pierans 14.12.04, 12:54 poproszę. Tego chyba nie spartolę jako niekuchenna, co? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czarnajagoda Re: Przepis na bigos 14.12.04, 13:19 ja znam tylko przepis na bigos na winie: co się nawinie to do gara... ale nawet takiego bigosu nigdy nie robiłam... Odpowiedz Link Zgłoś
vaud Re: Przepis na bigos 14.12.04, 13:39 Mam dobry przepis i podam, ale najpierw pare obowiazkow odhacze. Prosze usiasc na tej, o tam, kanapce i poczekac chwilke. Odpowiedz Link Zgłoś
vaud Re: Przepis na bigos 14.12.04, 18:36 Moj wyprobowany przepis bigosowy: 500g kiszonej kapusty 500g poszatkowanej bialej ( tez kapusty) 200 g wolowiny ( jak kupuje chuda) 2 kotlety ( schab) 100g boczku 2002 wedzonej kielbasy ( moi najbardziej lubia z mysliwska albo kabanosami) i/albo 3-4 parowki 10-15 ziaren pieprzu 4-5 ziaren jalowca 4-6 suszonych prawdziwkow 2-4 liscie laurowe 3-5 ziaren angielskiego ziela 4-6 suszonych sliwek 3-4 gozdziki 1 srednia cebula 2 zabki czosnku 1.Kiszona kapuste pokroic drobniej (bedzie sie latwiej mieszalo), dolac pol szklanki wody i zagotowac. Gotowac na malym ogniu 20 min. 2. Biala kapuste wrzucic na gotujaca sie wode ( do drugiego garnka) i gotowac na srednim ogniu 20 min. 3. Pokroic cebule i czosnek 4.Boczek pokroic w kostke i wrzucic na patelnie. Pokroic reszte miesa ( oprocz kielbasy) w kostke i dorzucic na patelnie. Smazyc ,mieszajac ,na mocnym ogniu do zrumienienia. Dorzucic cebule i czosnek i smazyc jeszcze 1-2 min. Posolic. Wlac 1/2 szklanki wody. Przykryc i dusic 30 min. 5. Obie kapusty wlozyc do jednego naczynia. Dodac przyprawy, grzyby, sliwki i mieso ( razwm z sosem). Dusic przez godzine. (Dolewac wody w razie potrzeby) 6. Pokroic kielbase. Dodac do bigosu na koncu, tak zeby sie grzala przezok 5-10 min. Smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
vaud Re: Przepis na bigos 14.12.04, 18:42 PS 1.W dowolnym momencie dolac lampke ulubionego wytrawnego czerwonego wina PS 2. Jak sie lubi z przecierem pomidorowym ( ja czasem robie z) to sie nie krepowac, tylko dodac porzaddna lyzke przecieru, po polaczeniu obu kapust. Odpowiedz Link Zgłoś
pierans Re: Przepis na bigos 15.12.04, 11:15 Dzięki! Przecier? Yyy, chyba nie. Nagotuję we czwartek, żeby był na sob/nie. Przegryzie się dobrze, myślisz(-cie)? Na drugie - żur ;-) i jakoś obleci z jedzeniem na kontyg. Nie mogę przesadzać, bo się rozbisurmani. Odpowiedz Link Zgłoś
brezly Re: Przepis na bigos 15.12.04, 11:18 B. nalezy do tych potraw co to im dluzej sie je grzeje tym lepiej. Nie wiem tylko jak ktoy zniosa zapach:? Odpowiedz Link Zgłoś
pierans Re: Przepis na bigos 15.12.04, 11:48 Ich nie będzie. Jak ja przychodzę to one wychodzą i wracajo rankiem. Odpowiedz Link Zgłoś
vaud Re: Przepis na bigos 15.12.04, 14:42 brezly napisał: > A zapach wyjdzie jak one wroca? ----> yhyhyhy! Ten zapach to je moze nawet do domu sciagnac. Zamknac bigos na klucz na pawlaczu, bo koty przemyslne sa stworzenia, i juz widywano niejednego otwierac lodowke, sciagac gar z rosolem z piecyka, wchodzic do piekarnika i zmknac za soba drzwiczki, a takze wskoczyc do szuflady i sie z nia /w niej zasunac z wdziekiem. Odpowiedz Link Zgłoś
pierans Re: Przepis na bigos 15.12.04, 15:45 Eczyjawiem? Pewnie nie. One kapuścianie niezazbyt są. Powyżerają kiełbaskę może tylko. Odpowiedz Link Zgłoś
millefiori Re: Przepis na bigos 16.12.04, 09:18 He, moj przepis jest niemal taki sam jak Vaud, tylko co najmniej 3 razy wiecej wszystkiego, bo mam takie stado, co to bigos na sniadanie, obiad i kolacje potrafi wcinac. Odpowiedz Link Zgłoś
millefiori Re: Przepis na bigos 16.12.04, 09:19 Jeszcze przecieru pomidorowego dorzucam. Odpowiedz Link Zgłoś
millefiori Re: Przepis na bigos 16.12.04, 09:20 Aha, a miesiwa w calosci wrzucam do kapusty kiszonej i tam dochodza do siebie. Potem wyjmuje i kroje drobniej. Odpowiedz Link Zgłoś
pierans Re: Przepis na bigos 16.12.04, 09:21 A więc jednak przecier... A powiedz mi, na ile ludzi/dni, jeśli dwie a obiad tylko przepis Vaud sie nadaje? Odpowiedz Link Zgłoś
vaud Re: Przepis na bigos 16.12.04, 14:52 pierans napisała: > A więc jednak przecier... > A powiedz mi, na ile ludzi/dni, jeśli dwie a obiad tylko przepis Vaud sie > nadaje? ----> 2-3 obiady dla 2 glodnych osob ( jesli jedza z chlebem) Odpowiedz Link Zgłoś
vaud Re: Przepis na bigos 16.12.04, 14:50 millefiori napisała: > He, moj przepis jest niemal taki sam jak Vaud, tylko co najmniej 3 razy wiecej > wszystkiego, bo mam takie stado, co to bigos na sniadanie, obiad i kolacje > potrafi wcinac. ----> jak tez, jak trzeba, wielokrotnosci gotuje. Odpowiedz Link Zgłoś
vaud Do raportu 17.12.04, 15:05 Prosze zdac sprawe z bigosowej orgii. Fiori, poprzyj mnie! Odpowiedz Link Zgłoś