ralston 28.05.04, 23:07 Wczoraj jadłem pierwsze truskawki w tym roku. Kwaśne jeszcze. Wyraźnie brak im słońca... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
habitus Re: Wątek truskawkowy... 28.05.04, 23:11 Nie mogę się doczekać truskawek. I czereśni... Odpowiedz Link Zgłoś
anahella Re: Wątek truskawkowy... 29.05.04, 01:17 Za to pomidory juz smakuja pomidorowo:) Co prawda nie wszyskie, te z supermarketow ciagle maja smak azotanowy ale w poblizu mojego domu koczuje pan z Nyska i sprzedaje polskie, co prawda szklarniowe ale juz smaczne. Zaraz zaloze watek pomidorowy:) W kwestii truskawkowej to widzialam na straganie, ale drogie - po 13 zl. Jakos mnie nie zachecily. Poczekam na gruntowe. Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Wątek truskawkowy... 29.05.04, 11:39 Na Wolumenie przedwczoraj sprzedawali po 12 peelenów. Nie wiem po ile dzisiaj. Może po południu podskoczę zobaczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
anahella Re: Wątek truskawkowy... 29.05.04, 22:11 ralston napisał: > Na Wolumenie przedwczoraj sprzedawali po 12 peelenów. Na Wolumenie?:))) Mi Wolumen kojarzy sie z targiem staroci - nie bylam tam juz pare lat wiec nie wiem co sie zmienilo. A moze te truskawki byly sprzed paru lat, dlatego o zlotowke tansze niz u mnie kolo dworca Centralnego?;) Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Wątek truskawkowy... 29.05.04, 22:41 Zmieniło się. Staroci tam nie uświadczysz. Wręcz przeciwnie - handluje się nowoczesnym towarem. Jakby Ci kiedyś zginął radioodtwarzacz samochodowy albo telefon komórkowy, masz dużą szansę tam je znaleźć. Ale oprócz tego są jeszcze owoce i warzywa. Odpowiedz Link Zgłoś
anahella Re: Wątek truskawkowy... 29.05.04, 23:12 ralston napisał: > Zmieniło się. Ehhhh lata leca a ja udaje ze nic sie nie zmienia... A jak bylam w szkole sredniej mozna bylo tam kupic nagrane na tasme plyty Beatlesow. Facet stal za straganem i mial na nim analogowe plyty, a sprzedawal kasety:) Odpowiedz Link Zgłoś
freewolf Re: Wątek truskawkowy... 29.05.04, 17:46 W Oszołomie pojawiły się przepyszne kruche torciki ze świeżymi truskawkami w lukrze. Gorąco polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
aanneett Re: Wątek truskawkowy... 29.05.04, 17:50 ralston napisał: > Wczoraj jadłem pierwsze truskawki w tym roku. Kwaśne jeszcze. Wyraźnie brak > im słońca... ... a może kwaśne od kwasnych deszczy?:) ________________________________________________ * "śmieję się niekiedy, żeby nie płakać" Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Wątek truskawkowy... 30.05.04, 13:15 Na Bielanach już po 9 zł/kg. Dziś są już słodkie dwa dni słonka zrobiły swoje. Właśnie zrobiłem dzieciakom koktail truskawkowy... Odpowiedz Link Zgłoś
anahella Re: Wątek truskawkowy... 30.05.04, 14:45 No to ja poczekam az zejda do 5 zl. Bo mysle ze PLN jest odwortnie proporcjonalne do ilosci zlapanego slonca:) Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Wątek truskawkowy... 30.05.04, 15:47 A po obiedzie był dziś deser. Truskawki z bitą śmietaną... Już mi się robi niedobrze na myśl o truskawkach... :) Odpowiedz Link Zgłoś
freewolf Re: Wątek truskawkowy... 30.05.04, 17:12 A eksperci zapowiadają w tym roku wyjątkowo dorodne i smaczne zbiory. Ciekawostka – wiecie, że Polska produkuje 60% truskawek w UE? Odpowiedz Link Zgłoś
anahella Re: Wątek truskawkowy... 30.05.04, 17:33 freewolf napisał: > Ciekawostka – wiecie, że Polska produkuje 60% truskawek w UE? A dziwisz sie? Jak ktos raz sprobowal polskiej truskawki to nigdy nie zapomni tego smaku. Nie znam sie na odmianach truskawek. Pamietam z dziecinstwa takie, ktore rosly na dzialce mojej ciotki: byly nieduze, bardzo ciemne (prawie bordowe) i mialy wydluzony ksztalt. Z tego co pamietam to zachwalane byly przez cala wies mimo ze byly wyjatkowo nieekonomiczne: podobno bardzo kaprysne i mialy krotki czas owocowania. Jako ze ciocia niczym nie pryskala swojego ogrodka moglam je jesc prost z krzaka bez nudnego rytualu mycia:) Mama co prawda sie burzyla, ale ciocia ja uspokajala, ze odrobina kurzu nawianego z lasu jeszcze nigdy nikomu nie zaszkodzila. A na przelomie lipca i sierpnia w tym samym ogrodku bylo polowanie na papierowki bez wkladki miesnej, co biorac pod uwage ekologiczne podejscie cioci bylo sztuka:) Najlepsze papierowki byly z drzewa szczepionego szara reneta. Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Wątek truskawkowy... 30.05.04, 18:31 Nie tylko dużo truskawki produkujemy, ale dodatkowo najsmaczniejsze odmiany. Bez polskiej truskawki Europa nie mogłaby się obejść. Niemcy, którzy są największym importerem, nawet jeśli sprowadzają tańszą truskawkę hiszpańską, są zmuszeni dokupować i mieszać ją z polską odmianą Senga Sengana, ewentualnie Dukato. Hiszpany ładnie wyglądają, ale w smaku daleko im do naszych... Robiłem kiedyś w tej branży :) Odpowiedz Link Zgłoś
jarek-ny Re: Wątek truskawkowy... 31.05.04, 07:19 Tutejsze truskawki sa doprawdy paskudne. ------------- bynajmniej Odpowiedz Link Zgłoś
freewolf Re: Wątek truskawkowy... 31.05.04, 08:35 jarek-ny napisał: > Tutejsze truskawki sa doprawdy paskudne. Jak się ładnie uśmiechniesz, sądzę, że któraś z foremek (ewentualnie forumowiczów) podeśle Ci parę kilo naszych. :) Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Wątek truskawkowy... 31.05.04, 13:45 Dzisiaj już po 6 złotych. Ciekawe do ilu zejdzie cena jak się zacznie wysyp? Odpowiedz Link Zgłoś
janiolka Re: Wątek truskawkowy... 31.05.04, 13:55 wczoraj jadlam zielony agrest, super kwasny ;) za darmo! Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Wątek truskawkowy... 31.05.04, 13:56 Aż mi oskoma gębę wykrzywiła na samą myśl o kwaśnym agreście... Odpowiedz Link Zgłoś
jarek-ny Re: Wątek truskawkowy... 01.06.04, 00:55 Jedzcie truskawki w tym roku, bo za rok bede spozywal takie ilosci, ze cena skoczy do 30 zl. Agrestu bynamniej nie ruszam. Odpowiedz Link Zgłoś
janiolka Re: Wątek truskawkowy... 01.06.04, 08:51 jarek-ny napisał: > Agrestu bynamniej nie ruszam. bynajmniej jeszcze nie czestuje ;) a jeszcze zapomnialam dodac, ze truskawki kwitna Odpowiedz Link Zgłoś
ashanti5 Re: Wątek truskawkowy... 01.06.04, 15:48 Jeszcze nie widziałam truskawek za 6 zeta. Codziennie przechodze obok panów sprzedających truskawki i od kilku dnia cena jest 12-10 zł. Moim ulubionym gatunkiem jest ananasówka. Nie wiem czy jest to fachowa nazwa czy wymysł mojego dziadka. Ma taki wydłuzony kształt, kolor czerwono- pomarańczowy, bardzo słodka i zapach ma troche inny niz standardowa truskawka :) Niestety zraziłam się ostatnio do truskawek, po tym jak moja przyjaciółka stomatolog powiedziała, że truskawki niszczą szkliwo na zębach :((((( Odpowiedz Link Zgłoś
ogabignac Re: Wątek truskawkowy... 01.06.04, 21:09 ashanti5 napisała: > Jeszcze nie widziałam truskawek za 6 zeta. Codziennie przechodze obok panów > sprzedających truskawki i od kilku dnia cena jest 12-10 zł. > > Moim ulubionym gatunkiem jest ananasówka. Nie wiem czy jest to fachowa nazwa > czy wymysł mojego dziadka. Ma taki wydłuzony kształt, kolor czerwono- > pomarańczowy, bardzo słodka i zapach ma troche inny niz standardowa truskawka : > ) > > Niestety zraziłam się ostatnio do truskawek, po tym jak moja przyjaciółka > stomatolog powiedziała, że truskawki niszczą szkliwo na zębach :((((( To prawda. Nie jedz truskawek prosto z pola po obfitym deszczu;) Odpowiedz Link Zgłoś
anahella Re: Wątek truskawkowy... 01.06.04, 21:29 ogabignac napisał: > Nie jedz truskawek prosto z pola po obfitym deszczu;) Hm.... ale te po obfitym deszczu to cos przyspieszaja i trzeba wtedy w jedno miejsce szybko i czesto chodzic;) Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Wątek truskawkowy... 02.06.04, 09:32 ashanti5 napisała: > Jeszcze nie widziałam truskawek za 6 zeta. Codziennie przechodze obok panów > sprzedających truskawki i od kilku dnia cena jest 12-10 zł. > Zajrzyj na Wolumen - tam od kilku dni za 12-14 złotych można kupić całą łubiankę. Odpowiedz Link Zgłoś
ashanti5 Re: Wątek truskawkowy... 02.06.04, 09:49 Dziś zaobserwowana cena w centrum to 7 zl/kg. Nadal drogo :( NA Wolumen mam zbyt daleko, zeby jezdzic specjalnie po truskawki. Poza tym, te warszawskie truskawki jakoś podejrzanie szybko sie psują. Juz na drugi dzien nie nadaja sie do jedzenia bez przebrania, bo plesnieja. Czy tylko ja trafiam na takie trefne? Dlatego unikam zakupow w ilosciach hurtowych tzn. łubiankowych. Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Wątek truskawkowy... 02.06.04, 09:58 U nas łubianka zeszła spokojnie w jeden dzień. Nic nie zdążyło spleśnieć. ALe ja mam dwójkę małych żarłoków a i sam nie próżnuję :) Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Wątek truskawkowy... 02.06.04, 10:12 Nie. Dostała ze śmietaną i cukrem :) Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Wątek truskawkowy... 03.03.05, 15:55 A w Londynie jadłem truskawki. Prześliczne. Ale co z tego - Hiszpany jakieś zupełnie bez smaku... Odpowiedz Link Zgłoś