obly ""Głosowanie"" - regulamin - poprawiony 27 tekstów 13.03.06, 12:04 Głosujemy do jutra max do 13,00. Głosy które już powstały będą wliczane tylko w przypadku gdy ich autor się nie wypowie w przedziale czasowym od teraz do jutra godz 13.00. a o 14,00 jutro postaram się podać wyniki. Każdy głosuje raz. Nie powinno się na siebie, ale nie zabraniamy tego nie? Wszystkim uczestnikom prześlę okolicznościową LAURKĘ ;))) i same teksty w osobnym pliku klasy WORD które już są zestawione. Ponawiam prośbe o samowyznaczanie się ochotników, co chce im się wcielić w gwiazdę rocka przez siebie wybraną i zaprezentować „tocoztegowyszło”. Kompletnie poza konkursem. Ku uciesze gawiedzi. I oczywiście legendarnej sławy. Dziękuję za wspaniałą możliwość pośmiania się a i naprawdę zachwycenia gdyż poziom wielu tekstów naprawdę przewyższa średnią krajową. UWAGA: REGULAMIN GŁOSOWANIA Wprowadzono kategorie głosowania: (w przypadku braku określenia – automatycznie lista bez kategorii wskakuje do kategorii muzyki poważnej) 1. Muzyka poważna - (podać do 5 tekstów (punktacja jest dla 1 msc-5 pkt, 2-4, 3- 3… 5 msc-1 pkt)) – w przypadku jak poda ktoś trzy albo jeden tekst w danej kategorii to punkty przyznane są za pierwsze trzy lub tylko pierwsze miejsce jeśli będzie więcej niż 5 te od końca nie będą wliczone) 2. Muzyka rozrywkowa - (podać również do 5 tekstów – szczegóły tak samo jak w opisie do kategorii „muzyka poważna” 3. Mistrz Oddawania Stylu Parodiowanego Artysty - (podać 1 kawałek) 4. Wyróżnienie szczególne (jeden kawałek, kto i za co szczególnie podać) mile widziane opisy uzasadniające i takie tam bo autorzy chyba wolą zamiast suchych pkt. jakiś zdrowy Do godziny 13.00 zgłosiły się następujące teksty (w kolejności zgłoszeń): LISTA TEKSTÓW BIORĄCA UDZIAŁ W GŁOSOWANIU 01 glebozgryzarka - PTAKY 02 glebozgryzarka - FISZ 03 braineater - The Zombie Kombii & Agnieszka Chylińska - 'Mhmmmmmm...i like it!' 04 argus1 – Budka Suflera – Duchowi Kloszardzi 05 tymbarski – Beata Kozidrak – Twój Kozi Drag 06 tymbarski - Manu Chao – Ziobro Bong 07 obly - Cool Kids of Death – „GENERACJA CIN CIN” 08 obly - Bez cenzury - Moja Filozofia - ząb - skit 8 09 mechanikk – Doda - Czemu 10 quarantina – Stanisław Sojka – Podrap mnie 11 8macek – "boogi ojciec education-another brick in the wall" 12 obly - Natalia Kukulska - „Requiem for my dream” 13 braineater – Ryszard Rynkowski – Oldboj Bluzz 14 david_bowman - Lech Janerka - bonus do singla "ramydada" – „Mogę być” 15 hennessy.williams – Mandaryna – Kiss me (Kismi) 16 ilhan - Andrzej "Piasek" Piaseczny / Szymon Wydra - "Dzień jak rzeka" 17 braineater – Papa Dance – Powrót Kamikadze 18 woysky – Robert Gawliński – „John i Anita” 19 hennessy.williams – Wilki - Sam 20 tymbarski - Papa Dance - Łez Mych Staw 21 mechanikk - Świetliki (chyba) - "Czytanie" 22 mechanikk – Szymon Wydra – Dziecka smak 23 szuinewrap - Kazik - "Głupia piosenka" 24 argus1 - MYSLOVITZ „Kawałek czystego chleba położonego na kanapie” 25 braineater - Pan Maleńczuk - Janek Czarny 26 quarantina - Janis Joplin - Mercedes Benz 27 roar - KAZIK NA ŻYWO - "Artyści Zależni, pt. II" Odpowiedz Link
glebogryzarka1 Re: ""Głosowanie"" - regulamin - poprawiony 27 te 13.03.06, 12:14 Głosy na maila, czy tu, czy w osobnym wątku? Odpowiedz Link
obly Re: ""Głosowanie"" 13.03.06, 12:17 lepiej tutaj ;)))) ja to powyławiam i tak ;))) wiedziałem ze o czyms zapomniałem a lepiej jak to zostanie w jednym wątku... zreszta i tak miał byc czas do 13 ale nie wytrzymalem i pchnałem zegar o jedną godzinę ... ale stało sie najwyżej zginę... umrę... czy jakoś tam... sprawdzam trzeci raz czy jakiegos tekstu nie przeoczyłem. ale chyba nic mi nie umkło. (umknęło, przemkło, znikło) Koń był chory Odpowiedz Link
8macek Re: ""Głosowanie"" - regulamin - poprawiony 27 te 13.03.06, 13:42 zdecydowanie i bezapelacyjnie najlepsiejszy i to we fszyskich kategoriach jest... Pan Maleńczuk - Janek Czarny(braineater) :-) Odpowiedz Link
obly Re: ""Głosowanie"" - regulamin - poprawiony 27 te 13.03.06, 13:47 MUZYKA POWAŻNA: 1 - 02 glebozgryzarka - FISZ - na trzech płaszczyznach idealne: da sie to dobrze śpiewać (próbowałem), jest wyczucie stylu wykonawcy, oraz jest treść, jest dramaturgia i prowadzenie słuchacza. Urzekło mnie i przekonało ostatecznie zestawienie dwóch (z pozoru głupich) słów: sprzedaż - relaks, ktrego podwójne recytowanie jest osią tej dobrej piosenki po prostu. Myślę żę to tekst lepszy od tekstów pana R.Y.B.Y (który zdaje się czasem nie wiedzieć co i po co śpiewa) ale identyfikacja jest bezbłędna. No niestety myslałem że ktoś tu prześcignie uśpionego lekką atmosferką konkursu lwa hiphopu ale niestety. Pełna Profeska. Kilka zwrotów zajumanych z innych f.i.s.h.-songów ale jakby fish to zaspiewał byłby z siebie zadowolony. tak sądzę, mimo że to letkuchna parodyjka z mruganiem powieki.. obunuż. 2 - 21 mechanikk - Świetliki (chyba) - "Czytanie" - podobnie jak wyżej, mistrzowski tekst, mimo zamierzonego przez autora prześmiewczego kibelka tekst jest dobry. brak jednak pełnej identyfikacji jak piętro wyżej, brak mi pełnej "przysiadalności" do parodiowanego artychy. podejżewam że jakaś kapela z miernymi tekstami powinna spić mechanikka samogonem i pod pozorem sprawdzenia liczników gazu, zawinąć jego wszelkie wiersze z szuflady. jak on nie pisze (- ał) wierszy to zjem swoją czapke z pomponem. 3 - 16 ilhan - Andrzej "Piasek" Piaseczny / Szymon Wydra - "Dzień jak rzeka" - matematyka, konsekwencja, kapitan statku z napisem: "Jacek Cygan II", pełna odpowiedzialność za podział i formę, taktowanie i śpiewalnosć fraz. Czyli wszystko co nad czym przede wszystkim czuwał i czuwa statek "Jacek Cygan I". Brak mi tego szaleństwa które jest w tekstach powyżej ale tego szaleństwa - umówmy się - w przypadku pana J. Cygana - być nie powinno. 4 - 04 argus1 – Budka Suflera – Duchowi Kloszardzi - pomimo szczerej niechęci do B.Suflera tutaj tekst autora zmusił mnie do zastanowienia i nawet zaczynałem ich rozumieć... brrrr i współczuć... niebezpieczne to ;)))) duze brawa. 5 - 22 mechanikk – Szymon Wydra – Dziecka smak - pomimo przylepienia tego tekstu do baroko-bakobrodawego artychy w spodniach ze skaju, tekst mi się (poziom J.Cygan tak?) podoba i trzyma piosenkę w pewnych ryzach. Cały czas wiadomo o co chodzi. O pieniądze. Za tantiemy ;)))) MUZYKA ROZRYWKOWA 1 - 10 quarantina – Stanisław Sojka – Podrap mnie - mistrzowski tekst sytuacyjny który na wyobraźnie podziałał był dokładnie tak jak trzeba. LAUR!!! BEZAPELACJNIE!!! Mimo braku wszelakich muzycznych przesłanek zostałem tym tekstem trafiony, zatopiony.. smieję sie non stop wizualizując Pana Staszka... 2 - 25 braineater - Pan Maleńczuk - Janek Czarny - brajnu ma pewną lekkość pisania tekstów której chyba czasem ulega sam;))(z drugiej strony dlaczego nie?) - nad b.dobrymi lekkimi tekstami czasem trzeba bardzo poważnie pozwisać łbem - tu jest bardzo dobrze, rewelacyjne wyczucie stylu Maleńczuka(krakowski neo-gotyko-blus) i klimat Krakowa na talerzyku podany. 3 - 06 tymbarski - Manu Chao – Ziobro Bong - heh gdyby nie polityka w muzyce. nie lubie polityki w muzyce gdyż "muzyka znika gdy nadchodzi polityka". po prsotu. ot tak. Niemniej wyczucie rytmu i rymu przednie i muzyka tryska z fraz. 4 - 20 tymbarski - Papa Dance - Łez Mych Staw - pomimo zapewnień że nie jest to wcale śmieszne to jest śmieszne. Tak. Papa Dance... no sama nazwa jest smieszna. Jak nie oni są śmieszni to kto jest smieszny? Brawo za wyczucie. 5 - 15 hennessy.williams – Mandaryna – Kiss me (Kismi) - idealne i rewelacyjne niemniej "zbyt oczywiste" pomimo to jakiez inne było by właściwsze śpiewanie? Mistrz Oddawania Stylu Parodiowanego Artysty - 02 glebozgryzarka - FISZ (opis j.w.) Wyróżnienie - dla autorów: roar i szuinewrap za próbę wziecia na warsztat takiej indywidualnosci (mimo że "upadającej, upadającej i wciaż upadajacej" to wciaż w wysokiej formie) jak Kazik. Mimo chęci autorów podgryzienia spiżowego pomnika wspomnianego artysty, udowodniło mi to kolejny raz że Kazimierz Jest Wielki. Odpowiedz Link
cze67 Re: ""Głosowanie"" - regulamin - poprawiony 27 te 13.03.06, 13:52 Przepraszam, może nie jestem dzisiaj w formie (wstałem o godz. 4.10), ale nie rozumiem podziału na muzykę poważną i rozrywkową. Odpowiedz Link
obly Re: ""Głosowanie"" - regulamin - poprawiony 27 te 13.03.06, 14:01 podział jest oczywisty wynikł był z dwóch głównych motywacji autorów: Podszycia się pod Wykonawcę - czyli wykonanie swojej roboty jak najlepiej tak aby powieka nie drgneła Wykonawcy przy zaśpiewaniu tego tekstu i traktował jak swój. Wyśmianie Wykonawcy - Wykonawca pozywa autora do sądu po drugim wersie. o ile moze jeszcze ustać ze śmiechu. Odpowiedz Link
tymbarski Moje typy 13.03.06, 18:42 Jestem przeciwnikiem podziałów, nie będę dzielił na kategorie: 1. Ptaky - Gbgz (moim zdaniem wzorzec metra w tym konkursie) 2. Szymon Wydra - Mechanikk 3. Maleńczuk - Braineater Wyróżnienie - argus (Budka Suflera)nie tylko za świetny tekst, ale przede wszystkim za zmierzenie się z naprawdę trudnym tematem. Żaden z forumowiczów po prostu nie śmiał podszyć się pod Budkę ze strachu, bądź z poczucia własnej małości na przeciw Dutkiewicza czy Mogielnickiego:) A tu proszę, znalazł się odważny, który bez kompleksów podszedł do legendy. Odpowiedz Link
braineater oficjalne podsumowanie by braineater 13.03.06, 13:47 Muzyka Poważna: 1) F.I.S.Z vs Glebogryzarka - za to, że mimo iż byłem ostro szkolony w rozpoznawaniu autorów po stylu, i taki mam w sumie zawod wyuczony, by umieć odrózniac autora A od B, to w tym wypadku gdybym dostał ten tekst bez opisu, nie miałbym najmniejszej wątpliwości, że to fiszyzm. Bonyus dodatkowy przyznany w zwiazku z tym, że Gleb w tekstach Afro ma swoj wyrazisty i mocno sprecyzowany styl, połaczony z upodobaniem do kilku wybranych środków stylistycznych i musiał mieć sporą trudnośc z pozbyciem sie tego bagażu. 2) Wilki vs Hennessy.Williams - za perfekcyjne uchwycenie kiczowatych fraz Gawlińskiego, szcególnie tych księzycowo-romantycznych i za idealne wprowadzenie do klasycznej wilczej leksyki kolejnego nieistniejacego słowa Rabbuni 3) Papa Dance vs Tymbarski - bo sie normalnie wzruszyłem i łzy mi z ócz pociekły, jak przy najlepszych hiciakach PD. Żałuję trochę, że nie jest to mój ukochany Kapitan Nemo, ale może da sie namówic na cover, albo, och szczycie ekstazy, na splita z Papa Dance 4)Myslovitz vs Argus - bo ten tekst musi po prostu byc wypełniony Rojkowym zawodzeniem dziecka w malignie, tak jak wypełniony jest dziecięcą metaforyką i lekkim odjazdem w stylu retro - a za frazę "A my pobrudzeni morelowym Od sąsiadki" i to, że od dwóch dni próbuje skumać, gdzie wcięło dżem i czy na pewno wcięło, nagroda dodatkowa:) 5) Świetliki vs Mechanikk - tekst mi sie podoba bardzo, z tym, ze jest nietypowym Świetlikiem - bo się dość ortodoksyjnie rymuje, czego u Świetlików tak naprawdę jak na lekarstwo. Bardziej widziałbym to raczej wsród odczapowych projektów pana Ś. typu Czarne Ciasteczka, albo w działalności z Ostrowskim, ale generalnie klimat bohemy i dekadencji zwierzającej się z intymnych przeżuc, ma:) Muzyka Rozrywkowa: 1) Stanisław Sojka vs Quarantina - bo doskonale oddała całokształt artysty, zarowno muzyczno-wokalny, jak i wizualny i tak, jak Obły chciałbym pana Stanisława zobaczyc, gdy wykonuje ten song. Najlepiej z mała małpka - kataryniarka na plecach, ktora próbuje namierzyc krostę. Z tym, ze wybór ten jest podyktowany równiez nepotyzmem, bo Quarantine znam i fest lubię:) 2) Bez Cenzury vs Obły - za wszytko, za księcia Siversa, za charczę kleczę jucha chlasta no i oczywiście za f szczepszeszynie chsąsc bzmi w tscinnie splafć to. Dwa dni łazi za mna ten tekst i w najbardziej nieodpowiednich momentach rozdziawia mi mordę od ucha do ucha w szalenczym rechocie. 3) Manu Chao vs Tymbarski - za własciwe poglądy polityczne, to po pierwsze, za to, że jak wygra, to może się ktos skusi, zeby to nagrać i za to, że jesli tak sie stanie, zobaczymy Tymbarskiego w wiadomościach. 4)Mandaryna vs Hennessy.Williams - z tym, że z góry zaznaczam, że jest to też tekst, który mógłbym umieścic w poważnej:) A co do meritumu, to podobnie jak w Glebogryzarkowym Fiszu nie da rady wyczuc podróbki. Tekst idealnie wstrzelony, doskonale dopasowany i co najwazniejsze, możliwy do wykonania przez daną ahtystkem. 5) Kukulska vs Obły - za chcę cię zabic Marjo Carey, bo podzielam te uczucie. Najlepiej gdyby zaaranzowac katastroe z udziałem obu artystek Wyróznienie: Kazik vs Szuinewrap - bo jest to jeden z fajniejszych tekstów tu zamieszczonych, sensowny i z jajem, tylko nijak mi sie nie chce dopasować do Kazika, bo jest zbyt gęsty, zbyt rozkecony, i za bardzo zwarty jako cąłośc. Troche brakuje tutaj Kazikowych odlotów w dygresję, ale generalnie bardzo mi sie podba. P:) Odpowiedz Link
hennessy.williams Re: oficjalne podsumowanie by braineater 13.03.06, 14:01 braineater napisał: > 2) Wilki vs Hennessy.Williams - za perfekcyjne uchwycenie kiczowatych fraz > Gawlińskiego, szcególnie tych księzycowo-romantycznych i za idealne > wprowadzenie do klasycznej wilczej leksyki kolejnego nieistniejacego słowa > Rabbuni Oj, bo zakapuje w parafii ;) Wszak Gawliński nie mógłby użyć słowa, którego nie ma. Jego wielkość polega na tym, że słowa istnieją, tylko stosowane są dziwnie. "Rabbuni" to z biblii (po hebrajsku, a jakże) i oznacza "Nauczycielu". Za pokutę odmów sobie 15 Zdrowasiek. Puk puk puk :) Odpowiedz Link
braineater Re: oficjalne podsumowanie by braineater 13.03.06, 14:05 poszłem sie fstydzić... P:) Odpowiedz Link
obly Re: oficjalne podsumowanie by braineater 13.03.06, 14:11 czekaj ide z tobą.... kurde ta niewiedza uniemozliwiła mi cieszenie się z tego tekstu no.. Odpowiedz Link
hennessy.williams Jedyne ważne podsumowanie hennessy'ego 13.03.06, 13:52 Unieważniam poprzednie, a co... KATEGORIA "MUZYKA POWAŻNA" 1. Pan Maleńczuk "Janek Czarny" - braineater - za klimat literary noir - za piękne pointy każdej strofy - za szlagwort "one sirme eti aria, one sirme" - za trafione "pod rękę z kacem" 2. FISZ - glebogryzarka1 - za klimat miasta - za pokazanie stanu psychiki "obcego" 3. Ptaky - glebogryzarka1 - za doskonałe oddanie sprzecznych emocji miotających podmiotem 4. Kazik Na Żywo "Artyści zależni pt. II" ? roar - za publicystykę jak w felietonach Pana Kazelota w Gazecie Telewizyjnej 5. Beata Kozdrak "Twój Kozi Drag" - tymbarski (szkoda mi tylko refrenu - bez Koziego Dragu byłby bardziej autentyczny) KATEGORIA "MUZYKA ROZRYWKOWA" 1. Ryszard Rynkowski "Oldboj Bluzz" ? braineater - za smutek, nostalgię... 2. Andrzej "Piasek" Piaseczny / Szymon Wydra "Dzień jak rzeka" ? ilhan (dla mnie to jednak muzyka rozrywkowa) - za wolność, która bije z tekstu poprzez żywioły (wiatr, rzeka) ale podszyta jest niepewnością, walką ("uciekać musisz spod fal"). Lubię taką dychotomię uczuć. 3. Manu Chao "Ziobro Bong" ? tymbarski - za dobre oddanie w sposób poetycki tego, co normalnie słyszymy prozą MISTRZ ODDAWANIA STYLU PARODIOWANEGO ARTYSTY Pan Maleńczuk "Janek Czarny" ? braineater no comments WYRÓŻNIENIE SZCZEGÓLNE Kazik "Głupia piosenka" - szuinewrap za rozbrajający wers "Kochałem kiedyś kobietę, a teraz nic do niej nie czuję I mógłbym to przecież opisać, lecz tego po prostu nie umiem". Odpowiedz Link
glebogryzarka1 who's the mack 13.03.06, 14:23 Kilka ostatnich zgłoszeń spieprzyło mi dokumentnie całą klasyfikację :D I w ogóle miałem second thoughts, zatem oto jedynie słuszne podsumowanie. Głosuję tylko w kategorii muzyka poważna, czyli najlepsza podróba (Cze - w tym podziale chodzi chyba o to, że muzyka rozrywkowa to tekst bardziej O wykonawcy, niż oddający jego styl, np. Chylińska Mózgojada to rozrywkowa, a Maleńczuk tegoż - poważna) 1) Maleńczuk / Braineater Nie spodziewałem się tego po koledze. :D 2) Wydra & Piasek / Ilhan Ścierwo doskonałe, w kategorii podrabiania syfu mistrzostwo przez duże G. Punkt dodatkowy za opis warstwy muzycznej. 3) Myslovitz / Argus Morele, zapałki, wspomnienie dzieciństwa, próbka skomplikowanej i nie do końca zrozumiałej metafory. To mógłby być bardziej Lenny Valentino niż Myslovitz, niemniej świetne. 4) Budka Suflera / Argus Ach, ta typowa dla zawodowych tekściarzy empatia względem nizin społecznych. Tekst pod czterdziestolatka kiwającego się nad kuflem. Czyli jak w oryginale. 5) Kazik / Roar Za doskonale uchwycone manieryzmy. He hę. Mistrz xero: Argus, bo aż dwa razy świetnie oddał klimat i słownictwo dwóch zupełnie różnych zespołów. Wyróżnienie Specjalne: Papa Dance / Tymbarski za próbę (bardzo udaną, dodajmy) zmierzenia się z absolutem. Odpowiedz Link
glebogryzarka1 Re: who's the mack 13.03.06, 14:33 A, i jeszcze nagroda pocieszenia dla Hennessy'ego, który zaprezentował, obok Argusa, najrówniejszą formę i zdumiewającą płodność literacką ale się nie zmieścił w klasyfikacji :( Odpowiedz Link
cze67 Moje głosowanie 13.03.06, 15:41 Poważna 1. glebozgryzarka - PTAKY 2. braineater - Pan Maleńczuk - Janek Czarny 3. argus1 – Budka Suflera – Duchowi Kloszardzi 4. ilhan - Andrzej "Piasek" Piaseczny / Szymon Wydra - "Dzień jak rzeka" 5. mechanikk - Świetliki (chyba) - "Czytanie" Rozrywkowa 1. hennessy.williams – Mandaryna – Kiss me (Kismi) 2. braineater - The Zombie Kombii & Agnieszka Chylińska - 'Mhmmmmmm...i like it!' 3. tymbarski - Manu Chao – Ziobro Bong 4. tymbarski - Papa Dance - Łez Mych Staw 5. obly - Cool Kids of Death – „GENERACJA CIN CIN” Mistrz: braineater - Pan Maleńczuk - Janek Czarny Wyróżnienie: hennessy.williams – Mandaryna – Kiss me (Kismi) za rozśmieszenie mnie do łez zapisem fonetycznym Odpowiedz Link
ilhan Re: Moje głosowanie 13.03.06, 16:00 Przede wszystkim jestem w szoku, że to głosowanie to na poważnie. W jeszcze większym, że ktoś bierze pod uwagę moje wygłupy. Hehe, to jest miłe, choć wysiłek był żaden, ale może właśnie tak powstają rzeczy największe <palacz> Zagłosuję, a co, w kategorii muzyki poważnej tylko: 1. FISZ by GG. Jednak. No bo kurde nikt chyba tak dobrze nie oddał stylu. 2. THE PAPS by Tymbarski. "Włosy mokre i w oczach maj", "Wirują twoje obrazy", "Powróciłaś a z Toba maj" - it's so Papa Dance. 3. PTAKY by GG. Jak to czytam, to słyszę ten numer i z całym przekonaniem stwierdzam, że jest 0/10. Brawo. 4. MYSLOVITZ by Argus. Faktycznie bardziej a'la Lenny, "zabiera mi zapałki". 5. DZIECKA SMAK by Mechanikk. Jack Gipsy w pełnej krasie. Jednak sporo bardzo cyganowskich zwrotów mi umknęło. Szacun za to, oprócz tego plus za mocno kontrowersyjny tytuł :| Wyróżnienie za Maleńczuka, bo jest naprawdę kapitalnie zrobiony. Yo Odpowiedz Link
ilhan Re: Moje głosowanie 13.03.06, 19:02 ilhan napisał: > 2. THE PAPS by Tymbarski. "Włosy mokre i w oczach maj", "Wirują twoje obrazy", > "Powróciłaś a z Toba maj" - it's so Papa Dance. Choć tu zabrakło mi psychodelii wczesnych nagrań z Wawrzyszakiem, wiecie, dygresji politycznych, nawiązań kulturowych, zawiłych sformułowań. Czegoś w stylu: Siniaki goję po koszmarnym śnie Jak ponury sekwestrator wymierzałaś ciosy swe Bez litości bez radości Prusakolep bezwzględności Teraz wyję z bólu, jest mi źle Taniec apaczów po szkle Odpowiedz Link
kubasa Re: Konkurs na tekst nieistniejącej piosenki 13.03.06, 15:55 Poważna: 1. Mózgacz i Maleńczuk 2. Glebacz i Fisz 3. Glebacz i Ptaky 4. Ilhan i Szymon Wydra 5. Argus i Romuald Lipko Rozrywka: 1. Mandaryna! 2. Sojka! 3. Ziobro Bong Odpowiedz Link
kubasa Re: Konkurs na tekst nieistniejącej piosenki 13.03.06, 21:33 Zmieniam bo zapomniałem o Rabbunim. > Poważna: > > 1. Mózgacz i Maleńczuk > 2. Glebacz i Fisz > 3. Hennesy i Gawliński > 4. Glebacz i Ptaky > 5. Ilhan i Szymon Wydra Odpowiedz Link
glebogryzarka1 Re: Konkurs na tekst nieistniejącej piosenki 13.03.06, 16:03 E to jak to jest że wszyscy umieszczają Braina w poważnej, a sam pomysłodawca w rozrywkowej... wiecie co przyjaciele i znajomi, z tym podziałem to był dobry pomysł tylko wykonanie kiepskie. Proponuję przy wyliczaniu klasyfikacji końcowej zsumować punkty z obydwu kategorii, tak będzie sprawiedliwie Chyba że ktoś ma lepszy pomysł Odpowiedz Link
cze67 Re: Konkurs na tekst nieistniejącej piosenki 13.03.06, 16:06 glebogryzarka1 napisał: > E to jak to jest że wszyscy umieszczają Braina w poważnej, a sam pomysłodawca w rozrywkowej... Nabroił, to niech się teraz tłumaczy:-) Odpowiedz Link
obly Komisja śledcza ds. Brajna, Maleńczuka i kategorii 14.03.06, 07:55 to sie tłumaczę: brajnu, maleńczuk a kategoria R. nie widzę sprzeczności. (uśmiech) chodzi o odbiór, subiektywny odbiór każdego z nas. przekonało mnie na maxa fakt takowy: czy przy zajebistości tekstu zaspiewałby go wykonawiec i potraktował jak swojego szczeniaczka? czy wyczuł by pointe śmiertelną w swoim brzuniu wycelowaną jako próba demontazu powagi jego osoby? Tutaj jest wina samego Pana M. Nie zaspiwałby tekstu gdyż pomimo fraz wyjetych z jego tchawicy jakby kombinerkami i wystawienie w tymże tekscie, wydzwięk całego wiersza potraktowałem jako ALTERNATYWNA DROGA ROZWOJU PANA M. (moim zdaniem zbieżna z jego talentem ale to moje subiektywne (kolejny raz) uczucie mimo doceniania że wyrasta ponad przeciętnosć) który ukrył się tu pod zręcznym pseudo Jan Czarny a wszystkim wiadomo że poczucia humoru w panu M jest maławo a najmniej w przypadku własnej osoby którą w zasadzie czci i wyznaje. FISZ by się na swoim tekscie by naciał i jeszcze oblizał że tak mu świetnie poszło. Świetlicki myślę że też ma wiekszy dystans ;))) . Maleńczuk nie sądzę. I NIECH MI BRAJN NIE MÓWI ZE SIE MYLĘ. bo w piosenkach i w muzyce jest tylko to co sie wydaje, odwrotnie jak w rzeczywistosci ;)))) dlatego uważam że nie ma krzywdy, doceniłem ukryte to coś (co moze tylko sam zauważyłem nawet poza intencjami autora) co jest w sumie śmieszne dla mnie (tak smierć jest śmieszna hahahaha ;)) i dlatego właściwie nie miałem innego wyjścia jak wyrozrywkować ten tekst (choc tekst mechanika wydaje się bardziej rozrywkowy). Kategorie nie są wymierne ale mówią również ZA CO konkretny tekst został doceniony przez NAS. Mógl znaleść sie zarówno w jednej jak i drugiej kategorii i to bez straty mam nadzieję dla autora. first PS. kategoria open ;)) co do pomysłu wspólnego zliczenia miał on być kurde niespodziankom takom. ale inżynierskie umysły ścisłe tego forum nie pozwoliły sie dać podejść, wy sprytne liski ;))) zawsze zauważycie że w kurniku jest dziura. just PS. po za tym nigdy nie robiłem konkursów. ;))) i dopiero po waszych uwagach miałęm jako taki obraz jak to winno wyglądać. Last PS. niemniej nie ukrywam (już trzeci raz o tym wspominkuję) ze najbardziej chciałbym uslyszec kompletnie amatorskie i z pupy wykonanie przez was ulubionego tekstu w manierze wykonawcy. a nawet przy samym akompaniamencie np stukania łyzeczka w szklankę, czy gra na stringach. Krytykujmy tutaj różne zespoły i wręcz mamy już na to patenty jak rozbierać twórczość poszczególnych Eminemów i Ajron Majdenów i myslę że ciekawe byłoby dla was samych próba przełozenia swoich spostrzeżeń na konkretny performens ;))) i co gorsza... wystawienie się na strzał OSTREGO KOMENTARZA ;))) jeszcze raz pozdro dla all.. Odpowiedz Link
obly Re: Komisja śledcza ds. Brajna, Maleńczuka i kate 14.03.06, 07:59 i właściwie kwiat paproci ma rację. nie doceniamy tesktów "powaznych" śpiewanych przez gwiazdy. to co wkleił mechanik... bosz... Odpowiedz Link
obly raport z komisji Wyborowej (hick) stan na 12.00 14.03.06, 12:05 Na godzinę przed końcem jest tak że faworytów jest dwóch jedynie reszta w tle potem peleton pięciu w miarę równy. ;))) tabelę z głosowaniami do przeanalizowania przeslę komu się bedzie chciało w to zerknąć wraz z dyplomem uczestnictwa. ilość głosów na jeden kawałek wygrywa - b. ilość głosów na autora - g. najpowazniejszy - b. najśmieszniejszy - t. mistrz empatii - b. (i raczej tak zostanie już) najbardziej wyrózniany: sz. (też raczej tak zostanie ;))) jestem ciut zaskoczony wynikami i potwierdzam że człowiek statystycznie na spacerze z psem to ma trzy nogi ;)))) ale niemniej Odpowiedz Link
braineater Re: raport z komisji Wyborowej (hick) stan na 12. 14.03.06, 12:25 obly napisał: > > jestem ciut zaskoczony wynikami i potwierdzam że człowiek statystycznie na > spacerze z psem to ma trzy nogi ;)))) ale niemniej > Kolega ówarza stom frazom lotnom, bom ostatnio kciał jom ólepszyć i zapodałem na oczach setek tysiency czytelnikóf foróm ksionszkowego, rze jak idem spsem to mamy 3 nogi i pułtora penisa, co wzbódzło dociekania, skont mam tak nadprogramowo wyposarzonego psa... P:) Odpowiedz Link
szuinewrap Re: Konkurs na tekst nieistniejącej piosenki 13.03.06, 16:09 poważna: 1. Pan Maleńczuk - braineater 2. Świetliki - mechanikk 3. Budka Suflera - argus1 4. Ptaky - glebogryzarka1 5. Fisz - glebogryzarka1 rozrywkowa: 1. Stanisław Sojka - quarantina 2. Manu Chao - tymbarski 3. Mandaryna - hennessy.williams mistrz: Pan Maleńczuk - braineater Odpowiedz Link
mechanikk Re: Konkurs na tekst nieistniejącej piosenki 13.03.06, 20:51 Muzyka poważna (wybór naprawdę niełatwy): 1.Glebogryzarka - Ef i es zet. "Zatrzymuję się i siadam, zwinięty jak naleśnik" - 100% ef i es zet 2.Braineater - Pan Maleńczuk "nic tylko disco te chamy brać chciały, żadne porzadne nuty nie brały" 3.Ilhan - Piasek & Wydra "Sny czasem spełniaja się, tylko trzeba wierzyć w nie" - klasyka. 4.Hennessy Williams - Wilki "Rabbuni", "Znalazła mnie, bogini obła ma" 5.Argus1 - Budka Suflera "Jutro kac nas trzepnie, stare smieci...ech..." Muzyka rozrywkowa: 1.Tymbarski - Manu Chao "Razem jadro w jądro" 2.Quarantina - Sojka "Oooo, krew, krew, krew" 3.Obły - Bez Cenzury "Rymem ślinię słone łona" 4.Braineater - Rysio Rynkowski "Dzis włożyłem nawet kierpce" 5.Tymbarski - Beata Kozidrak "Kozi Drag" (zabiło mnie to) Mistrzu: Glebogryzarka. Za całokształt, bo Ptaky też by sie nadawały do top 5, ale chciałem dac szansę innym. ("Twój obraz urojony, rozmywa dzisiaj się") Specjalne wyróżnienie dla Argusa za Myslovitz. Jak babcię kocham, nie zdziwiłbym się, jakby taki tytuł dali jakiejs swojej piosence. I ten "zagubiony los wygranej sprzed lat"... I ten "morelowy"... A honorowy odlew wąsa Jacka Cygana proponuję dla założyciela wątku, dawno nie było tu czegoś tak zajebistego :) Odpowiedz Link
mechanikk Re: Konkurs na tekst nieistniejącej piosenki 13.03.06, 21:02 Aha, jeszcze co do podejrzeń Obłego: nie zdarza mi sie wierszy pisać, ale fakt, że tekst "Świetlików" powstał z kawałka dziwnego wierszyka, który kiedyśtam sobie napisałem. Coś mnie tak czasem nachodzi na takie drobne zabawy. Odpowiedz Link
kwiat_paproci Re: Konkurs na tekst nieistniejącej piosenki 13.03.06, 21:20 Tylko dopiszę jeszcze, że jak dla mnie to teksty Mandaryny, Bajmu i CKOD są najzupełniej na serio. Wy chyba nie doceniacie kreatywności polskich gffiazd ;DDDD Odpowiedz Link
mechanikk Re: Konkurs na tekst nieistniejącej piosenki 13.03.06, 21:45 A w ogóle to szkoda, że nikt nie zmierzył się z Romanem Kostrzewskim. Ale chyba teksty Kata są nie do pokonania. Oto oryginały, jakby ktoś nie znał klasyki: "Łoże wspólne lecz przytulne" W kropli zimnej rosy - śpisz. Po nocy piwny dreszcz. A więc... myślę, że był ktoś. Wytarte skrzypią drzwi. Łoże wspólne, lecz przytulne jak palmowy gaj. A w nim konie, lwy i słonie. No i jedna klacz. Hasz hasz patrzy w twarz perłami drwin. Mój szept niży w głąb gdzie ja, tam musisz być Ty. Łono życia mieni się kłosami słodkich traw. Tu ogier zeżre świeże źdźbło, a motyl "pylnie" kwiat. Chodź w te trawy wichrem rozczochrane. Rżnąć, przed okiem słońca wypalaniem. Zerwać bzy zazdrosnobiałe. Zerwać bzy majowych drzew przed uwiądem. Bądź mi szmaragdowym liściem win. Bądź mi winobluszczem win. --------- "Purpurowe Gody" Niewinność zmęczona rozwiera białe swe nogi. Dotyka klejnotów spragniona grzechu - marzenia. Dlaczego płomienie ukrywasz między palcami? Dlaczego spełnienie jest tylko bladym odbiciem? Bladym odbiciem barw... Dziwny szept, ciemny las, dzikie sny, czarna msza i bóg - Naga budzisz się w wielkich jajach. Prącie trzy na metr czarne jak w habicie ksiądz Chłoszcze brzuch, gwałci cię na krzyżu wszelkich wiar. Spijam dziewczęcą krew błony dziewiczej. Jak zagęszczony sok własnej czci. Boli ten pierwszy raz ale nie płaczesz. Ciałem wstrząsa skurcz, wypełniony krzykiem dreszcz. Prącie trzy na metr... Dziwny szept, ciemny las, dzikie sny, czarna msza i bóg. W duszy chowa się z zawstydzenia. Wyciągam ostry nóź. Odpowiedz Link
roar Snofu siem guszczem 14.03.06, 12:18 Dobra, po długich przemyśleniach (w szalecie) postanowiłem, co następuje: Muzyka poważna: 1. #2, aka F.I.S.Z. 2. #25, aka Pan Maleńczuk 3. #16, aka Szymon Wydra vs. Piasek 4. #19, aka Wilki 5. #24, aka Myslovitz Muzyka rozrywkowa: 1. #21, aka Świetliki 2. #10, aka Stanisław Soyka 3. #13, aka Ryszard Rynkowski 4. #8, aka Bez Cenzury 5. #12, aka Natalia Kukulska MOSPA: Hennesy.Williams (głównie) za Wilki Wyróżnienie szczególne: #14, aka Lech Janerka Wyjaśnienia może za chwilę, bo i tak już jestem chyba spóźniony...(?) Odpowiedz Link
obly Re: Konkurs na tekst nieistniejącej piosenki 14.03.06, 12:45 wyniki na 15 minut przed końcem głosowania, jakby co to winny jestem ja zeby nie było głupich wątpliwości ;))))) ja juz musze spylać na meet wiec wklikuję to co wyszło. roar pozmieniał kilka pozycji ;))) więc wklejam aby była jasność wszelka! brajnu masz szczeście żeś za siedmioma górami ;))) NAJBARDZIEJ „WYRÓŻNIAJĄCY SIĘ” szuinewrap - Kazik - "Głupia piosenka" MUZYKA ROZRYWKOWA 1 quarantina – Stanisław Sojka – Podrap mnie – 27 pkt 2 tymbarski - Manu Chao – Ziobro Bong – 24 pkt 3 hennessy.williams – Mandaryna – Kiss me (Kismi) – 16 pkt 4 braineater – Ryszard Rynkowski – Oldboj Bluzz 5 obly - Bez cenzury - Moja Filozofia - ząb - skit 8 MUZYKA POWAŻNA 1 braineater - Pan Maleńczuk - Janek Czarny – 40 pkt 2 glebozgryzarka – FISZ – 34 pkt 3 glebozgryzarka – PTAKY – 26 pkt 4 ilhan - Andrzej "Piasek" Piaseczny / Szymon Wydra - "Dzień jak rzeka" – 17 pkt 5 - hennessy.williams – Wilki – Sam – 11 pkt - argus1 – Budka Suflera – Duchowi Kloszardzi – 11 pkt KATEGORIA „OPEN” 1 braineater - Pan Maleńczuk - Janek Czarny – 44 pkt 2 glebozgryzarka – FISZ – 34 pkt 3 quarantina – Stanisław Sojka – Podrap mnie - 27 4 - hennessy.williams – Mandaryna – Kiss me (Kismi) - 26 - glebozgryzarka – PTAKY - 26 5 tymbarski - Manu Chao – Ziobro Bong - 24 MISTRZ „PODSZYWANIA SIĘ” MOSPA– braineater - Pan Maleńczuk - Janek Czarny – 5 głosów AUTOR NA KTÓREGO GŁOSOWALIŚMY NAJWIĘCEJ (ŁĄCZNIE WSZYSTKIE UTWORY) 1 glebozgryzarka – 60 pkt 2 braineater – 58 pkt 3 tymbarski – 39 pkt 4 hennessy_williams – 37 pkt 5 mechanikk – 30 pkt 6 quarantina – 27 pkt 7 ilhan – 21 pkt 8 argus1 – 19 pkt 9 obły – 13 pkt 10 roar – 3 pkt Odpowiedz Link
obly errata: 14.03.06, 12:47 MUZYKA ROZRYWKOWA 1 quarantina – Stanisław Sojka – Podrap mnie – 27 pkt 2 tymbarski - Manu Chao – Ziobro Bong – 24 pkt 3 hennessy.williams – Mandaryna – Kiss me (Kismi) – 16 pkt 4 braineater – Ryszard Rynkowski – Oldboj Bluzz - 10 pkt 5 obly - Bez cenzury - Moja Filozofia - ząb - skit 8 - 9 pkt Odpowiedz Link
nemrrod Re: Konkurs na tekst nieistniejącej piosenki 14.03.06, 13:39 Chciałem zagłosować, ale nie zdążyłem :| W takim razie poza konkursem przyznaję Grand Prix tekstowi Ilhana dla Szymona Wydry i Piaska. It's so anthemic! Ilhan, sprzedaj ten tekst, wyślij gdzieś! Czuję, jestem prawie pewien, że to byłby wielki hit, pierwsze miejsce w "30 ton" i powerplay w Radiu Zet! W ogóle mam taką wizję, żeby ten utwór (ze względu na jego bogatą i skomplikowaną strukturę) wykonał dream team polskiej muzyki rozywkowej (Cugowscy starzy i młodzi, Urszula, Zbigniew Wodecki etc.). To może być "Pokonamy fale 2" ("pokonamy fale" a "Uciekać musisz spod fal O tak Ale nigdy nie poddaj się, walcz", ktoś to w ogóle zauważył ??). Wyróznienia dla: - Fisz - Glebogryzarka - Maleńczuk - Braineater - Cool Ziobro & DornFunk MC (lol) - Tymbarski - Mandaryna - Hennessy.Williams - Soyka - Quarantina - "Znów dałeś mi swój Kozi Drag" - Tymbarski Odpowiedz Link
ilhan Re: Konkurs na tekst nieistniejącej piosenki 14.03.06, 16:52 nemrrod napisał: > Chciałem zagłosować, ale nie zdążyłem :| W takim razie poza konkursem przyznaję > Grand Prix tekstowi Ilhana dla Szymona Wydry i Piaska. It's so anthemic! Ilhan, > sprzedaj ten tekst, wyślij gdzieś! Czuję, jestem prawie pewien, że to byłby > wielki hit, pierwsze miejsce w "30 ton" i powerplay w Radiu Zet! W ogóle mam > taką wizję, żeby ten utwór (ze względu na jego bogatą i skomplikowaną strukturę) > wykonał dream team polskiej muzyki rozywkowej (Cugowscy starzy i młodzi, > Urszula, Zbigniew Wodecki etc.). To może być "Pokonamy fale 2" ("pokonamy fale" > a "Uciekać musisz spod fal O tak Ale nigdy nie poddaj się, walcz", ktoś to w > ogóle zauważył ??). Tego się nie spodziewałem. Aż sobie pozwolę na: <palacz> Podoba mi się wizja takiego "We Are The World" XXI wieku. Odpowiedz Link
quarantina Re: Konkurs na tekst nieistniejącej piosenki 14.03.06, 14:52 Jest mi niezmiernie sympatycznie w ten ponury dzień zimowy:) To miłe, że w ogóle ktoś na mnie głosował. Kapitalna zabawa i nieoczekiwane efekty:) Wielkie dzięki:D Szczególne podziękowania dla obly za pomysł:D Odpowiedz Link
obly ostatni akcent 15.03.06, 12:43 do gniazdeczka (mryg... MRYG!!! NO!) wyslalem takie tam: raulkę, tabela z głosowaniem, zestawienie tekstów i wyniczki i takie tam dzięks Odpowiedz Link
mechanikk Re: ostatni akcent 15.03.06, 13:56 <jeb!> <spada z krzesła> Ktos się kiedys pytał co to jest lo-fi ;) Ja myślę, że ten kawałek to spokojnie Dunin-Wąsowicz mógłby na którejś składance Lampy zamieścić. Odpowiedz Link
ilhan Re: ostatni akcent 15.03.06, 14:53 Lo-fi-dance-punk! Falsetowe wokale mocno Papa-Dance-inspired. Odpowiedz Link
tymbarski Impresje pokonkursowe 15.03.06, 17:48 1. Patrzcie, przyjdzie jakiś wariat:), rzuci hasło o konkursie i już się tłumy garną! Mało tego! Okazuje się, że każdy z tego tłumu ma jakąś iskrę bożą - a to dobra poezja, a to talent do parodii, a to jedno i drugie! Serce roście! 2. Dlaczego tak łatwo obśmiać niektórych ekhm, artystów? Moim zdaniem wcale nie dlatego, że ich teksty są bez sensu. Chodzi o to, że w polskich tekstach króluje kalka, schemat, słowa-klucze, a raczej frazy-klucze. Spójrzcie na Wilki: przestrzeń, ogień, bogini itd., na Bajm: czuję, pragnę, dotyk, kocham itp. 3. Zdecydowanie łatwiej napisać tekst do muzyki, niż odwrotnie. Takie jest moje wrażenie. Nie wystarczy rytm, ilość sylab itp. Jak pisałem Bajm, to podświadomie próbowałem od razu śpiewać pod nosem, żeby usłyszeć jak to brzmi. 4. Obly - gratulacje za pomysł, wkład, zaangażowanie itp.,itp. I to tyle... Odpowiedz Link
argus1 Re: Impresje pokonkursowe 15.03.06, 19:08 Fajne to było wszystko. Wiele śmiechu, ale też i dostojnych wzruszeń... ;-) Świetnie, ze tylu teksciarzy na forum sie znalazło. Może kiedyś jakaś kontynuacja - bo jest niemały potencjał podszyty dobrą zabawą... Czołem wszyskim! Odpowiedz Link