kubasa 13.10.06, 14:05 Proponuję tu rozmawiac o miejscach 50-11 bo tam się już eni da. Poza tym tu mozna wypowiedzieć się o całokształcie. Ilhan, wklej te miejsca. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ilhan Re: 50-11 lista artystów SF 13.10.06, 14:10 11. The Stone Roses 12. Talking Heads 13. Oasis 14. The Velvet Underground 15. Tom Waits 16. David Bowie 17. Led Zeppelin 18. Bjork 19. The Verve 20. Faith No More 21. Can 22. King Crimson 23. The Police 24. Metallica 25. Bob Dylan 26. The Cure 27. The Doors 28. Sonic youth 29-30. Talk Talk 29-30. Ścianka 31. Kate Bush 32. Miles Davis 33. Tortoise 34. Suede 35. Nick Cave 36. Depeche Mode 37. British Sea Power 38-39. Pulp 38-39. Autechre 40. Kult 41. The Rolling Stones 42. Frank Zappa 43. Deep Purple 44-45-46. Pixies 44-45-46. Red Hot Chili Peppers 44-45-46. Massive Attack 47. Archive 48. Interpol 49. The Jam 50-51. My Bloody Valentine 51-51. Brian Eno Odpowiedz Link
kubasa Re: 50-11 lista artystów SF 13.10.06, 14:16 No więc lista ssie pałkę. Praktycznei nie ma lat 00., bo nei sądze by był Jelinek, Microphones czy Autechre. No niestety Interpol i BSP, a juz szczególnie Archive to nie są najlepsze zespoły tej dekady. Skandalem jest miejsce Sonic Youth - mysląłem, że to akurat taka kapela, która łączy rózne środowiska. Skandalem jest też pozycja Stone Roses i solowych wypierdków Iana Browna, przy których nawet Ilhan na koncercie dłubał w nosie. Zestawienie nie pokrywa się raczej jesli chodzi o pozycje z moja lista, ale jeśli o artystów to na mojej liście było ich 8, czyli tyle samo co u Pagaja. I nie było dziesiątego Joy Division. Odpowiedz Link
kubasa Re: 50-11 lista artystów SF 13.10.06, 14:19 Praktycznei nie ma lat 00., bo nei sądze by był > Jelinek, Microphones czy Autechre K...a, chodziło mi o Animal Collective oczywiście. Odpowiedz Link
pagaj_75 Re: 50-11 lista artystów SF 13.10.06, 14:19 kubasa napisał: > No więc lista ssie pałkę. Praktycznei nie ma lat 00., bo nei sądze by był > Jelinek, Microphones czy Autechre. a) Autechre jest b) oni jednak debiutowali na początku lat 90 i wtedy też wydali swoje najpopularniejsze płyty. c) Jelinek? a kto go tutaj słucha poza mną, nemrrodem i aimarem? Odpowiedz Link
kubasa Re: 50-11 lista artystów SF 13.10.06, 14:22 pagaj_75 napisał: > kubasa napisał: > > > No więc lista ssie pałkę. Praktycznei nie ma lat 00., bo nei sądze by był > > > Jelinek, Microphones czy Autechre. > > a) Autechre jest > b) oni jednak debiutowali na początku lat 90 i wtedy też wydali swoje > najpopularniejsze płyty. > c) Jelinek? a kto go tutaj słucha poza mną, nemrrodem i aimarem? > Za szybko odpowiadacie. Przeraża mnie to. A już wyjasniłem. Co do Jelinka to ja go słucham, tzn. znam trzy płyty, ale chodziło mi o to by kogoś tam zarzucić jeszcze z 00s. Odpowiedz Link
cze67 Re: 50-11 lista artystów SF 13.10.06, 14:28 kubasa napisał: > Za szybko odpowiadacie. Przeraża mnie to. Nie ustalaliśmy tego wspólnie. Tak wyszło, że w tym samym momencie postanowiliśmy sprostować. Się nie przerażaj. Odpowiedz Link
braineater Re: 50-11 lista artystów SF 13.10.06, 14:43 psze pana, ale to tak cięzko mając sześc lat juz mówic, że coś z tego dziecka będzie na przyszłość. Ja tam się mogę zasłuchiwać Momusem, Degenerate Art Ansamble, Ovalem czy Neotropic'em czy innymi takimi, ale nader cięzko byłoby mi powiedzieć, czy są wielcy, bo przede wszystkim za mało jeszcze nagrali. Stąd na liście z elektro i pobocznych wrzuciłem tych, którzy Opusy Magnumy mają juz raczej za sobą - shadowa, krusha, biosphere, movietone czy pan american - to sa po prostu wykonawcy, którzy przeszli test mistrzowski, nagrali co najmniej jedna płytę dotknięta geniuszem i po prostu wiem, że sa wielcy. Jedyne czego żałuję, że nie umieściłem, choc pewnie w ogólny rachunek by nie weszli i tak, to Cinematic Orchestra, bo to dla mnie skład z tej samej pólki, co wyżej wymienieni. A tak, reszta listy, podejrzewam, ze nie ino u mnie jest budowana z bezpiecznych pewniaków, osłuchanych na pamięc najczęsciej. P:) Odpowiedz Link
pagaj_75 Re: 50-11 lista artystów SF 13.10.06, 14:52 braineater napisał: > psze pana, ale to tak cięzko mając sześc lat juz mówic, że coś z tego dziecka > będzie na przyszłość. Ja tam się mogę zasłuchiwać Momusem, Degenerate Art > Ansamble, Ovalem czy Neotropic'em czy innymi takimi, ale nader cięzko byłoby > mi powiedzieć, czy są wielcy, bo przede wszystkim za mało jeszcze nagrali. No, Oval okres wielkości to chyba już ma za sobą (chyba, że mówimy o różnych owalach) i to od dawna. Ma na koncie chyba 7 płyt, z czego dwie są dziejowe. Ale sam już nie pamiętam (a swoją listę mam w domu) czy go dałem w trzydziestce :) Odpowiedz Link
braineater Re: 50-11 lista artystów SF 13.10.06, 14:58 ja o tym od Ovalprocress i Dok Mam go za jednego z ciekawszych, ale jeszce nie słysząłem w jego wykonaniu dźwieku, który by mnie chwycił za jaja i zmusił do uklęknięcia. Ale jak mówimy o tym samym, to widze, że pare płty cza wrzucic w sercza:) P:) Odpowiedz Link
pagaj_75 Re: 50-11 lista artystów SF 13.10.06, 15:01 braineater napisał: > ja o tym od Ovalprocress i Dok no to ja o tym samym. tylko dla mnie Oval to przede wszystkim "Systemisch" i "94 Diskont", choć nie jestem pewny czy Cię one chwycą za jaja ;) W każdym bądź razie "Dok" mnie nudzi i usypia. "Ovalprocess" nie znam jeszcze. Odpowiedz Link
braineater Re: 50-11 lista artystów SF 13.10.06, 15:10 eno, bo do Dok'a to trzeba miec lekki odchył na field recording i takie tam, nasłuchać się wcześniej Watsona, jakis takich rzezi typu Cambodian Tapes i wtedy człowiek odkrywa, że sie da, że jest taki Oval i taki drugi koleś i że oni maja na to sój, cąłkiem oryginalny patent. I wtedy Dok'a słucha sie jako całkiem interesującej płyty P:) Odpowiedz Link
nemrrod Re: 50-11 lista artystów SF 13.10.06, 15:11 Nie no, to już jest tradycja, że się z Brainem nie zgadzam :) Nie rozumiem trochę jak można narzekać na nie-innowacyjność Jelinka, a jednocześnie pisać o wielkości Cinematic Orchestra, którzy zadłużeni są po uszy w klasycznym jazzie, i to zarówno jeśli chodzi o inspiracje, jak i samo wykonanie (sample). Przecież "jazzowe" płyty Jelinka z Triosk i Computer Soup, pod względem innowacyjności i kreatywności wyprzedzają CO o sto kilometrów. Poza tym jeśli wziąć pod uwagę Jelinka "jazzowego", Jelinka "tanecznego" i Jelinka "skupionego" to w tych trzech różnych wcieleniach mamy 5 świetnych, nowatorskich płyt, a dajesz przykład takiego Shadowa, który nagrał raptem jedną, która miała jakiś tam wpływ na rozwój muzyki, ale generalnie dziś brzmi słabo, a i sam Shadow szybko się skończył :/ Przykład Oval też zły ;) Bez niego dzisiejsza elektronika wyglądałaby zupełnie inaczej. "Systemisch" - takie dźwięki w roku 1994 = wizjonerstwo. Odpowiedz Link
braineater Re: 50-11 lista artystów SF 13.10.06, 15:34 Bo nas Nemrrodzie, jak coraz bardziej stwierdzam, dzieli jedno - Ciebie bawi awangarda dla samej awangardy, kombinowanie z dźwiękami tak jak nikt wczesniej nie kombinował, drastyczne napierdalanie w takie partie bębenków słuchowych, w ktore nigdy wczesniej nie napieprzał. I to jest fajne i słuszne i pro-rozwojowe i tak czymaj, synek:) Ja natomiast, stary chop, od dłuższego czasu szukam avangardy w rzeczach, które na pierwszy rzut ucha brzmia ładnie i przyjemnie i dają radochę nawet ludziom, którzy na codzień sądza ża 'avantgarde is a french word for shit' (tytuł jednego z moich ukochanych składaków:). I dużo bardziej mnie cieszy, jak w połowie słodkiej melodyjki, ktos mi przypierdoli po uszach dronem nie z tej ziemi, albo naraz oszaleje i poleci ten sam temat w pieciu róznych tonacjach, albo z deciaków wydobędzie taki kawał fryty, że buty spadają. Dlatego na przykład Zorna bardziej cenie za to co robi w Big gundown, niz za to co robi w Hemophiliac, z elektroników lubię tych, którym odjechane myslenie o muzyce nie przeszkadza w graniu -a u Jelinka coś takiego widzę i ostatnio na przykład na żywca złapałem to u Ushichashiego, którego kocnert był jednym z wiekszych rozczarowań w zyciu. Ci faceci po prostu za dużą jak dla mnie mysla, a za mało maja i daja radochy z grania, z nagłych olsnień i zaskoczeń. stąd będe zawsze stawiał wyżej Shadowa, nawet po tym tam Ałtsajderze, co przez miesiąc se wmawiałem, że sciagnąłem fejka, by sie lepiej poczuć:), który to Shadow jedna płytą namieszał w głowie tylu ludziom ilu sie na razie Jelinkom i innym wielkim Mistrzom Knucia Sonicznego jeszce się nie udało czy Krusha, który prócz tego, że wyczynia na tych deckach rzeczy nie z tej ziemi, to potrafi dotrzec praktycznie do każdego. I tu chyba tkwi problem:) P:) Odpowiedz Link
nemrrod Re: 50-11 lista artystów SF 13.10.06, 16:25 braineater napisał: > Bo nas Nemrrodzie, jak coraz bardziej stwierdzam, dzieli jedno - Ciebie bawi > awangarda dla samej awangardy, kombinowanie z dźwiękami tak jak nikt wczesniej > nie kombinował, drastyczne napierdalanie w takie partie bębenków słuchowych, w > ktore nigdy wczesniej nie napieprzał. Haha, widzisz, ja zawsze tak myślałem o Tobie. To nie ja przecież słucham japońskich ekstremistów i okołozornowych projektów ;) Na przykład "Spy vs. Spy" Zorna, której ostatnio słuchałem, a którą zdaje się lubisz, to jest właśnie takie napierdalanie, które wprawdzie jest spoko, ale które nie robi na mnie wielkiego wrażenia, bo jest przewidywalne, tzn. dostałem dokładnie to, czego się spodziewałem. Ja naprawdę nie jestem żadnym awangardowcem, lubię ładne melodie, prostotę i bezpretensjonalność. Akurat Jelinek też chyba nie jest bardzo awangardowy, wydaje mi się dość przystępny. A o tej innowacyjności pisałem, bo akurat w stosunku do Jelinka zarzut o nieinnowacyjność jest zdecydowanie nietrafiony. Odpowiedz Link
braineater Re: 50-11 lista artystów SF 13.10.06, 16:39 ja mam wrażenie, ze własnie wleźliśmy w temat na całkiem osobny wątek i jak mnie kac nie zabije, to spróbujemy moze to podrązyć przez łikend:) P:) Odpowiedz Link
pagaj_75 Re: 50-11 lista artystów SF 13.10.06, 16:39 Od razu mówię: wchodzę w to na pełnej szybkości ;) Oszczędzaj głowę i zakładaj wątek. Odpowiedz Link
braineater Re: 50-11 lista artystów SF 13.10.06, 14:28 no ja na przykład, choc jeszce się nie doszukałem powodu dlaczego, go słucham, bo prócz splita z Trioskiem i Loop Finding, to jakis wielkich pokłaów fajności i innowacyjności w tymże Jelinku nie widzę. Od pietnastu minut kombinuję, czy widziałem go na zywo i wydaje mi się, że tak i że chyba w Katowicach, ale skoro nie pamietam nawet koncertu, to juz zupełnie nie wiem po co słucham:) P:) Odpowiedz Link
pagaj_75 Re: 50-11 lista artystów SF 13.10.06, 14:42 braineater napisał: > no ja na przykład, choc jeszce się nie doszukałem powodu dlaczego, go słucham, > bo prócz splita z Trioskiem i Loop Finding, to jakis wielkich pokłaów fajności > i innowacyjności w tymże Jelinku nie widzę. Ej, do tego dochodzą jego wczesne nagrania pod ksywkami Farben i Gramm. Zwłaszcza te pierwsze są moim zdaniem innowacyjnym podejściem do house'u. A co do fajności, to się nie będę wypowiadał, bo obaj rozumiemy ją inaczej, więc nie będziemy się za łby brać, nie? ;) Odpowiedz Link
ilhan Re: 50-11 lista artystów SF 13.10.06, 14:24 kubasa napisał: > No więc lista ssie pałkę. Praktycznei nie ma lat 00., bo nei sądze by był > Jelinek, Microphones czy Autechre. Heh zabawne że upominasz się np. o Jelinka, a sam nie dałeś mu żadnego punktu. Wypowiedzi tego typu, że "skandal", "porażka" itd., które daje tu Pszemcio i teraz Ty wg mnie trochę śmieszne. Rozumiem że piszecie to ze świadomym przerysowaniem, ale gdyby każda z 35 osób tak zaczęła to byśmy mieli niezły burdel. Zresztą miałeś w 50-tce swoją pierwszą dwójkę już, czego ja np. nie mogę powiedzieć. Odpowiedz Link
kubasa Re: 50-11 lista artystów SF 13.10.06, 14:27 ilhan napisał: > kubasa napisał: > > > No więc lista ssie pałkę. Praktycznei nie ma lat 00., bo nei sądze by był > > > Jelinek, Microphones czy Autechre. > > Heh zabawne że upominasz się np. o Jelinka, a sam nie dałeś mu żadnego punktu. > Wypowiedzi tego typu, że "skandal", "porażka" itd., które daje tu Pszemcio i te > raz Ty wg mnie trochę śmieszne. Rozumiem że piszecie to ze świadomym przerysowa > niem, ale gdyby każda z 35 osób tak zaczęła to byśmy mieli niezły burdel. Zresz > tą miałeś w 50-tce swoją pierwszą dwójkę już, czego ja np. nie mogę powiedzieć. Nie ma XTC w 50? To też źle. O Jelinka się oczywiście nie upominam - chodziło mi tu o przykład, że lata 2000 sa praktycznie nie reprezentowane. Odpowiedz Link
tomash8 Re: 50-11 lista artystów SF 13.10.06, 14:33 Może zaczniemy jeszcze przepraszać za to na kogo się głosowało. U mnie np. nie ma wykonawców z pierwszych lat obecnego wieku, bo zwyczajnie cięzko mi nazwać kapele która wydała do tej pory 1 - 2 płyty jako "ulubioną", poczekajmy z tym troche. Poza tym czemu przy stonesach, parplach, doorsach są komentarze że geriatria, kto tego słucha itp., a nie ma ich przy Daviesie czy Can? Nie twierdze że o gustach się nie dyskutuje, ale bez przesady. Odpowiedz Link
kubasa Re: 50-11 lista artystów SF 13.10.06, 14:37 tomash8 napisał: > Może zaczniemy jeszcze przepraszać za to na kogo się głosowało. U mnie np. nie > ma wykonawców z pierwszych lat obecnego wieku, bo zwyczajnie cięzko mi nazwać > kapele która wydała do tej pory 1 - 2 płyty jako "ulubioną", poczekajmy z tym > troche. Poza tym czemu przy stonesach, parplach, doorsach są komentarze że > geriatria, kto tego słucha itp., a nie ma ich przy Daviesie czy Can? Nie > twierdze że o gustach się nie dyskutuje, ale bez przesady. Ja nie wiem, mojego komentarza tam nie uświadczysz, dla mnie Stonesi mogliby być wyzej, u mnie gdzieś na 33 miejscu ale nie miałbym nic przeciwko gdyby byli w 10. BTW Wiem, że się nie poprawia innych, ale to czesty błąd: Davis nie Davies. Odpowiedz Link
roar Re: 50-11 lista artystów SF 13.10.06, 16:13 > cięzko mi nazwać > kapele która wydała do tej pory 1 - 2 płyty jako "ulubioną", poczekajmy z tym > troche. Patrząc z drugiej strony, zespół, który nagrywa jedną genialną płytę i jeszcze się nie zdołał rozmienić na drobne zawsze będzie miał fory nad takim, co nagrał jedną genialną płytę 20 lat temu. Spree będę kochał do końca życia, więc ich zostawmy, ale nawet taką Mars Voltę o wiele bardziej lubiłem, jak mieli na koncie tylko "De-Loused". Średnia tez się liczy jednak, a trzymać pion jest w dzisiejszych czasach cholernie trudno. Odpowiedz Link
pszemcio1 Re: 50-11 lista artystów SF 13.10.06, 14:35 ilhan napisał: > Wypowiedzi tego typu, że "skandal", "porażka" itd., które daje tu Pszemcio i te > raz Ty wg mnie trochę śmieszne ej stary luzik, po to dajesz wyniki i swiadomie stopniujesz emoicje by o tym podyskutować. jesli piszę że oasis przed velvetami to jest coś śmiesznego to dlatego, że tak myślę z perspektywy zasług, natomiast nie zamierzam kwestionowac faktu, że oasis jest tu bardziej lubiany (zreszta moja lista tez nie jest racjonalna pod tym względem). jak słusznie zauwazyłeś świadome to przerysowania, ale jak nie chciałeś burdelu to mogłeś wklejać dziesiątkami i nikt by ci tu nie przeszkadzał. po cholerę ta lista jak komentarze uważasz za robienie burdelu Odpowiedz Link
pytajnick Re: 50-11 lista artystów SF 13.10.06, 15:02 Nie ma '00 bo to są czasy totalnego rozdrobnienia i zawsze giną w tego typu podsumowaniach. Dawniej jak coś w miare dobrego i/lub ważnego wychodziło, "wszyscy" nad tym siedzieli i dyskutowali i stąd pewniaki. Dziś se każdy kocha co chce (i - chyba - dobrze), więc głosy są tak porozrzucane w różne strony, że nie mają szans w podsumowaniach. Ja bym w top10 miał pewnie połowę w miarę młodych artystów (90-00), i jestem prawie śmiertelnie przekonany o ich wyjątkowości i wielkości (i czasie jaki spędziłem słuchając ich). Ale nie mieliby nic wspólnego z Microphones, Animal Collective czy Jelinkiem, o których wielkości być może prawie-śmiertelnie Ty jesteś przekonany. Myśle że znacznie trudniej o taką rozbiezność przekonań co do "dobrej muzyki" dajmy na to z lat 70. (nie mówię że jej nie ma, ale lista będzie ogromnie zawężona w stosunku do "najlepszych" ostatniej dekady). Odpowiedz Link
mameluch Re: 50-11 lista artystów SF 13.10.06, 15:06 o, dokładnie tak samo myślę, tylko tak napisać o tym nie potrafię:) Odpowiedz Link
kubasa Re: 50-11 lista artystów SF 13.10.06, 15:08 pytajnick napisał: > > Myśle że znacznie trudniej o taką rozbiezność przekonań co do "dobrej muzyki" > dajmy na to z lat 70. (nie mówię że jej nie ma, ale lista będzie ogromnie > zawężona w stosunku do "najlepszych" ostatniej dekady). > A ja mysle, że byłaby dużo bardziej rozstrzelona. Założymy się? Odpowiedz Link
polleke Re: 50-11 lista artystów SF 13.10.06, 14:56 Ta lista zdumiewa mnie o tyle, że wskazuje na istnienie jakiegoś ukrytego podskórnego życia na forum, o którym nic nie wiem i właściwie to nie wiem, czy chcę wiedzieć. Mocno "terazrockowa", sporo zespołów z wkładek. Odpowiedz Link
grimsrund Re: 50-11 lista artystów SF 13.10.06, 15:04 Tak jest! Na koniec warto sporządzić listę proskrypcyjną, winnych napiętnować, skazać, uciąć głowy, a nawet zdegradować! Odpowiedz Link
pszemcio1 Re: 50-11 lista artystów SF 13.10.06, 15:45 dla mnie pomyłką są tylko niektóre pozycje. tzn. np. tacy wykonawcy jak zeppelini mogliby się zamienić z Hendrixem i te dwie nazwy byłyby uprawnione tak samo. dlatego nie ma się co czepiać. jest pj - mogłaby być zamiast tego nirvana, jest tortoise - mógłby ich zastąpic mogwai. na tej zasadzie możnaby kilka list ułożyć i wszystkie byłyby dobre bo w końcu kogoś wybrać trzeba. i tu ok, nie ma się co rzucać. padło jednak kilka nazw, które zwyczajnie w zestawie nie dają rady. dla mnie to Archive. Faith no more, kult i Oasis Odpowiedz Link
kubasa Re: 50-11 lista artystów SF 13.10.06, 16:22 pszemcio1 napisał: > jest tortoise - mógłby ich zastąpic mogwai. a idżże człowieku! Wara od McEntire'a! (btw jak się czyta? makintajer czy makentajer?) Odpowiedz Link
pszemcio1 Re: 50-11 lista artystów SF 13.10.06, 16:27 kubasa napisał: > pszemcio1 napisał: > > > jest tortoise - mógłby ich zastąpic mogwai. > > a idżże człowieku! Wara od McEntire'a! (btw jak się czyta? makintajer czy > makentajer?) wziąłeś dosłownie to co miało byc czymś ogólnym > Odpowiedz Link
pszemcio1 Re: 50-11 lista artystów SF 13.10.06, 16:28 w dwusetce nie ma Tima Buckleya:/ Odpowiedz Link
ilhan ERRATA 13.10.06, 16:27 Heh, dobra, biję się w piersi, jednak zbytnio zaufałem programowi do liczenia głosów, który nie odróżnił "Ścianki" od "ścianki" i "Sigur Ros" od "Sigur Rós". Stąd co następuje: 1. Ścianka zyskuje dodatkowe 23 punkty i awansuje na miejsce 19. ex aequo z The Verve. 2. Sigur Ros otrzymuje status pokrzywdzonego i wskakuje do Top 50 na 34. miejsce. 3. Eno i MBV wypadają z Top 50. 11. The Stone Roses 12. Talking Heads 13. Oasis 14. The Velvet Underground 15. Tom Waits 16. David Bowie 17. Led Zeppelin 18. Bjork 19-20. The Verve 19-20. Ścianka 21. Faith No More 22. Can 23. King Crimson 24. The Police 25. Metallica 26. Bob Dylan 27. The Cure 28. The Doors 29. Sonic youth 30. Talk Talk 31. Kate Bush 32. Miles Davis 33. Tortoise 34. Sigur Ros 35. Suede 36. Nick Cave 37. Depeche Mode 38. British Sea Power 39-40. Pulp 39-40. Autechre 41. Kult 42. The Rolling Stones 43. Frank Zappa 44. Deep Purple 45-46-47. Pixies 45-46-47. Red Hot Chili Peppers 45-46-47. Massive Attack 48. Archive 49. Interpol 50. The Jam Odpowiedz Link
kubasa Re: ERRATA 13.10.06, 16:28 ilhan napisał: > 3. Eno i MBV wypadają z Top 50. Nie ma zgody. Odpowiedz Link
cze67 Re: ERRATA 13.10.06, 16:32 kubasa napisał: > ilhan napisał: > > > 3. Eno i MBV wypadają z Top 50. > > Nie ma zgody. Zgadzam się z brakiem zgody. Odpowiedz Link
roar Re: ERRATA 13.10.06, 16:30 > 2. Sigur Ros otrzymuje status pokrzywdzonego i wskakuje do Top 50 na 34. miejsc > e. He he, a już miałem lamentować. Odpowiedz Link
pagaj_75 Re: ERRATA 13.10.06, 16:33 ilhan napisał: > 3. Eno i MBV wypadają z Top 50. Targowica i spisek WSI! (przynajmniej jeśli chodzi o Eno) Odpowiedz Link
nemrrod Re: 50-11 lista artystów SF 13.10.06, 14:54 Mi też się ta lista nie podoba, ale wiadomo, głosowanie, wypadkowa odmiennych gustów itd. Poza tym nie powinienem raczej narzekać, bo sam mam zastrzeżenia do swojej indywidualnej listy. Faktycznie szkoda, że tak słabo reprezentowane są 00s. Cieszę się, że załapali się Tortoise i Autechre. Co do Jelinka - u mnie był w top 5, bo jest fajny i innowacyjny :P Poza tym mam nawrót Jelinkowej fazy. Odpowiedz Link
pagaj_75 Re: 50-11 lista artystów SF 13.10.06, 15:03 nemrrod napisał: > Poza tym mam nawrót Jelinkowej fazy. Ja też. Ostatnio słucham często "Textstar", no i nieodmiennie "Loop", które teraz już byłoby spokojnie w moim top 20 ever. Odpowiedz Link
pagaj_75 Re: 50-11 lista artystów SF 13.10.06, 15:06 Acha, słuchałem na bleep.com nowej płyty Janka. Jest dobrze, inaczej niż na poprzednich płytach, ale "za jaja" ((c) brain) nie chwyciło. Chyba każdy artysta prędzej czy później dochodzi do takiego momentu, że cokolwiek by zrobił, to już nie zaskakuje. Odpowiedz Link
pszemcio1 Re: 50-11 lista artystów SF 13.10.06, 15:10 bedą dziś listy indywidualne? porozliczalibyśmy się wzajemnie:) Odpowiedz Link
kubasa 10-1 jak się cała ukazę. 13.10.06, 15:31 Też tu proponuej dyskusje o całości już listy i pierwszej dziesiątce. Odpowiedz Link
gregkor Re: 50-11 lista artystów SF 13.10.06, 16:01 Szokujący jak dla mnie jest brak Jethro Tull. Ciekawe na którym miejscu się znaleźli? Generalnie z mojej listy było chyba aż 15 artystów, więc co drugi trafiony:))) pozdrawiam Odpowiedz Link
pytajnick Re: 50-11 lista artystów SF 13.10.06, 16:08 gregkor napisał: > Szokujący jak dla mnie jest brak Jethro Tull. To jeśli o "te rejony" chodzi, to ja bym sie bardziej dziwił brakowi Marillion czy Genesis - zespołów które jednak znacznie szerzej wypłynęły "poza środowisko" niż JT, albo Yes - którzy mają wyjątkowo twardy elektorat w "środowiski" :-) (jak ja ich (zespołu, nie elektoratu) nie lubię, sorry!) Odpowiedz Link
cze67 Re: 50-11 lista artystów SF 13.10.06, 16:10 pytajnick napisał: > To jeśli o "te rejony" chodzi, to ja bym sie bardziej dziwił brakowi Marillion > czy Genesis - zespołów które jednak znacznie szerzej wypłynęły "poza środowisko" > niż JT, albo Yes - którzy mają wyjątkowo twardy elektorat w "środowiski" :-) > (jak ja ich (zespołu, nie elektoratu) nie lubię, sorry!) Jak widać po mojej liście (vide odpowiedni wątek) u mnie dawni murowani faworyci (Genesis, Yes) strasznie spadli. Nie są w tej chwili moimi ulubionymi, więc mają:-) Odpowiedz Link
cze67 Re: 50-11 lista artystów SF 13.10.06, 16:14 Dziwię się brakowi Grechuty w zestawieniu. Jego chyba najbardziej mi tutaj brakuje (Stereolab także, ale jednak wydaje mi się, że nasz artysta ma tutaj silne poparcie). Odpowiedz Link
roar Re: 50-11 lista artystów SF 13.10.06, 16:40 cze67 napisał: > Dziwię się brakowi Grechuty w zestawieniu. Jego chyba najbardziej mi tutaj > brakuje Mi też. Ale jednak wydarzenia z czasu pomiędzy deadline'em a ogłoszeniem wyników na pewno bardzo ciążą na takim, a nie innym postrzeganiu tematu. Jeszcze w niedzielę Grechuta był u mnie w drugiej dziesiątce. Od tego czasu... cóż, dwudniowy maraton z dwiema płytami jednego artysty robi swoje... Odpowiedz Link
ilhan 52-102 13.10.06, 16:14 52-55. Jeff Buckley 52-55. Stereolab 52-55. Flaming Lips 52-55. Jimi Hendrix 56-57. Sigur Ros 56-57. New Order 58. Smashing Pumpkins 59-60. The Go-Betweens 59-60. Primal Scream 61. Nirvana 62-63. Slint 62-63. Genesis 64. Bruce springsteen 65-66. Myslovitz 65-66. Tori Amos 67. Belle & Sebastian 68-69. The Libertines 68-69. Echo And The Bunnymen 70. Jethro Tull 71-72. Afro Kolektyw 71-72. XTC 73-76. Republika 73-76. John Zorn 73-76. Muse 73-76. Twilight Singers 77-78. Built To Spill 77-78. Marillion 79. Johnny Cash 80. Black Sabbath 81-82. Erykah Badu 81-82. Queen 83. Yes 84. DJ Shadow 85. Faust 86. Afghan Whigs 87-89. Kyuss 87-89. Jamiroquai 87-89. Nick Drake 90. Coma 91-92. Sting 91-92. AC/DC 93. The Arcade Fire 94-96. A Silver Mt. Zion 94-96. The Microphones 94-96. Morrissey 97-98. Dead Can Dance 97-98. The Sea And Cake 99-102. Husker Du 99-102. Weather Report 99-102. Manic Street Preachers 99-102. Kraftwerk Odpowiedz Link
braineater Re: 52-102 13.10.06, 16:15 hehe, tego sie mozna było spodziewac, że w drugiej piedziesiątce, bedzie o wiele więcej ciekawych zawodników niz w Premiership:) P:) Odpowiedz Link
cze67 Re: 52-102 13.10.06, 16:17 O! Dzięki za te miejsca. Tutaj też nie ma Grechuty? Szok. I w sumie do końca byłem przekonany, że Myslovitz będzie w dysze (niżej niz Kult, NA TYM FORUM?). Odpowiedz Link
ilhan 103-150 13.10.06, 16:17 Sorry, ale nie chce mi się tego już dalej tak ładnie edytować :) 103. animal collective 104. Eels 105. Jan Jelinek 106. Hey 107. Mercury Rev 108. Eric Clapton 109. Bonnie Prince Billy 110. Beck 111. Alice in Chains 112. Placebo 113. Lambchop 114. simon & garfunkel 115. Ian Brown 116. Sufjan Stevens 117. Neutral Milk Hotel 118. Madness 119. Pan American 120. Janis Joplin 121. michael jackson 122. the beach boys 123. Pet Shop Boys 124. Liquid Tension Experiment 125. Sinead O'Connor 126. Dire Straits 127. The Waterboys 128. neil young 129. The Roots 130. basement jaxx 131. Dream Theater 132. Rage Against The Machine 133. Broken Social Scene 134. Moloko 135. Razorlight 136. Aphex Twin 137. Marek Grechuta 138. Budgie 139. Mansun 140. The Ramones 141. KSU 142. Lech Janerka 143. Outkast 144. Red House Painters 145. Kent 146. Dave Matthews Band 147. Jane's Addiction 148. Leonard Cohen 149. The Mars Volta 150. Iron Maiden Odpowiedz Link
ilhan 151-200 13.10.06, 16:19 151. Armia 152. The Stranglers 153. Doves 154. peter gabriel 155. daft punk 156. UNKLE 157. Fennesz 158. Biosphere 159. Supergrass 160. Primus 161. Morphine 162. Sigur Rós 163. The Kinks 164. The Music 165. The White Stripes 166. Type O Negative 167. Porcupine Tree 168. Psychedelic Furs 169. Paradise Lost 170. Renata Przemyk 171. Papa Dance 172. Killing Joke 173. Gentle Giant 174. Clan of Xymox 175. At The Drive-In 176. Roy Hargrove 177. Stereo Total 178. Kid Koala 179. Enduser 180. Rammstein 181. Midnight Oil 182. Wilco 183. The Tiger Lillies 184. The Polyphonic Spree 185. Franz Ferdinand 186. Focus 187. Motorhead 188. Diamanda Galas 189. Nomeansno 190. Niemen 191. Guns n Roses 192. Blondie 193. Tool 194. Mike Oldfield 195. Gryphon 196. John Lennon 197. Asobi Seksu 198. Fiona Apple 199. Judas Priest 200. Hood Odpowiedz Link
cze67 Re: 151-200 13.10.06, 16:21 No tak, Papa Dance wyżej niż Lennon i Niemen. O tempora! :-) Odpowiedz Link
digsa Re: 151-200 13.10.06, 16:21 > 56-57. Sigur Ros > 162. Sigur Rós coś mi nie pasuje? Odpowiedz Link
ilhan Re: 151-200 13.10.06, 16:23 digsa napisała: > > 56-57. Sigur Ros > > 162. Sigur Rós > > > coś mi nie pasuje? Oczywiście. Jest to efekt tego, że raz pojawiało się Sigur Ros, a raz Sigur Rós, raz Bjork z umlautem a raz bez - próbowałem tego pilnować, ale tu będzie potrzebna errata :/ Odpowiedz Link
ilhan A dalej 13.10.06, 16:21 Chyba nie ma co podawać, bo to już są nazwy, które pojawiły się tylko raz. Odpowiedz Link
roar Re: 151-200 13.10.06, 16:34 To ja może trochę podpowiem: > 184. The Polyphonic Spree 29 punktów. > 194. Mike Oldfield 28 punktów. Heh. Odpowiedz Link
roar Re: 151-200 13.10.06, 16:45 Tak sobie myślę, że za prawdziwe moralne zwycięstwo forum Strawberry Fields powinniśmy uznać fakt, że wszystkie cztery pięćdziesiątki są równie zajebiste. A pewnie gdyby podać trzecią setkę, poziom też by nie zleciał. Odpowiedz Link
grimsrund Re: 151-200 13.10.06, 16:50 Propagandysta sukcesu! Kaczysta! Nie ma zgody na! Precz z! Do lochu! Odpowiedz Link
pytajnick Re: 52-102 13.10.06, 16:31 ilhan napisał: > 56-57. Sigur Ros Wiedziałem że czegoś mi bardzo brakowało. To była IMO szansa na zebranie głosów wokół jakiegoś " '00 ". :-) Odpowiedz Link
mallina Re: 50-11 lista artystów SF 13.10.06, 22:15 co ja moge powiedziec - moi faworyci daleko w tyle, do glownej listy chyba z szesciu sie przebilo! zdecydowanie mam inny gust od wiekszosci, a pierwsze miejsca mnie pomimo wszystko dziwia;-) Odpowiedz Link
ihopeyouwilllikeme Re: 50-11 lista artystów SF 14.10.06, 15:54 Prawdziwa hańba tego forum to Coma na 90 :D Odpowiedz Link
kwiat_paproci Re: 50-11 lista artystów SF 14.10.06, 20:50 Nie ma co się złościć na wyniki rankingu - tacy jesteśmy po prostu ;D A co do niskiej pozycji Animal Collective i innych temu podobnych, to to jest naprawdę zabawne. W chwili głosowania nikt prawie o nich nie pamiętał, a teraz wszyscy narzekają, że tak nisko ;D Odpowiedz Link
zaix Re: 50-11 lista artystów SF 14.10.06, 21:33 Dziwi mnie, że nikt nie głosował na takie zespoły jak Slayer, Soundgarden, Legendary Pink Dots, Camel czy Kaliber44. Poza tym żałuje że nie wysłałem swojej listy bo wtedy Faith No More byłoby w pierwszej 15 a i zwycięzca całego rankingu byłby tylko jeden. :) Odpowiedz Link
mameluch Re: 50-11 lista artystów SF 14.10.06, 21:58 zaix napisał: > Legendary Pink Dots głosowały co najmniej dwie osoby > Kaliber44. głosowała Mallina a może i ktoś jeszcze innych przez Ciebie wymienionych nie pamiętam z list lustracyjnych. Odpowiedz Link
roar Re: 50-11 lista artystów SF 14.10.06, 23:38 mameluch napisał: > > Legendary Pink Dots > > głosowały co najmniej dwie osoby No właśnie wychodzi na to, że tylko ja, bo Janek0, jak sam się przyznał, swojego głosu nie wysłał. A gdyby zagłosował ktoś jeszcze, toby trafili do 200-ki (27 punktów wystarczało, ode mnie mieli 24). I też mnie to dziwi. Hmph, jak to mówią. Odpowiedz Link
zaix Re: 50-11 lista artystów SF 15.10.06, 12:48 Aha, myślałem że w tym topicu podane zostały już wszystkie zespoły na jakie oddano jakikolwiek głos. Dopiero teraz skojarzyłem, że w rankingu podano tylko czołową 200 a liczba wszystkich zespołów uzględnionych przez głosujących przekroczyła 500. Odpowiedz Link
good_morning straszne lenie z fanow majka ;p 14.10.06, 22:19 zaix napisał > Poza tym żałuje że nie wysłałem swojej listy bo wtedy Faith No More byłoby w pi > erwszej 15 a i zwycięzca całego rankingu byłby tylko jeden. :) kurcze, gdybym ja tez wyslala, to fnm bylby nawet w pierwszej dziesiatce, a i zorn moze bylby w 50 ;) a w pierwszej 200 widze tylko 6 moich ulubionych i to tak blizej konca :) Odpowiedz Link