Dodaj do ulubionych

Gdzie one są? - małe sklepy muzyczne

13.09.06, 09:46
W Gdańsku do końca września padną dwa ostatnie małe prywatne sklepy z płytami
(jeden się wyprzedaje, drugi schodzi do podziemia), zostaną tylko Empiki i
Kolporter. W Sopocie został jeden, ale to właściwie księgarnia/antykwariat z
resztką płyt. W Gdyni niedawno padł ostatni - został duży prywatny salon i
Empik. Choć oczywiście nic nie mam do wielkich salonów (a nawet lubię sobie
po pracy poszperać w setkach płyt), to jednak jakoś smutno, zawsze można było
sobie pogadać z właścicielem/sprzedawcą o muzyce i takie tam...
Czy oprócz Warszawy (ta, zdaje się, w kategorii: małe prywatne sklepy
muzyczne trzyma się nieźle), ostały się u Was jakieś tego rodzaju przybytki?
Obserwuj wątek
    • tomash8 Re: Gdzie one są? - małe sklepy muzyczne 13.09.06, 09:58
      W Katowicach trzymają się jeszcze cztery - na dworcu, komis z winylami, salon
      muzyczny na Młyńskiej i sklep muzyczny All, chyba jeszcze trzyma się punkowy
      Enigmatic. Niedawno zamknięto najbardziej kultowy, legendarny i działający chyba
      od bitwy pod Grunwaldem sklep "U Hipa", natomiast raz w miesiącu odbywają się
      dwie giełdy - punkowa i metalowo - starorockowa. W Chorzowie też niedawno zmarł
      świetny sklep muzyczny, ale równoczesnie otwarto fajny komis(połączony ze
      studiem tatuazu, więc może nie upadnie tak szybko).
      • cze67 Re: Gdzie one są? - małe sklepy muzyczne 13.09.06, 09:59
        tomash8 napisał:
        natomiast raz w miesiącu odbywają się
        > dwie giełdy - punkowa i metalowo - starorockowa.

Ale fajowo!
        • cze67 Re: Gdzie one są? - małe sklepy muzyczne 13.09.06, 10:31
          Kurcze, pamiętam, że gdy 9 lat temu przyjechałem do Trójmiasta poczułem się,
          jakbym trafił do muzycznego raju. W samym Wrzeszczu było cztery czy pięć
          sklepów muzycznych/komisów...
      • braineater Re: Gdzie one są? - małe sklepy muzyczne 13.09.06, 10:36
        Księgarnia muzyczna jeszcze na tej wąskiej uliczce w prawo od Dworca (nigdy nie
        pamietam jak sie nazywa - z tym, że tam głownie winyle z poważką. No i sprzedaż
        obwoźna przy okazji koncertów w klubach.

P:)
        • tomash8 Re: Gdzie one są? - małe sklepy muzyczne 13.09.06, 18:04
          No na Młyńskiej. Naprzeciw tej księgarni jest wspomniany przeze mnie salon
          muzyczny, który charakteryzuje się tym, że nie ma w nim dosłownie nic. Przez
          chwile było tam stoisko z niskonakładowymi metalowymi CD ale się zmyło.
      • pszemcio1 Re: Gdzie one są? - małe sklepy muzyczne 14.09.06, 06:58
        tomash8 napisał:
        > W Katowicach trzymają się jeszcze cztery - na dworcu, komis z winylami, salon
        > muzyczny na Młyńskiej i sklep muzyczny All

na dworcu sa 2 sklepy, przy czym obsługa tego większego jest tak niemiła że nie
        kupuje tam nawet po przecenach. gość jest takim gburem, że po prostu odpadam. W
        tym mniejszym jest miło ale mały wybór (oczywiście ściąnąć mogą bez problemu -
        z tym że Pani co tam sprzedaje niewiele wie o muzyce). Salon muzyczny na
        młyńskiej to jakiś okropny relikt przeszłości z serii - kasety z muzyką
        biesiadnią. All jest bardzo w porządku (czasem w komisie mają tu fajne rzeczy)
        ale przegrywa cenowo z mm.

oczywiście wszystko bije na głowe komis na 3 maja bo i klimat fajny i płytki
        super za tanioche można kupić - np. wczoraj z 20zł drugi album Roxy music
        kupiłem. generalnie jak nie mam czego słuchac to tam uderzam i zawsze coś
        ciekawego jest.

U hipa miał swój klimat choć to raczej dla metalowców zabawa. w sumie szkoda że
        padł. Generalnie - przyszłość jeśli chodzi o kupowanie płyt to jak wiadomo
        internet.

>natomiast raz w miesiącu odbywają się
        > dwie giełdy - punkowa i metalowo - starorockowa

gdzie ????????? i kiedy następna?

proszę o nazwę ulicy także

>ale równoczesnie otwarto fajny komis(połączony ze
        > studiem tatuazu, więc może nie upadnie tak szybko).

• tomash8 Re: Gdzie one są? - małe sklepy muzyczne 14.09.06, 10:36
          pszemcio1 napisał:

> tomash8 napisał:
          > > W Katowicach trzymają się jeszcze cztery - na dworcu, komis z winylami, s
          > alon
          > > muzyczny na Młyńskiej i sklep muzyczny All
          >
          > na dworcu sa 2 sklepy, przy czym obsługa tego większego jest tak niemiła że nie
          >
          > kupuje tam nawet po przecenach.

Dokładnie, nie wiem skąd ten koleś się wziął :D

>
          > U hipa miał swój klimat choć to raczej dla metalowców zabawa. w sumie szkoda że
          >
          > padł. Generalnie - przyszłość jeśli chodzi o kupowanie płyt to jak wiadomo
          > internet.

Tzn w ostatnich latach się zrobił typowo metalowym sklepem, bo gość po prostu
          przestał sprowadzać nowe rzeczy. U Hipa najlepsze było to, że winyle warte
          więcej niz moje roczne dochody walaly się obok jakichs Banków i innych tego typu
          Lombardów.
          >
          > >natomiast raz w miesiącu odbywają się
          > > dwie giełdy - punkowa i metalowo - starorockowa
          >
          >
          > gdzie ????????? i kiedy następna?

Punkowe czad giełdy odbywają się w mega, bodajże w 3 niedziele miesiąca, a ta
          druga ma miejsce w pubie "Kamienna"(pierwsza boczna od mikołowskiej idąc od
          strony dworca) w każdą pierwszą sobote miesiaca o 11.00.
          >
          >
          > proszę o nazwę ulicy także
          >
          > >ale równoczesnie otwarto fajny komis(połączony ze
          > > studiem tatuazu, więc może nie upadnie tak szybko).
          >
          >

Yyyy nazwy ulicy nie pamietam, ale to jest tam gdzie jest pub Hard Rock, boczna
          od wolności(Powstańców?) idąc od rynku po lewej.
          • cze67 Re: Gdzie one są? - małe sklepy muzyczne 14.09.06, 11:14
            W Toruniu ostały się (moja wiedza pochodzi sprzed pół roku) dwa takie sklepy.
            Jeden stricte muzyczny (w sensie, że sprzedają tylko albo przede wszystkim
            płyty) drugi z instrumentami i coraz mniejszym działem przecenianych płyt.
            Fajny sklep (połączony z księgarnią), działa wciąż w Augustowie. W Suwałkach
            zdaje się, niedawno padł ostatni - właściciele byli fanami disco-polo i pieśni
            biesiadnych, ale mieli sporo ciekawych płyt, z tym że ceny za nie były
            kosmiczne. W Białymstoku dobrze wyposażony sklep znajdował się w pawilonach
            koło dworca PKS, ale nie byłem tam ze dwa lata, więc nie wiem czy przetrwał.
            • cze67 Re: Gdzie one są? - małe sklepy muzyczne 08.11.06, 10:10
              cze67 napisał:
              W Suwałkach zdaje się, niedawno padł ostatni - właściciele byli fanami disco-
              polo i pieśni biesiadnych, ale mieli sporo ciekawych płyt, z tym że ceny za nie
              były kosmiczne.

No i muszę odszczekać - sklep jest, ma się dobrze, płyty kosztują ile
              kosztowały; tyle, że przeniósł się w inne miejsce (mianowice do DH Arcadia). Co
              ciekawe, sprzedaje się tam nadal kasety w ilościach hurtowych, kosztują średnio
              24 - 25 złotych sztuka! Nie wiem, jak się to właścicielom opłaca, ale kiedy tam
              byłem jakoś nie płakali z rozpaczy.

Co ciekawe - w Suwałkach otwarto ostatnio Empik. Całkiem sympatyczny zresztą:-)
              Ale ceny te same co w innych tego typu przybytkach.
          • braineater Re: Gdzie one są? - małe sklepy muzyczne 14.09.06, 11:24
            Jagiellońska

P:)
            • theagata Re: Gdzie one są? - małe sklepy muzyczne 17.09.06, 00:52
              w Warszawie lubię zaglądać do Muzanta w bramie przy Świętokrzyskiej i Hey Joe
              przy Złotej, który zna chyba każdy bo to ścisłe centrum.
              • tomash8 Re: Gdzie one są? - małe sklepy muzyczne 17.09.06, 00:57
                theagata napisała:

> w Warszawie lubię zaglądać do Muzanta w bramie przy Świętokrzyskiej i Hey Joe
                > przy Złotej, który zna chyba każdy bo to ścisłe centrum.
                >

Nie, nie znam, w życiu nie byłem w Warszawie:P
              • ilhan Re: Gdzie one są? - małe sklepy muzyczne 17.09.06, 19:19
                theagata napisała:

> w Warszawie lubię zaglądać do Muzanta w bramie przy Świętokrzyskiej i Hey Joe
                > przy Złotej, który zna chyba każdy bo to ścisłe centrum.

Ja zasadniczo takich miejsc nie odwiedzam, ale jest jeszcze Music Media dosłownie kilka kroków od stacji metra Plac Wilsona. Ostatnią płytę kupiłem tam chyba jeszcze w liceum, no ale co kto lubi.
              • harsh_reality Re: Gdzie one są? - małe sklepy muzyczne 18.09.06, 15:04
                Muzant - jeśli jesteś vinylarzem to prawdopodobnie nie ma lepszego sklepu w
                wawie (znaczy sie jako dziecko nowej cyfrowej ery nie bardzo orientuje sie w
                temacie vinyli więc moge sie mylić), z cd zdecydowanie gorzej, ale można
                natrafić na oldschoolowe rarytasy

Hey Joe - z jednej strony spoko gościu, można sobie z nim pogadać, ale niestety
                ceny płyt są jak dla mnie wygórowane, nieraz się naciąłem na to, że kupilem u
                niego płyte, a później znalazłem ja taniej o 5-10 zł (polecam odwiedzać
                szczególnie w wakacje, ruch mniejszy i gościu jest skłonny spóśćić z ceny)

Antykwariat na Baczyńskiego - moje numero uno, czysto schludnie i przyjemnie,
                każda płyta opakowana w ochronną folijkę przez to nie wyglada jak wyjeta z... no
                wiecie z czego, wybór jak wybór ale ceny całkiem spoko, ostatnio była dostawa z
                wysp albo z innych niemiec, szczególnie rzucaja sie w oczy single z lat 80
                (niestety 7" ale któż nie chciał by mieć hiciorów XTC albo Human Leage w
                historycznym formacie), no a poza tym można tam spotkać Krzysztofa "Kase"
                Kasowskiego
    • mechanikk Re: Gdzie one są? - małe sklepy muzyczne 13.09.06, 10:48
      W Łodzi jest z tym straszna kiła. Właściwie ostał się jeden taki sklep, ale
      jest w nim cholernie drogo (to nie komis), a pan w nim śledzi klienta, bo
      przecież klienci zwykle kradną :/ Wpadłem też kiedyś do jakiegoś komisu na
      Piotrkowskiej, ale tam czas zatrzymał się 20 lat temu, pajęczyny pokrywają
      zużyte winyle Parpli, Sabatów, i Cepelinów.
      W Łodzi nikt płyt nie kupuje, to dlaczego ktoś miałby je sprzedawać i jeszcze
      komisy prowadzić.
      Ahaa, jest jeszcze małe światełko na tej mrocznej mapie, bowiem na
      Piotrkowskiej w indiashopie jest stoisko, na którym pan sprzedaje płyty róźne,
      a szczególnie uwagi godnymi uwagi są całkiem nowe, z ostatniej chwili single z
      *naszej ulubionej półki* indie-pop-belleandsebastianbritishseapowermorrisey-
      rock. Tam się czasem zaopatrzam w cuda i chwalę się na fotum tym.
      • humbak Re: Gdzie one są? - małe sklepy muzyczne 13.09.06, 21:53
        Szit... pomyśleć że jak po pierwszym natknięciu się na Fantomasa za nim
        grzebałem to słyszałem że w Uoci właśnie w Komisie jakimś lezał se na Pitrkowskiej.
        W Krk małe się zdarzają. Ja miałem kontakt z dwoma metalowymi, przy czym jeden
        zajmował się raczej gadżetami niż płytami, o trzecim słyszałem. Coś hip hopowego
        chyba gdzieś widziałem... ale to takie echo w mojej głowie. Tak, czy siak, jakby
        nie komis Cornerowy nie miałbym gdzie kupować:/
      • humbak PS 13.09.06, 21:55
        niewidzialna ręka rynku jak sądzę.
    • skrzynkajagi Re: Gdzie one są? - małe sklepy muzyczne 13.09.06, 17:57
      W Poznaniu jest ich kilka. Na Glogowskiej chociazby, komis na Marcinie, komis
      na Taczaka prowadzony przez przemilego pana z Afery (poznanskie radio
      studenskie). I pewnie jeszcze kilka o ktorych nie wiem
      • sonia34 Re: Gdzie one są? - małe sklepy muzyczne 13.09.06, 20:21
        W Rumii były dwa.Jeden padł już dawno temu, a drugi z jakieś trzy lata temu. Był
        to sklep gdzie sprzedawano płyty i sprzęt komputerowy. Teraz są tam tylko
        komputery. Teraz w Rumii nie ma już żadnego sklepu.
    • pszemcio1 Re: Gdzie one są? - małe sklepy muzyczne 14.09.06, 07:01
      myślę że wraz z upadkiem tych sklepów jest szansa dla tych co by chcieli
      otwierac komisy, które w takiej Anglii np są główną atrakcją dla kolekcjonerów
      • internetauta Re: Gdzie one są? - małe sklepy muzyczne 17.09.06, 18:33
        W Poznaniu był- pamiętam- mały niezależny, ale ciekawy i dość nawet nowoczesny-
        sklepik muzyczny- specjalistyczny. Mianowicie gatunki muzyczne rodzaju
        Modernjazzowego/Ambientowego itp. Np. płyty Gabin, ale i jazzowe, r'n'b. Zarówno
        CD jak i winyle oraz wydawnictwa specjalne. Czy sklep ów istnieje jeszcze nie
        wiem, gdyż od listopada nie zawitałem w tą okolicę [mimo że niedaleko
        przechodziłem setki razy]. Ale z ciekawości jutro się przejdę, i napiszę.

W Białymstoku jest jeszcze - mam nadzieję- Bemol. Przynajmniej we wakacje chyba
        był... Ciekawy sklepik, zapomniełem jaka to ulica... Ale zdaje mi się, że Nowy
        Świat. Chyba nawet z pewnością... Nieco ciekawych rzeczy raz mi się tam udał
        nabyć, prasę też mają.
        • cze67 Re: Gdzie one są? - małe sklepy muzyczne 18.09.06, 12:42
          > W Białymstoku jest jeszcze - mam nadzieję- Bemol. Przynajmniej we wakacje
          chyba był... Ciekawy sklepik, zapomniełem jaka to ulica... Ale zdaje mi się, że
          Nowy Świat. Chyba nawet z pewnością... Nieco ciekawych rzeczy raz mi się tam
          udał nabyć, prasę też mają.

Być może będę w Białym w październiku to sprawdzę. Ta ulica, to zdaje się,
          któraś z bocznych od Lipowej?
          • internetauta Re: Gdzie one są? - małe sklepy muzyczne 18.09.06, 14:33
            cze67 napisał:

> Być może będę w Białym w październiku to sprawdzę. Ta ulica, to zdaje się,
            > któraś z bocznych od Lipowej?

Oj, tego już dokładnie nie wiem. Ale wiem, że jedna z bocznych od głównej, być
            może - z tego co kojarzę- przed Domem Książki? Białystok znam raczej dość
            dobrze, ale nie z nazw ulic niestety. Tak samo jak inne miasta na
            Mazurach/Suwalszczyźnie.
            • cze67 Re: Gdzie one są? - małe sklepy muzyczne 18.09.06, 14:46
              internetauta napisał:

> Oj, tego już dokładnie nie wiem. Ale wiem, że jedna z bocznych od głównej, być
              > może - z tego co kojarzę- przed Domem Książki?

Główna to właśnie Lipowa. Już kojarzę ten sklep.
              • aasiek Re: Gdzie one są? - małe sklepy muzyczne 10.10.06, 12:27
                Bemol jest na końcu uliczki, która zaczyna się przy kinie Pokój. Ten obok Domu
                Książki chyba też cały czas jest - na Lipowej właśnie. Był kiedyś jeszcze
                Rolling Stone w pobliżu dworca, ale z ostatnich informacji (czyli od stałej
                bywalczyni) wynika, że już nie istnieje...
                • cze67 Re: Gdzie one są? - małe sklepy muzyczne 10.10.06, 12:30
                  Oj, Rolling Stone był super sklepem, sporo fajnych płyt tam niegdyś kupiłem.
                  Szkoda.
    • cze67 Re: Gdzie one są? - małe sklepy muzyczne 18.09.06, 15:08
      cze67 napisał:

> W Gdyni niedawno padł ostatni - został duży prywatny salon i
      > Empik.

Przepraszam, jest jeszcze jeden - w hali dworca.
    • internetauta Bemol 18.09.06, 19:46
      Sprawdziłem: "Bemol. Salon Płytowy... niebo w uszach!".
      ul. Nowy Świat 13.

To jest właśnie ten, o którym mówiłem, ta ulica to Nowy Świat.

Co do Poznaniia: byłem dziś sprawdzić czy wspomniany przeze mnie wczoraj sklep
      jeszcze istnieje. Zauważyłem duży napis "Plays. Music&More. CD vinyl DVD
      books/others". Tylko że podłoga wyłożona papierami, w środku pusto nie licząc
      kilku kartonów. Niestety.

Nie wiem, gdzie w Poznaniu jeszcze szukać, jeżeli chce się znalexć coś małego,
      niezależnego...
      • tomash8 Re: Bemol 18.09.06, 20:13
        Ale i tak sie nam zrobiła fajna "mapka" sklepów muzycznych:) Mi do szczęścia
        brakuje jeszcze Rzeszowa bo przynajmniej raz do roku tam bywam, a nie znalazłem
        nic poza salonem muzycznym "Best" w centrum handlowym "Europa", który owszem
        jest świetnie wyposażony(znacznie lepiej niz wszystkie katowickie sklepy razem
        wziete), ale ceny mają z kosmosu... Więc jakby ktoś wiedział o jakichś sklepach
        w tym mieście to dajcie znać.
    • abranova Re: Gdzie one są? - małe sklepy muzyczne 10.10.06, 11:23
      Kiedys nawet nie przeglądałam dokładnie tego wątku, a od wczoraj rozmyślam na
      ten temat...
      W Białymstoku w przeciagu 7-8 miesięcy padły 2 małe sklepy muzyczne. To znaczy
      jeden wiosną padł na amen i jest tam lodziarnia. A wczoraj zauważyłam, ze drugi,
      który marniał od paru lat, teraz oddał swój lokal sklepowi z ezoteryką :P a sam
      się przeniósł do korytarzyka pomiędzy pomieszczeniami. Zostały w nim juz tylko
      jakieś niszowe rzeczy, płyty z cięzkim metalem, kasety z polskim punkiem czy
      reagge i jakieś koszulki...

Kiedyś dyskutowaliśmy o etyczności ściągania muzyki z internetu,
      teoretyzowalismy na temat przyszłości muzyki i jej nośników. A teraz na własne
      oczy widzimy skutki istnienia mp3, iPodów, internetowych sklepów muzycznych itp.
      Już teraz!
      Szkoda mi właścicieli tych wszystkich sklepów, bo dla nich plajta miała na pewno
      nie tylko wydźwięk finansowy, ale też emocjonalni. Tacy ludzie najczęściej
      traktowali swój interes z pasją, jako okazję do rozwijania swoich zainteresowań
      muzycznych. Nie uważali za stratę półgodzinnej rozmowy z klientem, który nic nie
      kupił czy nawet kupić nie zamierzał.

Całe szczęście, że ta plaga nie dotknęła jeszcze księgarni, bo chyba bym się
      załamała ;)
      • cze67 Re: Gdzie one są? - małe sklepy muzyczne 10.10.06, 11:25
        Które padły? Adresy! Coś zostało? Może już nie ma sensu jechać do Białego, co
        miałem zamiar zrobić jeszcze w tym miesiącu?
        • abranova Re: Gdzie one są? - małe sklepy muzyczne 10.10.06, 19:32
          Padł Rolling Stone, którego mogłeś nawet nie znać, jeżeli bardzo dawno
          wyjechałeś z województwa. Był w Centrum Parku (niedaleko dworca PKS).Miał sporą
          kolekcję różnych dziwnych/fajnych płyt w komisowych cenach.
          Prawie-padłe Tango, początek Lipowej, schodkami w dół

Bemol ostatnio stać było nawet na remont:) ale jak tak konkurencja pada, to ceny
          pewnie w ogóle zrobią sie kosmiczne...
          Ciekawym acz zupełnie przeze mnie nieodwiedzanym jest taki jeden sklepik przy ul
          chyba Waryńskiego (naprzeciwko "Pożegnania z Afryką" i niedaleko odzieży dla
          puszystych w każdym razie) z muzyką klasyczną, piosenką poetycką,
          jazzem/swingiem na winylach. W każdym razie jeszcze w zeszłym roku tak było.

Zawsze możesz odwiedzić Empik :D ale nawet tam jest marny wybór
          • cze67 Re: Gdzie one są? - małe sklepy muzyczne 11.10.06, 09:16
            Z województwa wyjechałem dawno, ale przecież nie na wcale:-) Rolling Stona, jak
            już wcześniej pisałem, znałem doskonale, o mało tam kiedyś nie kupiłem trzy czy
            czteropłytowego wydawnictwa o nazwie bodajże Pet Sound Sessions. Fajny sklep
            był, dużo przecen i takich tam.
    • aasiek Re: Gdzie one są? - małe sklepy muzyczne 10.10.06, 13:50
      W Poznaniu na Półwiejskiej jest jakiś sklep, nakierowany chyba na rockowe
      rzeczy.
      • internetauta Re: Gdzie one są? - małe sklepy muzyczne 14.10.06, 14:42
        Tak jest! Chociaż bardizej był... Oczywiście istnieje jeszcze, ale niestety w
        innej formie: kiedyś było nieco ubrań, książki muzyczne, kasety, całe 2 niemal
        pomieszczenia z komisem płytowym (nie tylko komisem). Jakieś 2/3 miesiące temu z
        czystej ciekawości zajrzałem tam. I co? Ubrania, książki, nieco kaset. Komis
        płytowy skasowali, pozostawiając skromną półeczkę z płytami w stylu "Karaoke",
        "Super Dance Hits" i innym chłamem. I to już nie jest sklep muzyczny, tylko
        bardziej skoncentrowany na odzież. Jeszcze bilety na niektóre koncerty wiem, że
        chyba można było kiedyś kupować. Jak jest dziś- nie wiem. Ale w tygodniu wybiorę
        się tam i sprawdzę.
        • cze67 Re: Gdzie one są? - małe sklepy muzyczne 16.10.06, 12:11
          No to wygląda na to, że do Białegostoku, przynajmniej w "sprawach płytowych",
          nie ma co jechać:-(
          • internetauta Re: Gdzie one są? - małe sklepy muzyczne 28.12.06, 14:15
            Jak to się nie zna własnego miasta nawet! Dziś w "Newsweeku" zauważyłem artykuł
            o dość adekwatnym tytule, "Poznania nie da się Poznać". Otóż czytam, że "Poznań
            to nie tylko koziołki. To przede wszystkim najlepszy w POLSCE sklep z płytami."
            [!]. Proszę, proszę, zaczyna być ciekawie... "(...)szczególnie dobrze na Starym
            Rynku 52B. Pod tym adresem mieści się pewien sympatyczny sklep muzyczny, który
            może spokojnie startować w konkursie na najlepszy i najbardziej kompetentny w
            tym kraju. Znajdzie się w czołówce. Sklep nazywa się Fripp i już nazwa sugeruje,
            że specjalizuje się on w muzyce odrobinę innej, niż ta sprzedawana w
            hipermarketach." Dalej jest: "Wchodząc tutaj możemy mieć pewność, ż nasza
            kolekcja płyt poszerzy się o dobrą muzykę. A co tam można kupić? Jazz w dużej
            ilości, płyty wydawane przez oficynę Tzadik (...) współczesny niezależny rock i
            morze klasyki." Ciekawe. Chyba się wybiorę. Ktoś wie więcej?

Z poznańskich niezależnych sklepów z muzyką to jeszcze niedawno odkryłem jeden,
            na Ratajczaka. Morze klasyki ale i jazzu drugie morze, muzyka polska, stare
            płyty i dwa morza nut, opracowań itd. Ceny niestety nie najtańsze.
            • ktmajcher Re: Gdzie one są? - małe sklepy muzyczne 28.12.06, 14:20
              myślałem, że Frippa już nie ma, zgadza się b. dobrze zaopatrzony sklep, ale i
              drogi - w końcu czynsz w takim miejscu to nie małe dudu
              ale tego na Ratajczaka nie kojarzę
              • cze67 To niesprawiedliwe!!! Duże sklepy płytowe. 03.04.07, 11:42
                Będąc wczoraj w stolicy (a i wcześniej to zauważyłem, ale jakoś mniej mnie to
                uwierało), zajrzałem oczywiście do sklepów płytowych: Trafiic i dwa Empiki. I
                muszę Wam powiedzieć, że różnica między takim Gdańskiem (Trójmiastem) a
                Warszawą jeżeli chodzi o wybór płyt to jest po prostu odległość stąd do
                konstelacji Kasjopei. Akurat wczoraj szukałem w muzyce dawnej i może stąd moja
                konfuzja, bo płyty, o których wiedziałem do tej pory tylko z katalogów, i
                porządałem, tam sobie, w wielkim wyborze, stoją grzecznie na półce i czekają na
                takich frajerów jak ja.
                To co rzucają do tutejszych Empików to są ochłapy po prostu. Rzekłem.
                • mameluch Re: To niesprawiedliwe!!! Duże sklepy płytowe. 03.04.07, 12:36
                  zajrzyj do olsztyńskiego tworu empikiem zwanego, do gdańskich będziesz na
                  klęczkach wracał:( sytuację jakoś ratuje MM, bez tego byłaby płytowa pustynia.
                  • grimsrund Re: To niesprawiedliwe!!! Duże sklepy płytowe. 03.04.07, 14:57
                    A po obejrzeniu tworu nowosądeckiego z wdzięczności poszedłby Kolega Cze na
                    pielgrzymkę do Watykanu na rękach. Tyłem.
                    • sss9 Re: 03.04.07, 15:04
                      a po jaką cholerę te składnice badziewia? po to tylko, żeby dwa-trzy razy w roku
                      upolować coś na wyprzedaży?
                      e-sklepy mają bogatszą ofertę, niższe ceny i gwałtowniejsze przeceny.
                      • cze67 Re: 03.04.07, 15:08
                        No, ja kupuję więcej niż dwa - trzy razy w roku. Może częściej trafiam na
                        wyprzedaże?
                        • sss9 Re: 03.04.07, 15:16
                          to nie zmienia faktu, że e-sklepy miażdżą pod każdym względem te realne burdele,
                          w których obsługa jest niekompetentna, płyty nieuporządkowane, poważne luki w
                          repertuarze i zwyczajne granie w ch... z klientami, którzy decydują się na
                          zamówienia osobiste.
                          no, ale co kto lubi. :)
                          • cze67 Re: 03.04.07, 15:23
                            Wiesz, sęk w tym, że ja bardzo lubię wejść do sklepu, wybrać płytę, zapłacić za
                            nią i z nią z tego sklepu wyjść. Sprawia mi to jakoś większą przyjemność, niż
                            zapłacenie za tę płytę przekazem i otrzymanie jej w paczce. Takie
                            uwarunkowanie. Często tak się nie da (bo płyta jest w realnym sklepie
                            niedostępna albo różnica między niską ceną w wirtualu jest zbyt duża) i wówczas
                            rzeczywiście kupuję przez komputer w sklepie (rzadziej) albo na Allegro
                            (częściej).
                    • pytajnick Re: To niesprawiedliwe!!! Duże sklepy płytowe. 03.04.07, 15:26
                      grimsrund napisał:

> A po obejrzeniu tworu nowosądeckiego z wdzięczności poszedłby Kolega Cze na
                      > pielgrzymkę do Watykanu na rękach. Tyłem.

Po obejrzeniu sklepu muzycznego w Krościenku nad Dunajcem... Jakiego sklepu
                      płytowego?!!
                      • cze67 Re: To niesprawiedliwe!!! Duże sklepy płytowe. 03.04.07, 15:31
                        Ach, Krościenko, ileż wspomnień...
                        • cze67 Re: To niesprawiedliwe!!! Duże sklepy płytowe. 24.09.07, 11:40
                          A w Gdańsku, informuję, na początku października otworzą Saturna
                          (RTV-AGD). A jest to, jak się zdążyłem przekonać we Wrocławiu,
                          najtańszy sklep z płytami (2CD Substance New Order za 19,99 mówi
                          samo za siebie)), więc się cieszę w sumie.
                          • tomash8 Re: To niesprawiedliwe!!! Duże sklepy płytowe. 24.09.07, 12:05
                            Wydaje mi się, że media markty są jednak tańsze niż Saturny, a na pewno jest w
                            nich większy wybór(u nas przynajmniej)
                            • carmody Re: To niesprawiedliwe!!! Duże sklepy płytowe. 24.09.07, 12:11
                              przeca to ta sama klika - jedne albumy są tańsze tu, inne tam.
                              • cze67 Re: To niesprawiedliwe!!! Duże sklepy płytowe. 11.10.07, 11:47
                                carmody napisał:

> przeca to ta sama klika - jedne albumy są tańsze tu, inne tam.

Po dwukrotnym pobyciu w Saturnie stwierdzam, że większość płyta tam
                                jest tańszych niż w MM. Nigdy w tym drugim sklepie nie widziałem np.
                                Cypress Hill tańszych niż trzy dychy, a w Saturnie sporo płyt (nie
                                tylko zresztą marihuanów) po 18,90.

Ale kolejki do kas to masakra. Wczoraj z sześciu czynna połowa,
                                spędziłem bezczynnie kwadrans. Tak więc, przy całym moim uwielbieniu
                                dla płytowych okazji, szybko mnie tam, za lekceważenie klientów, nie
                                zobaczą.
                            • cze67 Re: To niesprawiedliwe!!! Duże sklepy płytowe. 24.09.07, 12:27
                              Gdański MM jest coraz gorszy - bida z nędzą, brakuje wielu tytułów,
                              wykonawców. Porównując z tym, co widziałem we Wrocku to różnica jest
                              PORAŻAJĄCA.
                              • internetauta Re: To niesprawiedliwe!!! Duże sklepy płytowe. 24.09.07, 18:15
                                cze67 napisał:

> Gdański MM jest coraz gorszy - bida z nędzą, brakuje wielu tytułów,
                                > wykonawców. Porównując z tym, co widziałem we Wrocku to różnica jest
                                > PORAŻAJĄCA.

To samo mogę powiedzieć o poznańskim. Kiedyś był to raj płytowy - wszystko co
                                chcesz, bardzo niskie ceny. Dziś z cenami się może aż tak nie zmieniło, ale
                                asortyment żenująco mały w porównaniu z kiedyś. Moim faworytem od jakiegoś czasu
                                jest Mega Avans.
                                • cze67 Re: To niesprawiedliwe!!! Duże sklepy płytowe. 08.10.07, 10:12
                                  No w sumie zawód. Ceny i owszem, czasami dosyć intersujące, ale
                                  wybór, psze państwa, wybór. Jedna płyta PJ Harvey? Beach Boys tylko
                                  składak? Dwa Typy Negatywne? Żenka. Nie ma startu do odpowiednika
                                  wrocławskiego.
                                  Ale, na otarcie łez, Macy Grey ostania za 9,99. Się skusiłem
                                  oczywiście.
                                  • cze67 Re: To niesprawiedliwe!!! Duże sklepy płytowe. 08.10.07, 12:31
                                    A jak to się dzieje, że ten sam tytuł (w tym wypadku The Roots -
                                    Phrenology) kosztuje w tej samej sieci Empik (nie przecena,
                                    zafoliowana, normalnie na półce) kosztuje dwie dychy (Suwałki,
                                    kupiłem) i sześć dych (Gdańsk-Saturn).
                          • grimsrund Re: To niesprawiedliwe!!! Duże sklepy płytowe. 24.09.07, 15:50
                            Niech sie Cze więc pocieszy tą pierwszą saturnową wyprzedażą, bo
                            jeśli będzie tak jak w Krakuffku, to będzie ona zarazem ostatnią.
    • bronkiewa Re: Gdzie one są? - małe sklepy muzyczne 08.10.07, 13:12
      W książce.
      "Wiernośc w stereo" Nicka Horby'ego...
      Aż dziw, ze na forumie była ino mowa o filmie (lekko kiepskim imho)
      a książka jest o Was - o nas....

szczególnie polecam przypowieść o sprzedaży pełnej kolekcji faceta, co z
      małoletnia panna pomknął na gorące południe...
      • grimsrund Re: Gdzie one są? - małe sklepy muzyczne 11.10.07, 12:01
        > Aż dziw, ze na forumie była ino mowa o filmie (lekko kiepskim
        > imho) a książka jest o Was - o nas....

E no, to dlatego że o pewnych rzeczach nie musi być mowy, bo są
        oczywiste.

Książkę to nawet ja czytałem :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka