tu.joanna 24.04.05, 21:36 Może mi ktoś powie, co to za ruiny są w centrum miasta? Podwoziłam ostatnio miłego pana, który mi powiedział, że w tym pałacu mieszkał napierw pewien rycerz, a potem - Cyganie :D A tak na serio? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
teta5 Re: ruiny pałacu 13.05.05, 22:13 Joanno, chodzi chyba Ci o ruiny w Okuniewie nie mieszkał w nich zaden rycerz, choc historia tej miejscowosci istotnie wiaze sie z rycerzem. Owe ruiny sa ruinami dziewietnastowiecznego dworu rodziny Łubieńskich. Po Łubieńskich mieszkala tam rodzina Łopatinów. Następnie (jeszcze przed wojną) także rodzina Nożewskich. a po wojnie - rzeczywiscie Cyganie, ktorzy mieszkaja w Okuniewie do dzis. pozdrawiam Odpowiedz Link
tu.joanna Re: ruiny pałacu 24.05.05, 12:08 o ja blondynka... rzeczywiście, chodziło mi o Okuniew. A co się stało temu pałacu, że on ma li tylko fasadę? Ale tam musiało byc pięknie... Odpowiedz Link
teta5 Re: ruiny pałacu 25.05.05, 16:11 jak bylo pieknie pokazuja stare pocztowki a co sie stalo? dwor został zniszczony podczas wojny, po wojnie ponoc bylo jeszcze pietro, ale z czasem mieszkancy "robierali" go na cegle... przykre to, ale prawdziwie Odpowiedz Link
tu.joanna Re: ruiny pałacu 23.06.05, 14:17 a masz taką pocztówkę? możesz podesłać skan? bardzo jestem ciekawa jak ten pałac wyglądał. Odpowiedz Link
teta5 Re: ruiny pałacu 24.06.05, 21:19 mam. w wolnej chwili znajde i podesle :) fajnie, ze ktos sie interesuje tym palacem pozdrawiam Odpowiedz Link
tu.joanna Re: ruiny pałacu 25.06.05, 22:39 a może wiesz jak się nazywała rodzina, do której pałac należał? ale tam musiało być ślicznie... żal ściska serce, że tak ten budynek poszedł w niwecz... Odpowiedz Link
teta5 Re: ruiny pałacu 28.06.05, 13:25 pierwsi byli Łubińscy - oni wybudowali dwór w XIX w. potem była rodzina generała Łopatina (jeszcze przed wojna). Z opowieści mojej babci wiem, że Paweł Łopatin sprzedał połowe majątku - dworu i gruntów (też przed wojną) bo chorowała mu córka - Zosia (Zoja), na której leczenie tez potrzebował piniądze. Te połowę dworu kupiły dwie rodziny Nożewskich i Rostkowskich. w mailu - pocztowka z tamtych lat przedstawiajaca dwor w okresie jego mozna by rzec - swietnosci :) pozdrawiam! Odpowiedz Link
tu.joanna Re: ruiny pałacu 28.06.05, 21:56 buuu... jaki ten pałac był śliczny... taka szkoda, że go już - właściwie - nie ma... BTW serdecznie dziękuję za skan pocztówki :) a skąd ją masz? Odpowiedz Link
teta5 Re: ruiny pałacu 30.06.05, 19:54 ciesze sie, ze pocztowka dotarla dostalam ja, ale tylko w wersji zeskanowanej od znajomej pozdr Odpowiedz Link
tu.joanna Re: ruiny pałacu 30.06.05, 20:24 czy to ten Łopatin, do którego należał Czersk? Odpowiedz Link
wyroi1 Re: ruiny pałacu 08.10.05, 17:35 Często zaglądam do tych ruin. To piękne miejsce. A propos dewastacji jest w Okuniewie również stary cmentarz żydowski. Większość macew jednak poginęła i przydała się np. jako ...parapety! Odpowiedz Link
teta5 Re: ruiny pałacu 25.10.05, 20:15 nie tylko jako parapety, ale tez jako schody, plyty chodnikowe... tak slyszalam od wiekowych mieszkanocw okuniewa... co ciekawe - cmentarz jest wpisany do rejestru zabytkow, ale jakos nikt sie nim nie interesuje. rok, a moze i dwa lata temu, przyjezdzali tu przedstawiciele gminy wyznaniowej zydowskiej, by zobaczyc w jakim stanie jest cemntarz, ale nic sie w tej kwestii nie ruszylo. Odpowiedz Link
wyroi Re: ruiny pałacu 13.12.05, 08:40 Tak, to prawda, słyszałem o tym. Aż dziw, że nikt sie nie wziął za artykuł na ten temat. jedna rzecz mnie jeszcze nurtuje. W Okuniewie koegzystowały trzy społeczności: Polacy(katolicy), Żydzi (gdzie mieli najbliższą synagogę?) i tatarzy (ci jednak chyba zasymilowali się z katolicyzmem, prawda?). Odpowiedz Link
teta5 Re: ruiny pałacu 18.12.05, 22:17 byl na temat tego spotkania i wizyty na cmentarzu artykul w "lokalnej", a takze o kolejnych spotkaniach w tej sprawie: z Janem Jagielskim i Ruvenem Zygielbojmem... potem spotkan w tej sprawie nie bylo, a temat kiedys wrocil na lamy gazety, bo napisal czytelnik, potem byla odpowiedz jednej z nauczycielek miejscowej szkoly, ktora byla w to zaangazowana. z jej listu wynikalo, ze pani burmistrz obiecala pomoc w uporzadkowanie terenu... do tej pory NIC tam nie zrobiono. w kazdym badz razie cmentarz jest w rejestrze zabytkow, i az szkoda patrzec jak ten zabytek znika... co do dalszej czesci postu - w Okuniewie nie bylo synagogi, ale Zydzi mieli drewniana bożnicę (miescila sie ona na jednej z dzialek vis a vis obecnego bazarku, przy kamiennej drodze) o Tatarach w Okunieiwe nie wiem nic; Babcia moja nic mi o nich nie opowiadala. pozdrawiam Odpowiedz Link
dorota751 Re: ruiny pałacu 20.06.06, 13:24 wiem że to stara sprawa, ale znam ten dwór i też chciałabym go zobaczyć na widokówce. A opowieść, że należał do jakiegoś rycerza bierze się pewnie stąd, że (to też tylko podobno), założycielem miejscowości był rycerz o nazwisku Okuń. Odpowiedz Link
ss-38 Re: ruiny pałacu 02.03.16, 11:28 cotam.info/archiwum/nr60/plik60/4zakletydeor.pdf Odpowiedz Link
ss-38 Re: ruiny pałacu 02.03.16, 11:45 Zdjęcia ruin zamku eksploratorzy.com.pl/viewtopic.php?f=129&t=9671 Jeśli ktoś jest w posiadaniu zdjęć obiektu przed nacjonalizacją i zniszczeniem przez proletariat to proszę o umieszczenie ich w necie na przykład na stronie z powyższego linku. trzeba pamiętać o tym co było a co zniszczyło kilkadziesiąt lat tzw. komuny a co jest dewastowane i teraz w tzw wolnej Polsce.. Teraz niszczeje pod nadzorem konserwatorów zabytków których działania polegaja na wydalaniu z siebie takich wymaganiań potencjalnym inwestorom że lepiej zapewne gdy obiekty popadaja w zupełna ruine schodząc powoli do poziomu terenu przy dużym udziale okolicznej ludności... Odpowiedz Link
ss-38 Re: ruiny pałacu 02.03.16, 11:54 Dla ciekawych historii Okuniewa materiał w pdf bip.halinow.pl/public/get_file_contents.php?id=172877 Odpowiedz Link