Dodaj do ulubionych

Wędkarstwo karpiowe

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.05.02, 12:38
Czy ktoś się tym interesuje w ogóle? Szukam chętnych do wymiany poglądów i na
ewentualne wypady...
Obserwuj wątek
    • fargo Re: Wędkarstwo karpiowe 09.05.02, 10:32
      Witaj karpik, ja nie ale mój mąż jest namiętnym wędkarzem. Pewnie chetnie by
      się wybrał na rybki. Mieszkamy pod Warszawą. A Ty?
    • Gość: fargo Re: Wędkarstwo karpiowe IP: 195.117.255.* 14.05.02, 15:50
      Karpik, napisałam do Ciebie na priva. Dopiero dzisiaj prxzeczytałam starą
      wiadomość. podro. fargo
    • Gość: paul Re: Wędkarstwo karpiowe IP: 193.0.117.* 15.05.02, 10:51
      A wiecie, ze w Australii, gdzie karp nie jest gatunkiem rodzimym, jest on uwazany
      za "szkodnika" i do tego calkowicie niejadalnego ze wzgledu na fakt, ze smierdzi
      mulem? Tu zreszta rybacy maja w zwyczaju pocalowac zlapana rybe i wypuszczaja ja
      z powrotem do morza czy rzeki, a nie pozeraja jej jak wiekszosc rybakow w
      Polsce...
      • Gość: karpik Re: Wędkarstwo karpiowe IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.05.02, 15:29
        drogi paulu, chyba się nie zrozumieliśmy...
        ja piszę o wędkarstwie a nie "rybołóstwie" i prawdziwi polscy wędkarze (a
        nie "mięsiarze") też wypuszczają złowione ryby do wody
        dotyczy to zwłaszcza wędkarstwa karpiowego bo karpiarze nie łowią drobnicy
        tylko duże pow. 5 kg sztuki, które bardzo ostrożnie uwalniają z powrotem do
        jeziorka :))
        • Gość: borsuk Re: Wędkarstwo karpiowe IP: *.dip.t-dialin.net 17.05.02, 14:10
          Jak ja wam zazdroszcze.

Mieszkam w Niemczech i milosc urzednikow niemieckich do zwierzat odbila sie w
          przepisie, ze ryby lowic wolno tylko w celu "rozsadnego ich zastosowania".
          Efektem tego jest, ze jezeli zlowie rybe nie podlegajaca akurat czasowi ani
          wymiarowi ochronnemu, to musze ja wziac.
          Wypuszczenie do wody wymiarowego karpia jest Niemczech przestepstwem.
          W zwiazku z tym ogladamy sie ostroznie wokolo i jak nikogo nie ma, wpuszczamy
          rybe z powrotem

Na szczescie kola wedkarskie moga na swoich lowiskach zaostrzac wymiary ochronne
          i czesto z tego korzystaja.

pozdrawiam

borsuk
        • Gość: paul Re: Wędkarstwo karpiowe IP: 193.0.117.* 20.05.02, 12:59
          Nie mialem na mysli "rybołówstwa" (tzn. z sieciami w celach handlowych), ale
          rybakow lowiacych na wedki "dla przyjemnosci". Zdziwilem sie, ze w Polsce tez juz
          sie lowi w celach innych niz konsumcyjne. O ile jadnak do pewnego stopnia
          rozumiem czatowanie z wedka na rybe w celu jej zjedzenia, to zupelnie nie
          rozumiem, po co lowic i wypuszczac. Wydaje mi sie, ze to niepotrzebne zadawanie
          cierpienia rybie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka