Dodaj do ulubionych

Wywóz śmieci

11.01.14, 11:56
Zmieniła się firma wywożąca śmieci. Ktoś zna szczegóły, tj co się stało, że Lekaro już nas nie obsługuje? Nie żebym płakała z tego powodu, ale mnie ciekawi. Ciekawi mnie też jak to się stało, że bardziej się opłaca zatrudnić firmę z Wołomina niż firmy, które są w bliższej lokalizacji?
Obserwuj wątek
    • zgoorek Re: Wywóz śmieci 11.01.14, 12:07
      Nic nie wiemy.
      Na "oficjalnej" stronie wójta pojawił się tylko mało czytelny obrazek harmonogramu śmieciowego z logo gminy. Nie wszyscy mają monitory na pół ściany, zresztą rozdzielczość grafiki nie pozwala na rozsądne powiększenie :(
      Strona Biuletyn Informacyjny Gminy kończy aktualności na 2013, prezentując głównie swoje sprawy (sesje Rady, wpisy do rejestru, protokoły)... :(
      • essa_to_ja Re: Wywóz śmieci 11.01.14, 18:54
        Powinno to być wyjaśnione stronach bip gminy - mam na myśli kwestie przetargu, ceny za wywóz i uzasadnienia wyboru usługodawcy.
        Jeśli się doszukacie to dajcie znać. Pozdr.
        • aldona072 Re: Wywóz śmieci 12.01.14, 00:17
          jest info. na stronie Dębe Wielkie Bip przetagi. A harmonogram jest dość czytelny wystarczy poprawne otworzyć na stronie Dębe Wielke Aktualności. życzę przyjemnej lektury :)
          • zgoorek Re: Wywóz śmieci 12.01.14, 03:04
            Sądzę, że na stronie BIP informacja o zmianie śmieciarzy powinna się znaleźć w Aktualnościach.

Natomiast "kalendarz" nie jest czytelny. Widać kolory i można zgadnąć, który to dzień. Nie można natomiast odszyfrować niczego, co jest w prawym dolnym rogu - jak się domyślam - rozdzielnika i jeszcze czegoś na niebiesko... Trzy obrazki (po co trzy?), z których jeden można niewiele powiększyć.

Dopiero pod spodem, prawie niewidoczna (brązowe litery na beżowym tle) znajduje się właściwa informacja, która wygląda jak podpis pod obrazkami.

A wystarczyłaby jedna grafika podlinkowana do treści.
          • joshima Re: Wywóz śmieci 12.01.14, 20:57
            A może jakies linki?
    • lewfurman Re: Wywóz śmieci 12.01.14, 14:21
      Dla mnie nie ma znaczenia czy śmieci będzie odbierać Lekaro czy Kobe, najważniejsze aby firma była solidna. Co do przetargu to takie są prawa rynku wygrywa ten co złoży najkorzystniejszą ofertę, a w tym przypadku najważniejszym kryterium była pewnie cena i wygrała firma, która dała najniższą cenę za wywóz naszych śmieci.
      • joshima Re: Wywóz śmieci 12.01.14, 20:58
        lewfurman napisał:

> Dla mnie nie ma znaczenia czy śmieci będzie odbierać Lekaro czy Kobe, najważnie
        > jsze aby firma była solidna.
        A ja jednak bym chciała wiedzieć "Why?"
        • lewfurman Re: Wywóz śmieci 13.01.14, 14:14
          Droga joshimo, tak jak sądziłem najważniejszym kryterium była cena. Lekaro za wywóz naszych śmieci chciało prawie 1.900.000,00 zł, a Kobe zaoferowało za tę samą usługę ok. 800.000,00 zł czyli gmina zaoszczędziła jakieś 1.100.000,00 zł (słownie jeden milion sto tysięcy złotych). Poniżej wklejam link do strony BIP Urzędu Gminy gdzie jest zamieszczony protokół z otwarcia ofert. Do przetargu stanęło sześć firm, a wygrać mogła tylko jedna.

www.bip.debewielkie.pl/upload/pliki/zawiadomienie_o_wyborze_oferty.PDF
          • joshima Re: Wywóz śmieci 13.01.14, 16:24
            No ja rozumiem, że Kobe było tańsze, ale co? Skończyła się umowa z Lekaro czy z jakiegoś powodu została wymówiona? Pisząc 'Why?' nie tyle miałam na myśli czemu taka firma a nie inna, bo prawa rynku mniej więcej rozumiem. Tylko dlaczego nastąpiła zmiana.
            • lewfurman Re: Wywóz śmieci 13.01.14, 16:41
              Z dniem 31 grudnia 2013 roku skończyła się umowa z Lekaro na wywóz śmieci i został ogłoszony nowy przetarg na wywóz śmieci w 2014 roku. Na 2015 rok zostanie ogłoszony nowy przetarg i niewykluczone, że znowu zmieni się firma odbierająca śmieci z terenu gminy.
              • joshima Re: Wywóz śmieci 13.01.14, 18:33
                No i wszystko jasne. ;) Dziękuję.
              • wojt_kalinowski Re: Wywóz śmieci 22.01.14, 13:19
                Lewfurman ma częściowo rację. Umowa z Lekaro skończyła się z końcem 2013 roku. Obecna umowa z firmą KOBE została podpisana na okres do 31 czerwca 2015r. Przetarg na dłuższy termin wiązałby się z przekroczeniem progu unijnego zamówień publicznych. Przetarg musiałby być ogłoszony dużo wcześniej, a zależało mi aby mieć w miarę wiarygodne dane odnośnie strumienia odpadów w 2013 roku aby firmy biorące udział w przetargu nie zawyżały ceny. Dlatego też czekaliśmy na te dane. Cena za odbiór odpadów pozostaje na dotychczasowym poziomie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka