Dodaj do ulubionych

The Field - From Here We Go Sublime

26.03.07, 14:13
Dziś na PFM i Stylusie pojawiły się spektakuralne recenzje (odpowiednio
9.0/Best New Music oraz A / Stylus Recommends). Teraz czekam aż ekipa
Metacritics pozbiera co trzeba - bo jak tak dalej pójdzie, The Field wyjdzie w
rankingu nawet przed LCD Soundsystem (przereklamowane zresztą!).

Ktoś jużsłuchał? Hajp czy nie hajp?
Obserwuj wątek
    • grimsrund Re: The Field - From Here We Go Sublime 26.03.07, 15:15
      Jak dla mnie, techniawka jak każda inna, ale nie znam się przecież na tej
      muzie. Parę jakby rozpoznawalnych sampli, trochę postękiwania damskiego, pewnie
      w sam raz na parkiet...

Wracam do The Necks :)
      • pytajnick Re: The Field - From Here We Go Sublime 26.03.07, 15:52
        > Jak dla mnie, techniawka jak każda inna, ale nie znam się przecież na tej
        > muzie. Parę jakby rozpoznawalnych sampli, trochę postękiwania damskiego,
        > pewnie w sam raz na parkiet...

Pewnie tak. Prywanie czuję się w mniejszości przy tym natłoku zachwytów polskich
        i zagranicznych. Ale nie mam zamiaru udawać, że choćby tę płytę "szanuję", jeśli
        już nawet polubić nie mogę.

Może mnie zabawa w robienie muzyki skrzywia i nieco inaczej słucham (nie żeby mi
        się to podobało), ale jak słyszę w podobno najlepszym kawałku na "Sound of
        Silver" po prostu banalny kilkusekundowy motyw zapętlony w siedem czy osiem
        minut, to drugi raz mi się tego nie chce przesłuchiwać - wystarczy mi
        kilkadziesiąt (kilkaset?) repetycji po jednym razie.

Nie żebym miał coś przeciw prostocie, prostota i emocje to dla mnie esencja
        piękna muzycznego. Ale nowe LCD wpada dla mnie w prostactwo, sorry. Mój Boże,
        jedna minuta z zeszłorocznej Sary Tavares jest piękniejsza niż cała godzina tego
        nowego LCD (żeby nie było, pierwsza płyta była niczego sobie, choć miała i
        momenty powalające, i nudnawe).

Jeśli ktoś natrafił na fajną *krytyczną* recenzję tej płyty, to proszę o cynk.
        Dowartościuję się.
        • kubasa Re: The Field - From Here We Go Sublime 27.03.07, 21:53
          Pitchfork kiedyś już pisał o The Field i potem słuchałem i było fajne. Niestety
          Kompakt nie ma umowy z emusic czyli posłuchać sobie nie moge.
          • kubasa Re: The Field - From Here We Go Sublime 29.03.07, 20:49
            Jakoś zdobyłem no i mię się bardzo raczej podoba. Słuchaleś Pytajnick już coś?
            • grimsrund Re: The Field - From Here We Go Sublime 29.03.07, 21:37
              Nie no, przecie napisał, że nie polubił :)
              • pytajnick Re: The Field - From Here We Go Sublime 29.03.07, 23:33
                grimsrund napisał:

> Nie no, przecie napisał, że nie polubił :)

O LCD S. pisałem.

Co do The Field, to - niestety - tylko "spoko, całkiem fajna muza". Napaliłem
                się po tych recenzjach na coś epokowego (wiecie, Basinski i te sprawy), a to
                jednak hajp.

Bardzo lubię taki sympatyczny muzak (zaczęło się od Underworlda :-) i pewnie
                będę tego trochę tej urokliwej wiosny słuchał, ale 9/10 to przesada o jakieś 2.
                • kubasa Re: The Field - From Here We Go Sublime 29.03.07, 23:37
                  Łeee tam, w ogóle bym tego nie skojarzył ani z muzakiem ani z Underworldem.
                  Posłuchaj jeszcze raz, niegorsze od Basińskiego choć w sumie to jakby inne
                  drużyny zupełnie.
                  • pytajnick Re: The Field - From Here We Go Sublime 30.03.07, 08:05
                    Muzak nie w sensie negatywnym, tylko że takie minimal techno do tła, a nie
                    koncentrator uwagi.

Gdyby Underworldowi odjąć trochę ciężaru, to się i skojarzy. Ale ja zwyczajnie
                    pisałem o moich korzeniach w "ambitnym techno" - po drodze było jakieś
                    osiem-dziewięć lat. :-)
            • ilhan Re: The Field - From Here We Go Sublime 29.03.07, 22:09
              "Ma ssspoko bity. I w ogóle fajna muza nie."
        • pytajnick Re: The Field - From Here We Go Sublime 18.04.07, 18:14
          pytajnick napisał:

> Ale nie mam zamiaru udawać, że choćby tę płytę "szanuję", jeśl
          > i
          > już nawet polubić nie mogę.

I polubiłem, i szanuję, kawał fajnej hipnotyzującej muzyki, w przeciwieństwie do
          większości tego typu produkcji - nastraja bardzo pozytywnie. (I dobrze się przy
          tym pisze magisterkę :)

Lubię zmieniać zdanie w ten sposób.
          • ilhan Re: The Field - From Here We Go Sublime 19.04.07, 00:10
            www.screenagers.pl/index.php?service=albums&action=show&id=1208

A co do mojego zdania, to myślę, że to dobra płyta, choć nie wiem czy w swojej działce odkrywcza (nie odnoszę takiego wrażenia, ale nie mam dostatecznego rozeznania). W każdym razie zdecydowanie polubiłem, acz tracków od siebie nadal nie odróżniam.
            • pagaj_75 Re: The Field - From Here We Go Sublime 19.04.07, 17:16
              ilhan napisał:

> A co do mojego zdania, to myślę, że to dobra płyta, choć nie wiem czy w swojej
              > działce odkrywcza

OTM, zią, OTM. Nie do końca rozumiem ten cały hajp, ale fajnie się słucha, choć
              trochę treści treściwej mi brakuje, acz forma momentami robi wrażenie. A jak
              jeszcze se poczytałem wywiad na Widłach z kolesiem, gdzie wyjaśnia w jaki sposób
              i na jakim softłerze zrobił to wszystko - respekt. Wciąż, nie jest to jakieś
              objawienie.
              • pytajnick Re: The Field - From Here We Go Sublime 19.04.07, 17:28
                pagaj_75 napisał:

> ilhan napisał:
                >
                > > A co do mojego zdania, to myślę, że to dobra płyta, choć nie wiem czy w s
                > wojej
                > > działce odkrywcza
                >
                > OTM, zią, OTM. Nie do końca rozumiem ten cały hajp, ale fajnie się słucha, choć
                > trochę treści treściwej mi brakuje, acz forma momentami robi wrażenie. A jak
                > jeszcze se poczytałem wywiad na Widłach z kolesiem, gdzie wyjaśnia w jaki sposó
                > b
                > i na jakim softłerze zrobił to wszystko - respekt. Wciąż, nie jest to jakieś
                > objawienie.

Mówiąc krótko: ot, tegoroczny przejaw syndromu "manifestacja otwartości" światka
                indie", czyli wynajdujemy po jednej płytce z różnych dziwnych gatunków i się
                zachwycamy, co by ludzie widzieli, żeśmy nie zaszufladkowani? :]

I tak całkiem nieźle w tym roku trafili.
                • pagaj_75 Re: The Field - From Here We Go Sublime 19.04.07, 17:33
                  pytajnick napisał:

> Mówiąc krótko: ot, tegoroczny przejaw syndromu "manifestacja otwartości"
                  > światka indie", czyli wynajdujemy po jednej płytce z różnych dziwnych
                  > gatunków i się zachwycamy, co by ludzie widzieli, żeśmy nie zaszufladkowani?

A wiesz, że coś takiego nawet napisałem, ale w ostatniej chwili skasowałem, żeby
                  nie było, że idę za modą i przywalam piczforkowi i innym? ;)
                  • pytajnick Re: The Field - From Here We Go Sublime 19.04.07, 19:24
                    pagaj_75 napisał:

> A wiesz, że coś takiego nawet napisałem, ale w ostatniej chwili skasowałem, żeb
                    > y
                    > nie było, że idę za modą i przywalam piczforkowi i innym? ;)

OK, możemy robić zmiany.
                    • kubasa Re: The Field - From Here We Go Sublime 20.04.07, 03:56
                      No ale Kompakt zawsze był hołubiony. No moze nie był, np. na Marsena Julesa nie
                      zwracali w zeszłym roku uwagi większej, ale jednak, wydaje mi się, że to
                      kwestia wytwórni, no i jednak jakości płyty.
    • carmody Re: The Field - From Here We Go Sublime 05.04.07, 02:52
      Słuchałem. Szkoda bajtów na dychu. No, przynajmniej mnie.
      /powyższe zdanie to atrapa/
      Nudne, miałkie, denne.
      /sens/
      im(h)o
      /neuro/
      pozdro
      /<palacz>/
    • nemrrod Re: The Field - From Here We Go Sublime 05.04.07, 11:17
      E tam, hajpowanie Kompaktu przez PFM stało się nudne już rok temu (w tym miejscu
      powinien być chyba <palacz>).

Ale oczywiście i tak sprawdzę.
    • jazzkam Re: The Field - From Here We Go Sublime 06.04.07, 12:19
      jakoś się obawiam, że takich płyt jest więcej co roku, tylko dana płyta musi
      mieć fuksa żeby zostać wyhajpowana. tak było z serena maneesh też. z tym, że w
      sumie i SM i Field mi się całkiem podoba i równocześnie nie umiem wskazać
      niedohajpowanego czegoś takiego, co byłoby podobnej jakości, więc moja obawa
      jest jakaś irracjonalna, no ale jednak jest. czyli: nie wydaje mi się, żeby
      zrobienie takiej płyty było na tyle trudne, że nie robi tego kilkadziesiąt
      artystów rocznie. z drugiej strony - nie wiem gdzie są ci artyści.
    • nemrrod Re: The Field - From Here We Go Sublime 20.04.07, 08:08
      Dajcie spokój, przecież ta płyta jest słaba. Cięcie i loopowanie wokali,
      rzeczywiście bardzo wysublimowane i oryginalne. Recenzenci PFM i Screenagers
      przestrzelili. Fajnie że słucha się techno, ale sugerowałbym nie iść na łatwiznę
      i poszperać trochę w katalogach Perlon, Pokerflat, Trapez, czy nawet
      przehajpowanego Kompaktu.
      • kubasa Re: The Field - From Here We Go Sublime 20.04.07, 15:42
        nemrrod napisał:

> Perlon, Pokerflat, Trapez

Własnie kupuję kilak singli ostatnich Trapeza wiec jak mi sie nei spodoba to
        Cię oskarże o 20 mp3 na Emusic. A tak na serio, gdzie można kupić wytwory obu
        pozostałych wytwórni?

> Dajcie spokój, przecież ta płyta jest słaba. Cięcie i loopowanie wokali,
        > rzeczywiście bardzo wysublimowane i oryginalne. Recenzenci PFM i Screenagers
        > przestrzelili.

Przed przyznaniem tej płycie 8 zrobiłem wąsko zakrojone konsultacje, włącznie z
        merytoryczną oceną tekstu. Cóż, nikt raczej (ja też nie) nie podkreślał
        innowacyjnego charakteru wydawnictwa, bardziej pewne mocno subiektywne doznania
        związane z albumem. Ale przyjmuje krytykę i łaczę się z Trapezem :)
        • pagaj_75 Re: The Field - From Here We Go Sublime 20.04.07, 18:11
          Poker Flat jest na www.bleep.com
          Perlona chyba trza kraść (lista wydawnictw: www.discogs.com/label/Perlon )
          • pytajnick Re: The Field - From Here We Go Sublime 20.04.07, 18:48
            pagaj_75 napisał:

> Poker Flat jest na www.bleep.com

O, jest tam tez "Steingarten" Pole. Byłem bardzo ciekaw tej płyty (okładka?),
            ale już niestety nie jestem (banał IMO). Ale fajnie że można u nich tak łatwo
            zbadać sprawę nowości.
            • pagaj_75 Re: The Field - From Here We Go Sublime 20.04.07, 19:13
              pytajnick napisał:

> O, jest tam tez "Steingarten" Pole. Byłem bardzo ciekaw tej płyty (okładka?),
              > ale już niestety nie jestem (banał IMO).

No nie jest to rewelacja, ale banałem bym tego nie nazwał (chyba, że mówisz o
              okładce ;)) Najbardziej boli nie tyle to, że Stefan porzucił zdecydowanie styl z
              pierwszych płyt (no bo w sumie ile można takich płyt nagrać?), co to, że nie
              wypracował czegoś nowego i rozpoznawalnego w zamian. Pierwsze utwory wręcz z
              Mouse on Mars mi się kojarzą.
        • pagaj_75 Re: The Field - From Here We Go Sublime 21.04.07, 01:16
          Acha, tymczasem katalog Kompaktu w mp3 pojawił się na www.beatport.com
          Tylko te ceny... dżizas, to już lepiej kupować oryginały...
          • nemrrod Re: The Field - From Here We Go Sublime 21.04.07, 10:53
            Tak tylko rzuciłem kilka pierwszych z brzegu nazw. To są właściwie wytwórnie
            zorientowane bardziej na parkiet, więc zdecydowanie bardziej techno niż pop czy
            house. Perlona właściwie nie lubię (poza Villalobosem, zwłaszcza "What's Wrong
            My Friends?"!), ale cieszy się szacunkiem w "środowisku". Na Trapezie wyszły
            trzy bardzo fajne epki Akufena - seria "Psychometry", o której kiedyś tu pisałem.
            A Kompakt ma swój mp3 sklep: www.kompakt-mp3.de

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka