Dodaj do ulubionych

50-11 lista artystów SF

13.10.06, 14:05
Proponuję tu rozmawiac o miejscach 50-11 bo tam się już eni da. Poza tym tu
mozna wypowiedzieć się o całokształcie. Ilhan, wklej te miejsca.
Obserwuj wątek
    • ilhan Re: 50-11 lista artystów SF 13.10.06, 14:10
      11. The Stone Roses
      12. Talking Heads
      13. Oasis
      14. The Velvet Underground
      15. Tom Waits
      16. David Bowie
      17. Led Zeppelin
      18. Bjork
      19. The Verve
      20. Faith No More

21. Can
      22. King Crimson
      23. The Police
      24. Metallica
      25. Bob Dylan
      26. The Cure
      27. The Doors
      28. Sonic youth
      29-30. Talk Talk
      29-30. Ścianka

31. Kate Bush
      32. Miles Davis
      33. Tortoise
      34. Suede
      35. Nick Cave
      36. Depeche Mode
      37. British Sea Power
      38-39. Pulp
      38-39. Autechre
      40. Kult

41. The Rolling Stones
      42. Frank Zappa
      43. Deep Purple
      44-45-46. Pixies
      44-45-46. Red Hot Chili Peppers
      44-45-46. Massive Attack
      47. Archive
      48. Interpol
      49. The Jam
      50-51. My Bloody Valentine
      51-51. Brian Eno
      • kubasa Re: 50-11 lista artystów SF 13.10.06, 14:16
        No więc lista ssie pałkę. Praktycznei nie ma lat 00., bo nei sądze by był
        Jelinek, Microphones czy Autechre. No niestety Interpol i BSP, a juz
        szczególnie Archive to nie są najlepsze zespoły tej dekady. Skandalem jest
        miejsce Sonic Youth - mysląłem, że to akurat taka kapela, która łączy rózne
        środowiska. Skandalem jest też pozycja Stone Roses i solowych wypierdków Iana
        Browna, przy których nawet Ilhan na koncercie dłubał w nosie. Zestawienie nie
        pokrywa się raczej jesli chodzi o pozycje z moja lista, ale jeśli o artystów to
        na mojej liście było ich 8, czyli tyle samo co u Pagaja. I nie było dziesiątego
        Joy Division.
        • kubasa Re: 50-11 lista artystów SF 13.10.06, 14:19

Praktycznei nie ma lat 00., bo nei sądze by był
          > Jelinek, Microphones czy Autechre

K...a, chodziło mi o Animal Collective oczywiście.
        • cze67 Re: 50-11 lista artystów SF 13.10.06, 14:19
          No przecie Autechre jest - 38-39.
        • pagaj_75 Re: 50-11 lista artystów SF 13.10.06, 14:19
          kubasa napisał:

> No więc lista ssie pałkę. Praktycznei nie ma lat 00., bo nei sądze by był
          > Jelinek, Microphones czy Autechre.

a) Autechre jest
          b) oni jednak debiutowali na początku lat 90 i wtedy też wydali swoje
          najpopularniejsze płyty.
          c) Jelinek? a kto go tutaj słucha poza mną, nemrrodem i aimarem?
          • kubasa Re: 50-11 lista artystów SF 13.10.06, 14:22
            pagaj_75 napisał:

> kubasa napisał:
            >
            > > No więc lista ssie pałkę. Praktycznei nie ma lat 00., bo nei sądze by był
            >
            > > Jelinek, Microphones czy Autechre.
            >
            > a) Autechre jest
            > b) oni jednak debiutowali na początku lat 90 i wtedy też wydali swoje
            > najpopularniejsze płyty.
            > c) Jelinek? a kto go tutaj słucha poza mną, nemrrodem i aimarem?
            >

Za szybko odpowiadacie. Przeraża mnie to. A już wyjasniłem. Co do Jelinka to ja
            go słucham, tzn. znam trzy płyty, ale chodziło mi o to by kogoś tam zarzucić
            jeszcze z 00s.
            • cze67 Re: 50-11 lista artystów SF 13.10.06, 14:28
              kubasa napisał:

> Za szybko odpowiadacie. Przeraża mnie to.

Nie ustalaliśmy tego wspólnie. Tak wyszło, że w tym samym momencie
              postanowiliśmy sprostować. Się nie przerażaj.
            • braineater Re: 50-11 lista artystów SF 13.10.06, 14:43
              psze pana, ale to tak cięzko mając sześc lat juz mówic, że coś z tego dziecka
              będzie na przyszłość. Ja tam się mogę zasłuchiwać Momusem, Degenerate Art
              Ansamble, Ovalem czy Neotropic'em czy innymi takimi, ale nader cięzko byłoby mi
              powiedzieć, czy są wielcy, bo przede wszystkim za mało jeszcze nagrali. Stąd na
              liście z elektro i pobocznych wrzuciłem tych, którzy Opusy Magnumy mają juz
              raczej za sobą - shadowa, krusha, biosphere, movietone czy pan american - to sa
              po prostu wykonawcy, którzy przeszli test mistrzowski, nagrali co najmniej
              jedna płytę dotknięta geniuszem i po prostu wiem, że sa wielcy. Jedyne czego
              żałuję, że nie umieściłem, choc pewnie w ogólny rachunek by nie weszli i tak,
              to Cinematic Orchestra, bo to dla mnie skład z tej samej pólki, co wyżej
              wymienieni. A tak, reszta listy, podejrzewam, ze nie ino u mnie jest budowana z
              bezpiecznych pewniaków, osłuchanych na pamięc najczęsciej.

P:)
              • pagaj_75 Re: 50-11 lista artystów SF 13.10.06, 14:52
                braineater napisał:

> psze pana, ale to tak cięzko mając sześc lat juz mówic, że coś z tego dziecka
                > będzie na przyszłość. Ja tam się mogę zasłuchiwać Momusem, Degenerate Art
                > Ansamble, Ovalem czy Neotropic'em czy innymi takimi, ale nader cięzko byłoby
                > mi powiedzieć, czy są wielcy, bo przede wszystkim za mało jeszcze nagrali.

No, Oval okres wielkości to chyba już ma za sobą (chyba, że mówimy o różnych
                owalach) i to od dawna. Ma na koncie chyba 7 płyt, z czego dwie są dziejowe. Ale
                sam już nie pamiętam (a swoją listę mam w domu) czy go dałem w trzydziestce :)
                • braineater Re: 50-11 lista artystów SF 13.10.06, 14:58
                  ja o tym od Ovalprocress i Dok
                  Mam go za jednego z ciekawszych, ale jeszce nie słysząłem w jego wykonaniu
                  dźwieku, który by mnie chwycił za jaja i zmusił do uklęknięcia. Ale jak mówimy
                  o tym samym, to widze, że pare płty cza wrzucic w sercza:)

• pagaj_75 Re: 50-11 lista artystów SF 13.10.06, 15:01
                    braineater napisał:

> ja o tym od Ovalprocress i Dok

no to ja o tym samym. tylko dla mnie Oval to przede wszystkim "Systemisch" i "94
                    Diskont", choć nie jestem pewny czy Cię one chwycą za jaja ;) W każdym bądź
                    razie "Dok" mnie nudzi i usypia. "Ovalprocess" nie znam jeszcze.
                    • braineater Re: 50-11 lista artystów SF 13.10.06, 15:10
                      eno, bo do Dok'a to trzeba miec lekki odchył na field recording i takie tam,
                      nasłuchać się wcześniej Watsona, jakis takich rzezi typu Cambodian Tapes i
                      wtedy człowiek odkrywa, że sie da, że jest taki Oval i taki drugi koleś i że
                      oni maja na to sój, cąłkiem oryginalny patent. I wtedy Dok'a słucha sie jako
                      całkiem interesującej płyty

• nemrrod Re: 50-11 lista artystów SF 13.10.06, 15:11
                Nie no, to już jest tradycja, że się z Brainem nie zgadzam :) Nie rozumiem
                trochę jak można narzekać na nie-innowacyjność Jelinka, a jednocześnie pisać o
                wielkości Cinematic Orchestra, którzy zadłużeni są po uszy w klasycznym jazzie,
                i to zarówno jeśli chodzi o inspiracje, jak i samo wykonanie (sample). Przecież
                "jazzowe" płyty Jelinka z Triosk i Computer Soup, pod względem innowacyjności i
                kreatywności wyprzedzają CO o sto kilometrów.
                Poza tym jeśli wziąć pod uwagę Jelinka "jazzowego", Jelinka "tanecznego" i
                Jelinka "skupionego" to w tych trzech różnych wcieleniach mamy 5 świetnych,
                nowatorskich płyt, a dajesz przykład takiego Shadowa, który nagrał raptem jedną,
                która miała jakiś tam wpływ na rozwój muzyki, ale generalnie dziś brzmi słabo, a
                i sam Shadow szybko się skończył :/
                Przykład Oval też zły ;) Bez niego dzisiejsza elektronika wyglądałaby zupełnie
                inaczej. "Systemisch" - takie dźwięki w roku 1994 = wizjonerstwo.
                • braineater Re: 50-11 lista artystów SF 13.10.06, 15:34
                  Bo nas Nemrrodzie, jak coraz bardziej stwierdzam, dzieli jedno - Ciebie bawi
                  awangarda dla samej awangardy, kombinowanie z dźwiękami tak jak nikt wczesniej
                  nie kombinował, drastyczne napierdalanie w takie partie bębenków słuchowych, w
                  ktore nigdy wczesniej nie napieprzał. I to jest fajne i słuszne i pro-rozwojowe
                  i tak czymaj, synek:) Ja natomiast, stary chop, od dłuższego czasu szukam
                  avangardy w rzeczach, które na pierwszy rzut ucha brzmia ładnie i przyjemnie i
                  dają radochę nawet ludziom, którzy na codzień sądza ża 'avantgarde is a french
                  word for shit' (tytuł jednego z moich ukochanych składaków:). I dużo bardziej
                  mnie cieszy, jak w połowie słodkiej melodyjki, ktos mi przypierdoli po uszach
                  dronem nie z tej ziemi, albo naraz oszaleje i poleci ten sam temat w pieciu
                  róznych tonacjach, albo z deciaków wydobędzie taki kawał fryty, że buty
                  spadają. Dlatego na przykład Zorna bardziej cenie za to co robi w Big gundown,
                  niz za to co robi w Hemophiliac, z elektroników lubię tych, którym odjechane
                  myslenie o muzyce nie przeszkadza w graniu -a u Jelinka coś takiego widzę i
                  ostatnio na przykład na żywca złapałem to u Ushichashiego, którego kocnert był
                  jednym z wiekszych rozczarowań w zyciu. Ci faceci po prostu za dużą jak dla
                  mnie mysla, a za mało maja i daja radochy z grania, z nagłych olsnień i
                  zaskoczeń. stąd będe zawsze stawiał wyżej Shadowa, nawet po tym tam
                  Ałtsajderze, co przez miesiąc se wmawiałem, że sciagnąłem fejka, by sie lepiej
                  poczuć:), który to Shadow jedna płytą namieszał w głowie tylu ludziom ilu sie
                  na razie Jelinkom i innym wielkim Mistrzom Knucia Sonicznego jeszce się nie
                  udało czy Krusha, który prócz tego, że wyczynia na tych deckach rzeczy nie z
                  tej ziemi, to potrafi dotrzec praktycznie do każdego.
                  I tu chyba tkwi problem:)

• nemrrod Re: 50-11 lista artystów SF 13.10.06, 16:25
                    braineater napisał:

> Bo nas Nemrrodzie, jak coraz bardziej stwierdzam, dzieli jedno - Ciebie bawi
                    > awangarda dla samej awangardy, kombinowanie z dźwiękami tak jak nikt wczesniej
                    > nie kombinował, drastyczne napierdalanie w takie partie bębenków słuchowych, w
                    > ktore nigdy wczesniej nie napieprzał.

Haha, widzisz, ja zawsze tak myślałem o Tobie. To nie ja przecież słucham
                    japońskich ekstremistów i okołozornowych projektów ;)
                    Na przykład "Spy vs. Spy" Zorna, której ostatnio słuchałem, a którą zdaje się
                    lubisz, to jest właśnie takie napierdalanie, które wprawdzie jest spoko, ale
                    które nie robi na mnie wielkiego wrażenia, bo jest przewidywalne, tzn. dostałem
                    dokładnie to, czego się spodziewałem.
                    Ja naprawdę nie jestem żadnym awangardowcem, lubię ładne melodie, prostotę i
                    bezpretensjonalność. Akurat Jelinek też chyba nie jest bardzo awangardowy,
                    wydaje mi się dość przystępny. A o tej innowacyjności pisałem, bo akurat w
                    stosunku do Jelinka zarzut o nieinnowacyjność jest zdecydowanie nietrafiony.
                    • braineater Re: 50-11 lista artystów SF 13.10.06, 16:39
                      ja mam wrażenie, ze własnie wleźliśmy w temat na całkiem osobny wątek i jak
                      mnie kac nie zabije, to spróbujemy moze to podrązyć przez łikend:)

• pagaj_75 Re: 50-11 lista artystów SF 13.10.06, 16:39
                        Od razu mówię: wchodzę w to na pełnej szybkości ;)
                        Oszczędzaj głowę i zakładaj wątek.
          • braineater Re: 50-11 lista artystów SF 13.10.06, 14:28
            no ja na przykład, choc jeszce się nie doszukałem powodu dlaczego, go słucham,
            bo prócz splita z Trioskiem i Loop Finding, to jakis wielkich pokłaów fajności
            i innowacyjności w tymże Jelinku nie widzę. Od pietnastu minut kombinuję, czy
            widziałem go na zywo i wydaje mi się, że tak i że chyba w Katowicach, ale skoro
            nie pamietam nawet koncertu, to juz zupełnie nie wiem po co słucham:)

• pagaj_75 Re: 50-11 lista artystów SF 13.10.06, 14:42
              braineater napisał:

> no ja na przykład, choc jeszce się nie doszukałem powodu dlaczego, go słucham,
              > bo prócz splita z Trioskiem i Loop Finding, to jakis wielkich pokłaów fajności
              > i innowacyjności w tymże Jelinku nie widzę.

Ej, do tego dochodzą jego wczesne nagrania pod ksywkami Farben i Gramm.
              Zwłaszcza te pierwsze są moim zdaniem innowacyjnym podejściem do house'u. A co
              do fajności, to się nie będę wypowiadał, bo obaj rozumiemy ją inaczej, więc nie
              będziemy się za łby brać, nie? ;)
        • ilhan Re: 50-11 lista artystów SF 13.10.06, 14:24
          kubasa napisał:

> No więc lista ssie pałkę. Praktycznei nie ma lat 00., bo nei sądze by był
          > Jelinek, Microphones czy Autechre.

Heh zabawne że upominasz się np. o Jelinka, a sam nie dałeś mu żadnego punktu. Wypowiedzi tego typu, że "skandal", "porażka" itd., które daje tu Pszemcio i teraz Ty wg mnie trochę śmieszne. Rozumiem że piszecie to ze świadomym przerysowaniem, ale gdyby każda z 35 osób tak zaczęła to byśmy mieli niezły burdel. Zresztą miałeś w 50-tce swoją pierwszą dwójkę już, czego ja np. nie mogę powiedzieć.
          • kubasa Re: 50-11 lista artystów SF 13.10.06, 14:27
            ilhan napisał:

> kubasa napisał:
            >
            > > No więc lista ssie pałkę. Praktycznei nie ma lat 00., bo nei sądze by był
            >
            > > Jelinek, Microphones czy Autechre.
            >
            > Heh zabawne że upominasz się np. o Jelinka, a sam nie dałeś mu żadnego
            punktu.
            > Wypowiedzi tego typu, że "skandal", "porażka" itd., które daje tu Pszemcio i
            te
            > raz Ty wg mnie trochę śmieszne. Rozumiem że piszecie to ze świadomym
            przerysowa
            > niem, ale gdyby każda z 35 osób tak zaczęła to byśmy mieli niezły burdel.
            Zresz
            > tą miałeś w 50-tce swoją pierwszą dwójkę już, czego ja np. nie mogę
            powiedzieć.

Nie ma XTC w 50? To też źle. O Jelinka się oczywiście nie upominam - chodziło
            mi tu o przykład, że lata 2000 sa praktycznie nie reprezentowane.
          • tomash8 Re: 50-11 lista artystów SF 13.10.06, 14:33
            Może zaczniemy jeszcze przepraszać za to na kogo się głosowało. U mnie np. nie
            ma wykonawców z pierwszych lat obecnego wieku, bo zwyczajnie cięzko mi nazwać
            kapele która wydała do tej pory 1 - 2 płyty jako "ulubioną", poczekajmy z tym
            troche. Poza tym czemu przy stonesach, parplach, doorsach są komentarze że
            geriatria, kto tego słucha itp., a nie ma ich przy Daviesie czy Can? Nie
            twierdze że o gustach się nie dyskutuje, ale bez przesady.
            • kubasa Re: 50-11 lista artystów SF 13.10.06, 14:37
              tomash8 napisał:

> Może zaczniemy jeszcze przepraszać za to na kogo się głosowało. U mnie np. nie
              > ma wykonawców z pierwszych lat obecnego wieku, bo zwyczajnie cięzko mi nazwać
              > kapele która wydała do tej pory 1 - 2 płyty jako "ulubioną", poczekajmy z tym
              > troche. Poza tym czemu przy stonesach, parplach, doorsach są komentarze że
              > geriatria, kto tego słucha itp., a nie ma ich przy Daviesie czy Can? Nie
              > twierdze że o gustach się nie dyskutuje, ale bez przesady.

Ja nie wiem, mojego komentarza tam nie uświadczysz, dla mnie Stonesi mogliby
              być wyzej, u mnie gdzieś na 33 miejscu ale nie miałbym nic przeciwko gdyby byli
              w 10.

BTW Wiem, że się nie poprawia innych, ale to czesty błąd: Davis nie Davies.
            • roar Re: 50-11 lista artystów SF 13.10.06, 16:13
              > cięzko mi nazwać
              > kapele która wydała do tej pory 1 - 2 płyty jako "ulubioną", poczekajmy z tym
              > troche.

Patrząc z drugiej strony, zespół, który nagrywa jedną genialną płytę i jeszcze się nie zdołał rozmienić na drobne zawsze będzie miał fory nad takim, co nagrał jedną genialną płytę 20 lat temu. Spree będę kochał do końca życia, więc ich zostawmy, ale nawet taką Mars Voltę o wiele bardziej lubiłem, jak mieli na koncie tylko "De-Loused". Średnia tez się liczy jednak, a trzymać pion jest w dzisiejszych czasach cholernie trudno.
          • pszemcio1 Re: 50-11 lista artystów SF 13.10.06, 14:35
            ilhan napisał: > Wypowiedzi tego typu, że "skandal", "porażka" itd., które daje
            tu Pszemcio i te
            > raz Ty wg mnie trochę śmieszne

ej stary luzik, po to dajesz wyniki i swiadomie stopniujesz emoicje by o tym
            podyskutować. jesli piszę że oasis przed velvetami to jest coś śmiesznego to
            dlatego, że tak myślę z perspektywy zasług, natomiast nie zamierzam
            kwestionowac faktu, że oasis jest tu bardziej lubiany (zreszta moja lista tez
            nie jest racjonalna pod tym względem). jak słusznie zauwazyłeś świadome to
            przerysowania, ale jak nie chciałeś burdelu to mogłeś wklejać dziesiątkami i
            nikt by ci tu nie przeszkadzał. po cholerę ta lista jak komentarze uważasz za
            robienie burdelu
        • pytajnick Re: 50-11 lista artystów SF 13.10.06, 15:02
          Nie ma '00 bo to są czasy totalnego rozdrobnienia i zawsze giną w tego typu
          podsumowaniach. Dawniej jak coś w miare dobrego i/lub ważnego wychodziło,
          "wszyscy" nad tym siedzieli i dyskutowali i stąd pewniaki. Dziś se każdy kocha
          co chce (i - chyba - dobrze), więc głosy są tak porozrzucane w różne strony, że
          nie mają szans w podsumowaniach.

Ja bym w top10 miał pewnie połowę w miarę młodych artystów (90-00), i jestem
          prawie śmiertelnie przekonany o ich wyjątkowości i wielkości (i czasie jaki
          spędziłem słuchając ich). Ale nie mieliby nic wspólnego z Microphones, Animal
          Collective czy Jelinkiem, o których wielkości być może prawie-śmiertelnie Ty
          jesteś przekonany.

Myśle że znacznie trudniej o taką rozbiezność przekonań co do "dobrej muzyki"
          dajmy na to z lat 70. (nie mówię że jej nie ma, ale lista będzie ogromnie
          zawężona w stosunku do "najlepszych" ostatniej dekady).
          • mameluch Re: 50-11 lista artystów SF 13.10.06, 15:06
            o, dokładnie tak samo myślę, tylko tak napisać o tym nie potrafię:)
          • kubasa Re: 50-11 lista artystów SF 13.10.06, 15:08
            pytajnick napisał:

>
            > Myśle że znacznie trudniej o taką rozbiezność przekonań co do "dobrej muzyki"
            > dajmy na to z lat 70. (nie mówię że jej nie ma, ale lista będzie ogromnie
            > zawężona w stosunku do "najlepszych" ostatniej dekady).
            >

A ja mysle, że byłaby dużo bardziej rozstrzelona. Założymy się?
      • polleke Re: 50-11 lista artystów SF 13.10.06, 14:56
        Ta lista zdumiewa mnie o tyle, że wskazuje na istnienie jakiegoś ukrytego
        podskórnego życia na forum, o którym nic nie wiem i właściwie to nie wiem, czy
        chcę wiedzieć. Mocno "terazrockowa", sporo zespołów z wkładek.
        • grimsrund Re: 50-11 lista artystów SF 13.10.06, 15:04
          Tak jest! Na koniec warto sporządzić listę proskrypcyjną, winnych napiętnować,
          skazać, uciąć głowy, a nawet zdegradować!
      • pszemcio1 Re: 50-11 lista artystów SF 13.10.06, 15:45
        dla mnie pomyłką są tylko niektóre pozycje. tzn. np. tacy wykonawcy jak
        zeppelini mogliby się zamienić z Hendrixem i te dwie nazwy byłyby uprawnione
        tak samo. dlatego nie ma się co czepiać. jest pj - mogłaby być zamiast tego
        nirvana, jest tortoise - mógłby ich zastąpic mogwai. na tej zasadzie możnaby
        kilka list ułożyć i wszystkie byłyby dobre bo w końcu kogoś wybrać trzeba. i tu
        ok, nie ma się co rzucać. padło jednak kilka nazw, które zwyczajnie w zestawie
        nie dają rady. dla mnie to Archive. Faith no more, kult i Oasis
        • kubasa Re: 50-11 lista artystów SF 13.10.06, 16:22
          pszemcio1 napisał:

> jest tortoise - mógłby ich zastąpic mogwai.

a idżże człowieku! Wara od McEntire'a! (btw jak się czyta? makintajer czy
          makentajer?)
          • pszemcio1 Re: 50-11 lista artystów SF 13.10.06, 16:27
            kubasa napisał:

> pszemcio1 napisał:
            >
            > > jest tortoise - mógłby ich zastąpic mogwai.
            >
            > a idżże człowieku! Wara od McEntire'a! (btw jak się czyta? makintajer czy
            > makentajer?)

wziąłeś dosłownie to co miało byc czymś ogólnym
            >
            • pszemcio1 Re: 50-11 lista artystów SF 13.10.06, 16:28
              w dwusetce nie ma Tima Buckleya:/
      • ilhan ERRATA 13.10.06, 16:27
        Heh, dobra, biję się w piersi, jednak zbytnio zaufałem programowi do liczenia głosów, który nie odróżnił "Ścianki" od "ścianki" i "Sigur Ros" od "Sigur Rós". Stąd co następuje:

1. Ścianka zyskuje dodatkowe 23 punkty i awansuje na miejsce 19. ex aequo z The Verve.
        2. Sigur Ros otrzymuje status pokrzywdzonego i wskakuje do Top 50 na 34. miejsce.
        3. Eno i MBV wypadają z Top 50.

11. The Stone Roses
        12. Talking Heads
        13. Oasis
        14. The Velvet Underground
        15. Tom Waits
        16. David Bowie
        17. Led Zeppelin
        18. Bjork
        19-20. The Verve
        19-20. Ścianka

21. Faith No More
        22. Can
        23. King Crimson
        24. The Police
        25. Metallica
        26. Bob Dylan
        27. The Cure
        28. The Doors
        29. Sonic youth
        30. Talk Talk

31. Kate Bush
        32. Miles Davis
        33. Tortoise
        34. Sigur Ros
        35. Suede
        36. Nick Cave
        37. Depeche Mode
        38. British Sea Power
        39-40. Pulp
        39-40. Autechre

41. Kult
        42. The Rolling Stones
        43. Frank Zappa
        44. Deep Purple
        45-46-47. Pixies
        45-46-47. Red Hot Chili Peppers
        45-46-47. Massive Attack
        48. Archive
        49. Interpol
        50. The Jam
        • kubasa Re: ERRATA 13.10.06, 16:28
          ilhan napisał:

> 3. Eno i MBV wypadają z Top 50.

Nie ma zgody.
          • cze67 Re: ERRATA 13.10.06, 16:32
            kubasa napisał:

> ilhan napisał:
            >
            > > 3. Eno i MBV wypadają z Top 50.
            >
            > Nie ma zgody.

Zgadzam się z brakiem zgody.
            • digsa Re: ERRATA 13.10.06, 16:42
              faktycznie, MBV poza 50. to skandal ;)
        • roar Re: ERRATA 13.10.06, 16:30
          > 2. Sigur Ros otrzymuje status pokrzywdzonego i wskakuje do Top 50 na 34. miejsc
          > e.

He he, a już miałem lamentować.
        • pagaj_75 Re: ERRATA 13.10.06, 16:33
          ilhan napisał:

> 3. Eno i MBV wypadają z Top 50.

Targowica i spisek WSI! (przynajmniej jeśli chodzi o Eno)
    • nemrrod Re: 50-11 lista artystów SF 13.10.06, 14:54
      Mi też się ta lista nie podoba, ale wiadomo, głosowanie, wypadkowa odmiennych
      gustów itd. Poza tym nie powinienem raczej narzekać, bo sam mam zastrzeżenia do
      swojej indywidualnej listy. Faktycznie szkoda, że tak słabo reprezentowane są
      00s. Cieszę się, że załapali się Tortoise i Autechre. Co do Jelinka - u mnie był
      w top 5, bo jest fajny i innowacyjny :P Poza tym mam nawrót Jelinkowej fazy.
      • pagaj_75 Re: 50-11 lista artystów SF 13.10.06, 15:03
        nemrrod napisał:

> Poza tym mam nawrót Jelinkowej fazy.

Ja też. Ostatnio słucham często "Textstar", no i nieodmiennie "Loop", które
        teraz już byłoby spokojnie w moim top 20 ever.
        • pagaj_75 Re: 50-11 lista artystów SF 13.10.06, 15:06
          Acha, słuchałem na bleep.com nowej płyty Janka. Jest dobrze, inaczej niż na
          poprzednich płytach, ale "za jaja" ((c) brain) nie chwyciło. Chyba każdy artysta
          prędzej czy później dochodzi do takiego momentu, że cokolwiek by zrobił, to już
          nie zaskakuje.
          • pszemcio1 Re: 50-11 lista artystów SF 13.10.06, 15:10
            bedą dziś listy indywidualne? porozliczalibyśmy się wzajemnie:)
    • kubasa 10-1 jak się cała ukazę. 13.10.06, 15:31
      Też tu proponuej dyskusje o całości już listy i pierwszej dziesiątce.
    • gregkor Re: 50-11 lista artystów SF 13.10.06, 16:01
      Szokujący jak dla mnie jest brak Jethro Tull. Ciekawe na którym miejscu się
      znaleźli? Generalnie z mojej listy było chyba aż 15 artystów, więc co drugi
      trafiony:)))

pozdrawiam
      • pytajnick Re: 50-11 lista artystów SF 13.10.06, 16:08
        gregkor napisał:

> Szokujący jak dla mnie jest brak Jethro Tull.

To jeśli o "te rejony" chodzi, to ja bym sie bardziej dziwił brakowi Marillion
        czy Genesis - zespołów które jednak znacznie szerzej wypłynęły "poza środowisko"
        niż JT, albo Yes - którzy mają wyjątkowo twardy elektorat w "środowiski" :-)
        (jak ja ich (zespołu, nie elektoratu) nie lubię, sorry!)
        • cze67 Re: 50-11 lista artystów SF 13.10.06, 16:10
          pytajnick napisał:

> To jeśli o "te rejony" chodzi, to ja bym sie bardziej dziwił brakowi Marillion
          > czy Genesis - zespołów które jednak znacznie szerzej wypłynęły "poza
          środowisko"
          > niż JT, albo Yes - którzy mają wyjątkowo twardy elektorat w "środowiski" :-)
          > (jak ja ich (zespołu, nie elektoratu) nie lubię, sorry!)

Jak widać po mojej liście (vide odpowiedni wątek) u mnie dawni murowani
          faworyci (Genesis, Yes) strasznie spadli. Nie są w tej chwili moimi ulubionymi,
          więc mają:-)
          • cze67 Re: 50-11 lista artystów SF 13.10.06, 16:14
            Dziwię się brakowi Grechuty w zestawieniu. Jego chyba najbardziej mi tutaj
            brakuje (Stereolab także, ale jednak wydaje mi się, że nasz artysta ma tutaj
            silne poparcie).
            • roar Re: 50-11 lista artystów SF 13.10.06, 16:40
              cze67 napisał:

> Dziwię się brakowi Grechuty w zestawieniu. Jego chyba najbardziej mi tutaj
              > brakuje

Mi też.

Ale jednak wydarzenia z czasu pomiędzy deadline'em a ogłoszeniem wyników na pewno bardzo ciążą na takim, a nie innym postrzeganiu tematu. Jeszcze w niedzielę Grechuta był u mnie w drugiej dziesiątce. Od tego czasu... cóż, dwudniowy maraton z dwiema płytami jednego artysty robi swoje...
    • ilhan 52-102 13.10.06, 16:14
      52-55. Jeff Buckley
      52-55. Stereolab
      52-55. Flaming Lips
      52-55. Jimi Hendrix
      56-57. Sigur Ros
      56-57. New Order
      58. Smashing Pumpkins
      59-60. The Go-Betweens
      59-60. Primal Scream
      61. Nirvana
      62-63. Slint
      62-63. Genesis
      64. Bruce springsteen
      65-66. Myslovitz
      65-66. Tori Amos
      67. Belle & Sebastian
      68-69. The Libertines
      68-69. Echo And The Bunnymen
      70. Jethro Tull
      71-72. Afro Kolektyw
      71-72. XTC
      73-76. Republika
      73-76. John Zorn
      73-76. Muse
      73-76. Twilight Singers
      77-78. Built To Spill
      77-78. Marillion
      79. Johnny Cash
      80. Black Sabbath
      81-82. Erykah Badu
      81-82. Queen
      83. Yes
      84. DJ Shadow
      85. Faust
      86. Afghan Whigs
      87-89. Kyuss
      87-89. Jamiroquai
      87-89. Nick Drake
      90. Coma
      91-92. Sting
      91-92. AC/DC
      93. The Arcade Fire
      94-96. A Silver Mt. Zion
      94-96. The Microphones
      94-96. Morrissey
      97-98. Dead Can Dance
      97-98. The Sea And Cake
      99-102. Husker Du
      99-102. Weather Report
      99-102. Manic Street Preachers
      99-102. Kraftwerk
      • braineater Re: 52-102 13.10.06, 16:15
        hehe, tego sie mozna było spodziewac, że w drugiej piedziesiątce, bedzie o
        wiele więcej ciekawych zawodników niz w Premiership:)

• cze67 Re: 52-102 13.10.06, 16:17
        O! Dzięki za te miejsca.

Tutaj też nie ma Grechuty? Szok.

I w sumie do końca byłem przekonany, że Myslovitz będzie w dysze (niżej niz
        Kult, NA TYM FORUM?).
      • ilhan 103-150 13.10.06, 16:17
        Sorry, ale nie chce mi się tego już dalej tak ładnie edytować :)

103. animal collective
        104. Eels
        105. Jan Jelinek
        106. Hey
        107. Mercury Rev
        108. Eric Clapton
        109. Bonnie Prince Billy
        110. Beck
        111. Alice in Chains
        112. Placebo
        113. Lambchop
        114. simon & garfunkel
        115. Ian Brown
        116. Sufjan Stevens
        117. Neutral Milk Hotel
        118. Madness
        119. Pan American
        120. Janis Joplin
        121. michael jackson
        122. the beach boys
        123. Pet Shop Boys
        124. Liquid Tension Experiment
        125. Sinead O'Connor
        126. Dire Straits
        127. The Waterboys
        128. neil young
        129. The Roots
        130. basement jaxx
        131. Dream Theater
        132. Rage Against The Machine
        133. Broken Social Scene
        134. Moloko
        135. Razorlight
        136. Aphex Twin
        137. Marek Grechuta
        138. Budgie
        139. Mansun
        140. The Ramones
        141. KSU
        142. Lech Janerka
        143. Outkast
        144. Red House Painters
        145. Kent
        146. Dave Matthews Band
        147. Jane's Addiction
        148. Leonard Cohen
        149. The Mars Volta
        150. Iron Maiden
        • ilhan 151-200 13.10.06, 16:19
          151. Armia
          152. The Stranglers
          153. Doves
          154. peter gabriel
          155. daft punk
          156. UNKLE
          157. Fennesz
          158. Biosphere
          159. Supergrass
          160. Primus
          161. Morphine
          162. Sigur Rós
          163. The Kinks
          164. The Music
          165. The White Stripes
          166. Type O Negative
          167. Porcupine Tree
          168. Psychedelic Furs
          169. Paradise Lost
          170. Renata Przemyk
          171. Papa Dance
          172. Killing Joke
          173. Gentle Giant
          174. Clan of Xymox
          175. At The Drive-In
          176. Roy Hargrove
          177. Stereo Total
          178. Kid Koala
          179. Enduser
          180. Rammstein
          181. Midnight Oil
          182. Wilco
          183. The Tiger Lillies
          184. The Polyphonic Spree
          185. Franz Ferdinand
          186. Focus
          187. Motorhead
          188. Diamanda Galas
          189. Nomeansno
          190. Niemen
          191. Guns n Roses
          192. Blondie
          193. Tool
          194. Mike Oldfield
          195. Gryphon
          196. John Lennon
          197. Asobi Seksu
          198. Fiona Apple
          199. Judas Priest
          200. Hood
          • cze67 Re: 151-200 13.10.06, 16:21
            No tak, Papa Dance wyżej niż Lennon i Niemen. O tempora!
            :-)
          • digsa Re: 151-200 13.10.06, 16:21
            > 56-57. Sigur Ros
            > 162. Sigur Rós

coś mi nie pasuje?
            • ilhan Re: 151-200 13.10.06, 16:23
              digsa napisała:

> > 56-57. Sigur Ros
              > > 162. Sigur Rós
              >
              >
              > coś mi nie pasuje?

Oczywiście. Jest to efekt tego, że raz pojawiało się Sigur Ros, a raz Sigur Rós, raz Bjork z umlautem a raz bez - próbowałem tego pilnować, ale tu będzie potrzebna errata :/
          • ilhan A dalej 13.10.06, 16:21
            Chyba nie ma co podawać, bo to już są nazwy, które pojawiły się tylko raz.
          • roar Re: 151-200 13.10.06, 16:34
            To ja może trochę podpowiem:

> 184. The Polyphonic Spree

29 punktów.

> 194. Mike Oldfield

28 punktów.

Heh.
          • roar Re: 151-200 13.10.06, 16:45
            Tak sobie myślę, że za prawdziwe moralne zwycięstwo forum Strawberry Fields powinniśmy uznać fakt, że wszystkie cztery pięćdziesiątki są równie zajebiste. A pewnie gdyby podać trzecią setkę, poziom też by nie zleciał.
            • grimsrund Re: 151-200 13.10.06, 16:50
              Propagandysta sukcesu! Kaczysta! Nie ma zgody na! Precz z! Do lochu!
      • pytajnick Re: 52-102 13.10.06, 16:31
        ilhan napisał:

> 56-57. Sigur Ros

Wiedziałem że czegoś mi bardzo brakowało.
        To była IMO szansa na zebranie głosów wokół jakiegoś " '00 ". :-)
    • mallina Re: 50-11 lista artystów SF 13.10.06, 22:15
      co ja moge powiedziec - moi faworyci daleko w tyle, do glownej listy chyba z
      szesciu sie przebilo!
      zdecydowanie mam inny gust od wiekszosci, a pierwsze miejsca mnie pomimo
      wszystko dziwia;-)
      • ihopeyouwilllikeme Re: 50-11 lista artystów SF 14.10.06, 15:54
        Prawdziwa hańba tego forum to Coma na 90 :D
        • kwiat_paproci Re: 50-11 lista artystów SF 14.10.06, 20:50
          Nie ma co się złościć na wyniki rankingu - tacy jesteśmy po prostu ;D A co do
          niskiej pozycji Animal Collective i innych temu podobnych, to to jest naprawdę
          zabawne. W chwili głosowania nikt prawie o nich nie pamiętał, a teraz wszyscy
          narzekają, że tak nisko ;D
    • zaix Re: 50-11 lista artystów SF 14.10.06, 21:33
      Dziwi mnie, że nikt nie głosował na takie zespoły jak Slayer, Soundgarden, Legendary Pink Dots, Camel czy Kaliber44.

Poza tym żałuje że nie wysłałem swojej listy bo wtedy Faith No More byłoby w pierwszej 15 a i zwycięzca całego rankingu byłby tylko jeden. :)
      • mameluch Re: 50-11 lista artystów SF 14.10.06, 21:58
        zaix napisał:

> Legendary Pink Dots

głosowały co najmniej dwie osoby

> Kaliber44.

głosowała Mallina a może i ktoś jeszcze

innych przez Ciebie wymienionych nie pamiętam z list lustracyjnych.
        • roar Re: 50-11 lista artystów SF 14.10.06, 23:38
          mameluch napisał:

> > Legendary Pink Dots
          >
          > głosowały co najmniej dwie osoby

No właśnie wychodzi na to, że tylko ja, bo Janek0, jak sam się przyznał, swojego głosu nie wysłał. A gdyby zagłosował ktoś jeszcze, toby trafili do 200-ki (27 punktów wystarczało, ode mnie mieli 24).

I też mnie to dziwi. Hmph, jak to mówią.
          • mameluch Re: 50-11 lista artystów SF 15.10.06, 00:02
            ups, mój błąd.
        • zaix Re: 50-11 lista artystów SF 15.10.06, 12:48
          Aha, myślałem że w tym topicu podane zostały już wszystkie zespoły na jakie oddano jakikolwiek głos. Dopiero teraz skojarzyłem, że w rankingu podano tylko czołową 200 a liczba wszystkich zespołów uzględnionych przez głosujących przekroczyła 500.
      • good_morning straszne lenie z fanow majka ;p 14.10.06, 22:19
        zaix napisał

> Poza tym żałuje że nie wysłałem swojej listy bo wtedy Faith No More byłoby w
        pi
        > erwszej 15 a i zwycięzca całego rankingu byłby tylko jeden. :)

kurcze, gdybym ja tez wyslala, to fnm bylby nawet w pierwszej dziesiatce, a i
        zorn moze bylby w 50 ;)
        a w pierwszej 200 widze tylko 6 moich ulubionych i to tak blizej konca :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka