Dodaj do ulubionych

Jak oduczyć przemieszczania się na pupie?

19.06.07, 20:27
Moja córcia ma 15 mies. i ONM, rehabilitowana od 5 mies. umie raczkować, ale
sporadycznie to robi, bo woli przesuwać się na pupie. Staram się zachęcać
różnymi sposobami do raczkowania, ale bez efektu. Wiem, jak bardzo to jest
ważne, zwłaszcza, że ma przeciążony kręgosłup. Może ktoś podpowie mi jakiś
sposób? Już brak mi pomysłów..
Obserwuj wątek
    • akiro171053 Re: Jak oduczyć przemieszczania się na pupie? 20.06.07, 14:52
      Witam . Dlaczego jest rehabilitowana od 5 m-c ż. Trochę więcej informacji z
      książeczki zdrowia i o ogólnym rozwoju dziecka , abym mógł udzielić pani
      porady.Tego co pani podała to pani dziecko czworakuje sporadycznie ale
      najlepiej porusza się na pupie, mogę powiedzieć że nie jest żle.Proszę nie
      zmuszać dziecko na siłę do zaprzestania przemieszczania na pupie.Jest to jego
      osobniczy rozój ruchowy .[Nie wszystkie dzieci mają taki sam wzorzec rozwojowy,
      ważne aby osiągneło prawidłowy pełny rozwój).co do obciążonego kręgosłupa u
      dziecka poruszjącego się na pupie w tym wieku to lekka przesada,proszę nie brać
      tego na powaznie ,nic dziecku nie grozi.Czekam na jakieś informacjie na temat
      rozwoju pani dziecka. Pozdrawiam
      • iwpal Do Akiro 20.06.07, 19:07
        PO raz kolejny jestem zaskoczona Pana wypowiedziami dotyczącymi prawidłowego
        rozwoju dziecka, wiec wkleję, to co juz raz pisałam, bo mam wrażenie,ze Pana
        rady służą tylko ściaganiu sobie klientów.

"
        >akiro171053 napisał:

> Witam. Proszę go do niczego nie zmuszać a tym bardziej sprowadzać nasiłę na
        > czworaki. Dziecko pani ma swoisty wrzorzec rozwojowy , który może trochę
        > odbiegać od ogółnie przyjętych, ale to nie ma znaczenia będzie się rozwijac
        > prawidłowo, wcale nie musi przechodzić sekwencji czworaczej możę pprzejść o
        > razu do pozycji stojącej, tak też się zdarza u dużej liczbie dzieci.<

Bardzo jestem zaskoczona, gdy takie słowa czytam od fizjoterapeuty, który
        chwali sie dużym stażem pracy. Niestety, najnowsza widza z zakresu neurorozwoju
        zakłada,ze czworakowanie (prawidłowe - naprzemienne na rękach i kolanach)jest
        koniecznym i ważnym etapem rozwoju, bedącym efektem prawidłowej wspópracy
        miedzypółkulowej i wtórnie stymulującym układ ruchu i układ nerwowy.
        To prawda,ze jakiś procnt dzieci nie czworakuje, ale to nie znaczy, ze wszystko
        jest zupelnie OK (chyba, ze miały szansę skompenoswac to sobie w inny sposób
        wracając do tych ważnych ruchow), bo wychodzą potem wieksze lub mniejsze
        problemy w postaci zaburzeń SI czy dysfuncji widocznych w badaniach
        neuropsychologicznych (problemy z obuoczną konwergencją, analiza i synteza
        wzrokową, ocena odległosci, poczuciem głębi itp). Czworakowanie jest "po coś" i
        gdy dziecko tego nie robi, to należy dokąłdnie sprawdzic co jets tego powodem
        (obnizóne lub wzmożone napięcie, dysfunkcje ukłądu pzredsionkowego,
        nadwrażliwosc dotykowa czy jeszcze coś innego)
        Ciagłe powielanie starych bzur tylko szkodzi rodzicom, radzę poczytać nowości,
        a nie bazować na starej wiedzy."
      • baby00179 Re: Jak oduczyć przemieszczania się na pupie? 20.06.07, 21:42
        akiro171053 napisał:

> Witam . Dlaczego jest rehabilitowana od 5 m-c ż. Trochę więcej informacji z
        > książeczki zdrowia i o ogólnym rozwoju dziecka , abym mógł udzielić pani
        > porady.Tego co pani podała to pani dziecko czworakuje sporadycznie ale
        > najlepiej porusza się na pupie, mogę powiedzieć że nie jest żle.Proszę nie
        > zmuszać dziecko na siłę do zaprzestania przemieszczania na pupie.Jest to jego
        > osobniczy rozój ruchowy .[Nie wszystkie dzieci mają taki sam wzorzec rozwojowy,
        >
        > ważne aby osiągneło prawidłowy pełny rozwój).co do obciążonego kręgosłupa u
        > dziecka poruszjącego się na pupie w tym wieku to lekka przesada,proszę nie brać
        >
        > tego na powaznie ,nic dziecku nie grozi.Czekam na jakieś informacjie na temat
        > rozwoju pani dziecka. Pozdrawiam

BOżE KTO DAJE TAKIE RADY....MATKO BOSKA NIECH KTOś UPOMNI AKIRO BO TO CO PISZE
        TO KOMPLETNE BZDURY!!!!!
        NA SZCZEśCIE IWPAL NAPISAłA CO MYśLI NA TEN TEMAT I POPIERAM Ją Z CAłYCH SIł.
        CIEKAWA JESTEM CZY W OGóLE AKIRO JAKIES KURSY UKOńCZYłA ZE TAKIE NIEWIARYGODNE
        GłUPOTY TU PISZE."poruszanie się na pupie to nie zle" ???????????????? matko
        jedyna.!!!!!!!!!!!!
        • swm7 .. przemieszczanie się na pupie... 20.06.07, 22:47
          Znacznie podwyzszyla sie temperatura tej dyskusji....
          Ze swojej strony chce tylko "odezwac"sie na temat "poruszanie na pupie".
          Dokladnie to pytanie postawilem Mary Quinton(obecna byla takze Dr Koeng) w
          Bernie w 1999 roku.
          Odpowiedz Mary:..." wiele sadzanych "na sile"dzieci(przez babcie,ciocie,mamy..)
          zastepuje sobie w ten sposob czworakowanie we wlasciwym dla tego wzorca czasie
          (nie dostaja mozliwosci nauczenia sie go od razu z powodu wplywow
          zewnetrznych,przed ktorymi jest bezbronne).Powrot do wlasciwego czworakowania
          nastepuje najpozniej w czasie stawiania pierwszych krokow ,zwlaszcza
          po "konfrontacji" z pierwszym,bolesnym upadkiem.Jest to wtedy najszybsza forma
          lokomocji i docierania do celu"-koniec cytatu.
          Oberwalo mi sie juz troche za taki poglad od "baby00179",ale na razie bardziej
          cenie zdanie Mary(choc "emocjonalnosc"baby00179 wnosi sporo barwy do tego forum)
          Dodam jeszcze, ze podobne zdanie wyrazil Prof.Dr Michaelis z Uni.Tuebingen
          (conajmniej tak wazna osobowosc jak Prof.Hellbruegge) w publikacji pod
          tytulem:"Czworaki nie sa programem obowiazkowym".To nie do dyskusji, a raczej
          do przemyslenia.
          P.S.Porady pana akiro tez powoduja u mnie wystepowanie "gesiej skorki"...
          Pozdrawiam i zycze opanowania emocji...
          • akiro171053 Re: .. przemieszczanie się na pupie... 20.06.07, 23:11
            Witam. Nie ponoszą mnie emocję. ale opieram się na informacjach od matki, nie
            mam pełenego obrazu dziecka od porodu ąż po ostatnie umielętności
            dziecka.Staram się doradzić mamie ile mogę na podtawie tych danych i bardzo
            często nie znająć etiologii,pato genezy ,czy czynników patogennych z okesu
            pre,peri,post-natalnych.Pisałem o tym problemie w odpowiedzi na list jutrynki22
            na tym forum.A tak naprawdę dawanie fachowych porad na podtawie informacji
            jakie podają mamy na forum jest błądzeniem we mgle. Aby rzeczowo ocenić stan
            dziecka trzeba go zbadać bezpośrednio i zalecić terapie.Ale w życiu różnie
            bywa i staramy się pomóć jak najlepiej.Pozdrawiam
          • baby00179 Re: .. przemieszczanie się na pupie... 20.06.07, 23:35
            Owszem to co napisał swm7 ma swoje uzasadnienie....zgadzam się z tym, że wiele
            dzieci zaczyna czworakować po pionizacji ...i to jest ok...czyli jeśli wybiorą
            chociażby na parę dni tę formę lokomocji. Jest również bardzo dużo prac róznych
            również wielkiego formatu osobistości jak Quinton, którzy zaznaczają wielką
            wartość raczkowania(mam na myśli również badania nad którymi się opiera
            Integracja Sensoryczna-iwpal..już coś napisała na ten temat). Warto również z
            nimi się zapoznać.Nie każde dziecko czworakuje i z tego powodu nie musi
            koniecznie mieć to bardzo zły wpływ na jego rozwój sensomotoryczny....ale warto
            walczyć o te czworaki---nie zmuszając dzieci do tej pozycji jak nietrafnie
            akiro to rozumie---wystarczy popracować nad kontrolą centrum, dysocjacją
            pomiędzy obręczami i kończynami normalizować napięcie mięśniowe i rozwój reakcji
            posturalnych oraz udoskonalić pracę przeciw sile grawitacji i to wystarczy---bo
            to niezbędniki do przyjęcia tej pozycji.
            Natomiast poruszanie na pupie uważam za wzorca
            nieprawidłowego...zastępczego...ponieważ z jakiegoś powodu dziecko nie potrafi
            inaczej się poruszać. Należy analizować przyczyny i je zlikwidować--poruszanie
            na pupie prowadzi do asymetrii nieuchronnie. Proszę sceptyków , aby przez
            godzinę poruszali się na jednym pośladku....proszę potem opisać wrażenia z
            narządów zmysłów, kończyn i kręgosłupa.
            Swm7....nie chciałam zebyś myślał ze ci się oberwało....ton moich wypowiedzi
            czasem jest :"...." .Czasem mnie bierze po prostu.....nie powiem co-ale tak jak
            akiro to nikt na mnie nie działa--he he he.
            pozdrawiam
    • osmag Re: Jak oduczyć przemieszczania się na pupie? 20.06.07, 17:03
      Przemieszczanie się na pupie jest wzorcem zastępczym. Czyli musi być jakiś
      powód dlaczego dziecko nie chce lub nie potrafi poruszać się na czworaka.
      Aby to się zmieniło najlepsza jest dobrze dobrana stymulacja.
      • blackblondie Re: Jak oduczyć przemieszczania się na pupie? 20.06.07, 19:59
        Zgłosiłam ten problem mojej Pani Rehabilitantce - radziła przyszyć na pupie
        kilka dużych kulek (dokładnie wskazała miejsce), żeby dziecko zmieniło sposób
        poruszania się a i jednocześnie nie siadało w sposób obciążający kręgosłup,
        tylko lekko na boku. Wiem, że powinnam zaufać swojej Terapeutce, cenię Ją i
        trochę mi głupio, że mam wątpliwości. Po przeczytaniu kilku postów z Pani
        udziałem zorientowałam się, że jest Pani fachowcem, więc byłabym wdzięczna za
        Pani opinię na ten temat. P.s. Jeśli to ma jakieś znaczenie, to źle policzyłam
        wiek córci - ma 17 mies. i jest rehabilitowana od 5 miesięcy, czyli, jak
        skończyła rok.
      • blackblondie Re: Jak oduczyć przemieszczania się na pupie? 20.06.07, 20:19
        Nie chcę być marudna, ale zależy mi na pani zdaniu co do bucików. Czy mogłąby
        Pani przeczytać moje pytanie "I-sze buciki - poradźcie" i wypowiedzieć się w
        tej kwestii? Wiem, że nauka idzie naprzód, ale mam swoje doświadczenia ze
        starymi metodami. Syn (21 lat)- w wieku 4 lat zakończył leczenie koślawości,
        spał w specjalnych szynach i nosił buty wysokie. Córka (15 lat) trafiła do
        innego ortopedy w innym mieście, który powiedział, że buty mają mieć
        wyprofilowaną wkładkę i to wszystko. reszta "sama się ułoży". Córka do dziś ma
        koślawość nóg, a ja olbrzymie wyrzuty sumienia. Nie chcę niczego zaniedbać u
        najmłodszej latorośli, zwłaszcza, że wymaga specjalnej opieki. Pozdrawiam.
        • osmag Re: Jak oduczyć przemieszczania się na pupie? 21.06.07, 13:21
          koslawość koślawości nierówna i tak naprawde poobserwowac dziecko aby móc
          znaleść przyczynę tego stanu. Tak czy inaczej podstawą są ćwiczenia czynne
          indywidualnie dobrana dla danego dziecka. Buty są dodatkiem.
          • blackblondie Re: Jak oduczyć przemieszczania się na pupie? 21.06.07, 15:35
            Czyli mam nie kombinować, tylko zdać się na fachowca. No i bardzo dobrze, w
            końcu nie znam się na tym kompletnie. Cała nadzieja w tym, że Córcia jest w
            dobrych rękach. Dziękuję.
            • osmag Re: Jak oduczyć przemieszczania się na pupie? 21.06.07, 21:26
              Taka mam nadzieję.Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka