginałów. (część śpiewa Jaques). Żałuję, że niewiele z tego
        rozumiem, ale i tak rozwalił mnie tekst utworu, przepraszam za słowo, Хуйня.
        • nefil Re: Leningrad 16.01.06, 18:43
          Ch..nia to jeden z bardziej mi bliskich kawalkow Leningradu. Dziwic moze jedynie
          nostalgia za Krajem Rad w tekstach niektorych piosenek.
        • neandertalski Re: Leningrad 26.01.06, 14:01
          mnie chyba najbardziej przekonał fragment:

chujnia w kino, tieatrach
          chujnia pa TiVi
          eto tak mienia biesit
          i oczień zlit

przy czym plyta ukazała się jak mi się zdaje firmowana jako Lenigrad & The
          Tiger Lillies a nie odwrotnie, no i Żak pojawia się jeśli dobrze policzylem
          tylko w dwóch utworach:
          4 - wodka
          8 - psich
          więc to jest chyba jednak leningradzka płyta...
    • neandertalski chujnia 25.01.06, 10:35
      dzięki za ten wątek!
      właśnie sie przebijam przez dyskografię Tiger Lillies i zadumałem się o co
      chodzi z tym leningradem, przypomniałem sobie o tym, ze cos na forum było i
      odgrzebałem :-)
      no i nie ukrywam, ze cały czas się zastanawialem, czy chujnia rosyjska jest
      tożsama np. z chujnią chilijską
      shadoki.republika.pl/
      i już nie mam do do tego wątpliwości ;-)
      a swoja drogą płyta leningradu i liliowych łgających tygrysów godna polecenia,
      jak to juz tu ktos zresztą zaznaczył
    • grimsrund Re: Leningrad 10.08.06, 21:05
      Ha! Dziś przyjechał wreszcie cud podwójny: CHLEB / WTOROJ MAGADANSKIJ, ale aż
      boję się otworzyć. Ale skoro już jest, to trza się będzie przemóc...
    • braineater Re: Leningrad 10.08.06, 21:59
      Bardzo piękna jest grupa Leningrad. Jedna znajoma pani z innego foruma straszy
      ich płytami sąsiadki, które miały zwyczaj przesiadywac pod jej oknem. Bardzo
      ładne i wesołe piosenki grupa Leningrad śpiewa, tylko jak puszczałem w domu, to
      mojej Mamie, rusycystce 'uszy więdły'. Do każdej płyty ładnej grupy Leningrad
      obowiazkowo butelka wódki się w gratisie znajdowac powinna, bo to jednośc jest.
      Grupa Leningrad nagrała nawet piosenką o takich pojebach, co na internecie
      ciagle siedzą i nic z zycia nie mają, nawet nie znaja grupy Leningrad - sie
      to 'WWW' nazywa i wesołe jest bardzo i ładne. Tam pan wokalista w ogóle mówi,
      że sie grupa Leningrad do internetu przeprowadzi na stałe.
      A Hujnia płyta jest tez piękną, tyle, że jest to płyta Tigersów z dodatkiem
      Leningradu, grupy pięknej, i piosenke 'Hujnia w miestie, hujnia w kinach', to
      ja sobie lubie w wannie rano pospiewać, bo mnie do zycia nastraja. Grupa piekna
      Leningrad powinna byc obowiazkowa na fakultetach z języka rosyjskiego, bo się
      cżłowiek z pieknym jezykie rosyjskim obywa i potem wie, jak z ludxmi rozmawiać.
      No normalnie kocham piekna grupę Leningrad.

P:)
      • grimsrund Re: Leningrad 14.08.06, 23:06
        No więc CHLEB już zapoznany. Baaardzo pozytywne wrażenia.
    • motyla.noga Re: Leningrad 16.08.06, 02:00
      Słucham od kilku lat, zgromadziłem chyba wszystko co wydali. I musze powiedzieć
      że za każdym razem jak słucham mam kupe fajnej zabawy i mimo prostoty zupełnie
      mi się nie znudziło :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka