Dodaj do ulubionych

nawrót???

10.11.06, 18:20
Mój w tej chwili 1,5 roczny synek miał WNM i asymetrię. Rehabilitowany
Bobathem od 10 tyg. życia przez 10 miesięcy (do maja tego roku). Ostatnia
wizyta u neurologa w sierpniu. Pani doktor powiedziała, że rehabilitacja jest
nie potrzebna, wystarczy tylko masaż shantala. Niepokoi mnie jednak , bo od
jakiegoś miesiąca synek na nowo zaczyna chodzić na paluszkach na sztywnych
nogach. Oczywiście nie chodzi tak cały czas, ale wcześniej już tego nie robił,
a teraz się zdaża.
czy może to być "nawrót" WNM?? Czy ktoś miał podobną sytuację? Jeżeli potrwa
to dłużej to oczywiście umówię się z naszą rehabilitantką, ale jestem ciekawa
waszych opinii.
Obserwuj wątek
    • aneczkaas Re: nawrót??? 14.11.06, 11:08
      Osmag proszę odpowiedz!!!
      Ja też zauważyłąm coś podobnego u mojej córci.Ma prawie 9 miesięcy i jest rehabilitowana od 2 miesiąca życia na asymetrię i wnm metodą Vojty.Rehabilitujemy cały czas, ale od dwóch tygodni zmniejszyliśmy z 4 na 3 razy dziennie i jak Julcia siada to główka jej opada do przodu i na prawą stronę i zaczyna się garbić mimo że wcześniej ją dobrze trzymałą i siedziała prościutko. Rehabilitantka powiedziała nam, że za szybko zaczęła siadać i ma jeszcze za słaby kręgosłup. Czy to się jeszcze da naprawić?
      A ja myślę, że może u Ciebie za szybko przerwali terapię i być może przydałoby się do niej wrócić. Jak najszybciej skontaktuj się ze swoją rehabilitantką!!!
      Pozdrawiam
      • osmag Re: nawrót??? 14.11.06, 14:19
        Nie chodzi o kręgosłup jako taki tylko myślę, że ma jeszcze kiepskie mięśnie
        brzuszka.Jak doszła siła grawitacji to okazało się, że nie potrafi jeszcze
        przeciwdziałać im. W którym konkretnie odcinku kręgosłupa ucieka? Może w
        ćwiczeniu gdzieś unika? Od jak dawna siada sama? Czy wcześniej sadzaliście ją
        sami?
        • aneczkaas Re: nawrót??? 14.11.06, 17:49
          NIe, nie sadzaliśmy jej sami!SAma siedzi już od 2,5 miesiąca. Na poczatku ładnie siadała(prościutko), ale teraz bardzo mało raczkuje, trochę wstaje i tylko cały czas siedzi.A ucieka w dolnym odcinku pleców no i w ramionkach się garbi i ma je skierowane do przodu i do góry. Ona miała prawą stronę skróconą no i ta głowa tez mocno ciagnęła w prawą stronę i baliśmy się czy to nie krecz szyi, ale póżniej się to poprawiło. Dopiero po jakimś czasie siadania zaczęła znowopdać jej ta głowka i jak stoi no i rehabilitantka powiedziała, że sie cos cofnęło:(
          • osmag Re: nawrót??? 15.11.06, 15:50
            To troszeczke wygląda jaky nadal miała zablokowane stawy szczytowo-obrotowe
            kręgosłupa szyjnego i taka wysoka pozycja, która jest trudniejsza ujawnia ten
            problem na nowo. Musicie nadal intensywnie ćwiczyć zwracając dużą uwagę na
            prawidłowe ustawienie w pozycji wyjściowej oraz na ewentualne uniki podczas
            ćwiczeń.
            • aneczkaas Re: nawrót??? 15.11.06, 19:32
              Dziękuję bardzo Osmag! A czy uważasz, że powinniśmy wrócić do ćwiczeń 4 razy dziennie?
              Pozdrawiam
    • osmag Re: nawrót??? 16.11.06, 16:09
      Wydaje mi się, że przynajmniej na początku do póki głowa nie "złapie" symetrii
      to tak. 4x dziennie.
    • aniab_24 proszę o odpowiedz 16.11.06, 17:53

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka