broton 17.12.04, 19:34 ... po trawie , którą nam funduje Kinia czas na coć konkretnego ... ... zapraszam mięsożernych ... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tempe Re: przepisy brotona ( jedynie jadalne ) 17.12.04, 19:45 i żeby można było w pięć minut i do popicia piwem albo wódką proponuję kotlet schabowy z ziemniakami i kapustą nieśmiertelny klasyk Odpowiedz Link Zgłoś
broton Re: przepisy brotona ( jedynie jadalne ) 17.12.04, 19:55 ....nie, nie schabowy - schab jest trochę drewniany ... ... danie w pięć minut mięsne - mój patent : polędwicę kroimy w plastry - ok. 1 cm , na patelnie dajemy masło ( prawdziwe ) , rozgrzewamy , na rozgrzane masło wrzucamy plastry polędwicy - nie zadużo aby masło nam zbyt nie ostygło , bardzo uważnie smażymy , często obracając plastry mięsa i ewentualnie podnosząc z nad ognia patelnię aby nie przypalić masła - zależnie od upodobań smażymy na mniej lub bardziej krwisto , wykładamy na talerz , polewamy masłem ze smarzenia , posypujemy pieprzem i solą - jest super ... ...( należy wyeksperymentować sklep - dostawcę polędwicy dość często zdaża się , że kupiona polędwica ma w sobie tyle wody , iż niezależnie od sposobu jej smażenia poprostu ugotujemy ją w wodzie , którą "puści" ) ... ... trawa szkodzi ... Odpowiedz Link Zgłoś
broton Re: przepisy brotona ( jedynie jadalne ) 17.12.04, 19:58 ... a ..masła musi być naprawdę dużo - mięso musi pływać w maśle ... ( spokojnego masła tak ze 3-5 mm ) Odpowiedz Link Zgłoś
broton Re: przepisy brotona ( jedynie jadalne ) 17.12.04, 19:45 ... no ma ktoś coś mięsnego i tłustego do dodania ... Odpowiedz Link Zgłoś
columbia w kwestii Portnoja... 17.12.04, 19:49 była watróbka...i jabłuszko...szepczące ; ))) Odpowiedz Link Zgłoś
broton Re: w kwestii Portnoja... 17.12.04, 19:59 ... ? chyba będę musiał odgrzebać i przeczytać jeszcze raz ... Odpowiedz Link Zgłoś
pinkpanther Re: w kwestii Portnoja... 18.12.04, 12:14 wypraszam sobie nazywanie moich pysznych i nietuczących przepisów trawą! Bojkotuję ten tłusty wątek! Odpowiedz Link Zgłoś
broton Re: w kwestii Portnoja... 18.12.04, 17:06 ... Kiniu - ostatnie badania dowodzą , iż tzw "zły cholesterol" pochodzi nie od tłuszczu czy mięsa ole od węglowodanów ( znaczy się od trawy ) ... Odpowiedz Link Zgłoś
columbia wątróbka 18.12.04, 16:18 wreszcie!...tyle się gadało o niej....w różnym kontekście ; ))) więc zakupiłam i przyrządziłam z duszonymi jabłkami i papryką....z majerankiem pycha!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
columbia Re: wątróbka 18.12.04, 17:08 jabło pokrojone w cząstki dusze razem z wątróbką i majerankiem.. a na osobnej patelni najpierw dusze paprykę, apotem ja pdsmazam do zarumienienia.....potem wszystko mieszam razem i solę.... Odpowiedz Link Zgłoś
broton Re: wątróbka 18.12.04, 17:16 ...ja bym najpierw podsmazył na ostrym ogniu ( najlepiej na smalcu , a jeśli nie lubisz , to na oleju z pestek winogronowych ) , a dopiero późnieniej dusił z jabłkiem i papryką ( ja za papryką nie przepadam jest dość cieżkostrawna a po zatym będzie "zabijać"smak wątróbki ) ... Odpowiedz Link Zgłoś
columbia Re: wątróbka 18.12.04, 17:21 ja dusze, żeby nie była zbyt tłusta....a zeby smak papryki nie dominował - paprykę smaże osobno....mnie smakuje, a Ty rób sobie , jak chcesz...phi! Odpowiedz Link Zgłoś
broton Re: wątróbka 18.12.04, 17:28 ... dobra , dobra , bede se robił ... jak bede chciał ... Odpowiedz Link Zgłoś
broton Re: wątróbka 18.12.04, 17:29 ... ale po mojemu i tak byłaby lepsza ... ... phi ... Odpowiedz Link Zgłoś
columbia Re: wątróbka 18.12.04, 17:32 phi!.....tłustej jeść nie będę....bo dupa rośnie! Odpowiedz Link Zgłoś
broton Re: wątróbka 18.12.04, 18:03 ... o .. a to nie prawda - jak swego czasu przerzuciłem się na dietę mięsną ( tłustą ) tzw optymalną - ani deka chleba ,ziemniaków i tp węglowodanów , to w tydzień zgubiłem jedną dziurkę w pasku spodni (nie ważyłem się - nie waga była celem diety ) ... ... okazuje się , iż najgorsze jest mieszanie różnych potraw - mięsa i tłuszczu z węglowodanami ( i to mówią różne inne diety )... ... jeśli Cię to interesuję podam namiary ... Odpowiedz Link Zgłoś
columbia Re: wątróbka 18.12.04, 18:05 ...nie jem produktów mącznych wogóle..oraz nieczego, co zawiera cukier....ale tłuszcze tez staram sie ograniczać..... Odpowiedz Link Zgłoś
broton Re: wątróbka 18.12.04, 18:14 ...tez niedobrze - moż się okazać , że jesz za dużo białka (w tym też chudego mięsa ) i będziesz zmęczona , osłabiona a w końcu wyskoczą Ci pryszcze , skóra będzie się łuszczyć - skaza białkowa ... Odpowiedz Link Zgłoś
columbia Re: wątróbka 18.12.04, 18:38 jem duzo warzyw i owoców....czasem jem chleb "tekturowy" wasa...staram się nie przesadzać w zadną strone....stosuje "south beach diet" ....bardzo mi odpowiada, bo jest umaiarkowana i zrównoważona Odpowiedz Link Zgłoś
broton Re: wątróbka 18.12.04, 19:08 ... no tak tylko ze ta dieta - zgodnie z nazwą - jest dla mieszkańców kaliforni a nie zimnej małopolski ( już było kilka diet importowanych z tamtąd - np dieta dimondów i czegoś im brakowało ) ... .. to że teraz jesteś przeziębiona może być wynikiem właśnie stosowania tej diety ... Odpowiedz Link Zgłoś
columbia Re: wątróbka 18.12.04, 19:13 moje przeziebienie spowodowane jest czymś zupełnie innym...zapewniam Cie...a ta dieta nie jest typowa dieta - to specyficzny system, oparty na propduktach miejscowych...po prostu pewnych rzeczy się nie je...ot co. Odpowiedz Link Zgłoś
broton Re: wątróbka 18.12.04, 20:37 ...nie chcesz chyba powiedzieć , iż ta sieczka z wodą i inne trociny z jabłkiem wystarczą Ci przy tej pogodzie -poczekaj aż się oziębi naprawde ... ... moje doświadczenia - w pierwszym okresie stosowanie diety "tłustej - mięsnej" - puki miałem swoje zapasy , było OK nagle poczułem się słaby , zmęczony , chory , zjadłem golonke - na drugi dzień inny człowiek ze mnie był - sam bym nie wierzył gdybym nie przeżył (nie płacą mi za propagowanie tej diety) - jedno jest pewne z moich doświdczeń i obserwacji : bieżąco możesz uzupełniać swe siły węglowodonami - chleb , ziemniaki , inna trawa - tylko to niesie zbyt wiele efektów ubocznych - skrajnie cholesterol ..ten sam efekt ale całkiem "zdrowo" osiągasz tłuszczami (głownie mięsnymi ale też masłem , śmietaną tłustą itp - nie margaryną czy masmixami ) ... Odpowiedz Link Zgłoś
columbia Re: wątróbka 18.12.04, 20:43 swoje wiem...nie jem trawy - dzisiaj była watróbka zdrowo się odżywiam, nie martw sie.... Odpowiedz Link Zgłoś
broton Re: wątróbka 18.12.04, 20:44 ...dzisiaj kupowałem w zaprzyjaźnionym sklepie boczek "nie musi być chudy byle dobry był" ... ... Pan to chba TĄ diete stosuje ... ... poniekąd... ... moja siostra z mężem ją stosują - ona miała tętniak - po dwóch tygodniach stosowania tej diety wstała z łóżka ... ja jakoś nie mogę się przemóc .... ( a kobieta jest poważnych rozmiarów ) Odpowiedz Link Zgłoś
jacek.placek1 Re: wątróbka 15.01.05, 13:09 dorośli ludzie to skazy białkowej raczej nie dostają... chyba że jakaś alergię pokarmową masz na myśli Odpowiedz Link Zgłoś
broton Re: wątróbka 26.01.05, 21:44 ... nie jestem specem , ale ponoć tak ( przy diecie Kwasniewskiego ) przy nadmiernym spożyciu białka ... ( bez węglowodanówi tłuszczów) Odpowiedz Link Zgłoś
broton Re: przepisy brotona ( jedynie jadalne ) 18.12.04, 20:54 ... dzisiaj na późny obiad robiłem sobie spageti carbonare al'a broton ... przepis na carbonarę znajdziecie bez trudu - moja modyfilacja polega na tym , iż zamiast spageti są spiralki ( wygodniejsze ) oraz boczku jest wzrokowo pół na pół z makaronem , śmietana 36 , a tłuszcz ze smarzenia boczku rozrabiamy ze śmietaną - palce lizać ... ...tłuste , dobre żarcie - polecam ... Odpowiedz Link Zgłoś
pinkpanther Re: przepisy brotona ( jedynie jadalne ) 19.12.04, 11:05 uważajcie z dietą optymalną (w stanach znana jako dieta Atkinsa) - spadek wagi jest rzeczywiście olbrzymi, ale jest ona niebezpieczna dla zdrowia. Ja myślę że w jedzeniu najważniejsza równowaga no i nie przejadanie się, tylko jedzenie takiej ilości jedzenia, aby zaspokoić głód. No i często, ale mało. U mnike to działa i nie muszę się odchudzać. Odpowiedz Link Zgłoś
columbia Re: przepisy brotona ( jedynie jadalne ) 19.12.04, 11:37 dla mnie dieta optymalna jest za ciężka.... Odpowiedz Link Zgłoś
broton Re: przepisy brotona ( jedynie jadalne ) 19.12.04, 18:26 ... polemizowałbym - mięso nawet bardzo tłuste ale jedzone bez ziemniaków czy chleba jest wyjątkowo lekkim posiłkiem ( nie ma poczucia ociężałości , niektórzy mówią"zalegania" posiłku ) ... co do szkodliwości dla zdrowia , to oczywiście wszystko ma swoje granice , ale więcej jest przykładów wyzdrawiania ludzi niż poważnych zachorowań ( ja przynajmniej nie słyszałem ) , również wielu naukowców i lekarzy ma pozytywną opinię, są również całkiem poważne badania pozytywnie oceniające dietę ... ...nie jestem fanatykiem tej diety , stosuję ją dość "luźno" , ale draznią mnie bezpodstawne oceny ... ... spóbujcie sobie uświadomić jakie pranie muzgu robi nam otoczenie "jedynie słuszny sposób odzywiania (margaryna tfe), jedynie słuszny sposób spędzania wolnego czasu (dżoging- już niezdrowy) , ubierania się , opalanie sie na słońcu - raz zdrowe raz szkodliwe , jedynie słuszna sylwetka i waga , wzorce piękności chudych modelek , jedynie słuszny wygląd napędzajacy kasę producentom kosmetyków i chirurgom plastycznym ) ... Odpowiedz Link Zgłoś
tempe Re: przepisy brotona ( jedynie jadalne ) 19.12.04, 19:17 bardzo lubię mięsko ale dieta mięsna mnie odstręcza ale jakże tak: bez chleba bez makaronów na czym smarować smalec? Odpowiedz Link Zgłoś
broton Re: przepisy brotona ( jedynie jadalne ) 19.12.04, 19:23 ... nie chcębyć propagatorem tej diety ... .. ona zakłada spozywanie węglowodorów ale w ograniczonej ilości - ja sobie nie odmawiam chleba ze smalcem , pierogów ( od mamusi ) czy ciasta ... Odpowiedz Link Zgłoś
tempe Re: przepisy brotona ( jedynie jadalne ) 19.12.04, 19:26 za to pociąga mnie ten spadek o dziurkę paska po tygodniu w zamian za wiele wyrzeczeń można wpieprzać kiełbasę przez tydzień Odpowiedz Link Zgłoś
broton Re: przepisy brotona ( jedynie jadalne ) 19.12.04, 22:30 ...w sieci dieta jest dość dobrze opisana , też możesz zamówić książkę ... ... powodzenia ... Odpowiedz Link Zgłoś
broton Re: przepisy brotona ( jedynie jadalne ) 10.01.05, 22:31 ... wczoraj robiłem "buły" albo inaczej "cepeliny" ... Odpowiedz Link Zgłoś
broton Re: przepisy brotona ( jedynie jadalne ) 14.01.05, 22:26 ...to poważna sprawa -muszę zwabić tu moją kobietę gdyż całości przepisu nie znam - ale obiecuje ... i nie jest to danie dietetyczne ( w rozumieniu diety tłustej ) .... Odpowiedz Link Zgłoś
broton Re: przepisy brotona ( jedynie jadalne ) 29.01.05, 20:27 .. więc tak : 1. trze się zimniaki ( jak na placki ziemniaczane) 2. wyciska się je (w płótnie) tak aby byłu "półsuche" 3. z wyciskania pozostaje płyn i na dnie mąka ziemniczana , zlewamy płyn a mąkę dodajemy do tartych ziemniaków 4. dodajemy gotowanych , przetartych (lub u"gniecinych") ziemniaków ( ok 1/3 lub nieco więcej ) 5. mieszamy ,dodajemy sól do smaku ,wyrabiamy ciasto 6. przygotowujemy ser : biały z solą i pieprzem ( nie żałujemy pieprzu ) 7. w rękach robimy placek , układamy w środek ser , zlepiamy - robimy kólkę( o śr ok 5 -6 cm . 8. wrzcamy na wrzątek (osolony) , gotujemy ok 15 - 20 minut . 9. podajemy z roztopionym masłem . jeśli zamiast sera damy jako farsz smarzone mięso mielone to jest to podobne do tzw cepelinów (ukraińskich) - podajemy je z tłuszczem ze słoniny czy boczku (zamiast masła ) ... to jest dobre ... Odpowiedz Link Zgłoś
columbia znów mnie wzięło na wątróbkę 09.02.05, 14:48 przepis ten sam, ale bez papryki.... Odpowiedz Link Zgłoś
columbia Re: znów mnie wzięło na wątróbkę 09.02.05, 16:19 za to z czerwonym winem... Odpowiedz Link Zgłoś
columbia Re: znów mnie wzięło na wątróbkę 10.02.05, 09:58 było pyszne..zostało mi jeszcze na dzisiaj...ale troche mnie wczoraj brzuch bolał.... Odpowiedz Link Zgłoś
columbia Re: znów mnie wzięło na wątróbkę 11.02.05, 09:10 mam dość wątróbki na dłuuugi czas.....mam zgagę, boli brzuch.....i jest mi źle! Odpowiedz Link Zgłoś
pinkpanther Re: znów mnie wzięło na wątróbkę 11.02.05, 11:04 ble wątróbka nawet jak nie byłam wegetarianką, nigdy jej nie jadłam choćbym kiedyś miała powrócić do mięsa, wątróbce mówię: "Nie!!!!" Odpowiedz Link Zgłoś
boom_bum wątróbka niebezpieczna 11.02.05, 11:32 bo za duzo sie tam osadza.. tani substytut miesa, ale pomimo tego, nie dla wegetarianow Odpowiedz Link Zgłoś
broton Re: wątróbka niebezpieczna 09.06.05, 22:34 ...Kinia - to jest coś, comoż nas pogodzić ... .... młodą kapustę kroimy dość grubo ( nawet do 1,5 cm ) , wrzucamy do wrzątku , gotujemy ok. 5 minut (licząc od zagotowania wody z kapustą ) , po zagotowaniu wrzucamy kapustę do durszlaka i odsączamy przez kilka minut . Odcedzoną kapustę wrzucamy do garnka , dodajemy usmażonej cebuli na złoto (całą średnią cebulę – ja chętnie daję młodą) , koperek ( można też pietruszkę ) i najważniejsze kostkę rosołową ( wołową – ja dodaję kostkę , którą sobie przywożę z Francji ale również niezła jest nasza Winiary – nie polecam knora ) kostkę rozdrabniamy , wrzucamy do kapusty i na ogniu przez parę minut dusimy i mieszamy aby rozpuścić kostkę i zamieszać cebulkę . … i taką kapustę można podać jako dodatek do mięsa … kapusta "puszcza wodę" - proszę się nie przejmować Ale ja proponuję dodać tej kapusty smażony boczek , kawałki kiełbasy , kawałki mięsa – np. schab skrojony w wąski paski i usmażony na oliwie ( preferuje oliwę z pestek winogron – nie daje zapachu ) , również dobre są drobno pokrojone kawałki polędwicy wołowej i obsmażone – tu pole dla własnej inwencji … ja lubię dużo mięsa zwłaszcza tłustego i smażonego … można podać z ziemniakami … ja jem tylko kapustę z dużą ilością mięsa – boczku …POLECAM – ja mogę to jeść co drugi dzień … Odpowiedz Link Zgłoś
broton Re: wątróbka niebezpieczna 09.06.05, 22:36 ... i jeszcze boloński .. to na Kiniu nie pogodzi - ale tojest dobre ... ...smażę cebulę (jedną średnią ) razem z tartą marchewką ( jedną średnią ) na złoto w dużej ilości oliwy - jak cebula jest już złota dodaję mięso mielone wołowe – najlepiej polędwicę ( 30 -50dkg ) , trzeba mocno mieszać i rozgniatać aby nie porobiły się grudy , jak mięso dobrze zasmażone dodajemy przecier pomidorowy (łyżkę lub nieco więcej ) tymianek , wino czerwone wytrawne , sól , pieprz – dużo pieprzu , dusimy przez kilkanaście minut dodając wina ( nawet do pół butelki ) – jeśli mamy czas to możemy dusić dłużej ( wg mnie ten sos robiony na obiad jest naprawdę dobry na kolację ) , podajemy z makaronem – ja tu preferuje spiralki .... Odpowiedz Link Zgłoś
gradufka Re: wątróbka niebezpieczna 16.06.05, 20:53 a tutaj gdzie jestem nie ma przecieru pomidorowego, jest tylko keczup i smazone pomidory, a to nie to samo brak tez serkow waniliowych ale za to jest tanie wino Odpowiedz Link Zgłoś
roborobi Re: przepisy brotona ( jedynie jadalne ) 03.02.06, 01:25 Daję do góry co by Broton pisał je tutaj, a nie w Kinii wątku ;). Odpowiedz Link Zgłoś
pinkpanther Re: przepisy brotona ( jedynie jadalne ) 08.02.06, 22:38 to dopisz coś koniecznie brotonku Odpowiedz Link Zgłoś
roborobi Re: przepisy brotona ( jedynie jadalne ) 08.02.06, 22:40 Tak, głodny jestem ;), Odpowiedz Link Zgłoś
broton Re: przepisy brotona ( jedynie jadalne ) 26.08.06, 22:33 ... no znalazłem ... Odpowiedz Link Zgłoś
audrey.h Re: przepisy brotona ( jedynie jadalne ) 26.08.06, 22:34 zamieniamy się powoli w archeologię dla zaawansowanych... -- audrey Odpowiedz Link Zgłoś
broton Re: przepisy brotona ( jedynie jadalne ) 26.08.06, 22:41 ... żebyś niczego nie straciła ... i proszę mnie tu bez aluzji do wieku mojego ... Odpowiedz Link Zgłoś
audrey.h Re: przepisy brotona ( jedynie jadalne ) 26.08.06, 22:55 ależ... never Broton. przecież Ty młodziak. a, i dziękuję, dziękuję. pilnie poczytam. -- audrey Odpowiedz Link Zgłoś
broton Re: przepisy brotona ( jedynie jadalne ) 26.08.06, 22:39 ... co robimy na obiad - moja pyta .. ... a co masz - ja pytam ... polędwice wołową - moja odpowiada ... to strogonowa może ... ja ... ale mieloną ... moja ... niech będzie ...- ja ... no i zrobiliśmy - rewela - wyszedł taki sos mięsny .. np do makaronu można by ... ... jest setka przepisów na strogonowa - jak robicie ... Odpowiedz Link Zgłoś
broton Re: przepisy brotona ( jedynie jadalne ) 29.08.06, 22:37 ... co jest kurde - nie robicie strogonowa ...?? Odpowiedz Link Zgłoś
tempe Re: przepisy brotona ( jedynie jadalne ) 29.08.06, 22:42 ni zawsze schodziłem przed podaniem Odpowiedz Link Zgłoś
broton piwo 30.08.06, 20:20 ... kupiłem se dzisiaj piwo CORK (ciemne - ale nie bardzo) łódzkie dość mocne - orginalny smak ... ... swego czasu próbowałem łódzkiego portera - bardzo dobry ... Odpowiedz Link Zgłoś
broton Re: przepisy brotona ( jedynie jadalne ) 19.09.06, 18:04 ... a'propos grzygów ... ... byliśmy ostatnio (w niedzielę ) na grzybach za Kluczami - troczę podgrzybków , trochę prawdziwków , trohcę maślaków ... wszystko razem drobno pokroić i smażyć na maśle (można dodać trochę oliwy ) - smażymy ąż się zezłocą ( zaczną się kurczyć ) , oddzielnie smażymy cebulkę na złoto , oddzielnie smażymy mieloną polendwicę wołową na oliwie (z pestek winogron) ... wszystko zesmażone mieszamy i dodajemy śmietany ( tak aby uzyskać zadawalajacą gęstość), dodajemy sól (dużo) i pieprz (dużo) - rewelacyjny sos mięsno-grzybowy np (oczywiście) do placków ziemniaczanych albo do makaronu , albo ziemniaków .... ja smażone grzyby zmieliłem drono po smażeniu w mikserze - rewela ... maslaki robią sos "ciągliwym" ... Odpowiedz Link Zgłoś
chamae Re: przepisy brotona ( jedynie jadalne ) 19.09.06, 19:13 brzmi cudownie:) Odpowiedz Link Zgłoś
broton Re: przepisy brotona ( jedynie jadalne ) 19.09.06, 19:16 ... a jak smakuje ... ... mniodzio ... Odpowiedz Link Zgłoś
columbia Re: przepisy brotona ( jedynie jadalne ) 21.06.07, 15:24 ja zafascy nowałam się ostatnio kuchnią indyjską...kupiłam sobie książkę....i gotuje! Odpowiedz Link Zgłoś
broton Re: przepisy brotona ( jedynie jadalne ) 22.07.07, 16:47 ... no to rzuć tu jakiś przepis ... ... głodny jestem ..!! Odpowiedz Link Zgłoś