ralston 22.10.04, 12:17 Sejm uchwalił właśnie nową 50% stawkę podatkową dla najlepiej zarabiających. Niby co to powinno mnie obchodzić? Do 600 tys. PLN rocznie dochodów nawet się nie zbliżam - a jednak wkurza... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alex.4 Re: Znów podatki w górę 22.10.04, 12:38 ja się cieszę, że w tym roku nie zwiększyli mi podatków jak było w ostatnich latach normą, kiedy likwidowano kolejne ulgi... A groziła mi taka reforma podatków która zabierała mi w skali roku kilka tysięcy Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Znów podatki w górę 22.10.04, 13:46 Ale ma być ulga na internet. Tylko szczegółów nie znam. Wie ktoś? Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Znów podatki w górę 22.10.04, 14:59 Właściwie, to się spodziewałem. Trudno ignorować tę powszechną na całym świecie regułę, że lewica podatki podnosi... Odpowiedz Link Zgłoś
anka1 Re: Znów podatki w górę 22.10.04, 17:05 kolejne propagandowe zagranie zlodziei z lewicy. a bogaci sobie poradza, przeniosa sie ze swoimi pieniedzmi na Kajmany, Cypr albo jeszcze gdzies indziej i fige zobacza panowie poslowie z sld i innych up. Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Znów podatki w górę 22.10.04, 18:26 Oczywiście, że tego się można spodziewać. Przecież nie tego, że potulnie zapłacą niemałe w końcu pieniądze... Odpowiedz Link Zgłoś
saunne Re: Znów podatki w górę 22.10.04, 21:40 ralston napisał: > Oczywiście, że tego się można spodziewać. Przecież nie tego, że potulnie zapłac > ą > niemałe w końcu pieniądze... A jak byś zarabiał 600 tyś. rocznie, to chciałbyś 300 tyś. oddać Państwu? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
gap_miejski Re: Znów podatki w górę 22.10.04, 21:50 saunne napisała: > A jak byś zarabiał 600 tyś. rocznie, to chciałbyś 300 tyś. oddać Państwu? ;) Na zmarnowanie??????!!!!! W życiu. Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Znów podatki w górę 22.10.04, 22:00 No ten podatek nie wyniósłby w tym wypadku 300 tys., bo stawką 50% objęte byłyby dopiero dochody przekraczające te 600 tys. rocznie. Co nie zmienia faktu, że bym nie chciał oddać. Bo wiadomo przecież, że większość z tego przejadłaby sama administracja państwowa... Odpowiedz Link Zgłoś
habitus Re: Znów podatki w górę 22.10.04, 22:09 ralston napisał: > No ten podatek nie wyniósłby w tym wypadku 300 tys., bo stawką 50% objęte byłyb > y > dopiero dochody przekraczające te 600 tys. rocznie. Co nie zmienia faktu, że by > m > nie chciał oddać. Bo wiadomo przecież, że większość z tego przejadłaby sama > administracja państwowa... Prof. Aldona Kamela - Sowińska powiedziała kiedyś, że żaden urzędnik nigdy nie ukradnie tyle - ile może zmarnować. Błędne decyzje nie są rozliczane (vide Optimus) i urzędnicy nie ponoszą odpowiedzialności finansowej za błędne decyzje. Beztrosko narażają też na straty inwestorów poprzez brak decyzji. W Warszawie w UM panuje taki paraliż, że wydanie decyzji trwa rok. Budżet wytrzyma odszkodowania, jeżeli ktoś się zdecyduje na założenie sprawy w sądzie.? Wytrzyma ;) Podniesie się ZUS i podatki i znowu będzie pięknie ;) :((((((((((( Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: Znów podatki w górę 23.10.04, 10:02 na szczęście SLD już nie długo odejdzoe z rządu, a jak dobrze pójdzie z parlamentu:) Oczywiście to działanie tylko pod publiczkę. Odpowiedz Link Zgłoś
ormond Re: Znów podatki w górę 24.10.04, 10:37 ralston napisał: > Do 600 tys. PLN rocznie dochodów nawet się > nie zbliżam - a jednak wkurza... Blad. Nic tak nie cieszy jak nieszczescie bliznich. Szczegolnie tych, ktorym sie lepiej powodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
saunne Niech nie zwiększają im tylko zmniejszą mi... 25.10.04, 09:44 Co mi przyjdzie po informacji, że komuś tam zwiększono podatek... To tak jak w komunizmie: walczymy z bogatymi! A czemu nie z biedą... Odpowiedz Link Zgłoś
habitus Re: Niech nie zwiększają im tylko zmniejszą mi... 25.10.04, 09:57 saunne napisała: > Co mi przyjdzie po informacji, że komuś tam zwiększono podatek... > > To tak jak w komunizmie: walczymy z bogatymi! A czemu nie z biedą... Nieodżałowany Kisiel /Stefan Kisielewski/: Biednym nic z tego nie przyjdzie, że bogaci zbiednieją. Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Znów podatki w górę 25.10.04, 23:30 ormond napisał: > Blad. Nic tak nie cieszy jak nieszczescie bliznich. Szczegolnie tych, ktorym > sie lepiej powodzi. Ano niestety - to w naszym kraju ciągle na czasie. I zmienia się powoli... Odpowiedz Link Zgłoś
jarek-ny Re: Znów podatki w górę 26.10.04, 02:09 Niestety, ale to bogaci ludzie stymuluja postep. Jechalem 3 miesiace temu ze znajomym takim samochodem dostawczym (tzn dla robotnikow) z poczatku lat 60- tych. Jakie bylo moje zdziwienie, gdy jego wlasciciel wlaczyl klimatyzacje. Pomyslalem sobie - przeciez to zaden wynalazek. W sumie to taka mala lodowka z wiatrakiem. Pojawila sie tak wczesnie w USA, bo tam byli nabywcy - bardzo bogaci ludzie. Z czasem klimatyzacja niezmiernie staniala i trafila pod strzechy. To dlatego, ze w Europie nie bylo tylu bogatych ludzi i tym samym rynku zbytu, powszechnie stosowana klimatyzacja pojawila sie 15-20 lat pozniej. Amerykanskie firmy dostaly w prezencie 15 lat w wyscigu technoogicznym tylko dlatego, ze maja okolo miliona milionerow. Przyklady mozna mnozyc - telewizory plazmowe, nawigacja satelitarna. Prawie kazdy nowy wynalazek jest z poczatku drogi i dostepny tylko ludziom bogatym. Jest to specyficzny rynek zbytu stymulujacy postep. Odpowiedz Link Zgłoś
aand Re: Znów podatki w górę 26.10.04, 10:01 jarek-ny napisał: > Niestety, ale to bogaci ludzie stymuluja postep. Jechalem 3 miesiace temu ze > znajomym takim samochodem dostawczym (tzn dla robotnikow) z poczatku lat 60- > tych. Jakie bylo moje zdziwienie, gdy jego wlasciciel wlaczyl klimatyzacje. > Pomyslalem sobie - przeciez to zaden wynalazek. W sumie to taka mala lodowka z > wiatrakiem. Pojawila sie tak wczesnie w USA, bo tam byli nabywcy - bardzo > bogaci ludzie. Z czasem klimatyzacja niezmiernie staniala i trafila pod > strzechy. > To dlatego, ze w Europie nie bylo tylu bogatych ludzi i tym samym rynku zbytu, > powszechnie stosowana klimatyzacja pojawila sie 15-20 lat pozniej. >Amerykanskie firmy dostaly w prezencie 15 lat w wyscigu technoogicznym tylko >dlatego, ze maja okolo miliona milionerow. Przyklady mozna mnozyc - telewizory >plazmowe, nawigacja satelitarna. > Prawie kazdy nowy wynalazek jest z poczatku drogi i dostepny tylko ludziom > bogatym. Jest to specyficzny rynek zbytu stymulujacy postep. Rozumiem że to teoria :) To może spróbuję przedstawić swoją - Stany Zjednoczone stały się przodującym państwem świata głównie dzięki dwóm wojnom światowym. Dzieje cywilizacji pokazują że zawsze wzrost cywilizacji odbywał się w cyklach wojny-pokoju. Wojna była (jest) motorem postępu, technologie wojenne znajdują potem zastosowanie w codziennym użytkowaniu, ale co chyba ważniejsze, USA było państwem które kredytowało obie wojny (podczas I wojny przez jakiś czas nawet obie strony konfliktu). Dodatni bilans stymulował postęp technologiczny - dzięki temu powstawały nowe fortuny. Odpowiedz Link Zgłoś
jarek-ny Re: Znów podatki w górę 29.10.04, 00:22 aand napisał: > jarek-ny napisał: > > > Niestety, ale to bogaci ludzie stymuluja postep. Jechalem 3 miesiace temu > ze > > znajomym takim samochodem dostawczym (tzn dla robotnikow) z poczatku lat > 60- > > tych. Jakie bylo moje zdziwienie, gdy jego wlasciciel wlaczyl klimatyzacj > e. > > Pomyslalem sobie - przeciez to zaden wynalazek. W sumie to taka mala lodo > wka z > > wiatrakiem. Pojawila sie tak wczesnie w USA, bo tam byli nabywcy - bardzo > > > bogaci ludzie. Z czasem klimatyzacja niezmiernie staniala i trafila pod > > strzechy. > > To dlatego, ze w Europie nie bylo tylu bogatych ludzi i tym samym rynku z > bytu, > > powszechnie stosowana klimatyzacja pojawila sie 15-20 lat pozniej. > >Amerykanskie firmy dostaly w prezencie 15 lat w wyscigu technoogicznym tyl > ko > >dlatego, ze maja okolo miliona milionerow. Przyklady mozna mnozyc - telewi > zory > >plazmowe, nawigacja satelitarna. > > Prawie kazdy nowy wynalazek jest z poczatku drogi i dostepny tylko ludzio > m > > bogatym. Jest to specyficzny rynek zbytu stymulujacy postep. > > Rozumiem że to teoria :) To może spróbuję przedstawić swoją - Stany Zjednoczone > stały się przodującym państwem świata głównie dzięki dwóm wojnom światowym. > Dzieje cywilizacji pokazują że zawsze wzrost cywilizacji odbywał się w cyklach > wojny-pokoju. Wojna była (jest) motorem postępu, technologie wojenne znajdują > potem zastosowanie w codziennym użytkowaniu, ale co chyba ważniejsze, USA było > państwem które kredytowało obie wojny (podczas I wojny przez jakiś czas nawet > obie strony konfliktu). Dodatni bilans stymulował postęp technologiczny - dzięk > i > temu powstawały nowe fortuny. > > > -------------------------------------- Nie zaprzeczam. Pamietam jednak, jak w latach 70-tych wszyscy mieli wrazenie, ze gospodarka europejska dogania amerykanska. I co? Amerykanie znowu odskoczyli. Moim zdaniem wieksze znaczenie ma olbrzymi wolny rynek otwarty na konkurencje z zewnatrz (chociaz ostatnio troche sie uszczelnia), niskie podatki i import naukowcow z calego swiata. Niedlugo w Microsoft bedzie wiecej programistow-Hindusow, niz native-born Amerykanow. Niewatpliwie w Europie drzemie wiekszy potencjal. Wystarczy chyba przyklad malej Irlandii. Moim jednak zdaniem, lokomotywa Europy sa Niemcy a oni pakuja swoje nadwyzki w worek bez dna, jakim jest byle NRD. 50% podatki, to zagrywka pod publiczke. Jestem zwolennikiem niskich podatkow i likwidacja wszystkich ulg i odpisow. Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Znów podatki w górę 29.10.04, 11:02 Niemcy lokomotywą? Chyba już dawno przestały nią być. To jest wielka gospodarka - ale dynamika jej - żadna. Wzrost w Europie już prędzej może pociągnąć gospodarka brytyjska - mniej zbiurokratyzowana i zdaje się też mniej obciążona podatkami. I ciągle mam nadzieję, że nasz kraj podąży ścieżką Irlandii i odrzuci model niemiecki. Dziś z powodzeniem zaczynają to robić nasi sąsiedzi. Pierwsze efekty widać. Słowacja obniżyła podatek dochodowy i wprowadziła liniową stawkę 19% - budżet jest pomimo to zrównoważony, z lekką nawet nadwyżką a bezrobocie w ciągu roku spadło o z 16% do 15% i prawdopodobnie będzie spadało dalej. O Estonii i Łotwie już się mówi jako o bałtyckich tygrysach... a my tracimy czas... Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: Znów podatki w górę 29.10.04, 11:06 Europa pogrąża się w starczej stagnacji. Dobrez że u nas nie zgodzono się na podwyzke podatków od przedsiębiorstw. To one powinny być jak najniższe, bo to one stymuluja wzrost. Odpowiedz Link Zgłoś