Dodaj do ulubionych

przepisy brotona ( jedynie jadalne )

17.12.04, 19:34
... po trawie , którą nam funduje Kinia czas na coć konkretnego ...

... zapraszam mięsożernych ...
Obserwuj wątek
    • tempe Re: przepisy brotona ( jedynie jadalne ) 17.12.04, 19:45
      i żeby można było w pięć minut
      i do popicia piwem albo wódką

proponuję kotlet schabowy z ziemniakami i kapustą
      nieśmiertelny klasyk

• broton Re: przepisy brotona ( jedynie jadalne ) 17.12.04, 19:55
        ....nie, nie schabowy - schab jest trochę drewniany ...

... danie w pięć minut mięsne - mój patent :

polędwicę kroimy w plastry - ok. 1 cm , na patelnie dajemy masło (
        prawdziwe ) , rozgrzewamy , na rozgrzane masło wrzucamy plastry polędwicy - nie
        zadużo aby masło nam zbyt nie ostygło , bardzo uważnie smażymy , często
        obracając plastry mięsa i ewentualnie podnosząc z nad ognia patelnię aby nie
        przypalić masła - zależnie od upodobań smażymy na mniej lub bardziej krwisto ,
        wykładamy na talerz , polewamy masłem ze smarzenia , posypujemy pieprzem i
        solą - jest super ...
        ...( należy wyeksperymentować sklep - dostawcę polędwicy dość często zdaża
        się , że kupiona polędwica ma w sobie tyle wody , iż niezależnie od sposobu jej
        smażenia poprostu ugotujemy ją w wodzie , którą "puści" ) ...

... trawa szkodzi ...
        • broton Re: przepisy brotona ( jedynie jadalne ) 17.12.04, 19:58
          ... a ..masła musi być naprawdę dużo - mięso musi pływać w maśle ... (
          spokojnego masła tak ze 3-5 mm )
    • broton Re: przepisy brotona ( jedynie jadalne ) 17.12.04, 19:45
      ... no ma ktoś coś mięsnego i tłustego do dodania ...
    • columbia w kwestii Portnoja... 17.12.04, 19:49
      była watróbka...i jabłuszko...szepczące ; )))
      • broton Re: w kwestii Portnoja... 17.12.04, 19:59
        ... ? chyba będę musiał odgrzebać i przeczytać jeszcze raz ...
        • pinkpanther Re: w kwestii Portnoja... 18.12.04, 12:14
          wypraszam sobie nazywanie moich pysznych i nietuczących przepisów trawą!
          Bojkotuję ten tłusty wątek!
          • broton Re: w kwestii Portnoja... 18.12.04, 17:06
            ... Kiniu - ostatnie badania dowodzą , iż tzw "zły cholesterol" pochodzi nie od
            tłuszczu czy mięsa ole od węglowodanów ( znaczy się od trawy ) ...
    • columbia wątróbka 18.12.04, 16:18
      wreszcie!...tyle się gadało o niej....w różnym kontekście ; )))
      więc zakupiłam i przyrządziłam z duszonymi jabłkami i papryką....z majerankiem
      pycha!!!!
      • broton Re: wątróbka 18.12.04, 17:04
        ...z jabłkiem ? - jak to robisz ...
        • columbia Re: wątróbka 18.12.04, 17:08
          jabło pokrojone w cząstki dusze razem z wątróbką i majerankiem..
          a na osobnej patelni najpierw dusze paprykę, apotem ja pdsmazam do
          zarumienienia.....potem wszystko mieszam razem i solę....
          • broton Re: wątróbka 18.12.04, 17:16
            ...ja bym najpierw podsmazył na ostrym ogniu ( najlepiej na smalcu , a jeśli
            nie lubisz , to na oleju z pestek winogronowych ) , a dopiero późnieniej dusił
            z jabłkiem i papryką ( ja za papryką nie przepadam jest dość cieżkostrawna a po
            zatym będzie "zabijać"smak wątróbki ) ...
            • columbia Re: wątróbka 18.12.04, 17:21
              ja dusze, żeby nie była zbyt tłusta....a zeby smak papryki nie dominował -
              paprykę smaże osobno....mnie smakuje, a Ty rób sobie , jak chcesz...phi!
              • broton Re: wątróbka 18.12.04, 17:28
                ... dobra , dobra , bede se robił ... jak bede chciał ...
              • broton Re: wątróbka 18.12.04, 17:28
                .... phi ...
              • broton Re: wątróbka 18.12.04, 17:29
                ... ale po mojemu i tak byłaby lepsza ...

... phi ...
              • broton Re: wątróbka 18.12.04, 17:30
                ... i byłaby tłusta (- a jak ma być) ...
                • columbia Re: wątróbka 18.12.04, 17:32
                  phi!.....tłustej jeść nie będę....bo dupa rośnie!
                  • broton Re: wątróbka 18.12.04, 18:03
                    ... o .. a to nie prawda - jak swego czasu przerzuciłem się na dietę mięsną (
                    tłustą ) tzw optymalną - ani deka chleba ,ziemniaków i tp węglowodanów , to w
                    tydzień zgubiłem jedną dziurkę w pasku spodni (nie ważyłem się - nie waga była
                    celem diety ) ...
                    ... okazuje się , iż najgorsze jest mieszanie różnych potraw - mięsa i tłuszczu
                    z węglowodanami ( i to mówią różne inne diety )...

... jeśli Cię to interesuję podam namiary ...
                    • columbia Re: wątróbka 18.12.04, 18:05
                      ...nie jem produktów mącznych wogóle..oraz nieczego, co zawiera cukier....ale
                      tłuszcze tez staram sie ograniczać.....
                      • broton Re: wątróbka 18.12.04, 18:14
                        ...tez niedobrze - moż się okazać , że jesz za dużo białka (w tym też chudego
                        mięsa ) i będziesz zmęczona , osłabiona a w końcu wyskoczą Ci pryszcze , skóra
                        będzie się łuszczyć - skaza białkowa ...
                        • columbia Re: wątróbka 18.12.04, 18:38
                          jem duzo warzyw i owoców....czasem jem chleb "tekturowy" wasa...staram się nie
                          przesadzać w zadną strone....stosuje "south beach diet" ....bardzo mi
                          odpowiada, bo jest umaiarkowana i zrównoważona
                          • broton Re: wątróbka 18.12.04, 19:08
                            ... no tak tylko ze ta dieta - zgodnie z nazwą - jest dla mieszkańców kaliforni
                            a nie zimnej małopolski ( już było kilka diet importowanych z tamtąd - np dieta
                            dimondów i czegoś im brakowało ) ...

.. to że teraz jesteś przeziębiona może być wynikiem właśnie stosowania tej
                            diety ...
                            • columbia Re: wątróbka 18.12.04, 19:13
                              moje przeziebienie spowodowane jest czymś zupełnie innym...zapewniam Cie...a ta
                              dieta nie jest typowa dieta - to specyficzny system, oparty na propduktach
                              miejscowych...po prostu pewnych rzeczy się nie je...ot co.
                              • broton Re: wątróbka 18.12.04, 19:25
                                ...a pewne się je ...
                                • columbia Re: wątróbka 18.12.04, 19:27
                                  własnie....
                                  • broton Re: wątróbka 18.12.04, 20:37
                                    ...nie chcesz chyba powiedzieć , iż ta sieczka z wodą i inne trociny z jabłkiem
                                    wystarczą Ci przy tej pogodzie -poczekaj aż się oziębi naprawde ...

... moje doświadczenia - w pierwszym okresie stosowanie diety "tłustej -
                                    mięsnej" - puki miałem swoje zapasy , było OK nagle poczułem się słaby ,
                                    zmęczony , chory , zjadłem golonke - na drugi dzień inny człowiek ze mnie był -
                                    sam bym nie wierzył gdybym nie przeżył (nie płacą mi za propagowanie tej
                                    diety) - jedno jest pewne z moich doświdczeń i obserwacji : bieżąco możesz
                                    uzupełniać swe siły węglowodonami - chleb , ziemniaki , inna trawa - tylko to
                                    niesie zbyt wiele efektów ubocznych - skrajnie cholesterol ..ten sam efekt ale
                                    całkiem "zdrowo" osiągasz tłuszczami (głownie mięsnymi ale też masłem ,
                                    śmietaną tłustą itp - nie margaryną czy masmixami ) ...

• columbia Re: wątróbka 18.12.04, 20:43
                                      swoje wiem...nie jem trawy - dzisiaj była watróbka
                                      zdrowo się odżywiam, nie martw sie....
                                    • broton Re: wątróbka 18.12.04, 20:44
                                      ...dzisiaj kupowałem w zaprzyjaźnionym sklepie boczek "nie musi być chudy byle
                                      dobry był" ...
                                      ... Pan to chba TĄ diete stosuje ...
                                      ... poniekąd...
                                      ... moja siostra z mężem ją stosują - ona miała tętniak - po dwóch tygodniach
                                      stosowania tej diety wstała z łóżka ... ja jakoś nie mogę się przemóc ....

( a kobieta jest poważnych rozmiarów )
                        • jacek.placek1 Re: wątróbka 15.01.05, 13:09
                          dorośli ludzie to skazy białkowej raczej nie dostają...
                          chyba że jakaś alergię pokarmową masz na myśli
                          • broton Re: wątróbka 26.01.05, 21:44
                            ... nie jestem specem , ale ponoć tak ( przy diecie Kwasniewskiego ) przy
                            nadmiernym spożyciu białka ... ( bez węglowodanówi tłuszczów)
    • broton Re: przepisy brotona ( jedynie jadalne ) 18.12.04, 20:54
      ... dzisiaj na późny obiad robiłem sobie spageti carbonare al'a broton ...
      przepis na carbonarę znajdziecie bez trudu - moja modyfilacja polega na tym ,
      iż zamiast spageti są spiralki ( wygodniejsze ) oraz boczku jest wzrokowo pół
      na pół z makaronem , śmietana 36 , a tłuszcz ze smarzenia boczku rozrabiamy ze
      śmietaną - palce lizać ...
      ...tłuste , dobre żarcie - polecam ...
      • pinkpanther Re: przepisy brotona ( jedynie jadalne ) 19.12.04, 11:05
        uważajcie z dietą optymalną (w stanach znana jako dieta Atkinsa) - spadek wagi
        jest rzeczywiście olbrzymi, ale jest ona niebezpieczna dla zdrowia.
        Ja myślę że w jedzeniu najważniejsza równowaga no i nie przejadanie się, tylko
        jedzenie takiej ilości jedzenia, aby zaspokoić głód. No i często, ale mało.
        U mnike to działa i nie muszę się odchudzać.
        • columbia Re: przepisy brotona ( jedynie jadalne ) 19.12.04, 11:37
          dla mnie dieta optymalna jest za ciężka....
          • broton Re: przepisy brotona ( jedynie jadalne ) 19.12.04, 18:26
            ... polemizowałbym - mięso nawet bardzo tłuste ale jedzone bez ziemniaków czy
            chleba jest wyjątkowo lekkim posiłkiem ( nie ma poczucia ociężałości ,
            niektórzy mówią"zalegania" posiłku ) ... co do szkodliwości dla zdrowia , to
            oczywiście wszystko ma swoje granice , ale więcej jest przykładów wyzdrawiania
            ludzi niż poważnych zachorowań ( ja przynajmniej nie słyszałem ) , również
            wielu naukowców i lekarzy ma pozytywną opinię, są również całkiem poważne
            badania pozytywnie oceniające dietę ...

...nie jestem fanatykiem tej diety , stosuję ją dość "luźno" , ale draznią mnie
            bezpodstawne oceny ...

... spóbujcie sobie uświadomić jakie pranie muzgu robi nam otoczenie "jedynie
            słuszny sposób odzywiania (margaryna tfe), jedynie słuszny sposób spędzania
            wolnego czasu (dżoging- już niezdrowy) , ubierania się , opalanie sie na
            słońcu - raz zdrowe raz szkodliwe , jedynie słuszna sylwetka i waga , wzorce
            piękności chudych modelek , jedynie słuszny wygląd napędzajacy kasę producentom
            kosmetyków i chirurgom plastycznym ) ...
            • tempe Re: przepisy brotona ( jedynie jadalne ) 19.12.04, 19:17
              bardzo lubię mięsko ale dieta mięsna mnie odstręcza
              ale jakże tak:
              bez chleba
              bez makaronów
              na czym smarować smalec?
              • broton Re: przepisy brotona ( jedynie jadalne ) 19.12.04, 19:23
                ... nie chcębyć propagatorem tej diety ...
                .. ona zakłada spozywanie węglowodorów ale w ograniczonej ilości - ja sobie nie
                odmawiam chleba ze smalcem , pierogów ( od mamusi ) czy ciasta ...
                • tempe Re: przepisy brotona ( jedynie jadalne ) 19.12.04, 19:26
                  za to pociąga mnie ten spadek o dziurkę paska po tygodniu
                  w zamian za wiele wyrzeczeń można wpieprzać kiełbasę przez tydzień
                  • broton Re: przepisy brotona ( jedynie jadalne ) 19.12.04, 22:30
                    ...w sieci dieta jest dość dobrze opisana , też możesz zamówić książkę ...
                    ... powodzenia ...
                    • broton Re: przepisy brotona ( jedynie jadalne ) 10.01.05, 22:31
                      ... wczoraj robiłem "buły" albo inaczej "cepeliny" ...
                      • columbia Re: przepisy brotona ( jedynie jadalne ) 10.01.05, 23:02
                        a co to?
                        • broton Re: przepisy brotona ( jedynie jadalne ) 14.01.05, 22:26
                          ...to poważna sprawa -muszę zwabić tu moją kobietę gdyż całości przepisu nie
                          znam - ale obiecuje ... i nie jest to danie dietetyczne ( w rozumieniu diety
                          tłustej ) ....
                          • broton Re: przepisy brotona ( jedynie jadalne ) 29.01.05, 20:27
                            .. więc tak :
                            1. trze się zimniaki ( jak na placki ziemniaczane)
                            2. wyciska się je (w płótnie) tak aby byłu "półsuche"
                            3. z wyciskania pozostaje płyn i na dnie mąka ziemniczana , zlewamy płyn a mąkę
                            dodajemy do tartych ziemniaków
                            4. dodajemy gotowanych , przetartych (lub u"gniecinych") ziemniaków ( ok 1/3
                            lub nieco więcej )
                            5. mieszamy ,dodajemy sól do smaku ,wyrabiamy ciasto
                            6. przygotowujemy ser : biały z solą i pieprzem ( nie żałujemy pieprzu )
                            7. w rękach robimy placek , układamy w środek ser , zlepiamy - robimy kólkę( o
                            śr ok 5 -6 cm .
                            8. wrzcamy na wrzątek (osolony) , gotujemy ok 15 - 20 minut .
                            9. podajemy z roztopionym masłem .

jeśli zamiast sera damy jako farsz smarzone mięso mielone to jest to podobne do
                            tzw cepelinów (ukraińskich) - podajemy je z tłuszczem ze słoniny czy boczku
                            (zamiast masła )

... to jest dobre ...
    • columbia znów mnie wzięło na wątróbkę 09.02.05, 14:48
      przepis ten sam, ale bez papryki....
      • columbia Re: znów mnie wzięło na wątróbkę 09.02.05, 16:19
        za to z czerwonym winem...
        • columbia Re: znów mnie wzięło na wątróbkę 10.02.05, 09:58
          było pyszne..zostało mi jeszcze na dzisiaj...ale troche mnie wczoraj brzuch
          bolał....
          • columbia Re: znów mnie wzięło na wątróbkę 11.02.05, 09:10
            mam dość wątróbki na dłuuugi czas.....mam zgagę, boli brzuch.....i jest mi źle!
            • boom_bum Re: znów mnie wzięło na wątróbkę 11.02.05, 09:42
              to od cebulki
              • pinkpanther Re: znów mnie wzięło na wątróbkę 11.02.05, 11:04
                ble wątróbka
                nawet jak nie byłam wegetarianką, nigdy jej nie jadłam
                choćbym kiedyś miała powrócić do mięsa, wątróbce mówię: "Nie!!!!"
                • boom_bum wątróbka niebezpieczna 11.02.05, 11:32
                  bo za duzo sie tam osadza.. tani substytut miesa, ale pomimo tego, nie dla
                  wegetarianow
                  • broton Re: wątróbka niebezpieczna 09.06.05, 22:34
                    ...Kinia - to jest coś, comoż nas pogodzić ...

.... młodą kapustę kroimy dość grubo ( nawet do 1,5 cm ) , wrzucamy do
                    wrzątku , gotujemy ok. 5 minut (licząc od zagotowania wody z kapustą ) , po
                    zagotowaniu wrzucamy kapustę do durszlaka i odsączamy przez kilka minut .
                    Odcedzoną kapustę wrzucamy do garnka , dodajemy usmażonej cebuli na złoto (całą
                    średnią cebulę – ja chętnie daję młodą) , koperek ( można też pietruszkę ) i
                    najważniejsze kostkę rosołową ( wołową – ja dodaję kostkę , którą sobie
                    przywożę z Francji ale również niezła jest nasza Winiary – nie polecam knora )
                    kostkę rozdrabniamy , wrzucamy do kapusty i na ogniu przez parę minut dusimy i
                    mieszamy aby rozpuścić kostkę i zamieszać cebulkę . … i taką kapustę można
                    podać jako dodatek do mięsa … kapusta "puszcza wodę" - proszę się nie przejmować
                    Ale ja proponuję dodać tej kapusty smażony boczek , kawałki kiełbasy , kawałki
                    mięsa – np. schab skrojony w wąski paski i usmażony na oliwie ( preferuje oliwę
                    z pestek winogron – nie daje zapachu ) , również dobre są drobno pokrojone
                    kawałki polędwicy wołowej i obsmażone – tu pole dla własnej inwencji … ja lubię
                    dużo mięsa zwłaszcza tłustego i smażonego … można podać z ziemniakami … ja jem
                    tylko kapustę z dużą ilością mięsa – boczku …POLECAM – ja mogę to jeść co drugi
                    dzień …

• broton Re: wątróbka niebezpieczna 09.06.05, 22:36
                      ... i jeszcze boloński .. to na Kiniu nie pogodzi - ale tojest dobre ...

...smażę cebulę (jedną średnią ) razem z tartą marchewką ( jedną średnią ) na
                      złoto w dużej ilości oliwy - jak cebula jest już złota dodaję mięso mielone
                      wołowe – najlepiej polędwicę ( 30 -50dkg ) , trzeba mocno mieszać i rozgniatać
                      aby nie porobiły się grudy , jak mięso dobrze zasmażone dodajemy przecier
                      pomidorowy (łyżkę lub nieco więcej ) tymianek , wino czerwone wytrawne , sól ,
                      pieprz – dużo pieprzu , dusimy przez kilkanaście minut dodając wina ( nawet do
                      pół butelki ) – jeśli mamy czas to możemy dusić dłużej ( wg mnie ten sos
                      robiony na obiad jest naprawdę dobry na kolację ) , podajemy z makaronem – ja
                      tu preferuje spiralki ....

• pinkpanther Re: wątróbka niebezpieczna 09.06.05, 23:11
                        hmmmmmmmmm
                        • gradufka Re: wątróbka niebezpieczna 16.06.05, 20:53
                          a tutaj gdzie jestem nie ma przecieru pomidorowego, jest tylko keczup i smazone
                          pomidory, a to nie to samo
                          brak tez serkow waniliowych
                          ale za to jest tanie wino
                          • pinkpanther Re: wątróbka niebezpieczna 20.06.05, 14:28
                            no i dobre!
    • roborobi Re: przepisy brotona ( jedynie jadalne ) 03.02.06, 01:25
      Daję do góry co by Broton pisał je tutaj, a nie w Kinii wątku ;).
      • broton Re: przepisy brotona ( jedynie jadalne ) 08.02.06, 22:08
        OK
        ...dzięki...
        • pinkpanther Re: przepisy brotona ( jedynie jadalne ) 08.02.06, 22:38
          to dopisz coś koniecznie brotonku
          • roborobi Re: przepisy brotona ( jedynie jadalne ) 08.02.06, 22:40
            Tak, głodny jestem ;),
            • broton Re: przepisy brotona ( jedynie jadalne ) 26.08.06, 22:33
              ... no znalazłem ...
              • audrey.h Re: przepisy brotona ( jedynie jadalne ) 26.08.06, 22:34
                zamieniamy się powoli w archeologię dla zaawansowanych...

--
                audrey
                • broton Re: przepisy brotona ( jedynie jadalne ) 26.08.06, 22:41
                  ... żebyś niczego nie straciła ... i proszę mnie tu bez aluzji do wieku
                  mojego ...
                  • audrey.h Re: przepisy brotona ( jedynie jadalne ) 26.08.06, 22:55
                    ależ... never Broton. przecież Ty młodziak.
                    a, i dziękuję, dziękuję. pilnie poczytam.
                    --
                    audrey
              • broton Re: przepisy brotona ( jedynie jadalne ) 26.08.06, 22:39
                ... co robimy na obiad - moja pyta ..
                ... a co masz - ja pytam
                ... polędwice wołową - moja odpowiada
                ... to strogonowa może ... ja
                ... ale mieloną ... moja
                ... niech będzie ...- ja
                ... no i zrobiliśmy - rewela - wyszedł taki sos mięsny .. np do makaronu można
                by ...

... jest setka przepisów na strogonowa - jak robicie ...
                • broton Re: przepisy brotona ( jedynie jadalne ) 29.08.06, 22:37
                  ... co jest kurde - nie robicie strogonowa ...??
                  • tempe Re: przepisy brotona ( jedynie jadalne ) 29.08.06, 22:42
                    ni
                    zawsze schodziłem przed podaniem
    • broton piwo 30.08.06, 20:20
      ... kupiłem se dzisiaj piwo CORK (ciemne - ale nie bardzo) łódzkie dość mocne -
      orginalny smak ...

... swego czasu próbowałem łódzkiego portera - bardzo dobry ...
    • broton Re: przepisy brotona ( jedynie jadalne ) 19.09.06, 18:04
      ... a'propos grzygów ...
      ... byliśmy ostatnio (w niedzielę ) na grzybach za Kluczami - troczę
      podgrzybków , trochę prawdziwków , trohcę maślaków ... wszystko razem drobno
      pokroić i smażyć na maśle (można dodać trochę oliwy ) - smażymy ąż się zezłocą
      ( zaczną się kurczyć ) , oddzielnie smażymy cebulkę na złoto , oddzielnie
      smażymy mieloną polendwicę wołową na oliwie (z pestek winogron) ... wszystko
      zesmażone mieszamy i dodajemy śmietany ( tak aby uzyskać zadawalajacą gęstość),
      dodajemy sól (dużo) i pieprz (dużo) - rewelacyjny sos mięsno-grzybowy np
      (oczywiście) do placków ziemniaczanych albo do makaronu , albo ziemniaków ....
      ja smażone grzyby zmieliłem drono po smażeniu w mikserze - rewela ... maslaki
      robią sos "ciągliwym" ...
      • chamae Re: przepisy brotona ( jedynie jadalne ) 19.09.06, 19:13
        brzmi cudownie:)
        • broton Re: przepisy brotona ( jedynie jadalne ) 19.09.06, 19:16
          ... a jak smakuje ...

... mniodzio ...
    • columbia Re: przepisy brotona ( jedynie jadalne ) 21.06.07, 15:24
      ja zafascy nowałam się ostatnio kuchnią indyjską...kupiłam sobie książkę....i
      gotuje!
      • broton Re: przepisy brotona ( jedynie jadalne ) 22.07.07, 16:47
        ... no to rzuć tu jakiś przepis ...
        ... głodny jestem ..!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka