Dodaj do ulubionych

The best of U2 - 20 listopada

08.10.06, 13:16
Nie wiem, czy dobrze pamiętam, ale wydaje mi się, że kilka osób z tego forum
deklarowało chęć posiadania składanki U2 - oto i nadarzy się niedługo okazja.
Album zawierać będzie 16 " najbardziej znanych " piosenek zespołu, jeden nowy
utwór, oraz niedawno oficjalnie ujawniony cover " The Saints Are Coming " The
Skids, nagrany wspólnie z Green Day, który ukaże się na singlu 6 listopada.
Tytuł wydawnictwa, tracklista, i ewentualne dodatkowe atrakcje - na razie
nieznane.
Obserwuj wątek
    • grimsrund Re: The best of U2 - 20 listopada 08.10.06, 13:23
      Kurde no, mózg mi już niemal całkiem sparciał, ale coś tak pamiętam, że ledwie
      parę lat temu U2 wydawał już jakieś best of, z DVD nawet.

Jak się taka działalność nazywa? Ten no... skok do wody... skok na szafę? Takie
      cuś...
      • peternurek1 Re: The best of U2 - 20 listopada 08.10.06, 18:52
        Nie wiem jak się to nazywa, ale nazywa się źle i słusznie że się tak nazywa i
        że o tym wspomniałeś.

"Starzy są i biednieją, co się czepiasz" napisał mi znajomy jak się opisem gg
        lekko oburzyłem infrormacją o tym składaku. No i w sumie racja, co się czepiam,
        po prostu tego nie kupię. Bo po co i na co. Mam dwa poprzednie składaki, są na
        nich nowe wersje, płytki z B-Side'ami, to jest coś. Tu mają być dwa nowe
        utwory, jeden całkiem nowy i cover The Skids. Nowy sobie ukradnę, a o "The
        Saints Are Coming" powiem tyle, że im świetnie wyszło live, ale wersja studyjna
        jest mocno poniżej poziomu, wręcz nie istnieje przy oryginale.

Zobaczę jeszcze zestaw utworów, ale na razie zdecydowanie nie polecam. Lepiej
        sobie poprzednie Best Of'y kupić jeśli już ktoś jest zainteresowany.

Dziękuję za uwagę.
        • pszemcio1 Re: The best of U2 - 20 listopada 08.10.06, 20:17
          kolejny dowód na to, że tym zespołem już dawno nie warto zaprzątać sobie głowy
          • ihopeyouwilllikeme Re: The best of U2 - 20 listopada 09.10.06, 10:00
            A oto i mamy powód wydania - U2, po 27 latach współpracy odchodzą spod skrzydeł
            Island Records, i przenoszą się do Mercury Records ( jak poinformował serwis
            Virgin.net ). Żadna ze stron nie podała jeszcze uzasadnienia transferu, trudno
            więc powiedzieć, czy chodzi tu o zwykłe wypełnienie kontraktu, czy o jakieś
            animozje ( chodzą plotki, iż zadecydowały względy koleżeńskie - jeden pan z
            Island przeniósł się do Mercury, a grupa poleciała za nim ). Nowa składanka ma
            więc być zapewne wydawnictwem " na dobry początek " owocnej współpracy ( a
            także, być może, swoistym testem kompetencji - jak się jest U2, to się ma wiele
            do powiedzenia ). No i można tym samym przypuszczać, że trzeciej części The Best
            Of, za pierwszą dekadę XXI wieku, już nie będzie.

Co do polecania - trudno polecić lub nie polecić, jak się nie zna tracklisty.
            Dla kogoś, kto chce mieć tylko jedną płytę U2, może to być dobre rozwiązanie -
            do tej pory musiałby mieć dwie - składanki przekrojowej wszak nie było.

Do Grimsrunda - niemal dokładnie cztery lata temu.

Do Peteranurka - oczywiście że kupuję.

Do Pszemcia - to już każdy musi rozważyć we własnym sumieniu :)
        • ihopeyouwilllikeme Re: The best of U2 - 20 listopada 09.10.06, 10:02
          > Mam dwa poprzednie składaki, są na
          > nich nowe wersje, płytki z B-Side'ami, to jest coś.

Płytka z B-SIde'ami do drugiego besta jest raczej bardzo małym " czymś " :D
          • peternurek1 Re: The best of U2 - 20 listopada 10.10.06, 18:32
            > Płytka z B-SIde'ami do drugiego besta jest raczej bardzo małym " czymś " :D

Bo i B-side'y takie sobie były, ale mi się przyjemnie czasem wraca do
            większości. Nawet te mixy polubiłem. A do Limited Edition (taa kurde,
            poprzedniego Best Of'a i ostatnią płytę też kupiłem w LIMITED edition, a teraz
            się wszedzie wala po połkach i nawet w przecenach w muzycznych...) mają
            dorzucić DVD z dziesięcioma kawałkami z koncertu w Mediolanie z ostatniej
            trasy. A ten koncert to jest klasa.
            • ihopeyouwilllikeme Re: The best of U2 - 20 listopada 10.10.06, 19:50
              Skoro wywołałeś wątek, zamieszczam dalszą część informacji ( przyjęto zdaje się
              taktykę stopniowania napięcia, bo tracklisty dalej nie ma ):

- wydawnictwo będzie nosić tytuł " U218 Singles ";
              - znamy już okładkę - nawiązuje do niedawno wydanej autobiografii zespołu pt. "
              U2 By U2 ", co świadczy o tym ( i czego łatwo się było domyślić ), że ma służyć
              tak uczczeniu 30-lecia wspólnego grania, jak i wspomożeniu promocji książki.
              - nie do końca jasna jest sprawa bonusów - U2.com podaje, że na drugiej płycie
              znajdzie się 10 utworów koncertowych z Mediolanu ( z trasy Vertigo Tour ). Z
              innych źródeł można się dowiedzieć, iż będzie to DVD. A z jeszcze innych ( to
              już plotki ), że będzie również opcja z pełnym koncertem z Mediolanu w formacie DVD.
              - na pewno za to otrzymamy DVD " U218 Videos ", zawierające teledyski do utworów
              zamieszczonych na płycie. Najprawdopodobniej będzie to wydawnictwo odrębne.

Do Peteranurka - u mnie limited edition HTDAAB już się nie wala :) ( a wersji
              dwupłytowej w zwykłym pudełku to od dawna nie widziałem ). Co do remiksów - ja
              też większość z nich lubię ( zwłaszcza Lemon i - a tak - If God Will Send His
              Angels ), ale to nie jest to, co tygrysy lubią najbardziej. DVD z Mediolanu to
              zupełnie inna sprawa.
              • cze67 Re: The best of U2 - 20 listopada 04.12.06, 11:56
                24,99 w MM - jeżeli ta cena utrzyma się do "po świętach", to raczej nabędę.
                • ihopeyouwilllikeme Re: The best of U2 - 20 listopada 04.12.06, 17:00
                  > 24,99 w MM - jeżeli ta cena utrzyma się do "po świętach", to raczej nabędę.

Utrzyma się na 100%. Jest to cena odrębnego '' wydania polskiego '', ze
                  zredukowaną do czterech stron książeczką.
                  • d84 Re: The best of U2 - 20 listopada 10.12.06, 12:19
                    I pięknym wrzutem na okładce z naszą flagą narodową i napisem "POLSKA EDYCJA" -
                    pomysły na wydawanie płyt już nawet śmieszyć przestają.

(to oczywiście diss na label, nie U2 ;)
                  • cze67 Re: The best of U2 - 20 listopada 11.12.06, 13:48
                    ihopeyouwilllikeme napisał:

> > 24,99 w MM - jeżeli ta cena utrzyma się do "po świętach", to raczej nabęd
                    > ę.
                    >
                    > Utrzyma się na 100%. Jest to cena odrębnego '' wydania polskiego '', ze
                    > zredukowaną do czterech stron książeczką.

Się nie utrzymała:-( Podnieśli, dranie, do 28,90. Niech się gonią. Jeżeli ktoś
                    widział, że płyta może kosztować mniej, nie będzie jej kupował za więcej. To
                    przecież jasne.
                    • grimsrund Re: The best of U2 - 20 listopada 11.12.06, 14:18
                      Spoko, znajdą się i tacy. Układ nie bez podstaw zakłada, że tzw. przeciętny
                      klient dysponuje pamięcią porównywalną z pamięcią złotej rybki.
                      • cze67 Re: The best of U2 - 20 listopada 11.12.06, 14:29
                        No, ja takie mam zboczenie generalnie. Widziałem nową Ściankę za 35, nie
                        kupiłem - żałuję. Teraz widuję tylko za 4 dychy i chociaż pragnę tej płyty
                        bardzo - ni chu, chu.
                        • cze67 Re: The best of U2 - 20 listopada 11.12.06, 14:33
                          A poza tym ten numer z Green Day mi się nie podoba, co chyba przypięczętuje
                          kwestię (nie)obecności tej płyty na mojej półce.
                        • pagaj_75 Re: The best of U2 - 20 listopada 11.12.06, 14:34
                          cze67 napisał:

> Widziałem nową Ściankę za 35, nie
                          > kupiłem - żałuję. Teraz widuję tylko za 4 dychy i chociaż pragnę tej płyty
                          > bardzo - ni chu, chu.

www.allegro.pl/item149216994_scianka_pan_planeta_cd.html
                          • grimsrund Re: The best of U2 - 20 listopada 11.12.06, 15:52
                            W naszym Saturnie też widziałem przedwczoraj, ale i tak drożej niż ta aukcja
                            razem z przesyłką.
                            • ihopeyouwilllikeme Re: The best of U2 - 20 listopada 12.12.06, 10:34
                              > Podnieśli, dranie, do 28,90

Również dla mnie cena jest bardzo ważna, i zawsze zwracam na nią baczną uwagę (
                              3 zł mniej to już dla mnie dobry powód, by jechać na drugi koniec miasta - choć,
                              biorąc pod uwagę konieczność kupienia dwóch biletów oszczędzam tylko złotówkę ),
                              ale takich cudów to jeszcze nie widziałem. Chyba, że to część akcji ''
                              świąteczne złodziejstwo '', polegającej na podnoszeniu cen w okresie
                              świątecznym, żeby się tałatajstwo w ferworze zakupów nie zorientowało.
                              • cze67 Re: The best of U2 - 20 listopada 12.12.06, 14:23
                                W TR Koziczyński nowej kompozycji poświęca aż dwa akapity:
                                "Zacznijmy od kawałków premierowych. Jedynego w sumie powodu, dla którego muszą
                                sięgnąć po to wydawnictwo wytrawni fani. The Saints Are Coming to w dorobku
                                grupy absolutna sensacja. Po pierwsze: mamy do czynienia z pełnowymiarową
                                współpracą z innym zespołem, na dwie perkusje i tak dalej. Warto zresztą
                                dotrzeć do wspólnego koncertu z Nowego Orleanu i zobaczyć, jak The Edge
                                podgrywa When September Ends, a Tre Cool bębni w Beautiful Day... Po drugie:
                                Green Day to formacja z całkowicie innej bajki, geograficznej i stylistycznej.
                                Po trzecie: U2 nigdy nie był tak blisko punk rocka (Saints to przeróbka
                                kompozycji The Skids z 1978 roku). Wyszło pysznie...
                                Równie agresywnie, jak w oryginale. A może nawet agresywniej. Wrażenie robią
                                zwłaszcza bębny: potężnie brzmią (produkował Rick Rubin), porywa rytm. W
                                stosunku do wersji pierwotnej uporządkowany: militarnie nabijane werble nie
                                zakłócają zwrotki, lecz funkcjonują na zasadzie fajnego akcentu. Dobrze, że
                                usunięto pseudosolowe popisy gitar. W zamian mamy „mruczando”, co doprawia
                                całość dawką patosu. Zauważmy wreszcie, jak bardzo zbliżone są do siebie głosy
                                wokalistów. Dopóki nie zobaczyłem klipu, nie miałem pojęcia, czy słowa There is
                                a house in New Orleans (cytat z House Of The Rising Sun) na początku śpiewa
                                Bono czy Billie Joe..."

Boże, tyle gadania o tak słabej, moje zdanie, piosence. Według mnie, najbliżej
                                punk rocka U2 było na pierwszej płycie, była tam energia, był punkowy bunt i
                                tamta szczerość. A ten utwór w tym wykonaniu, ma tyle z punkiem wspólnego, co
                                festiwal opolski.
                                • ihopeyouwilllikeme Re: The best of U2 - 20 listopada 12.12.06, 16:35
                                  Mi się ten cover podoba, choć punk rocka to tam faktycznie niewiele.
                                  • ihopeyouwilllikeme Re: The best of U2 - 20 listopada 16.12.06, 12:40
                                    Nowy teledysk - Window In The Skies:

www.youtube.com/watch?v=VskbxuehP3I
                                    • grimsrund Re: The best of U2 - 20 listopada 16.12.06, 13:31
                                      Jeśli to jest to, co grają w eremefie - to jest to nieopisanie słabiutkie.
                                      • pszemcio1 Re: The best of U2 - 20 listopada 16.12.06, 19:07
                                        grimsrund napisał:

> Jeśli to jest to, co grają w eremefie - to jest to nieopisanie słabiutkie.

nie wiem czy to to co grają w eremefie ale jak posłuchałem to najlepszy z tego
                                        wszystkiego teledysk jest. Billie Holiday szczególnie:)
                                        • grimsrund Re: The best of U2 - 20 listopada 16.12.06, 19:40
                                          Swoją drogą tego czegoś U2 musiałem wysłuchać, razem z próbkami rodzimej
                                          eremefowej tfurczości (Gosia Andrzejewicz?), gdy ostatnio w busie wyczerpała mi
                                          się bateryjka w słuchadle, a nie miałem zapasowej. Dobrze, że to było raptem
                                          kilkanaście minut przed wysiadką, bo mógłbym nie dożyć do otwarcia włazu :((
                                          • pszemcio1 Re: The best of U2 - 20 listopada 17.12.06, 10:28
                                            grimsrund napisał:

> Swoją drogą tego czegoś U2 musiałem wysłuchać, razem z próbkami rodzimej
                                            > eremefowej tfurczości (Gosia Andrzejewicz?)

hu hu, no nie zazdroszę:)
                                            • ihopeyouwilllikeme Re: The best of U2 - 20 listopada 17.12.06, 11:54
                                              Wersja demo WITS była lepsza, ale i tak jest dobrze. O teledysku nie wiem co mam
                                              myśleć, ale na razie entuzjazmu nie odczuwam, delikatnie mówiąc.
                                              • ihopeyouwilllikeme Re: The best of U2 - 20 listopada 17.12.06, 11:56
                                                Przy okazji - na 18 Singles jest inna wersja WITS niż ta, co ją na Eremefie
                                                puszczają, jakaś niedorobiona, dużo gorsza, i nie o tą mi wyżej chodziło.
                                                -
                                                • ihopeyouwilllikeme Re: The best of U2 - 20 listopada 17.12.06, 13:08
                                                  Recenzja 18 Singles na Pitchforku:

www.pitchforkmedia.com/article/record_review/39832/U2_18_Singles
    • pytajnick One popik 20.12.06, 10:35
      A tak z innej beczki - jak sie Wam podoba "One" w wersji z nowej płytki Mary J.
      Blige? Czyli (upraszczając brutalnie) wersja U2 + stęki między wersami +
      mocniejszy rytm.
      • ihopeyouwilllikeme Re: One popik 20.12.06, 15:57
        To po prostu nowa wersja One ze stękaniami MJB. Nie widzę tu większego pola do
        dyskusji.
        • pytajnick Re: One popik 20.12.06, 17:37

> To po prostu nowa wersja One ze stękaniami MJB. Nie widzę tu większego pola do
          > dyskusji.

No ja jestem na przykład ciekaw jak reagują na takie rzeczy prawdziwi fani U2.
          Czy się wściekają że świętości się szarga, czy spoko.
          • ihopeyouwilllikeme Re: One popik 21.12.06, 10:48
            > No ja jestem na przykład ciekaw jak reagują na takie rzeczy prawdziwi fani U2.
            > Czy się wściekają że świętości się szarga, czy spoko.

Reagują tak jak wszyscy - jednym się bardzo podoba, innym się nie podobają
            wycia, stękania i jęczenia MJB ( do tych ja się zaliczam - choć fragmenty, kiedy
            śpiewa wspólnie z Bono są spoko ), inni są wzburzeni szarganiem świętości, a
            jeszcze inni pozostają obojętni. Za to większości bardzo się podoba teledysk,
            również mi - nic wielkiego się nie dzieje, ale jest wszystko co trzeba, dla mnie
            perfekcja.
          • geigo Re: One popik 22.12.06, 13:37
            pytajnick napisał:

> No ja jestem na przykład ciekaw jak reagują na takie rzeczy prawdziwi fani U2.
            > Czy się wściekają że świętości się szarga, czy spoko.

Swiętości świętościami, ale dla mnie najważniejsze jest, że tym coverem zostały niemiłosiernie zszargane moje uszy :)
            Podpisano: prawdziwy fan U2 :)
        • carmody Re: One popik 21.12.06, 05:05

> To po prostu nowa wersja One ze stękaniami MJB. Nie widzę tu większego pola do
          > dyskusji.

Pola do dyskusji nie ma, bo jego miejscu powstało szambo.
    • mietowe_loczki Re: The best of U2 - 20 listopada 25.12.06, 22:17
      I jak zwykle nie ma Acrobata, a to, moim zdaniem, najlepszy utwór U2. Ale może
      dobrze, bo za piękny, żeby go "zagrać" na śmierć.
      • peternurek1 Re: The best of U2 - 20 listopada 26.12.06, 03:27
        Bo stety czy niestety (również i mój ulubiony :) ) Acro nie był singlem.
        Poza tym nie ma się co czepiać że coś jest, a czego nie ma, w świetle faktu że
        tracklista pokrywa się prawie idealnie z najczęściej ściaganymi w serwisie i-
        tunes utworami zespołu. Zdania nie zmieniam, będąc fanem warto to mieć tylko
        dla DVD z Mediolanu. Bo Mediolan, mimo iż okrojony, miażdży.

Jak reagują fani ma MJB? Tak jak napisał Ajhołp, mi się to zdecydowanie nie
        podoba, ale nie mam z tym żadnego problemu bo omijam ów twór z szerokim łukiem.
        Nawet z radia mnie jakoś nie atakował nigdy.
        Ale to jeszcze nic, żebyście słyszeli (nie życzę) jak Bono z Alicią Keys
        zmasakrowali Don't Give Up. Wersja live jeszcze jakoś się tam powiedzmy broni,
        ale single version nieomal fizycznie boli.

Podpisano: fan U2, zarazem Petera Gabriela i Kasi Bush.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka