Dodaj do ulubionych

Strach mnie ogarnia....

05.03.05, 14:25
Zaczelo sie niewinnie. Jak to zwykle przy WNM Michalek co jakis czas lezac na
pleckach napinal raczki i nozki jednoczesnie. Wspomnialam o tym
rehabilitantce. Spytala sie, czy Malemu nie uciekaja oczka. Wtedy nie
uciekaly... Od wczoraj jednak jest inaczej.Napina sie caly lezac na brzuszku,
a oczka uciekaja do gory jakby chcial patrzec na sufit. To samo stalo sie,
gdy byl w foteliku samochodowym. Oczka do polowy zniknely pod gorna powieka.
Dzis od rana znow to samo, szczegolnie w momentach gdy jest zmeczony,
pobudzony. Wygladalo to strasznie. Wiem, ze moze panikuje, ale strach, ze to
moga byc poczatki epilepsji jest silniejszy. Michal mial robione usg
przezciemiaczkowe gdy mial 1,5 miesiaca, ale nie wykazalo zadnych
niepokojacych zmian. Dziewczyny pomozcie. Czy kttoras z Was moze mnie
uspokoic, doinformowac? Wizyta u neurologa dopiero we wtorek lub w czwartek.
Boje sie.
Obserwuj wątek
    • osmag Re: Strach mnie ogarnia.... 05.03.05, 22:01
      Trudno pocieszyć. Trzeba zrobić badania w tym EEG abyś mogła się uspokoić.
    • mama_michalka Re: Strach mnie ogarnia.... 06.03.05, 11:46
      Osmag, jesli mozesz, to napisz mi na czym polega badanie eeg, jak wyglada, ile
      trwa.
      Pozdrawiam.
      Marta
      • sigvaris Re: Strach mnie ogarnia.... 06.03.05, 13:05
        Osmag, mam nadzieję że się nie obrazi, jak odpowiem ... Zajęłam ją czytaniem...
        Dwa miesiące temu nasza wtedy 4 -miesięczna córka miała EEG w CZD, na
        neurologii.
        Badanie jest NIEBOLESNE. Żadnych zastrzyków, wenflonów. Na główkę dziecka
        nakłada się "czapeczke - siateczkę" z podłączonymi elektrodami, pod nimi tylko
        smaruje się główkę żelem (punktowo, odrobina). I ... dzidziuś zasypia. Koniec.
        Z "czapeczki-siateczki" sygnały są zapisywane w postaci lini, podobnie jak na
        wykrywaczu kłamstw :-) Nie martw się, to jedno z sympatyczniejszych badań.
        Jest tylko jeden warunek: dzidziuś powinien zasnąć dopiero w czasie badania,
        nie wcześniej (np. w samochodzie, jadąc na badanie). Najlepiej umówić się tuż
        przed porą zasypiania Michałka. Nie wiem skąd jesteś, ale może można umówić się
        na to badanie w CZD, bez hospitalizacji. Tego niestety nie wiem, bo myśmy
        tam "leżały". Pewnie można. W CZD robią to badanie razem z zapisem VHS, co może
        być przydatne.
        Jestem wiernym czytelnikiem tego forum od kilku miesięcy. I tak przy okazji
        podziwiam Was tu wszystkie, przede wszystkim za to JAK ŚWIETNIE SIĘ WSPIERACIE.
        Też mamy "kłopoty", tylko już chyba nikt nie wie jakiej natury... Ale na forum
        zaglądam...

• mama_michalka Re: Strach mnie ogarnia.... 06.03.05, 23:14
      Dziekuje Ci bardzo za odpowiedz. Jestesmy z Warszawy. Troszke zmartwilam sie ta
      potrzeba zasniecia, bo synek ma problemy z zasnieciem w obcym miejscu. Ma teraz
      skonczone 7 miesiecy. No ale coz. Skoro tak trzeba, to pewnie tak bedzie.
      Wizyte u neurologa mamy we wtorek. Staram sie nie panikowac, bo to nic nie
      zmieni, a tylko wprowadza nerwy do codziennego zycia. Bedzie jak ma byc. Kocham
      swoje dzieciaczki. Dziekuje za to, ze nie czuje sie tak bardzo sama ze swoimi
      lekami. Pozdrawiam.
      Marta
    • mama_michalka Re: Strach mnie ogarnia.... 08.03.05, 22:33
      No i juz po wizycie. Na 99,99 to nie padaczka, tylko tak zwane proby silowe
      Mlodego, ktory przy okazji tak nastraszyl rodzicow. Jutro mamy sie zapisac na
      EEG, tak na wszelki wypadek. Pozatym odstawiono Michalkowi wit. D, zeby
      spowolnic wapnienie kosci i dac mu czas na poprawe pracy miesni przy
      kregoslupie, bo jeszcze nie siada. Mamy tez zrobic badanie moczu na gospodarke
      Ca i P. To tak w wielkim skrocie.
      Pozdrawiam Was cieplutko i w duzo lepszym nastroju ide spac.
      • magggi Re: Strach mnie ogarnia.... 09.03.05, 18:50
        Moja Kasia też robi takie dziwolągi od dawna. Zawsze zapominam skonsultować to
        z neurologiem, ale dobrze usłyszeć, że to "próby siłowe". EEG miała robione i
        choć zapis jest nieprawidłowy, to-podobno- nie ma padaczki, a nasza neurolog
        twierdzi, że 30% społeczeństwa ma zły zapis EEG i mam się nie przejmować (luzak
        z niej, co nie?)
        Cieszę się, że u Was o.k. i pozdrawiam.
        Magda
      • gabi11 Re: Strach mnie ogarnia.... 09.03.05, 21:13
        Bardzo się cieszę że badanie wyszło ok.

A co to znaczy te próby siłowe?

Pozdrawiam
        Asia
    • mama_michalka Re: Strach mnie ogarnia.... 10.03.05, 21:58
      Te proby silowe nasza neurolog tlumaczyla tym, ze Michal jedne partie miesni ma
      slabsze, a inne silniejsze i napiete bardziej przez WNP. Poniewaz powinien juz
      zaczac siadac, a nie moze, bo miesnie przy kregoslupie sa slabe, to zamiast
      nich napina te miesnie, ktore sa objete wzmozeniem. I tak zamiast ciagnac sie
      do gory do siadu, to wygina sie w druga strone, bo mu juz natura podpowiada, ze
      ma sie napinac, ale nie jest wstanie napinac sie tam, gdzie potrzeba. Mam
      nadzieje, ze sie za bardzo nie zaplatalam w tlumaczeniu :) EEG mamy miec
      robione 16 marca o 18. Prywatnie niestety. Na ul. Bernardynskiej. Kosztuje to
      140 zl :( Mlodemu nie bede mogla dac wczesniej zasnac i musze go dowiezc bez
      drzemek po drodze. Trzymajcie kciuki.

Pozdrawiam
      Marta

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka