Dodaj do ulubionych

Cz ktoś zwiedzał LIW ?

14.07.07, 22:37
Chciałabym się tam wybrać, sa tam jakieś ruinki i muzeum podobno, są też jakies stare chatki. Podobało wam się w Liwie? Jest tam gdzie zjeść posiłek? Czy jest trochę turystów? Pytam bo nie chce dziwnie wyglądac jak będę wpatrywała się w pojedynkę w starą chatę i atakowała ją aparatem ;-) Ile czasu starczy by obejrzeć tamtejsze atrakcje?
Obserwuj wątek
    • maincoon Re: Cz ktoś zwiedzał LIW ? 15.07.07, 10:20
      W Liwie jest częściowo zachowany zamek (nie nazwałbym tego ruinami, bo to
      określenie bardziej pasuje wg mnie do zamku w Czersku) wraz z muzeum-zbrojownią,
      jeśli kogoś interesuje, to jest to kolekcja broni białej, palnej skałkowej i
      kapiszonowej. Generalnie, w zamku poza muzeum nie ma udostępnionych innych
      miejsc do zwiedzania. Zauważyłem natomiast, że na jego tyłach znajdują się
      schodki, po których teoretycznie można by wejść na wieżę. Warto o to zapytać (ja
      na wieżę nie wchodziłem), bo widoki na krajobraz na pewno będą interesujące.

Z jedzeniem może być problem, ja nie zauważyłem w pobliżu zamku żadnej knajpki,
      ale może się mylę, bo żadnej też i nie szukałem, jedzonko kupiłem w sklepie.

Stare chatki - czy są w Liwie nie wiem, na pewno zaś zobaczysz je (skansen) we
      wsi Sucha, t.j. jadąc trasą na Liw właśnie, skręcasz w Grębkowie w lewo i po
      kilku kilometrach jesteś u celu. Uwaga, na skrzyżowaniu są dwie drogi w lewo,
      warto wybrać tę pierwszą, po to, żeby nie robić "kółka".

W Suchej znajdziemy też dworek będący obecnie w posiadaniu dra Kwiatkowskiego,
      dyrektora warszawskich Łazienek. Dworek można w całości zwiedzać!

Miłego zwiedzania

MNCN
      • jackussi Re: Cz ktoś zwiedzał LIW ? 15.07.07, 11:29
        No.... brat mieszka u podnóża tegoz zamczyska.Warto wybrać się w słoneczną
        pogodę-można nogi pomoczyc w Liwcu. Przy zamku powstaje knajpa lecz inwestor
        nie przewidział kilku spraw i budowa się ciągnie.
        Co do jedzenia - można pojechać w stronę Węgrowa i tuż za mostem jest
        zajazd.Polecam tylko bardzo głodnym bo w ofercie nic specjalnego i wystrój
        hmmm.... bardzo umiarkowanej klasy.
    • pusiaczka81 Re: Cz ktoś zwiedzał LIW ? 15.07.07, 16:30
      hej:)

ja pisałam magisterkę o tamtym terenie. Wrzuciłam parę zdjęć na taki portal, jak
      chcesz obejrzyj, może Cie to zachęci:) Są fotki zamku, jedno z turnieju
      rycerskiego i zdjęcia ze skansenu w suchej :)
      www.pusiaa81.fotosik.pl/pozdrawiam
      • pusiaczka81 Re: Cz ktoś zwiedzał LIW ? 15.07.07, 16:31
        sorki:)

www.pusiaa81.fotosik.pl/
        • eszi bardzo urokliwe miejsce 17.07.07, 08:13
          nie tylko LIW ale cala dolina Liwca, tereny zalewowe - mozna odpocząć... swją
          drogą powiat węgrowski zaniedbuje te miejsca - możnaby stworzyć super bazę
          turystyczną....
    • dobry_jezu Re: Cz ktoś zwiedzał LIW ? 19.07.07, 10:03
      Byliśmy kiedyś tam pod namiotami, rozbiliśmy się między murem a rzeką i było
      fajnie. Nie wiem jednak jaki teraz stosunek mają do ludzi z Mińska, bo potem
      Salezjanie też tam byli i wysprejowali głaz będący pomnikiem przyrody...
      Byliśmy tam 4 dni, do biesiadowania przy ognisku zaprosiliśmy kustosza i
      zwiedziliśmy następnego dnia wszystko od lochów po czubek wieży,
      fotografowaliśmy się na murach, zakuwaliśmy w dyby... kótko mówiąc zamek był
      nasz :) i polecam jego zwiedzenie każdemu.
      Przechodząc koło zamku brodem (woda po kolana) i potem skręcając w prawo,
      idziemy 200 metrów i w zakolu rzeki zrobiona była plaża z żółtym piaskiem,
      piasek, był równiez w wodzie (widocznie ktoś zadał sobie trochę trudu), woda
      czysta i nie śmierdzi :)
      Rano budzą Cię odgłosy zwierząt i pokrzywkiwania kowbojów, brodem pędzone jest
      bydło na pastwiska, kowboje na koniach ale bez koltów i kapeluszy :)
      • mikimou Re: Cz ktoś zwiedzał LIW ? 19.07.07, 19:25
        ja też polecam te okolice, miło cicho i spokojnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka